Σάββατο 28 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Βόμβα" στην κοινωνική ασφάλιση

Οι συνταξιούχοι διαμαρτύρονται για τα σχέδια της κυβέρνησης, που, υλοποιώντας τις επιταγές της "Λευκής Βίβλου", σκοπεύει να απαλλάξει τους εργοδότες από τις εισφορές, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων

Μία από τις βασικότερες κατακτήσεις της εργατικής τάξης, η κοινωνική ασφάλιση, "πάει να τιναχτεί στον αέρα". Η Ομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ με χτεσινή ανακοίνωσή της διαμαρτύρεται για το νέο σοβαρό πλήγμα, που δέχεται η κοινωνική ασφάλιση με τη μη συμμετοχή της εργοδοσίας σ' αυτή, βάσει των υποδείξεων της "Λευκής Βίβλου".

Οπως αναφέρει, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων 20 - 25 ετών, η κυβέρνηση εφαρμόζοντας τις υποδείξεις της "Λευκής Βίβλου", προτείνει τρεις τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος. Ενας από αυτούς είναι, η εργοδοσία να μην καλύπτει ασφαλιστικά νέους 20 - 25, όταν τους προσλαμβάνει."Στόχος της "Λευκής Βίβλου", σημειώνει, είναι να απαλλαγεί η εργοδοσία μερικά ή ολικά από τη συμμετοχή της στην κοινωνική ασφάλιση για τη μείωση του μισθολογικού κόστους. Οι βιομήχανοι θα τσεπώσουν δισεκατομμύρια και προκειμένου να προσλάβουν νέους θα απολύσουν τους μεγάλους σε ηλικία, αφού δε δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας και δε γίνονται επενδύσεις εργασίας".

Η Ομοσπονδία ζητά να μην εφαρμοστεί το μέτρο αυτό, που θα δώσει τη "χαριστική βολή" στο ΙΚΑ και στα άλλα ασφαλιστικά ταμεία, και να ληφθούν άλλα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας, όπως επενδύσεις, τόνωση του εισοδήματος των εργαζομένων, το μη ξεπούλημα των δημοσίων επιχειρήσεων. Ακόμη, καλεί τη ΓΣΕΕ και όλο το συνδικαλιστικό κίνημα να αγωνιστούν "για να μπει φρένο στη γενική επίθεση που δεχόμαστε στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας".

Η Συντονιστική Επιτροπή

Από την πλευρά της, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Συνταξιούχων Τραπεζών, ΔΕΗ, ΤΑΠ - ΟΤΕ, ΟΣΕ, ΕΛΤΑ, ΤΣΑ, ΤΕΒΕ, ΝΑΤ, ΙΚΑ και Δημοσίου, με επιστολή της στον πρωθυπουργό, τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, τον πρόεδρο της Βουλής και στα κόμματα, επισημαίνει τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι, τα οποία παραμένουν άλυτα.

Οι συνταξιούχοι εκφράζουν την αγανάκτησή τους για την αυστηρή λιτότητα, τις μηδαμινές αυξήσεις στις συντάξεις και τη συνεχιζόμενη αλματώδη αύξηση στις τιμές των βασικών ειδών διαβίωσης. Ζητούν από την κυβέρνηση "να κάνει έστω κι ένα βήμα" για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης και τονίζουν ότι ενάμιση χρόνο η κυβέρνηση "δεν έχει βάλει ούτε μια υπογραφή για τους συνταξιούχους. Αντίθετα, ψήφισε το νόμο 2227/94, που επέκτεινε τη λιτότητα και στην επικουρική ασφάλιση, έστω κι αν τα ταμεία είχαν τη δυνατότητα για κάτι καλύτερο".

Ζητούν, ακόμη, την κατάργηση της εισφοράς στις συντάξεις του νόμου 2084/92 και την επανασύνδεση της κατώτερης σύνταξης του ΙΚΑ με το εικοσαπλάσιο ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη.

  • Για τις επερχόμενες αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων και τις επιπτώσεις που θα έχουν στο πενιχρό εισόδημα των συνταξιούχων και στα ασφαλιστικά ταμεία, διαμαρτύρεται η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΤΕΒΕ. Οι συντάξεις του ΤΕΒΕ είναι τόσο χαμηλές, τονίζουν, που κάθε αύξηση επιδεινώνει την άσχημη οικονομική κατάσταση των συνταξιούχων. Η Ομοσπονδία καλεί την κυβέρνηση να πάρει ειδικά μέτρα "για την προστασία των μικρών εισοδημάτων συνταξιούχων και εργαζομένων από τους κερδοσκόπους, και για την τρομερή αφαίμαξη των χρημάτων των ασφαλιστικών ταμείων και ειδικά του ΤΕΒΕ".

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ