Σάββατο 28 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
Επίδειξη αναλγησίας στους ανέργους
  • Ως πολίτες βήτα διαλογής και "ιθαγενείς" αντιμετωπίστηκαν από κυβέρνηση και κρατικό μηχανισμό οι χιλιάδες άνεργοι υποψήφιοι για το διαγωνισμό
  • Κλήθηκαν να πληρώσουν 1.000 δραχμές, "φόρο ανικανότητας" του κρατικού μηχανισμού
  • Ανέτοιμη η κρατική μηχανή για το διαγωνισμό
  • Διάχυτη δυσπιστία για το αδιάβλητο

Ως πολίτες βήτα διαλογής και "ιθαγενείς" αντιμετωπίστηκαν από την κυβέρνηση και τον κρατικό μηχανισμό οι δεκάδες χιλιάδες άνεργοι νέοι, οι οποίοι "τσαλακώθηκαν" κυριολεκτικά χτες κυρίως στο ισόγειο του υπουργείου Προεδρίας, αποκτώντας έτσι μια οδυνηρή εμπειρία στην εναγώνια προσπάθειά τους για μια θέση... στον ήλιο.

Η επίδειξη αναλγησίας και γραφειοκρατίας, η περιφρόνηση των νέων ανθρώπων, ο εμπαιγμός και η κοροϊδία ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς που επιφύλαξε η κυβέρνηση στους υποψήφιους για το γραπτό διαγωνισμό, αποδεικνύοντας έτσι την απροθυμία και ανικανότητά της να οργανώσει προσλήψεις στο δημόσιο με αδιάβλητες διαδικασίες.

Η δημόσια διοίκηση επαλήθευε χτες ότι τη γνωστή ρήση πως αντί να είναι "υπηρέτης του πολίτη, έχει μετατραπεί σε δυνάστη του". Η εικόνα που εκπεμπόταν, έδειχνε μια διοίκηση φοβισμένη απέναντι στον πολίτη, η οποία οχυρώνεται απέναντι στη μαζική εισβολή του κόσμου.

Εφτασε μάλιστα στο σημείο να "πουλάει" τις άθλιες αυτές υπηρεσίες αντί 1.000 δραχμών (!). Τόσο ήταν το κόστος για να προμηθευτεί ο ενδιαφερόμενος τη 15σέλιδη προκήρυξη του διαγωνισμού, το οποίο καταργήθηκε αργά το απόγευμα, μετά τη γενική κατακραυγή, με απόφαση του υπουργού Προεδρίας Γ. Ποττάκη.Ηδη όμως 4.000 - 5.000 υποψήφιοι, που πέρασαν από το υπουργείο το πρωί, κλήθηκαν να καταβάλουν το "φόρο ανικανότητας" του κρατικού μηχανισμού.

Επανάληψη τραγέλαφου;

Ο χτεσινός τραγέλαφος όμως κινδυνεύει να επαναληφθεί από την ερχόμενη Δευτέρα, όταν θα αρχίσει να μοιράζεται το μηχανογραφημένο έντυπο της προκήρυξης, το οποίο περιλαμβάνει την κατανομή των θέσεων κατά φορέα - συνολικά 156 φορείς (!) - κλάδο και ειδικότητα. Το έντυπο, μόνο για τις νομαρχίες του Λεκανοπεδίου, ανέρχεται στις 15 σελίδες. Οι υπάλληλοι του υπουργείου Προεδρίας δήλωναν χτες ότι και αυτό το έντυπο θα μοιράζεται στους ενδιαφερόμενους "χαρτοσημασμένο". Με άλλα λόγια επικρέμεται η απειλή να πληρώσουν νέο χιλιάρικο οι ενδιαφερόμενοι (!).

Σε καμία περίπτωση τα παραπάνω δε στρέφονται κατά των ίδιων των υπαλλήλων του υπουργείου Προεδρίας, οι οποίοι εργάστηκαν υπεράνθρωπα και ηρωικά, προκειμένου να καλυφθούν τα "κενά" στην οργάνωση του διαγωνισμού.

Επιπλέον κλήθηκαν να σηκώσουν τα βάρη της ανοργανωσιάς και το ξέσπασμα της οργής του κόσμου, οι οποίοι είχαν νωρίτερα επισκεφτεί τη Νομαρχία της Αθήνας, η οποία όμως δε διέθετε το έντυπο της προκήρυξης, όπως είναι υποχρεωμένη από τις διατάξεις της προκήρυξης.

Από επίσημα χείλη μάλιστα εκφράστηκαν αμφιβολίες αν η νομαρχία καταφέρει να ανταποκριθεί στα καθήκοντα που της έχουν ανατεθεί, αρχής γενομένης από την υποβολή αιτήσεων. Ο νομάρχης Αθηνών Δ. Ευσταθιάδης δήλωσε χτες ότι οι υπηρεσίες της νομαρχίας δεν είναι έτοιμες να παραλάβουν τις αιτήσεις, ενώ υποστήριξε ότι δεν είχαν ενημερωθεί για τις οριστικές αποφάσεις του ΑΣΕΠ. Εντύπωση προκάλεσε η δήλωση του νομάρχη ότι αν και οι υπηρεσίες της νομαρχίας είχαν έντυπα αιτήσεων, ωστόσο δεν τα μοίραζαν και αυτό θα το κάνουν από τις 3 Φλεβάρη (!).

Δυσπιστία

Ο κρατικός μηχανισμός, πάντως, έδινε χτες τη "συνήθη" εικόνα της διάλυσης, η οποία ενισχύει ανησυχίες και επιφυλάξεις που έχουν εκφραστεί, αν θα καταφέρει να φέρει σε πέρας με αδιάβλητες διαδικασίες τη διεξαγωγή του διαγωνισμού.

Διάχυτη ήταν πάντως η δυσπιστία στους νέους και τους γονείς τους απέναντι στις διακηρύξεις και διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης και του υπουργείου Προεδρίας για διεξαγωγή αξιοκρατικού διαγωνισμού. Εχοντας υπόψη τους την εμπειρία του παρελθόντος, όχι μόνο του μακρινού, προεξοφλούσαν κομματικές παρεμβάσεις για ικανοποίηση "ημετέρων".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ