ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Φλεβάρη 1995
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ
Απορρίπτουν τις αγροτικές τιμές

Την αντίθεσή τους στο "φαρμακερό" πακέτο των αγροτικών τιμών και των συνοδευτικών μέτρων, που προτείνει η Κομισιόν για την περίοδο 1995-96, εκφράζουν η ΠΑΣΕΓΕΣ, καθώς και η μονοπαραταξιακή διοίκηση της ΓΕΣΑΣΕ, ενόψει της συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας, την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη.

Στην "ατζέντα" των θεμάτων που θα συζητηθούν στο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας περιλαμβάνεται και η παρουσίαση της πρότασης της Κομισιόν για τις αγροτικές τιμές και τα συναφή μέτρα, χωρίς όμως να αναμένεται και τίποτε ουσιαστικό για τους αγρότες, από τη συζήτηση που πρόκειται να γίνει. Από την πλευρά του ο υπουργός Γεωργίας Γ. Μωραφιτης, μπρος στο αδιέξοδο που δημιουργήθηκε με την καταβολή των πριμ στους καπνοπαραγωγούς, εξαιτίας της αναβολής της τροποποίησης του κανονισμού για τα καπνά, θα θέσει το θέμα στο Συμβούλιο Υπουργών και θα ζητήσει να βρεθεί φόρμουλα ώστε να λυθεί το πρόβλημα. Πράγμα, κομματάκι δύσκολο, όμως, τώρα που το θυμήθηκε...

Οσον αφορά το πακέτο αγροτικών τιμών, η ΠΑΣΕΓΕΣ σε σχετική ανακοίνωσή της επισημαίνει, πως η καθήλωση των τιμών των αγροτικών προϊόντων για έβδομη συνεχή χρονιά και ιδιαίτερα φέτος, μετά των έναρξη εφαρμογής των συμφωνιών της ΓΚΑΤΤ, θα έχει δραματικές επιπτώσεις όχι μόνο στο εισόδημα των Ελλήνων αγροτών, αλλά και στον όγκο και τη διάρθρωση της αγροτικής μας παραγωγής. Η ΠΑΣΕΓΕΣ τονίζει ακόμα πως η Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, χρησιμοποιώντας μια πολιτικά κοντόφθαλμη και οικονομικά εξωπραγματική λογιστική προσέγγιση "κατόρθωσε" με τις προτάσεις της να"εξοικονομήσει" πόρους ύψους ενός και πλέον δισ. ECU από τον κοινοτικό προϋπολογισμό του έτους 1995, σε βάρος βέβαια των αγροτών.

Με τη σειρά της, ακόμα και η "μονοπαραταξιακή" διοίκηση της ΓΕΣΑΣΕ, που αναδείχτηκε από το "νόθο" συνέδριο που πραγματοποίησαν πριν λίγες μέρες, η κυβερνητική παράταξη και οι "ΣΥΝεταίροι" της στη Συνομοσπονδία, σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι το πάγωμα και η μείωση των αγροτικών τιμών εντείνουν το αδιέξοδο στη γεωργία και παγώνουν κάθε προσπάθεια ανάπτυξής της.

Ερευνα για τις Υγειονομικές Επιτροπές

Την ανάθεση έρευνας σε Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης για τον τρόπο λειτουργίας των Πρωτοβάθμιων Υγειονομικών Επιτροπών των Νομαρχιών Δυτικής Αττικής και Πειραιά, από το 1990 έως το 1994, ζητά με χτεσινό έγγραφό του προς τον υπουργό Προεδρίας, ο υφυπουργός Πρόνοιας Μ. Σκουλάκης.

Συγκεκριμένα, ζητά να διεξαχθεί έλεγχος για την έκδοση πιστοποιητικών αναπηρίας για απόκτηση αδασμολόγητων αυτοκινήτων, απόκτηση δικαιώματος χορήγησης προνοιακού επιδόματος και απόκτηση ποσοστού αναπηρίας προκειμένου να προστατευτούν από το Ν. 1648/86. Ακόμη, ο υφυπουργός ζητά να διερευνηθεί η νομιμότητα σύνθεσης των Επιτροπών, οι ειδικότητες που ορίζει ο νόμος, η σχέση του είδους αναπηρίας του εξεταζόμενου με τις ειδικότητες των μελών της Επιτροπής που τον εξετάζει και η τυχόν έκδοση πλαστογραφημένων πιστοποιητικών.

Ανοδος της ΔΕ στο "Αλεξάνδρα"

Δυο έδρες, έναντι μιας που είχε, κατέκτησε η Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα(ΔΕ) στο Διοικητικό Συμβουλίου του συλλόγου των εργαζομένων στο μαιευτήριο"Αλεξάνδρα" μετά τις πρόσφατες αρχαιρεσίες.

Η ΔΕ πήρε 82 ψήφους και ποσοστό 14,5% (έναντι 11,6% στις προηγούμενες εκλογές). Για τις άλλες παρατάξεις τα αποτελέσματα ήταν τα εξής: ΠΑΣΚΕ 346 ψήφοι (53,6% έναντι 60,8%) και 6 έδρες (είχε 7). ΔΑΚΕ 193 ψήφοι (24% έναντι 27,4%) και διατήρησε τις δύο έδρες. Η παράταξη "Παρουσία" και Ανεξάρτητη Κίνηση πήραν από 32 (4,9%) και 18 (2,7%) ψήφους αλλά δεν κατέλαβαν καμία έδρα.

Για την ΠΟΕΔΗΝ η ανάδειξη των αντιπροσώπων έγινε ως εξής: ΠΑΣΚΕ 7 (είχε 8), ΔΑΚΕ 3 (είχε 4), ΔΕ 2 (είχε 2) και "Παρουσία" 1.

ΣΕΡΡΕΣ
Στο σφυρί και η ΣΕΡΓΑΛ

Ξεπουλιέται η σερραϊκή βιομηχανία γάλακτος ΣΕΡΓΑΛ και οι εργαζόμενοι, έστω και στο παρα πέντε, ζητούν τη σωτηρία της επιχείρησης. Μέχρι τώρα 31 εργαζόμενοι απολύθηκαν και πήγαν να προστεθούν στις λίστες των ανέργων που όλο μεγαλώνουν στον ακριτικό αυτό νομό. Οι υπόλοιποι 34 εργαζόμενοι ζουν μέσα σε αβεβαιότητα αγωνιώντας για το αύριο. Φοβούνται ότι το "λουκέτο" δε θ' αργήσει. Σε πλειοδοτικό διαγωνισμό που έγινε το Δεκέμβρη δεν αναδείχτηκε πλειοδότης και δε φαίνεται ότι θα αναδειχτεί και στους δυο επόμενους διαγωνισμούς που θα γίνουν. Οι εκκαθαριστές της ΑΤΕ στην περίπτωση που δεν υπάρξει μειοδότης θα ζητήσουν από το Εφετείο Θεσσαλονίκης απόφαση για τμηματική πώληση, αφού προηγούμενα κλείσει το εργοστάσιο.

Οπως υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι, αν δε γίνει κάτι σύντομα, η βιομηχανία θα οδηγηθεί σε εκποίηση και μια από τις ελάχιστες βιομηχανίες των Σερρών θα ξεπουληθεί κομμάτι κομμάτι.

Σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι αναφέρουν ακόμη πως η ΣΕΡΓΑΛ κατάφερε ως τώρα να κρατά τον κοινωνικό της χαρακτήρα και να παίζει το ρυθμιστικό της ρόλο στις τιμές αγοράς γάλακτος προς όφελος των παραγωγών και στις τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων προς όφελος των καταναλωτών. "Δεν υπάρχει κανείς σ' αυτόν τον τόπο", γράφουν, "ν' ασχοληθεί μ' εμάς; Γιατί σε ομοειδείς βιομηχανίες της Ελλάδας έγιναν κάποιες ρυθμίσεις και μεταβιβάστηκαν στις κατά τόπους γεωργοκτηνοτροφικές Ενώσεις Συνεταιρισμών; Γιατί βιομηχανίες εξαιρέθηκαν από την ειδική εκκαθάριση και συνεχίζουν να λειτουργούν με το παλαιό καθεστώς; Γιατί εγκαταλείπουν τη ΣΕΡΓΑΛ; Δε χρειάζονται ανθρώπους να ζουν και να εργάζονται σ' αυτόν το νομό;".

ΧΑΛΚΙΔΑ
Αντιδράσεις για τη δίκη των μαθητών

(Του ανταποκριτή μας).-

Κλίμα συμπαράστασης και κύμα διαμαρτυρίας άρχισε να εκδηλώνεται αμέσως μετά την άσκηση ποινικής δίωξης - από τον εισαγγελέα Χαλκίδας, Γρ. Πεπονή, μετά από αναφορά του τότε γυμνασιάρχη του Β Γυμνασίου, Σπ. Κοντομίχαλου - κατά 12 μαθητών του Γυμνασίου και τριών γονέων για "αδικήματα" που διέπραξαν κατά τις σχολικές κινητοποιήσεις του 1991.

Παράλληλα, το σχολείο όπου φοίτησαν οι "κατηγορούμενοι" μαθητές με προχτεσινή απόφαση του 15μελούς Συμβουλίου του αποφάσισε αποχή από τα μαθήματα την ημέρα της δίκης, ενώ καλεί όλα τα σχολεία της Χαλκίδας να απέχουν κι αυτά την ίδια μέρα από τα μαθήματα. Ταυτόχρονα προτείνει να πραγματοποιήσουν όλοι οι μαθητές της πόλης συγκέντρωση και πορεία στα δικαστήρια, απαιτώντας το σταμάτημα της ποινικής δίωξης και εκδηλώνοντας έτσι την αντίθεσή τους στην ποινικοποίηση των αγώνων των μαθητών. Το 15μελές Συμβούλιο του Β Γυμνασίου Χαλκίδας καλεί επίσης την ΕΛΜΕ, τους συλλόγους γονέων και τους φορείς να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους.

Τέλος, οι καθηγητές της Εύβοιας, με απόφαση της γενικής συνέλευσής τους, εκφράζουν τη συμπαράστασή τους και ζητάνε την αποποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων, ενώ τα μέλη του ΔΣ θα παραστούν την ημέρα της δίκης στο δικαστήριο.

Ξεκαθάρισμα;

Δεν πρόλαβαν να... "πιάσουν βάρδια" τα ΠΑΣΟΚο - ΣΥΝεταιράκια που εκλέχτηκαν στη διοίκηση της ΓΕΣΑΣΕ στο πρόσφατο νόθο Συνέδριο και άρχισαν το ξεκαθάρισμα από τον... εχθρό! Ετσι, χτες, αφού πρώτα μοίρασαν τις "καρέκλες" στο προεδρείο της Συνομοσπονδίας, αμέσως μετά, φρόντισαν να αποκλείσουν από το ΔΣ του Οργανισμού Βάμβακος τον εκπρόσωπο της Λαϊκής Αγροτικής Ενότητας, Γ. Παττάκη, που είχε οριστεί μαζί με τον πρώην πρόεδρο Β. Ζαρκινό ως εκπρόσωπος της Συνομοσπονδίας από το προηγούμενο νόμιμο ΔΣ της ΓΕΣΑΣΕ.

Ομως, ενώ ανανέωσαν τη θητεία του ημετέρου Β. Ζαρκινού - που, τώρα, δεν έχει εκλεγεί ούτε αντιπρόσωπος στη ΓΕΣΑΣΕ - απέκλεισαν για λόγους εκδικητικούς, τον Γ. Παττάκη - εκλεγμένο αντιπρόσωπο - μόνο και μόνον επειδή ανήκει στην παράταξη της Λαϊκής Αγροτικής Ενότητας η οποία αρνήθηκε να νομιμοποιήσει το νόθο συνέδριο με τη συμμετοχή της. Ασφαλώς οι συνεταίροι φροντίζουν να εξασφαλίσουν καρέκλες σε ημετέρους επιβεβαιώνοντας πόσο δίκιο είχαμε όταν γράφαμε πως πραγματοποίησαν το νόθο συνέδριο φροντίζοντας και για τις "καρέκλες" τους.

Ομως η επιχείρησή τους, την επόμενη του νόθου συνεδρίου, για εκκαθαρίσεις και αποκλεισμό των αντιπάλων από θέσεις εκπροσώπησης της ΓΕΣΑΣΕ - και όχι της προσωπικής τους επιχείρησης - ανοίγει επικίνδυνους δρόμους και ας το γνωρίζουν ότι αναλαμβάνουν τεράστιες ευθύνες. Θα τις συναισθανθούν ή θα κατέβουν ολόκληρη τη σκάλα του κακού;

Ακούμπησε τις "λαδιές" το υπουργείο Γεωργίας

Πρόστιμα και επιστροφές επιδοτήσεων ύψους ενός δισ. δρχ. καλούνται να καταβάλουν 23 εταιρίες τυποποίησης ελαιόλαδου για απάτες το διάστημα 1992-93

Πρόστιμα και επιστροφή επιδοτήσεων, συνολικού ύψους ενός δισ. δρχ. εδέησε να επιβάλει το υπουργείο Γεωργίας, σε 23 εταιρίες τυποποίησης ελαιολάδου, για απάτες με τις κοινοτικές ενισχύσεις, τις χρονιές 1992-93 και κάτω από την πίεση των κοινοτικών προστίμων και απειλών. Σε τρεις από τις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκε και αναστολή λειτουργίας.

Οι υπογραφές, από τη μεριά του υπουργείου Γεωργίας, για τον καταλογισμό των παραπάνω προστίμων, μπήκαν ομολογουμένως μετά από πολύμηνη καθυστέρηση, ενώ εκκρεμούν ακόμα δεκάδες ύποπτες περιπτώσεις με την ένδειξη: Απάτη. Πάντως σε γενικές γραμμές τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν δεν κρίνονται ιδιαίτερα αυστηρά, ενώ αναμένονται και οι αντιδράσεις των επιχειρήσεων που τιμωρήθηκαν. Το ζητούμενο πάντως είναι αν τα συγκεκριμένα πρόστιμα θα εισπραχτούν τελικά ή θα έχουν την εξέλιξη που είχαν οι καταλογισμοί στο βαμβάκι για την περίοδο 1991-92.

Με βάση τη λίστα που δόθηκε στη δημοσιότητα, οι εταιρίες τυποποίησης ελαιόλαδου που εκτός από την επιβολή προστίμων και επιστροφή επιδοτήσεων αναστέλλεται και η λειτουργία τους είναι: OSCAR Π. Νταϊφάς 3 χρόνια και από δύο χρόνια στις εταιρίες ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ - ΧΑΤΖΗΣ και ΕΛΟΙΝ,αντίστοιχα. Στη συνέχεια, ξεχωρίζουν, σαν "τοπ" περιπτώσεις, οι εταιρίες ΛΑΣΑΚ - Λ. ΚΟΛΙΑΣ ΑΕΒΕ,ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΑ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ ΑΕ,ΤΣΑΚΑΡΙΣΙΑΝΟΣ ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ,Θ. ΜΟΥΧΤΟΥΡΗ και ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ - ΧΑΤΖΗΣ.

Συγκέντρωση των συνταξιούχων Μετάλλου

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχει προγραμματίσει για τις 22 Φλεβάρη στις 11πμ το ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Συνταξιούχων Μετάλλου Αθήνας.

Οι 26.000 συνταξιούχοι μετάλλου ζητούν απ' την κυβέρνηση να πάρει μέτρα για τη σωτηρία του Επικουρικού τους Ταμείου (ΕΤΕΜ), το οποίο η κυβέρνηση μελετά να εντάξει στο ΙΚΑ - ΤΕΑΜ. Οι μεταλλεργάτες και οι συνταξιούχοι, που πληρώνουν 20-40 χρόνια εισφορές, διαμαρτύρονται για τη μεταχείριση του Ταμείου τους απ' την κυβέρνηση η οποία έχει προβεί σε επανειλημμένες υπέρ των εργοδοτών πράξεις και οδήγησε το ΕΤΕΜ στο βούλιαγμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ