Τρίτη 28 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΝΩ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ...
... νέα δολοφονία στη Γαλλία

ΠΑΡΙΣΙ.-

Συνεχίζονται τα κρούσματα ρατσιστικής βίας στη Γαλλία. Ετσι, στην πόλη Λυών δολοφονήθηκε μπροστά σε τζαμί, την Κυριακή, ένας 46χρονος Μαροκινός. Η γαλλική αστυνομία έχει, ήδη, συλλάβει έναν ύποπτο για τη δολοφονία, όμως δεν υπάρχουν ακόμα επίσημα συμπεράσματα.

Παράλληλα, σε πολλές πόλεις της Γαλλίας, χιλιάδες διαδηλωτές βρέθηκαν στους δρόμους, φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στον φασίστα Ζαν Μαρί Λεπέν, διαμαρτυρόμενοι για τη δολοφονία ενός 17χρονου μαύρου από νεαρούς φασίστες αφισοκολλητές του Λεπέν.

Οι εργαζόμενοι στον Πύργο του Αϊφελ δεν εργάστηκαν χτες σε ένδειξη διαμαρτυρίας εναντίον του ακροδεξιού ηγέτη Ζαν Μαρί Λεπέν, ο οποίος αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τον πύργο του Αϊφελ για την πραγματοποίηση μιας προεκλογικής συγκέντρωσης οπαδών του. Ο εκπρόσωπος των 180, περίπου, εργαζομένων εξέφρασε την οργή των συναδέλφων του για την απόφαση αυτή του Λεπέν, επειδή - όπως είπε χαρακτηριστικά - τον Πύργο επισκέπτονται κάθε χρόνο περί τα 5.600.000 τουρίστες, όλων των φυλών και όλων των χωρών, και ο ακροδεξιός ηγέτης απαιτεί την απέλαση των, περίπου, 3.000.000 Αράβων και Αφρικανών μεταναστών, που κατοικούν στη Γαλλία. Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο χιλιάδες διαδηλωτές πορεύτηκαν σε πόλεις της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Ολλανδίας για να δείξουν την αντίθεσή τους στις ρατσιστικές ενέργειες που έχουν προκληθεί τις τελευταίες μέρες.

Διαδηλώσεις σε Ιταλία και Ολλανδία

Περισσότεροι από 15.000 διαδηλωτές, Ιταλοί και αλλοδαποί, πραγματοποίησαν αντι - ρατσιστική πορεία στη Ρώμη, για να διαμαρτυρηθούν για τον άγριο ξυλοδαρμό Σομαλής εγκύου στον έβδομο μήνα μέσα σε λεωφορείο από νεαρούς. Την πορεία διοργάνωσαν οι τρεις κύριες εργατικές ομοσπονδίες.

Από τη μεριά του, ο Ιταλός πρωθυπουργός Οσκαρ Λουίτζι Σκάλφαρο εξέφρασε την αλληλεγγύη του και τόνισε πως "μια μοντέρνα και αυθεντική δημοκρατική χώρα πρέπει να εγγυάται σε όλους τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και τη συμμετοχή στα κοινά".

Στο πνεύμα των αντιρατσιστικών διαδηλώσεων μπήκε και η Ολλανδία. Οι αρχές του Ρότερνταμ συνέλαβαν "προληπτικά" 170 άτομα, όπως ανακοίνωσαν, όταν αριστεροί αγωνιστές κινήθηκαν εναντίον ομάδας φασιστών, που, παρά την απαγόρευση από τις δημοτικές αρχές, προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν διαμαρτυρία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ