Σάββατο 28 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Το ποίημα

Ξεπήδησε απ' τα χαρτιά του - αφοσιωμένου στο στέγνωμα κάποιου φακέλου από το αρχείο του Κόμματος - διπλανού συντρόφου, σφηνωμένο στ' άδυτα κάποιων μουσκεμένων σελίδων. Ενα μικρό λασπωμένο κίτρινο χαρτί. Τόσο μικρό, τόσο "ασήμαντο", που απρόσεχτα θα μπορούσε να λιώσει στα δυο σου χέρια.

Το πήρε στα στοργικά του χέρια ο σύντροφος. Το περιποιήθηκε σαν μικρό απροστάτευτο παιδί, έβγαλε τα κομμάτια λάσπης, σκούπισε τις ξεφτισμένες μελανές ουρίτσες, φρόντισε το στέγνωμά του κι ανέσυρε στην επιφάνεια το ποίημα.

Ηταν ένα ποίημα γιομάτο σημάδια. Απαλό, διάφανο σαν από πάχνη χρυσαφιά σε προκαλούσε να εισχωρήσεις μέσα του βαθιά - αποκαλύπτοντάς σου έναν άγνωστο κόσμο - και να οδοιπορήσεις μαζί του.

Να θυμάσαι τον Γράμμο μας του λαού το λημέρι/ που κρατάει στον κόρφο του την ψυχή σου ακέραιη. / Και προσμένει τον άνεμο που ξανά θε να φέρει/ μια φλόγα στα μάτια κι ένα όπλο στο χέρι.

***

Να θυμάσαι πώς σφύριζε μέσ' τ' αυτιά σου η σφαίρα/ την πατρίδα π' ανασταίνεις με ιδρώτα κι αίμα/ Να θυμάσαι τον σύντροφο που κοιμάται εκεί πέρα/ να θυμάσαι τι σου 'λεγε το στερνό του το βλέμμα.

Εβλεπες τον ποιητή να πολεμά, να τραγουδά, να σκαρφαλώνει σ' απάτητα λημέρια.

Εβλεπες τον ποιητή στεφανωμένο από όνειρα, ιδανικά και πάθος. Εβλεπες τον ποιητή να ερωτεύεται, να πονά, να ελπίζει, να μάχεται με τα αισθήματά του. Να θυμάσαι τη μάνα σου που την ώρα προσμένει/ ν' αναπάψει το βλέμμα της ξανά στη μορφή σου/ και απ' το άγριο κάτεργο που την είχαν ριγμένη/ σου απλώνει τα χέρια και φωνάζει: Θυμήσου.

***

Να θυμάσαι το χτες που ολούθε σε ζώνει/ και θα νιώσεις το σήμερα τι ζητά από σένα/ που ετοιμάζει το πάλεμα του σφυριού με τ' αμόνι/ την καινούρια σου δύναμη, τη γοργόφταστη γέννα.

Ηταν ένα ποίημα γιομάτο τρύπες, έτσι που να βλέπεις και να θαυμάζεις. Ενα ποίημα με ήχους, με νοήματα και λέξεις σαν πέτρες σκληρές που ν' αναρωτιέσαι. Μέσα στις κακουχίες και τα κυνηγητά, τις θυσίες, τις φυλακές, τα βασανιστήρια, μέσα από πολυβόλα, όλμους και τουφεκιές, πλάι σε βόγκους λαβωμένων συντρόφων. Μέσα από αγώνες για ζωή και λευτεριά, το μεράκι της ποίησης - αίσθηση μιας άλλης ζωής - θα 'βρει δύναμη και κουράγιο να ξεμυτίσει σαν το κυκλάμινο το καταχείμωνο και ν' ανθίσει.

Την καινούρια σου δύναμη η πατρίδα προσμένει/ Μαχητή του στρατού μας που ξανά θα γυρίσει/ Σαν τον ήλιο που άξαφνα απ' τα σύννεφα βγαίνει/ Του λαού μας τη στράτα την πλατιά να φωτίσει.

Κι εμείς θυμόμαστε κι οδοιπορούμε αγαπημένε κι άγνωστε σύντροφε.

Κι εμείς πασχίζουμε να μαζέψουμε τα συντρίμμια και να τους δώσουμε αφή και άρωμα και σάρκα άφθαρτη.

Κι εμείς ακολουθάμε τα χνάρια και τους αγώνες σου κι αύριο θα γίνουμε ακόμα πιο πολλοί, έτσι που να μπορούμε να λέμε τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη.

Βασίλης ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πολυτέλεια; (2010-03-11 00:00:00.0)
100 χρόνια Γιάννης ΡΙΤΣΟΣ (1) (2009-04-28 00:00:00.0)
Ο ποιητής της θάλασσας (2009-02-07 00:00:00.0)
Ποίηση για το δίκαιο και ηρωϊκό αγώνα του (2006-10-28 00:00:00.0)
Ο σύντροφος Θοδωρής (2005-04-14 00:00:00.0)
Ποιητικά (2003-04-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ