Σάββατο 28 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Φασιστοειδή αμαύρωσαν εβραϊκά σύμβολα

Ενώ οι λαοί από κάθε μέρος του πλανήτη μας κλίνουν το γόνυ στα εκατομμύρια των ανθρώπων που μαρτύρησαν στα κρεματόρια του φασισμού, στη Θεσσαλονίκη άγνωστα φασιστοειδή στοιχεία αμαύρωσαν με σπρέι πινακίδες στην πλατεία Εβραίων μαρτύρων, γεγονός που προκάλεσε την αγανάκτηση όλου του δημοκρατικού λαού της πόλης.

Απαράδεκτη, όμως, είναι και η στάση της δημοτικής αρχής που αδιαφόρησε και δεν έστειλε υπαλλήλους να σβήσουν τα συνθήματα ή να αντικαταστήσουν τις πινακίδες. Η χαρακτηριστική αυτή αδιαφορία των αρμοδίων υπηρεσιών του δήμου δεν είναι πρωτόγνωρη, καθώς και παλιότερα σημειώθηκαν βανδαλισμοί στην πλατεία Εβραίων Μαρτύρων χωρίς αυτό να συγκινήσει το δήμο.

Για το θλιβερό αυτό φαινόμενο, εκπρόσωπος της Ισραηλιτικής κοινότητας δήλωσε πως πρόκειται για βαρβαρότητα και επισήμανε ότι όλος ο κόσμος πρέπει να ευαισθητοποιηθεί προκειμένου να εξαλειφθούν τέτοια φαινόμενα. "Αυτές είναι οι μνήμες του έθνους μας", υπογράμμισε ο εκπρόσωπος "και είτε Εβραίος λέγεται είτε χριστιανός, όλοι τους είναι μάρτυρες που χάθηκαν στην περίοδο της μαύρης κατοχής".

Πάνω από 55.000 ήταν οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης μαρτύρησαν στα στρατόπεδα του Μπίργκεναου και του Αουσβιτς. Ηταν η παροικία που είχε τις μεγαλύτερες απώλειες σ' όλη την Ευρώπη. Για το λόγο αυτό η πρόκληση των νεοναζί αλιτήριων γίνεται ακόμη πιο μεγάλη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ