ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Φλεβάρη 1995
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
"Δε θα πειθαρχήσουμε στην Ευρωπαϊκή Ενωση"

Μεγάλη επιτυχία του συλλαλητηρίου καπνοπαραγωγών στην Ελασσόνα

"Δε θα πειθαρχήσουμε στις εντολές και τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης!" Αυτό το σαφές μήνυμα έστειλαν χτες οι καπνοπαραγωγοί της Ελασσόνας προς τις Βρυξέλλες, αλλά και προς την ελληνική κυβέρνηση, που εφαρμόζει τις εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οδηγώντας την καπνοκαλλιέργεια στην καταστροφή και τους καπνοπαραγωγούς στην απόγνωση.

Με ένα μεγαλειώδες συλλαλητήριο που ξεχείλιζε από αγωνιστικό παλμό, οι καπνοπαραγωγοί της περιοχής έδωσαν το σύνθημα για το ξεκίνημα των νέων αγώνων, οι οποίοι σε λίγες μέρες θα πάρουν πανελλαδικό χαρακτήρα.

Από νωρίς το πρωί, στην κεντρική πλατεία της πόλης έφταναν συνεχώς αγρότες. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η μεγάλη συμμετοχή γυναικών και προπάντων εκατοντάδων μαθητών γυμνασίων και λυκείων, που απείχαν από τα μαθήματά τους για να συμπαρασταθούν δυναμικά στον αγώνα των γονιών τους.

Για μια ώρα έκλεισαν, επίσης, όλα τα μαγαζιά της πόλης και οι καταστηματάρχες πήραν μέρος στο συλλαλητήριο. Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, η κινητοποίηση πήρε παλλαϊκό χαρακτήρα, αφού άλλωστε το πρόβλημα του καπνού, έτσι ή αλλιώς, απασχολεί όλη την κοινωνία της Ελασσόνας.Στις 11.30 που άρχισαν οι ομιλίες στη συγκέντρωση, στην πλατεία είχαν συγκεντρωθεί χιλιάδες λαού.

Δικαίωμα στη ζωή

Στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Ελασσόνας, Δ. Μεταξιώτης,τόνισε ότι αν δε σωθεί η καπνοκαλλιέργεια, η περιοχή κινδυνεύει να ερημωθεί. Στη συνέχεια χαιρέτησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματοβιοτεχνών. Συγκίνηση προκάλεσε ο χαιρετισμός της μαθήτριας εκπροσώπου των μαθητικών κοινοτήτων των σχολείων της επαρχίας, η οποία ζήτησε από την πολιτεία να ακούσει τις κραυγές αγωνίας των γονιών τους, διότι οι νέοι άνθρωποι έχουν δικαίωμα στη ζωή. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο εκπρόσωπος του συλλόγου δασκάλων - νηπιαγωγών,που τόνισε ότι βλέποντας την αγωνία στα μάτια των μαθητών τους και συνειδητοποιώντας τον κίνδυνο να σβήσει το ελληνικό χωριό, οι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί συμπαραστέκονται στον αγώνα των καπνοπαραγωγών.

Τη συμπαράστασή τους στους καπνοπαραγωγούς και την υπόσχεση ότι γρήγορα οι κτηνοτρόφοι θα μπουν στο δρόμο της πάλης, μετέφερε στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Λάρισας, Θ. Νασίκας.

Η αγροτιά δεν έχει άλλο δρόμο

"Ηρθε η ώρα να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας", τόνισε μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο Θ. Θεοδωράκης,πρόεδρος της Ενωσης Συνεταιρισμών Ελασσόνας. Στο χαιρετισμό του ο Γ. Παττάκης,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, υπογράμμισε ότι η αγροτιά δεν έχει πλέον άλλο δρόμο, παρά μόνο αυτόν την ενωτικής πάλης, για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της ΚΑΠ και της ΓΚΑΤΤ και τον εμπαιγμό της κυβέρνησης.

Στην ομιλία του ο Β. Κατής,πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των καπνοπαραγωγών Ελασσόνας, τόνισε ότι οι αγρότες δε θα δεχτούν να γίνουν σκλάβοι στα χωράφια τους και οι κτηνοτρόφοι σκλάβοι της "ΦΑΓΕ". Υπογράμμισε ότι το αγροτικό κίνημα θα πρέπει να ενωθεί σ' ένα σύλλογο σε κάθε χωριό, σε μια ομοσπονδία, σε μια συνομοσπονδία, ώστε να έχει θετικά αποτελέσματα ο αγώνας. "Δε θα μαλώνουμε εμείς μεταξύ μας στα καφενεία και οι έμποροι, οι κυβερνήσεις, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα αποφασίζουν από κοινού εναντίον των συμφερόντων μας",είπε χαρακτηριστικά. Και συμπλήρωσε: "Δε θα σκύψουμε το κεφάλι. Θ' αντισταθούμε κι αν χρειαστεί "θα τα τινάξουμε όλα στον αέρα""!

Αναφερόμενος ιδιαίτερα στα προβλήματα των καπνοπαραγωγών, υπογράμμισε ότι οι περσινές υποσχέσεις του υπουργείου Γεωργίας αποδείχτηκε στην πράξη, ότι δεν είχαν κανένα αντίκρισμα, αφού οι τιμές που πούλησαν οι καπνοπαραγωγοί πέρσι ήταν μικρότερες από τις προπέρσινες και ο αντικανονικός κανονισμός 2075/92, όχι μόνο δεν καταργήθηκε, αλλά συζητιέται η αλλαγή του προς το χειρότερο για τους παραγωγούς.

Στο συλλαλητήριο τηλεγράφημα συμπαράστασης έστειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αντ. Σκυλλάκος και άλλοι τοπικοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Παραβρέθηκαν εκπρόσωποι αγροτικών φορέων από το Αγρίνιο, τα Τρίκαλα, την Κοζάνη, τη Δεσκάτη, το Λαγκαδά, τη Θεσσαλονίκη, τις Σέρρες, τη Φθιώτιδα, την Πιερία,νομαρχιακοί σύμβουλοι, πρόεδροι δεκάδων κοινοτήτων, εκπρόσωπος του Εργατικού Κέντρου Ελασσόνας, των κομμάτων και πολλών άλλων μαζικών φορέων της περιοχής.

Σκηνικό εμπαιγμού για τους καπνοπαραγωγούς

Σε εμπαιγμό για τους καπνοπαραγωγούς εξελίσσεται η υπόθεση με τα καπνά, μετά την απόρριψη από το Ευρωκοινοβούλιο της πρότασης του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Βασίλη Εφραιμίδη,για την υιοθέτηση με κατεπείγουσα διαδικασία της τροποποίησης του βασικού κοινοτικού κανονισμού 2075/92, με τις ψήφους του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού και Λαϊκού Κόμματος και την παραπομπή της συζήτησης για την Ολομέλεια του Μάρτη.

Το υπουργείο Γεωργίας μπροστά στο "χαστούκι" αυτό, ψάχνει να βρει φόρμουλες ώστε να κατευνάσει την οργή των καπνοπαραγωγών, που ήδη στη Θεσσαλία, την Αιτωλοακαρνανία και την Κεντρική Μακεδονία έχουν αρχίσει κινητοποιήσεις και ο ξεσηκωμός τους αναμένεται να λάβει πανελλαδικό χαρακτήρα. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, που δεν άσκησε καμία πίεση στο προηγούμενο διάστημα, ώστε να αποφευχθεί το αδιέξοδο στο θέμα των καπνών και την καταβολή του πριμ, προσπαθεί τώρα να τα "μπαλώσει" και να ρίξει "στάχτη στα μάτια" των καπνοπαραγωγών. Το γεγονός αυτό κατήγγειλε χτες και ο Βουλευτής του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος,ο οποίος έθεσε το θέμα στον Γ. Μωραφιτη κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στο υπουργείο Γεωργίας.

Ο Γ. Μωραφιτης επανέλαβε και χτες, ότι θα θέσει το θέμα στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, που συνεδριάζει την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη στις Βρυξέλλες και θα ζητήσει την άμεση εφαρμογή του μέτρου για την απευθείας χορήγηση του πριμ στους καπνοπαραγωγούς με αποφάσεις της Διαχειριστικής Επιτροπής. Επίσης, τόνισε πως σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην καταβολή του πριμ με εσωτερική διάταξη. Μάλιστα, ο Γ. Μωραφιτης προεξοφλούσε χτες ότι μέχρι τέλος του Φλεβάρη το θέμα θα έχει λυθεί και ανακοίνωσε πως στα μέσα της ερχόμενης βδομάδας θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο υπουργείο Γεωργίας με τη συμμετοχή όλων των φορέων και οργανώσεων που σχετίζονται με τα καπνά.

Ωστόσο, όμως, κύκλοι του υπουργείου Γεωργίας εκτιμούσαν και χτες ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, όπως θέλει να τα παρουσιάσει ο υπουργός Γεωργίας, αφού για να δοθεί το πριμ στους παραγωγούς πρέπει πρώτα, απαραίτητα, να γνωμοδοτήσει το Ευρωκοινοβούλιο και στη συνέχεια να βγουν οι εφαρμοστικοί κανονισμοί. Υποστήριζαν, επίσης, πως είναι αδύνατον να δοθεί το πριμ στα καπνά εσοδείας 1994 από τον Εθνικό Προϋπολογισμό με εσωτερική διάταξη. Και αυτό γιατί η Κομισιόν δε θα επιτρέψει παρέκκλιση από του κοινοτικούς κανονισμούς, ακόμα και στην περίπτωση, όπως ευχόταν, ο Γ. Μωραφιτης, να βρει κατανόηση για το πρόβλημα που υπάρχει στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας.

Πανελλαδική κινητοποίηση στις 27 Φλεβάρη

Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα αποφάσισε κινητοποιήσεις σε όλες τις καπνοπαραγωγικές περιοχές

Με συντονισμένες κινητοποιήσεις, στις 27 Φλεβάρη, σε όλες τις καπνοπαραγωγικές περιοχές της χώρας, οι καπνοπαραγωγοί θα δώσουν δυναμική απάντηση στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.Στην απόφαση για πανελλαδική κινητοποίηση κατέληξαν χτες - σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Ελασσόνας - εκπρόσωποι από Τοπικές Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα των καπνοπαραγωγών και αγροτικές οργανώσεις από καπνοπαραγωγικές περιοχές της χώρας. Ταυτόχρονα εκλέχτηκε Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα - στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από τους καπνοπαραγωγικούς νομούς - που θα συντονίζει τον αγώνα. Μιλώντας στην πανελλαδική σύσκεψη ο Γ. Παττάκης,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, υπογράμμισε ότι αν οι καπνοπαραγωγοί δεν ξεκινήσουν άμεσα δυναμικές κινητοποιήσεις και εφαρμοστούν τα νέα μέτρα της Κομισιόν, τότε οι 75.000 οικογένειές τους κινδυνεύουν άμεσα να βγουν από την παραγωγή. Επισήμανε την ανάγκη συντονισμού της πάλης κι ενημέρωσης όλων των αγροτών.

"Θέλουν να μας γυρίσουν πίσω στη φεουδαρχία", είπε στην παρέμβασή του ο Τάσος Πασχαλιώτης,εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης και κάλεσε τους καπνοπαραγωγούς ενωμένοι ν' αντισταθούν στις επιθέσεις της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των καπνοβιομηχάνων.

Ο Ν. Καραμπάς και ο Γ. Κοτοπούλης,από την Αιτωλοακαρνανία, τόνισαν ότι στο Αγρίνιο όλοι είναι έτοιμοι να μπουν δυναμικά στον αγώνα.

Ο Γ. Καλούδης και ο Γ. Πίσαρης,από το Ροδολίβος Σερρών, υπογράμμισαν ότι θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να βγουν οι καπνοπαραγωγοί στους δρόμους.

Ο Ζ. Ζιάρας,από την Κοζάνη, επισήμανε περισσότερο στην ανάγκη ενημέρωσης των αγροτών και στην ενεργοποίηση των συνεταιρισμών, σημειώνοντας ότι "αν δεν παλέψουμε συντονισμένα, θα μας διαλύσουν".

Ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας ανέφερε ότι οι έμποροι δίνουν από την τσέπη τους 2 - 30 δραχμές για κάθε κιλό καπνού τύπου "Βιρτζίνια" και δήλωσε ότι "όπως το '89 με τους αγώνες μας κερδίσαμε πολλά, έτσι και τώρα πρέπει ν' αγωνιστούμε".

Ο Χρ. Παπαστρεδιάδης,από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων, αναφέρθηκε στις ενημερωτικές συγκεντρώσεις που γίνονται σε καπνοχώρια του νομού και υποσχέθηκε ότι όπως και πέρσι, έτσι και φέτος οι καπνοπαραγωγοί της περιοχής θα πάρουν μαζικά και δυναμικά μέρος στην κινητοποίηση.

"Η Ελασσόνα είναι έτοιμη και για τις 27 Φλεβάρη. Κι όπως έδειξε η επιτυχία του σημερινού (χθεσινού) συλλαλητηρίου, είμαστε σε θέση να δώσουμε δυναμική, αγωνιστική απάντηση", είπε ο Μαρ. Μπουγάτσας από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα της Ελασσόνας.

Ο Αλ. Τσεμενίδης,από τον Λαγκαδά, υποσχέθηκε ότι θα γίνει ό,τι χρειάζεται για να κινητοποιηθούν οι καπνοπαραγωγοί της περιοχής του και ο Γ. Σκουφάς,από την Πιερία, επισημαίνοντας το "βαθύ ύπνο των κορυφαίων αγροτικών οργανώσεων της χώρας", υπογράμμισε ότι οι καπνοπαραγωγοί της Πιερίας δεν πρέπει να δεχτούν για μια ακόμη φορά να εξαπατηθούν (σ. σ. την Κυριακή θα βρίσκεται στη Λαμία ο Φλ. Κωνσταντίνου,υφυπουργός Γεωργίας, ο οποίος αναμένεται να δώσει πάλι υποσχέσεις), αλλά να βγουν δυναμικά στον αγώνα.

ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ - ΠΩΛΗΤΕΣ ΛΑ+ΔΚΙΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ
Ακαρπη η συνάντηση με τον υφυπουργό Οικονομικών

Στα φορολογικά αιτήματά τους πήραν την απάντηση ότι θα εφαρμοστεί κανονικά η νομοθεσία

Ακαρπη απέβη η συνάντηση που είχαν χτες οι εκπρόσωποι των παραγωγών αγροτικών προϊόντων, που πωλούν τα προϊόντα τους στις λαϊκές αγορές με τον υφυπουργό Οικονομικών, Δ. Γεωργακόπουλο,στα πλαίσια της κινητοποίησης που πραγματοποίησαν οι πρώτοι, διαμαρτυρόμενοι για το καθεστώς φορολόγησης που τους επιβάλλει η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, όπως υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι των παραγωγών, με το ισχύον καθεστώς φορολογούνται τρεις φορές, αφού καλούνται να καταβάλλουν: το φόρο που τούς αντιστοιχεί βάσει των "αντικειμενικών" κριτηρίων, το φόρο επιτηδεύματος των 100.000 δραχμών, επιπλέον φόρο με το περιβόητο "κλείσιμο" των φορολογικών υποθέσεων.

Τα παραπάνω αιτήματα των παραγωγών - πωλητών λαϊκών αγορών δε βρήκαν ανταπόκριση από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, αφού ο Δ. Γεωργακόπουλος κατά τη συνάντηση επανέλαβε ότι θα εφαρμοστεί κανονικά ο νόμος και περιορίστηκε στην υπόσχεση ότι θα εξετάσει τα ζητήματα αυτά εντός του Μάρτη.

Στο μεταξύ, ανακοινώσεις σχετικές με το καθεστώς που διέπει τη λειτουργία των λαϊκών αγορών και γενικότερα την αγορά, αναμένεται να κάνει σήμερα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εμπορίου, στα πλαίσια προγραμματισμένης συνέντευξης Τύπου. Ας σημειωθεί ότι, δεδομένης της εμμονής που δείχνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο καθεστώς πλήρους απελευθέρωσης των τιμών, τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν, θα περιορίζονται σε ζητήματα οργανωτικού χαρακτήρα, σχετικά με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του υπουργείου Εμπορίου, καθώς και στην αυστηρότητα των προβλεπόμενων από τη νομοθεσία κυρώσεων σε περιπτώσεις αγορανομικών παραβάσεων. Τέλος, η ηγεσία του υπουργείου αναμένεται να προχωρήσει στην έκδοση αγορανομικής διάταξης, με την οποία θα... υποχρεώνει τις βιομηχανίες να ενημερώνουν το υπουργείο 10 μέρες νωρίτερα, για τις ανατιμήσεις που επιθυμούν να επιβάλλουν!

Τα έξι αιτήματα

Τα έξι βασικά αιτήματα για την ικανοποίηση των οποίων κινητοποιούνται στις 27 Φλεβάρη οι καπνοπαραγωγοί όλης της χώρας αναφέρθηκαν σε διακήρυξη της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα και είναι:

1. Αμεση απορρόφηση των καπνών σε τιμές πάνω από 30% στο πριμ και στην εμπορική αξία, σε σχέση με τις περσινές.

2. Κατάργηση της ατομικής ποσόστωσης με ταυτόχρονη αύξηση της συνολικής ποσόστωσης κατά ομάδα ποικιλιών και σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με τις δυνατότητες παραγωγής της χώρας μας. Εφαρμογή της αρχής για την κοινοτική προτίμηση, τη στιγμή μάλιστα που η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ελλειμματική. Την ποσόστωση να διαχειρίζονται οι Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις (ΑΣΟ) και να αναγνωριστούν ως μεταποιητικές μονάδες με δυνατότητα διαπραγμάτευσης και σύναψης συμβολαίων.

3. Επαναφορά του θεσμού της τιμής παρέμβασης, καθώς και των εξαγωγικών επιδοτήσεων.

4. Καταβολή του πριμ ποιότητας με αντικειμενική βαθμολογία από επιτροπή που θα απαρτίζεται από εκπρόσωπο των καπνοπαραγωγών, από τον Οργανισμό Καπνού και εκπρόσωπο εμπόρων.

5. Καταβολή της επιδότησης στον καπνοπαραγωγό ταυτόχρονα με το ζύγισμα του καπνού στην αποθήκη του καπνοπαραγωγού και στο τέλος της συγκομιδής και δεματοποίησης του καπνού.

6. Μέτρα για την ανάκτηση του χαμένου εισοδήματος από τις οδυνηρές επιπτώσεις της εφαρμογής της ΚΑΠ και της ΓΚΑΤΤ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ