Σάββατο 28 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
Απόφαση για μισό φόρο στους δικαστές

Με ψήφους 46 υπέρ και 2 κατά, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου αποφάσισε χτες τη φοροαπαλλαγή του 50% των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών.

Η απόφαση αυτή του ανώτατου πολιτικού και ποινικού δικαστηρίου συμβαδίζει με προηγούμενη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας(3670/94) για τη φορολογική εξίσωση βουλευτών και δικαστικών λειτουργών. Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε τότε ότι η ιδιαίτερη μισθολογική μεταχείριση των δικαστικών λειτουργών είναι συνταγματική επιταγή και αποτελεί εγγύηση για την εξασφάλιση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης. Επομένως οι αποδοχές των δικαστών θα πρέπει να είναι ανάλογες με το λειτούργημά τους και δεν μπορεί να είναι κατώτερες από τις αντίστοιχες αποδοχές των οργάνων της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας. Τις συνταγματικές αρχές, σε αντιπαραβολή με τη φορολογική νομοθεσία για τα εισοδήματα, επικαλέστηκε και ο εισηγητής του θέματος, αρεοπαγίτης Ευάγγελος Κρουσταλλάκης, για να υποστηρίξει την ιδιαίτερη φορολογική μεταχείριση των δικαστικών λειτουργών.

Να σημειωθεί ότι οι μισθολογικές καταστάσεις των αρεοπαγιτών, για το Γενάρη, που υπέγραψε ο πρόεδρος του ανώτατου δικαστηρίου, Β. Κόκκινος, εκδόθηκαν με βάση την ισχύουσα φορολογική νομοθεσία κι όχι την απόφαση του ΣτΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ