ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Φλεβάρη 1995
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ
Προτάσεις και απορρίψεις

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-

Το αισιόδοξο κλίμα της προχτεσινής συνάντησης του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Γιτζάκ Ράμπιν ήρθε να διαλύσει η επόμενη ημέρα.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες, ομολόγησε ότι, κατά την προχτεσινή συνάντηση, πρότεινε στον Παλαιστίνιο ηγέτη να παραχωρήσει περιορισμένη αυτονομία στην πόλη Ζενίν της Δυτικής Οχθης. Συγκεκριμένα, ο Ράμπιν διευκρίνισε ότι πρότεινε στον Αραφάτ να αναλάβει η Αυτόνομη Παλαιστινιακή Αρχή την οικονομική και δημοτική διαχείριση της πόλης αυτής, με την προϋποθέση, όμως, την ασφάλειά της να συνεχίσουν να ελέγχουν οι Ισραηλινοί στρατιώτες. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, πάντως, παραδέχτηκε ότι - κατά τη γνώμη του - η παλαιστινιακή πλευρά δεν ενθουσιάστηκε με την πρόταση αυτή.

Λίγες ώρες αργότερα, ήρθε και η επίσημη απάντηση της παλαιστινιακής πλευράς, η οποία επιβεβαίωσε την αρχική εκτίμηση του Γιτζάκ Ράμπιν. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, με ανακοίνωσή του, αρνήθηκε την πρόταση του Ράμπιν και τόνισε ότι το μείζον θέμα είναι η καθυστέρηση της διεξαγωγής των παλαιστινιακών εκλογών και της αποχώρησης των ισραηλινών στρατευμάτων. Ο Αραφάτ σχολίασε ειρωνικά την πρόταση αυτή, λέγοντας ότι δεν είναι δήμαρχος και ότι, σε τελική ανάλυση, αν θέλει να διοικήσει τη Ζενίν, μπορεί να το κάνει και από τη Γάζα.

Το άλλο ρήγμα στην όμορφη ατμόσφαιρα της συνάντησης της Πέμπτης ήρθε να προστεθεί από τις απειλές του Ισραήλ να κλείσει τα γραφεία του Παλαιστινιακού Γραφείου Πληροφοριών και Πολιτισμού στη Ραμάλα, με την αιτιολογία ότι στην αρχική συμφωνία είχε καθοριστεί να μην υπάρχουν γραφεία παλαιστινιακών δημοσίων υπηρεσιών σε πόλεις εκτός των αυτόνομων εδαφών. Ο Γιασέρ Αμπεντ Ράμπο, Παλαιστίνιος υπουργός Πληροφοριών και Πολιτισμού, σχολιάζοντας την πληροφορία αυτή, που μεταδόθηκε από το ισραηλινό ραδιόφωνο, είπε ότι η ενέργεια αυτή είναι πολύ επικίνδυνη και σημαίνει ότι το Ισραήλ θέλει να παρακάμψει τις ισχύουσες συμφωνίες.

Με μια έκκληση αποφάσισε να αντιδράσει στην έντονη αυτή κατάσταση ο επικεφαλής της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας στις ισραηλινο - παλαιστινιακές διαπραγματεύσεις Ναμπίλ Σάαθ. Ο Σάαθ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη Νορβηγία, μετά το πέρας των συνομιλιών που είχε με τον Νορβηγό υπουργό Εξωτερικών Μπιορν Τόρε Γκόνταλ, κάλεσε τη Νορβηγία να συνεχίσει να διαδραματίζει το ρόλο - κλειδί, που είχε και παλιότερα αναλάβει, ανάμεσα στο Ισραήλ και στην ΟΑΠ, ώστε να ξεπεραστούν οι υπάρχουσες δυσκολίες και να υπάρξουν εξελίξεις στην ειρηνευτική διαδικασία.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ενα άλλο σημείο προστριβών

ΒΟΝΝΗ.-

Μετά τις προειδοποιήσεις και τις πιέσεις, ακολουθούν οι απειλές. Αυτήν την πολιτική τακτική φαίνεται ότι επέλεξαν να ακολουθήσουν τα αραβικά κράτη και κυρίως η Αίγυπτος απέναντι στην πεισματική άρνηση του Ισραήλ να υπογράψει τη Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών.

Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Αμρ Μούσα, μετά τις συνομιλίες που είχε στη Βόννη με τον Γερμανό ομόλογό του Κλάους Κίνκελ, μίλησε στους δημοσιογράφους και τόνισε ότι, αν το Ισραήλ δε δεσμευτεί να υπογράψει τη Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών, η Αίγυπτος δεν πρόκειται να παρατείνει τη συμμετοχή της στη συμφωνία αυτή. Απευθυνόμενος προς την πολιτική ηγεσία του Ισραήλ, ο Μούσα υπογράμμισε ότι η τήρηση μιας τέτοιας αρνητικής στάσης εκ μέρους του θα δώσει αφορμή και σε άλλες συμμετέχουσες χώρες να αποχωρήσουν, ενώ δεν παρέλειψε να επαναλάβει ότι το Ισραήλ εργάζεται και πειραματίζεται με βάση ένα μυστικό πυρηνικό πρόγραμμα στα σύνορα με την Αίγυπτο.

Των δηλώσεων Μούσα είχαν προηγηθεί οι ανάλογες απειλές εκ μέρους του ηγέτη του Αραβικού Συνδέσμου Εσμάτ Αμπντέλ Μεγκίντ. Ο Μεγκίντ, σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα "Αλ Ιτιχάντ" του Αμπού Ντάμπι, τόνισε ότι τα αραβικά κράτη δεν πρόκειται να υπογράψουν την ανανέωση της Συνθήκης Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Οπλων, τον Απρίλη που πρόκειται να συζητηθεί το ζήτημα, εάν δεν έχει προηγηθεί η υπογραφή του Ισραήλ.

Από την πλευρά του ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Σιμόν Πέρες, από το Παρίσι όπου συναντήθηκε με τον Γάλλο ομόλογό του Αλέν Ζιπέ, προσπάθησε να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις, διαβεβαιώνοντας τα αραβικά κράτη ότι το Ισραήλ δεν έχει καμία πρόθεση να δημιουργήσει, μέσω της στάσης του, κρίση στην περιοχή. Ο Πέρες υπογράμμισε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση αναζητεί λύσεις συμβιβαστικές στο θέμα και μίλησε για μια μελλοντική προσχώρηση της χώρας του στη Συνθήκη.

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Προεδρικές διευκρινίσεις

ΚΕ+ΔΚΙΠ ΤΑΟΥΝ. -

"Τις δυνάμεις της αναρχίας και του χάους" μάχεται η νέα νοτιοαφρικανική κυβέρνηση εθνικής ενότητας, επισήμανε χτες κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στα δύο σώματα της Βουλής ο Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Νέλσον Μαντέλα, τονίζοντας ότι η κυβέρνησή του δε θα χειριστεί με επιείκεια το έγκλημα, τη διαφθορά, τις παράνομες ή αιφνίδιες απεργίες και τις ομάδες που πραγματοποιούν πολιτικές διαδηλώσεις διεκδικώντας την ικανοποίηση των αιτημάτων τους με καταλήψεις κτιρίων, κλείσιμο οδικών αρτηριών ή την αιχμαλωσία ομήρων.

Ο Πρόεδρος Μαντέλα αποκήρυξε παράλληλα το ρατσισμό, αλλά και το "κυνήγι μαγισσών", δηλαδή την εκτόξευση κατηγοριών χωρίς αποδείξεις ενάντια σε πολιτικά πρόσωπα.

"Ας καταστεί σαφές ότι θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη όλοι όσοι είναι υπεύθυνοι για ρατσιστικά ή άλλα εγκλήματα και ας μην πει κανείς ότι δεν προειδοποιήθηκαν", τόνισε ο Νοτιοαφρικανός Πρόεδρος, επιχειρώντας, προφανώς, να καθησυχάσει εκείνα τα στελέχη του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου που θεωρούν πως η κυβέρνηση Μαντέλα δείχνει σε ορισμένες περιπτώσεις ποινικού δικαίου υπερβολική επιείκεια, ενόψει, μάλιστα, των κοινοβουλευτικών συζητήσεων σχετικά με την κατάργηση ή διατήρηση της θανατικής ποινής.

Στο μεταξύ, η γνωστή νοτιοαφρικανική εταιρία "Εξέκιουτιβ Αουτκαμς", που είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν ως "πρακτορείο" μισθοφόρων στην Αγκόλα, ανακοίνωσε χτες ότι εξασφάλισε συμβόλαια με πέντε αφρικανικές χώρες, με την υποχρέωση να διαθέσει στις χώρες αυτές "στρατιωτικούς συμβούλους".

"Ορισμένες χώρες θέλουν βοήθεια στην αναδιοργάνωση των ενόπλων δυνάμεων και άλλες θέλουν από εμάς να εκπονήσουμε μελέτες για τις απειλές που αντιμετωπίζουν", υποστήριξε με περισσή άνεση ο πρόεδρος της εταιρίας Ιμπεν Μπάρλοου, πρώην αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών της Νότιας Αφρικής. Ο Μπάρλοου αποκάλυψε, μάλιστα, ότι κατά το παρελθόν η κυβέρνηση της Αγκόλας είχε καταβάλει στην εταιρία του 40.000.000 δολάρια για την παροχή βοήθειας στον πόλεμο με τους αντάρτες της ΟΥΝΙΤΑ. Αρνήθηκε, πάντως, να δώσει στη δημοσιότητα την ταυτότητα των νέων πελατών του...

Οπλα εναντίον τηβέννου

ΓΕΝΕΥΗ.-

Περισσότεροι από 70 δικηγόροι έχουν χάσει τη ζωή τους, ασκώντας τα καθήκοντά τους κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαοκτώ μηνών, κατήγγειλε χτες στη Γενεύη το Κέντρο για την Ανεξαρτησία των Δικαστών και των Δικηγόρων(CIMA), δίνοντας στη δημοσιότητα την 6η ετήσια αναφορά του σχετικά με τις διώξεις που υφίσταται ο δικαστικός κλάδος σε όλο τον κόσμο. Στην έκθεση του Κέντρου, που φέρει τον τίτλο "Επιθέσεις κατά της Δικαιοσύνης", παρατίθεται κατάλογος 572 περιπτώσεων νομικών, στις οποίες νομικοί σε 58 χώρες βρέθηκαν στο στόχαστρο της βίας. Τα στοιχεία της ίδιας πηγής αναφέρουν πως 72 δικηγόροι σκοτώθηκαν, 177 φυλακίστηκαν, 24 υπέστησαν οικτρά βασανιστήρια, 3 "εξαφανίστηκαν" και άλλοι 149 νομικοί υπέστησαν διάφορες κυρώσεις.

Το Κέντρο για την Ανεξαρτησία των Δικαστών και Δικηγόρων υποστηρίζει πως η Κολομβία υπήρξε η χώρα με τα περισσότερα θύματα, καθώς 32 νομικοί σκοτώθηκαν την ώρα εκτέλεσης των καθηκόντων τους. "Μαύρη" διάκριση στο θλιβερό κατάλογο της CIMA κέρδισε και η Τουρκία, για την οποία αναφέρεται ότι οι δικηγόροι και οι δημοσιογράφοι κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή "να εμπέσουν στις διατάξεις του αντιτρομοκρατικού νόμου που είναι διατυπωμένες με πολύ ακαθόριστο τρόπο".

ΤΟΥΡΚΙΑ
Και κακοπληρωτές... .

ΑΓΚΥΡΑ.-

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Αγκυρας, μετά από σχετική απόφασή του, άρχισε χτες τις περικοπές στην υδροδότηση των υπουργείων και των άλλων δημοσίων υπηρεσιών, επειδή χρωστούν στο δήμο περίπου 30.000.000 δολάρια από απλήρωτους λογαριασμούς...

Το πρωί διακόπηκε η παροχή νερού προς το υπουργείο Μεταφορών και το απόγευμα προς τέσσερα ακόμη υπουργεία, καθώς και το αρχηγείο της Αστυνομίας. Πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του τουρκικού Τύπου, πίσω από τις διακοπές του νερού, κρύβεται η διένεξη της τουρκικής κυβέρνησης με το "Κόμμα της Ευημερίας" των ισλαμιστών, που ελέγχουν από πέρυσι το Δημοτικό Συμβούλιο της Αγκυρας.

ΒΕΛΓΙΟ
Σχέδια εκλογών

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Ζαν Λικ Ντεάν δήλωσε χτες ότι επιθυμεί να διαλυθεί ο κυβερνητικός συνασπισμός ώστε οι γενικές εκλογές, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί για το Δεκέμβρη, να διεξαχθούν πριν το καλοκαίρι.

Σε ερώτηση, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, ο Ντεάν απάντησε: "Οσο το δυνατό πιο σύντομα", ενώ στην ερώτηση αν οι εκλογές θα διεξαχθούν πριν τις 11 Ιούνη, όπως έχει μεταδοθεί από τα βελγικά μέσα ενημέρωσης, ο ίδιος απάντησε ότι "θα ήθελε να γίνουν πριν από την ημερομηνία αυτή".

Ο πρωθυπουργός της χώρας υποστήριξε πως οι εκλογές του Δεκέμβρη πρέπει να επισπευθούν, ώστε να υπάρξει μια καινούρια κυβέρνηση για να πάρει "δύσκολες αποφάσεις" για τον προϋπολογισμό του 1996 και την οικονομική κατάσταση της χώρας, που θα συζητηθούν το καλοκαίρι.

ΗΠΑ - ΠΟΛΩΝΙΑ
Νέες αγορές όπλων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προσφερθεί να πουλήσουν εξοπλισμό προηγμένης στρατιωτικής τεχνολογίας στην Πολωνία, ωστόσο δεν έχει γίνει η τελική συμφωνία για τη μεταβίβασή τους, δήλωσαν χτες οι υπουργοί Αμυνας των ΗΠΑ και της Πολωνίας.

Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Ουίλιαμ Πέρι τόνισε στους δημοσιογράφους ότι η προσφορά της Ουάσιγκτον για χορήγηση προηγμένης τεχνολογίας είναι επίσης ανοιχτή σε "αρκετές χώρες της Κεντρικής Ευρώπης", δε θέλησε, όμως, να διευκρινίσει σε ποιες χώρες αναφέρεται.

Ο Πέρι και ο προσωρινός υπουργός Αμυνας της Πολωνίας Γιέρζι Μιλέφσκι υπέγραψαν στο Πεντάγωνο συμφωνία για ευρεία αμυντική συνεργασία, η οποία δεν καλύπτει τις πωλήσεις όπλων, αλλά ανοίγει το δρόμο για την παροχή στρατιωτικών πληροφοριών και τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις.

Ο Μιλέφσκι είπε ότι αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τού δήλωσαν ότι "όλα τα αμερικανικά συστήματα και τα όπλα, ακόμη και τα πιο προηγμένα, είναι τώρα διαθέσιμα για την Πολωνία". Τόνισε, όμως, ότι το αν μπορεί η χώρα του να αγοράσει τέτοια όπλα, "είναι μια τελείως άλλη ιστορία".

Το Κόμπε, όπου ο τελικός αριθμός των θυμάτων έχει φθάσει τις 5.000, έχει φύγει από την πρώτη θέση της επικαιρότητας. Η αποκατάσταση των ζημιών έχει, πάντως, αρχίσει και η μάλλον παράξενα αισιόδοξη επιγραφή "Ολοι είναι καλά" σημαίνει ότι το κτίριο βρέθηκε χωρίς θαμμένους νεκρούς



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ