Τρίτη 28 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Παραμένουν οι κυρώσεις;

ΠΡΑΓΑ.-

Την υποστήριξη της πλειοψηφίας των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας ισχυρίζεται ότι έχει εξασφαλίσει η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Μαντλίν Ολμπράιτ, ώστε να μην εγκριθεί η οποιαδήποτε πρόταση χαλάρωσης ή άρσης των κυρώσεων σε βάρος του Ιράκ.

Η Ολμπράιτ, από την Πράγα όπου βρίσκεται κατά τη διάρκεια του επείγοντος ταξιδιού, που πραγματοποίησε για να έρθει σε επαφή με όλες τις χώρες - μέλη, μόνιμα ή μη, του Συμβουλίου Ασφαλείας, δήλωσε ότι είναι αρκετά αισιόδοξη για την πορεία και τα αποτελέσματα των επαφών που είχε και τόνισε ότι οι χώρες, που μέχρι τώρα προωθούν μια πρόταση τροποποίησης των κυρώσεων (δηλαδή η Ρωσία και η Γαλλία), θα αναγκαστούν να υποχωρήσουν όταν αντιληφθούν την ισχύ και το κύρος της πλειοψηφίας του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αξίζει, βέβαια, να υπενθυμιστεί ότι το Ιράκ έχει εφαρμόσει κατά γράμμα τις απαιτήσεις των επιθεωρητών του ΟΗΕ μετά το τέλος του πολέμου στον Κόλπο, όμως η Ουάσιγκτον έχει και άλλες απαιτήσεις από την κυβέρνηση της Βαγδάτης, ενώ η Γαλλία και η Ρωσία πιέζουν να εφαρμοστεί η αρχική απόφαση του ΟΗΕ.

Στο μεταξύ, ο Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι, πολυσυζητημένος ηγέτης του "Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος Ρωσίας", ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Ιράκ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι τάσσεται υπέρ της άρσης των κυρώσεων σε βάρος του Ιράκ. Ο Ζιρινόφσκι εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει η Ρωσία να επαναλάβει τις εμπορικές της σχέσεις με το Ιράκ, ακόμα και αν ο ΟΗΕ δεν το εγκρίνει, και κάλεσε "το Ιράκ και όλες τις μουσουλμανικές χώρες να ενωθούν με τις υπόλοιπες ανατολικές ορθόδοξες χώρες και να στραφούν ενάντια στα δυτικά συμφέροντα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ