Σάββατο 28 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΤΕ
"Δούρειος Ιππος" στην υπηρεσία πολυεθνικών

Την άνευ όρων παράδοση του ΟΤΕ στις ορέξεις των δυτικο-ευρωπαϊκών και αμερικανικών πολυεθνικών, αλλά και τη μετατροπή του σε "Δούρειο Ιππο", για να διευκολυνθεί η διείσδυση και η εδραίωση των πολυεθνικών αυτών στα Βαλκάνια, την Ανατολική Ευρώπη και την πρώην ΕΣΣΔ, ομολογούν ανοιχτά πλέον κυβέρνηση και διοίκηση του Οργανισμού.

Σε χτεσινή ημερίδα του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου για "Το μέλλον των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα", τόσο ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών, Θ. Τσούρας,όσο και ο πρόεδρος του ΟΤΕ, Σ. Μπαμπανάσης,αναφέρθηκαν στη "στενή συνεργασία" του ΟΤΕ με την Ευρωπαϊκή Ενωση και την πλήρη εναρμόνιση της πολιτικής του με τις κοινοτικές οδηγίες, και προανήγγειλαν ότι στόχος τους είναι να αποτελέσει ο ΟΤΕ "διεθνή τηλεπικοινωνιακή πύλη" προς τα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή, τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας, αλλά και τις ΗΠΑ. Ο υπουργός υποστήριξε ότι οι "επιχειρησιακές συνεργασίες" είναι μονόδρομος για την επιβίωση του ΟΤΕ και των ελληνικών τηλεπικοινωνιακών βιομηχανιών, μπροστά στις ραγδαίες εξελίξεις, με το σκληρό ανταγωνισμό και την κατάργηση των εθνικών μονοπωλίων, που επιβάλλει η ΕΕ, σταδιακά, από το 1998. Αναφέρθηκε στην "ένταση του διεθνούς ανταγωνισμού" μεταξύ Ευρώπης - ΗΠΑ - Ιαπωνίας για την παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και μίλησε ευθέως για ανταγωνισμό "ανάμεσα σε χώρες και εταιρίες, για τη διείσδυσή τους σε νέες αγορές γενικά και ιδιαίτερα στις χώρες της Βαλκανικής, της Ανατολικής Ευρώπης και της πρώην Σοβιετικής Ενωσης". Ο Θ. Τσούρας ανέλυσε τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας για την "Εθνική Τηλεπικοινωνιακή Διείσδυση" (λόγω γειτνίασης με τις χώρες της Βαλκανικής και πολλές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της πρώην ΕΣΣΔ), ομολογώντας, παράλληλα, ότι πολλές εταιρίες βρίσκονται "σε αδυναμία να διεισδύσουν απευθείας" σε ορισμένες από τις χώρες αυτές. Είναι πρόδηλο, δηλαδή, από τις υπουργικές αναφορές, ότι ο ΟΤΕ θα αποτελέσει το "Δούρειο Ιππο" για τη διείσδυση των πολυεθνικών στις εθνικές τηλεπικοινωνίες των παραπάνω χωρών.

Ο πρόεδρος του ΟΤΕ είπε ότι η Ελλάδα μπορεί να εξελιχθεί σε "ισχυρό διεθνή τηλεπικοινωνιακό κόμβο", αρκεί να αναπτύξει "εκτεταμένες διεθνείς σχέσεις και συνεργασίες με πολλές χώρες και επιχειρήσεις του κόσμου". Αναφερόμενος στην ελληνοαμερικανική τηλεπικοινωνιακή συνεργασία, τη χαρακτήρισε συνεργασία "πολλαπλής σημασίας, πέρα από το ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα ως τηλεπικοινωνιακή πύλη και γέφυρα για τις ΗΠΑ προς διάφορες κατευθύνσεις". Για τη μετοχοποίηση του 25% του ΟΤΕ, ο Σ. Μπαμπανάσης υποστήριξε ότι η είσοδος του ΟΤΕ στο Χρηματιστήριο "μπορεί να συμβάλλει στον εκσυγχρονισμό του Οργανισμού", με την άντληση φθηνών κεφαλαίων, αλλά και γιατί θα βάλει τον ΟΤΕ σε "αναγκαστική τροχιά, να λειτουργήσει με επιχειρηματικά, ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ως πραγματική εταιρία με δημόσιο χαρακτήρα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ