ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Φλεβάρη 1995
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ
Μοιραία πυρά ελευθέρων σκοπευτών

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. -

Αυξάνονται οι φόβοι για κατάρρευση της εκεχειρίας που ως ένα βαθμό ισχύει στη Βοσνία, μετά την αναζωπύρωση της δράσης των ελευθέρων σκοπευτών στο Σεράγεβο, που είχε ως αποτέλεσμα και την αναβολή της επίσκεψης του Προέδρου της Τουρκίας στη βοσνιακή πρωτεύουσα.

Από την Κυριακή και πιθανότατα, επειδή οι Σέρβοι ήθελαν να αποτρέψουν την προγραμματισμένη για χτες επίσκεψη του Προέδρου της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ στο Σεράγεβο, περιορισμένοι πυροβολισμοί άρχισαν να πέφτουν στο Σεράγεβο, με στόχο κυρίως τους αμάχους, αλλά και αεροπλάνα του ΟΗΕ. Μια γυναίκα σκοτώθηκε και δύο αγόρια τραυματίστηκαν σοβαρά από τις σφαίρες ελευθέρου σκοπευτή, καθώς βρίσκονταν μέσα στο τραμ του Σεράγεβο. Το αεροδρόμιο επλήγη επανειλημμένα, ενώ οι αρχές του ΟΗΕ κατήγγειλαν ότι οι Σέρβοι "κλείδωσαν" με ραντάρ και ένα μεταγωγικό αεροπλάνο.

Η επίσκεψη Ντεμιρέλ στο Σεράγεβο, που είχε ανακοινωθεί το Σαββατοκύριακο, αναβλήθηκε, τελικά, επειδή οι σερβικές αρχές αρνήθηκαν να εγγυηθούν την ασφάλεια του ταξιδιού του. Ο Ντεμιρέλ έφτασε νωρίς το πρωί στο Σπλιτ και σχεδίαζε να μεταβεί στο Σεράγεβο για συνομιλίες με τον Βόσνιο ομόλογό του Αλία Ιζετμπέκοβιτς. Το πιθανότερο είναι ότι, μετά τη ματαίωση της επίσκεψής του στη βοσνιακή πρωτεύουσα, ο Τούρκος πρόεδρος θα μετέβαινε τελικά μόνο στη Ζένιτσα για να επιθεωρήσει το Σώμα των 1.500 Τούρκων κυανοκράνων που βρίσκονται στη Βοσνία.

  • Ρωσία και Νέα Γιουγκοσλαβία κατέληξαν σε συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας. Η συμφωνία υπογράφεται σήμερα από τους υπουργούς Αμυνας των δύο κρατών Πάβελ Γκρατσόφ και Πάβλε Μπουλάτοβιτς. Το περιεχόμενο της συμφωνίας δεν έχει γίνει γνωστό. Πρόκειται για μια ενέργεια απρόβλεπτων συνεπειών, καθώς δεν είναι γνωστές ποιες θα είναι οι αντιδράσεις ενόψει του εμπάργκο που πάντοτε ισχύει στο μεγαλύτερο μέρος του.
ΕΝΩ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ...
... νέα δολοφονία στη Γαλλία

ΠΑΡΙΣΙ.-

Συνεχίζονται τα κρούσματα ρατσιστικής βίας στη Γαλλία. Ετσι, στην πόλη Λυών δολοφονήθηκε μπροστά σε τζαμί, την Κυριακή, ένας 46χρονος Μαροκινός. Η γαλλική αστυνομία έχει, ήδη, συλλάβει έναν ύποπτο για τη δολοφονία, όμως δεν υπάρχουν ακόμα επίσημα συμπεράσματα.

Παράλληλα, σε πολλές πόλεις της Γαλλίας, χιλιάδες διαδηλωτές βρέθηκαν στους δρόμους, φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στον φασίστα Ζαν Μαρί Λεπέν, διαμαρτυρόμενοι για τη δολοφονία ενός 17χρονου μαύρου από νεαρούς φασίστες αφισοκολλητές του Λεπέν.

Οι εργαζόμενοι στον Πύργο του Αϊφελ δεν εργάστηκαν χτες σε ένδειξη διαμαρτυρίας εναντίον του ακροδεξιού ηγέτη Ζαν Μαρί Λεπέν, ο οποίος αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τον πύργο του Αϊφελ για την πραγματοποίηση μιας προεκλογικής συγκέντρωσης οπαδών του. Ο εκπρόσωπος των 180, περίπου, εργαζομένων εξέφρασε την οργή των συναδέλφων του για την απόφαση αυτή του Λεπέν, επειδή - όπως είπε χαρακτηριστικά - τον Πύργο επισκέπτονται κάθε χρόνο περί τα 5.600.000 τουρίστες, όλων των φυλών και όλων των χωρών, και ο ακροδεξιός ηγέτης απαιτεί την απέλαση των, περίπου, 3.000.000 Αράβων και Αφρικανών μεταναστών, που κατοικούν στη Γαλλία. Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο χιλιάδες διαδηλωτές πορεύτηκαν σε πόλεις της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Ολλανδίας για να δείξουν την αντίθεσή τους στις ρατσιστικές ενέργειες που έχουν προκληθεί τις τελευταίες μέρες.

Διαδηλώσεις σε Ιταλία και Ολλανδία

Περισσότεροι από 15.000 διαδηλωτές, Ιταλοί και αλλοδαποί, πραγματοποίησαν αντι - ρατσιστική πορεία στη Ρώμη, για να διαμαρτυρηθούν για τον άγριο ξυλοδαρμό Σομαλής εγκύου στον έβδομο μήνα μέσα σε λεωφορείο από νεαρούς. Την πορεία διοργάνωσαν οι τρεις κύριες εργατικές ομοσπονδίες.

Από τη μεριά του, ο Ιταλός πρωθυπουργός Οσκαρ Λουίτζι Σκάλφαρο εξέφρασε την αλληλεγγύη του και τόνισε πως "μια μοντέρνα και αυθεντική δημοκρατική χώρα πρέπει να εγγυάται σε όλους τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και τη συμμετοχή στα κοινά".

Στο πνεύμα των αντιρατσιστικών διαδηλώσεων μπήκε και η Ολλανδία. Οι αρχές του Ρότερνταμ συνέλαβαν "προληπτικά" 170 άτομα, όπως ανακοίνωσαν, όταν αριστεροί αγωνιστές κινήθηκαν εναντίον ομάδας φασιστών, που, παρά την απαγόρευση από τις δημοτικές αρχές, προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν διαμαρτυρία.

ΡΩΣΙΑ
Γιορτή του κομμουνιστικού Τύπου

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση Οδ. ΡΟΥΣΣΟΥ). -

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 25 Φλεβάρη, η γιορτή της εφημερίδας "Μόλνια", όργανο της ΚΕ και της ΚΟ Μόσχας του ΚΕΚΡ. Η γιορτή έγινε στο σπίτι πολιτισμού του εργοστασίου "Σερπ ι Μόλοτ" και συμμετείχαν μερικές χιλιάδες Μοσχοβίτες, καθώς και εκπρόσωποι των περισσοτέρων από τις 50 περιφερειακές τοπικές εφημερίδες, που εκδίδουν οι οργανώσεις του ΚΕΚΡ στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Στη γιορτή μίλησαν μέλη της Συντακτικής Επιτροπής της εν λόγω εφημερίδας, ο πρόεδρος της Ενωσης Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ Ολέγκ Σένιν, ο αντιπρόεδρος της ΚΕ του ΚΚ Ταταρστάν, εκπρόσωποι περιφερειακών εφημερίδων, δημοσιογράφοι και συνεργάτες κεντρικών εφημερίδων της αντιπολίτευσης.

Στη σύντομη ομιλία του, ο πρόεδρος του Κινήματος "Εργαζόμενη Ρωσία" και γραμματέας της ΚΕ του ΚΕΚΡ Βίκτορ Ανπίλοφ υπογράμμισε πως σήμερα ξεκινάει η προσπάθεια να περάσει ο κομμουνιστικός Τύπος της Ρωσίας σ' ένα νέο στάδιο "της ενότητας και του αγώνα για την έκδοση καθημερινής εφημερίδας των κομμουνιστών της Ρωσίας". "Είμαστε υποχρεωμένοι να αντιτάξουμε στην ξενόφερτη καπιταλιστική και σιωνιστική προπαγάνδα τη δική μας, ρωσική, κομμουνιστική φωνή. Η τετράχρονη πείρα μας δείχνει πως όταν κανείς κάνει κάτι, όταν αγωνίζεται, ο λαός δεν τον εγκαταλείπει και είναι πρόθυμος να τον ενισχύσει από το υστέρημά του", τόνισε ο Ανπίλοφ.

Η δημοσιογράφος της εφημερίδας "Σοβιέτσκαγια Ροσία" Ναντιέζντα Γκαριφούλινα και άλλοι πρώην συντάκτες της "Πράβντα" υπογράμμισαν την αναγκαιότητα ύπαρξης μιας καθημερινής κομμουνιστικής εφημερίδας της χώρας, υποστηρίζοντας πως οι σημερινές κεντρικές εφημερίδες της αντιπολίτευσης ακολουθούν συναινετική πολιτική προς το καθεστώς και ολισθαίνουν προς σοσιαλδημοκρατικές θέσεις, λογοκρίνοντας πολλές φορές ριζοσπαστικά άρθρα δημοσιογράφων.

Ο πρόεδρος της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ Ολέγκ Σένιν επισήμανε στο χαιρετισμό του: "Αν όλα τα κόμματα, που ονομάζονται κομμουνιστικά, στηριχτούν, όπως η "Μόλνια" και το ΚΕΚΡ, στο θεμέλιο του μαρξισμού - λενινισμού, τότε η απομάκρυνση αυτής της βρωμιάς που κυβερνάει σήμερα δε θα αργήσει".

Μετά τις ομιλίες ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα, που περιλάμβανε λαϊκά και επαναστατικά τραγούδια, τραγούδια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, λαϊκούς χορούς από παιδικά χορευτικά συγκροτήματα, απαγγελίες, πολιτική σάτιρα και άλλα.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Πολύνεκρη έκρηξη σε ορυχείο

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-

Τραγικό θάνατο βρήκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας 27 ανθρακωρύχοι, από έκρηξη που σημειώθηκε σε ορυχείο στα περίχωρα της πόλης Κουέτα, στο Νοτιοδυτικό Πακιστάν.

Σύμφωνα με τον γενικό επιθεωρητή των ορυχείων Μιαν Μοχάμεντ Αμπάς, το δυστύχημα προκλήθηκε από έκρηξη μεθανίου και παρά το ότι μέχρι χτες το μεσημέρι είχαν ανασυρθεί νεκροί από τις στοές του ανθρακωρυχείου μόνο οι 18 εργάτες, δεν υπάρχουν ελπίδες για τους υπολοίπους που αγνοούνται. Το ορυχείο, στο οποίο σημειώθηκε το τραγικό δυστύχημα, ανήκει σε υπουργό του τοπικού κρατιδίου του Μπαλουτσιστάν.

Στο μεταξύ πολιτικό άσυλο στους 2 Πακιστανούς χριστιανούς, οι οποίοι καταδικάστηκαν πρωτοδίκως σε θάνατο για "βλασφημία του Ισλάμ" και αθωώθηκαν, στη συνέχεια, από ανώτερο δικαστήριο, προθυμοποιείται να δώσει η Δανία, όπως δήλωσε χτες το πρωί ο Δανός υπουργός Εξωτερικών Νιλς Χέλβεγκ Πέτερσεν. Ο Πέτερσεν επικαλέστηκε και τις δηλώσεις που είχε κάνει νωρίτερα στο δανικό ραδιόφωνο η συνήγορος των 2 Πακιστανών, η οποία υπογράμμισε ότι, αν και υπάρχει αθωωτική απόφαση, η ζωή των πελατών της διατρέχει άμεσο κίνδυνο από την οργή των φανατικών μουσουλμάνων.

Προτάσεις Ζιπέ για 2ετή προεδρία της ΕΕ

ΠΑΡΙΣΙ.-

Ευρωπαϊκή προεδρία με θητεία 2 χρόνια, αντί για 6 μήνες, πρότεινε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ, μιλώντας σε συνεδρίαση των αρμόδιων σε κοινοτικά θέματα οργάνων της Γερουσίας στο Παρίσι, χτες το πρωί.

Ο Αλέν Ζιπέ υποστήριξε ότι η ευρωπαϊκή προεδρική θητεία των 2 χρόνων θα είναι "πιο αντιπροσωπευτική και πιο αποτελεσματική" και, γι' αυτόν το λόγο, πρέπει να συζητηθεί οπωσδήποτε στη διακυβερνητική διάσκεψη του 1996. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών απέφυγε, πάντως, να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για τις σαββατιάτικες δηλώσεις του Αμερικανού αντιπροέδρου Αλ Γκορ, ο οποίος, από τις Βρυξέλλες, όπου βρισκόταν, είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα διπλωματικής κρίσης ανάμεσα στη Γαλλία και τις ΗΠΑ.

ΒΟΡΕΙΟ ΙΡΑΚ
Πολύνεκρες συγκρούσεις

ΙΡΜΠΙΛ.-

Το αίμα ρέει καθημερινά στο ιρακινό Κουρδιστάν. Ογδόντα άνθρωποι σκοτώθηκαν χτες, από μια μυστηριώδη βομβιστική επίθεση, ενώ οι νεκροί από τις συγκρούσεις μεταξύ των δυο μεγάλων κουρδικών οργανώσεων πλησίασαν τους 70.

Ενα αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά εξερράγη χτες το πρωί στην πόλη Ζάκο του ιρακινού Κουρδιστάν. Η έκρηξη πρέπει να ήταν τρομακτικής ισχύος, αφού προκάλεσε το θάνατο 80 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσοτέρων από 100. Εκπρόσωπος της Πατριωτικής Ενωσης του Κουρδιστάν απέδωσε τη βομβιστική επίθεση στις μυστικές υπηρεσίες της Βαγδάτης.

Εβδομήντα, ακόμη, άτομα σκοτώθηκαν στο Βόρειο Ιράκ κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στις μεγάλες συγκρούσεις που έχουν ξεσπάσει μεταξύ των δύο ισχυρών οργανώσεων και κομμάτων του τόπου. Οι αιματηρότερες συγκρούσεις σημειώθηκαν στο Καζναζάν, περίπου 25 χλμ. ανατολικά του Ιρμπίλ και είχαν ως στόχο τον έλεγχό του.

Η Πατριωτική Ενωση και το Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν ήταν οι δύο μεγάλες παραδοσιακές οργανώσεις των Κούρδων ανταρτών και άρχισαν να συγκρούονται μεταξύ τους από τον περασμένη άνοιξη, με στόχο κυρίως τον έλεγχο των γαιών και του διασυνοριακού - με την Τουρκία - εμπορίου.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέες παραιτήσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα

ΑΓΚΥΡΑ. -

Τρία ακόμη μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του αρμοδίου τουρκικού υπουργείου υπέβαλαν χτες την παραίτησή τους, ακολουθώντας το παράδειγμα του συναδέλφου τους Νεβζάτ Χελβατζή. Και οι τέσσερις κατήγγειλαν την αδιαφορία της τουρκικής κυβέρνησης για τα ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Δυο μέρες μετά τις καταγγελίες του Ακίν Μπιρντάλ, προέδρου της τουρκικής Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για τις εκτεταμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα του, τα μέλη της υπουργικής επιτροπής Αϊσέλ Τσελιλέκ, Σουχέιλ Μπατούμ και Ζαφέρ Ουσκούλ παραιτήθηκαν από τις θέσεις τους.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
"Αιματηρή" διαδήλωση

ΒΡΕΜΗ.-

Οι εργάτες μετάλλου της "Αιρμπάς" στη Βρέμη πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας σε ένδειξη συμπαράστασης προς την απεργία, που κήρυξε το Συνδικάτο Μετάλλου IG στη Βαυαρία, αλλά και σε ένδειξη διαμαρτυρίας, γιατί η εργοδοσία του εργοστασίου αεροναυπηγικής "Ντέμλερ - Μπεντς Αιρμπάς" "καθυστερεί τις διαπραγματεύσεις".

Ωστόσο, η κινητοποίηση αυτή των εργατών μετάλλου είχε μια ξεχωριστή χροιά: Οι διαδηλωτές μεταμφιέστηκαν σε "Δράκουλες" και, κατά τη διάρκεια της πορείας τους, πρόσφεραν στους περαστικούς χυμό ντομάτας, συμβολίζοντας έτσι το αίμα των εργαζομένων και τη μείωση των εισοδημάτων τους.

Η πρωθυπουργός της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ χαιρετά τον Ιάπωνα ομόλογότης Τομιίτσι Μουραγιάμα στο Τόκιο, όπου βρίσκεται για 4ήμερη επίσημη επίσκεψη



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ