ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Φλεβάρη 1995
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέες επαφές εν μέσω ατμόσφαιρας αδιεξόδου

ΤΕΛ ΑΒΙΒ . -

Σήμερα αναμένεται να συναντηθούν, για άλλη μια φορά, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Γιτζάκ Ράμπιν, για να εξετάσουν πιθανές λύσεις στα προβλήματα της ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ τους, τα οποία φαίνεται ότι έχουν διογκωθεί επικίνδυνα τον τελευταίο καιρό.Χτες, μια μόλις μέρα πριν την πραγματοποίηση της συνάντησης, η Παλαιστινιακή Αυτόνομη Αρχή προχώρησε στη σύλληψη 90 ατόμων, που θεωρούνται ύποπτα για τρομοκρατική δράση. Οι 72 από τους συλληφθέντες είναι μέλη της, αντιτιθέμενης στην ισραηλινο - παλαιστινιακή συμφωνία, οργάνωσης "Δημοκρατικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης", του οποίου άλλα 45 μέλη είχαν συλληφθεί από την παλαιστινιακή αστυνομία την Τρίτη. Οι υπόλοιποι συλληφθέντες είναι μέλη των φανατικών ισλαμικών οργανώσεων της "Χαμάς" και της "Τζιχάντ".

Εντούτοις, η παραδειγματική αυτή διαγωγή της παλαιστινιακής αυτόνομης αρχής, η οποία φαίνεται ότι προσπαθεί με κάθε δυνατό τρόπο να ικανοποιήσει τις έντονες ισραηλινές πιέσεις για πάταξη της "φανατικής ισλαμικής τρομοκρατίας", δε μοιάζει να αποδίδει, τουλάχιστον, όσον αφορά το διπλωματικό τομέα. Ακαρπες έληξαν, χτες, οι ισραηλινο - παλαιστινιακές συνομιλίες στο Κάιρο για την επέκταση της παλαιστινιακής αυτονομίας και τη διεξαγωγή των πρώτων εκλογών στα αυτόνομα εδάφη. Μάλιστα, ο επικεφαλής της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας, Σάεμπ Ερακάτ, δε δίστασε να χαρακτηρίσει τις συνομιλίες αυτές "πλήρως αποτυχημένες".

Από την πλευρά του, ο Γιασέρ Αραφάτ, σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε χτες στην αιγυπτιακή εφημερίδα "Αλ Αχράμ", σχολιάζει για πρώτη φορά επίσημα την κατεύθυνση της ισραηλινής κυβέρνησης να διαχωρίσει πλήρως το ισραηλινό έδαφος από τις αυτόνομες παλαιστινιακές περιοχές. Ο Αραφάτ τονίζει ότι αν η ισραηλινή πρόταση τίθεται ως ίδρυση ελευθέρου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ, ο ίδιος είναι διατεθειμένος να δεχτεί ακόμα και την απώλεια των χιλιάδων θέσεων εργασίας που το Ισραήλ προσφέρει σε Παλαιστινίους. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης, όμως, επανέλαβε τη θέση της Αυτόνομης Αρχής ότι, αν το ισραηλινό αυτό μέτρο λήφθηκε για λόγους προστασίας, τότε αποτελεί, σαφώς, παραβίαση της ειρηνευτικής συμφωνίας.

Στο περιθώριο της συνάντησης Ράμπιν - Αραφάτ κύλησε και η χτεσινή άφιξη στην περιοχή της ευρωπαϊκής "τρόικας". Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ, συνοδευόμενος από τον Ισπανό αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μανουέλ Μαρίν, και από το γραμματέα του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Χανς Φον Πλετς, συναντήθηκε χτες το πρωί με τον Σύρο υπουργό Εξωτερικών, Φαρούκ Αλ Σάραα και τον Σύρο Πρόεδρο, Χαφέζ Αλ Ασαντ, στη Δαμασκό, όπου ήταν και ο πρώτος σταθμός της ολιγοήμερης περιοδείας τους. Στη συνέχεια, οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες θα μεταβούν στο Ισραήλ, στη Γάζα και στο Λίβανο, φέρνοντας σε πέρας μια πρωτοβουλία, που παίρνει η Ευρωπαϊκή Ενωση, για να διαδραματίσει έναν πιο ενεργό ρόλο στην υπέρβαση του αδιεξόδου, στο οποίο έχει περιέλθει η πορεία ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή.

ΡΩΣΙΑ
Οι ανθρακωρύχοι απεργούν

Πάνω από 500.000 άτομα συμμετείχαν στην 24ωρη προειδοποιητική απεργία, που κήρυξαν τα συνδικάτα τους με αίτημα την πληρωμή των μισθών

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση Οδ. ΡΟΥΣΣΟΥ). -

Ενα εκατομμύριο τόνοι άνθρακα έμειναν χτες στις υπόγειες στοές πολλών ανθρακωρυχείων της Ρωσίας. Το 80% των ανθρακωρυχείων και επιχειρήσεων επεξεργασίας άνθρακα (226 ανθρακωρυχεία) της χώρας, το 90% των εργαζομένων, πάνω δηλαδή από 500.000 άτομα, συμμετείχαν στην 24ωρη προειδοποιητική απεργία, που κήρυξαν τα συνδικάτα τους με αίτημα την πληρωμή των μισθών που χρωστάει η κυβέρνηση (περίπου 1,5 τρισεκατομμύριο ρούβλια), καθώς και τη λήψη μέτρων για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων του τομέα αυτού. Τα συνδικάτα προειδοποιούν πως αν αυτή η απεργία τους αγνοηθεί από τη ρωσική κυβέρνηση, τότε, την 1 Μάρτη, θα ξεκινήσουν απεργία διαρκείας με επιπλέον αίτημα την παραίτηση της κυβέρνησης και πρόωρες προεδρικές εκλογές. Με το αίτημα αυτό, ήδη κατέβηκαν σε απεργία 3 ανθρακωρυχεία της ευρύτερης περιοχής της Μόσχας, τα περισσότερα από τα 26 ανθρακωρυχεία του Ροστόβ, που απεργούν για δεύτερη βδομάδα, και ορισμένα ανθρακωρυχεία της περιοχής Κέμεροβο. Ετσι, για παράδειγμα, οι εργάτες του ανθρακωρυχείου "Γιούζναγια" της πόλης Μπερεζόβσκι (Κέμεροβο) υποστήριξαν ομόφωνα το ψήφισμα που πρότεινε στη συνέλευση το κίνημα "Εργαζόμενη Ρωσία" για τη σύγκληση πανρωσικού συνεδρίου των απεργιακών επιτροπών στις αρχές του Μάρτη και την προετοιμασία γενικής πολιτικής απεργίας.

Ο πρόεδρος του κινήματος "Εργαζόμενη Ρωσία" και γραμματέας της ΚΕ του ΚΕΚΡ Βίκτορ Ανπίλοφ, που πρόσφατα επέστρεψε από περιοδεία στην περιοχή Κουζμπάς, δήλωσε στο "Ρ" ότι αντιπροσωπείες του κινήματος αυτού περιόδευσαν χτες στα κεντρικά σημεία των απεργιακών κινητοποιήσεων - Βορκουτά, Κουζμπάς, Ροστόβ και ευρύτερη περιοχή της Μόσχας.

Από τη μεριά της η κυβέρνηση παίρνει μέτρα για να αποτρέψει την αύξηση των αγωνιστικών διαθέσεων των εργαζομένων. Η σχετική κυβερνητική επιτροπή, που έχει συσταθεί για να μελετήσει το όλο πρόβλημα, ανακοίνωσε πως προγραμματίζει τη χρηματοδότηση του τομέα εξόρυξης άνθρακα στο πρώτο τρίμηνο του 1995 ύψους 2,5 τρισεκατομμυρίων ρουβλίων.

ΝΑΤΟ
Αντιισλαμική συνεργασία

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Μπροστά στον κίνδυνο, επέρχεται συνεργασία. Αυτό, τουλάχιστον, έχει δείξει η ζωή και αυτό πρέπει να σκέφτηκαν και τα "μεγάλα κεφάλια" του ΝΑΤΟ, τα οποία αποφάσισαν να αρχίσουν διάλογο με 5 χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, με προοπτική να αντιμετωπιστεί καλύτερα η, ολοένα και μεγαλύτερη, βιαιότητα των φανατικών ισλαμιστών.

Αξιωματούχοι της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας συμφώνησαν, χτες, να εξετάσουν από κοινού με συναδέλφους τους από την Αίγυπτο, το Ισραήλ, το Μαρόκο, την Τυνησία και τη Μαυριτανία το ενδεχόμενο της μεταξύ τους συνεργασίας στους τομείς της ασφάλειας, η οποία μάλλον θα εγκαινιαστεί με ανταλλαγές αξιωματούχων από τις χώρες αυτές.

Χαρακτηριστικές είναι οι εξηγήσεις που έδωσε για το θέμα αυτό ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Βίλι Κλάες, ο οποίος, σε συνέντευξη στην "Ιντιπέντεντ", μιλά για την έντονη ανησυχία που προκαλεί στους κόλπους της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας η άνοδος του ισλαμικού φανατισμού, "που αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για τη Δύση μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου".

ΡΩΣΙΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Συμφωνία ειρήνης

ΜΟΣΧΑ . -

Σύμφωνο ειρήνης και φιλίας υπέγραψαν η Ουκρανία και η Ρωσία μετά τη λύση των διαφορών τους, σχετικά με το στόλο της Μαύρης Θάλασσας. Η επίσημη υπογραφή της συμφωνίας θα γίνει κατά τη διάρκεια της προσεχούς επίσκεψης του Μπ. Γιέλτσιν στο Κίεβο. "Πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα προς την Ενωση", δήλωσε ο Γεβγκένι Μαρτσούκ, πρώτος αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ουκρανίας, μετά τη μονογραφή των σχετικών εγγράφων.

Για το ζήτημα της υπηκοότητας, η Ρωσία διατύπωσε την πρόταση για την αναγνώριση διπλής υπηκοότητας για όσους το επιθυμούν.

  • Η Ρωσία θα πληρώσει τα χρέη της ανεξάρτητα από την αναβολή των διαπραγματεύσεων με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Μέχρι το τέλος του τρέχοντος εξαμήνου θα καταβάλει 400.000.000 δολάρια στη Λέσχη του Λονδίνου.
Γυναίκες του Ανόϊ περνούν μπροστά από το γραφείο εκπροσώπησης των

Γυναίκες του Ανόι περνούν μπροστά από το γραφείο εκπροσώπησης των συμφερόντων των ΗΠΑ στη βιετναμέζικη πρωτεύουσα, λίγα λεπτά μόλις μετά την ανάρτηση της αστερόεσσας, για πρώτη φορά στο βιετναμικό έδαφος ύστερα από 20 χρόνια και στο έδαφος του Ανόι ύστερα από 50 χρόνια.

Τα πολλά πρόσωπα του θανάτου...

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ (ανταπόκριση Γ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΗ). -

Σύμφωνα με το σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων ΤΤ, υπάρχουν σήμερα στη Ρωσία 6.000 εγκληματικές συμμορίες με περίπου 50.000 ενεργά μέλη. Γύρω στις 900 συμμορίες έχουν πεδίο δράσης σε όλες τις πρώην Δημοκρατίες της Σοβιετικής Ενωσης ακόμα και στο εξωτερικό, ενώ, παράλληλα, πολύ γρήγορα δημιουργούν επαφές με άλλες διεθνείς συμμορίες. Τα στοιχεία αυτά αναφέρθηκαν σε σεμινάριο που έγινε στο Λένινγκραντ απ' τον πρώην αρχηγό της αστυνομίας Αρκάντι Κρομάγιεφ.

Στο μεταξύ, το ίδιο πρακτορείο ειδήσεων αναφέρει μια μελέτη που έγινε απ' το πανεπιστήμιο του Τάρτου στην Εσθονία. Η έρευνα επισημαίνει ότι η θνησιμότητα στην Εσθονία ανέβηκε κατακόρυφα. Οι αυτοκτονίες διπλασιάστηκαν την περίοδο 1988 - 1993 στους Εσθονούς άνδρες από 40 σε 80 ανά 100.000 κατοίκους. Είναι το μεγαλύτερο ποσοστό απ' το 1900 και το υψηλότερο σήμερα στην Ευρώπη. Οι αιτίες που αναφέρονται στην έρευνα είναι η κοινωνική, πολιτική και οικονομική κατάσταση στην Εσθονία.

Στα μέσα της δεκαετίας του '80, υποστηρίζει ο ψυχίατρος Αρνο Ανταμσο, εκπρόσωπος του πανεπιστημίου, έγινε μια καμπάνια στην πρώην Σοβιετική Ενωση ενάντια στο αλκοόλ και μειώθηκαν οι αυτοκτονίες στο χαμηλότερο επίπεδο τα τελευταία 20 χρόνια. Μετά τον αποχωρισμό της και την επικράτηση του καπιταλισμού, η κατάσταση άλλαξε δραματικά. Οχι μόνο οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν κατακόρυφα, αλλά και άλλες παθήσεις, όπως οι καρδιακές, αυξήθηκαν στις μικρές ηλικίες μέχρι και 30 χρόνων.

Οι δολοφονίες και οι αυτοκτονίες σήμερα βρίσκονται στη δεύτερη θέση στην Εσθονία σαν αίτια θανάτου μετά τους θανάτους από καρδιακές παθήσεις.

Αναταραχή στους κόλπους της ρωσικής Βουλής

ΜΟΣΧΑ(ανταπόκριση). -

Νέο σκάνδαλο προκάλεσε χτες στην Κρατική Δούμα ο πρόεδρος του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος Ρωσίας Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι, με αφορμή την πρόσφατη δολοφονία του βουλευτή του κόμματος αυτού, επιχειρηματία Σεργκέι Σορότσκιν. Μιλώντας στη συνεδρίαση της Δούμας, ο Ζιρινόφσκι χαρακτήρισε τη δολοφονία αυτή "πολιτική" και ζήτησε την απομάκρυνση του προέδρου της Κρατικής Δούμας Ιβάν Ρίμπκιν, του υπουργού Εσωτερικών Βίκτορ Γέριν και των προέδρων τριών Κοινοβουλευτικών Επιτροπών - Αμυνας, Ασφαλείας και Γεωπολιτικής. Παρά τη συνηθισμένη σκανδαλώδη συμπεριφορά του Ζιρινόφσκι, έγινε δεκτή για συζήτηση μόνο η πρόταση για την απομάκρυνση του Γέριν, όταν, όμως, επιστρέψει από την Τσετσενία. Η Δούμα δέχτηκε επίσης να συζητήσει αργότερα την αλλαγή του νόμου για την οπλοφορία των βουλευτών, που τώρα απαγορεύεται. Η θέση της πλειοψηφίας της Δούμας εξαγρίωσε τον Ζιρινόφσκι, ο οποίος επιδεικτικά αποχώρησε από τη συνεδρίαση της Βουλής, δηλώνοντας πως επί ένα μήνα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος θα απέχει από τις συνεδριάσεις της Κρατικής Δούμας. Με την ευκαιρία, σημειώνουμε πως τον Μάη του 1994 ο Σορότσκιν είχε σκοτώσει με αυτόματο όπλο το Γεωργιανό Ηρακλή Σανίτζε και μια γυναίκα, που τυχαία περνούσε από το σημείο της συμπλοκής. Τότε, η Κρατική Δούμα δεν είχε δώσει την έγκριση στην Εισαγγελία για να διωχτεί ποινικά ο Σορότσκιν, δεδομένου ότι θεωρήθηκε πως βρισκόταν σε άμυνα. Στο μεταξύ, η Αστυνομία ερευνά κατά πόσο η δολοφονία αυτή έχει σχέση με την υπόθεση του Μάη ή με τις επιχειρήσεις οινοπνευματωδών ποτών του Σορότσκιν που βρίσκονται κοντά στη Μόσχα, εκεί που δολοφονήθηκε ο βουλευτής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ