Τρίτη 28 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ
Μοιραία πυρά ελευθέρων σκοπευτών

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. -

Αυξάνονται οι φόβοι για κατάρρευση της εκεχειρίας που ως ένα βαθμό ισχύει στη Βοσνία, μετά την αναζωπύρωση της δράσης των ελευθέρων σκοπευτών στο Σεράγεβο, που είχε ως αποτέλεσμα και την αναβολή της επίσκεψης του Προέδρου της Τουρκίας στη βοσνιακή πρωτεύουσα.

Από την Κυριακή και πιθανότατα, επειδή οι Σέρβοι ήθελαν να αποτρέψουν την προγραμματισμένη για χτες επίσκεψη του Προέδρου της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ στο Σεράγεβο, περιορισμένοι πυροβολισμοί άρχισαν να πέφτουν στο Σεράγεβο, με στόχο κυρίως τους αμάχους, αλλά και αεροπλάνα του ΟΗΕ. Μια γυναίκα σκοτώθηκε και δύο αγόρια τραυματίστηκαν σοβαρά από τις σφαίρες ελευθέρου σκοπευτή, καθώς βρίσκονταν μέσα στο τραμ του Σεράγεβο. Το αεροδρόμιο επλήγη επανειλημμένα, ενώ οι αρχές του ΟΗΕ κατήγγειλαν ότι οι Σέρβοι "κλείδωσαν" με ραντάρ και ένα μεταγωγικό αεροπλάνο.

Η επίσκεψη Ντεμιρέλ στο Σεράγεβο, που είχε ανακοινωθεί το Σαββατοκύριακο, αναβλήθηκε, τελικά, επειδή οι σερβικές αρχές αρνήθηκαν να εγγυηθούν την ασφάλεια του ταξιδιού του. Ο Ντεμιρέλ έφτασε νωρίς το πρωί στο Σπλιτ και σχεδίαζε να μεταβεί στο Σεράγεβο για συνομιλίες με τον Βόσνιο ομόλογό του Αλία Ιζετμπέκοβιτς. Το πιθανότερο είναι ότι, μετά τη ματαίωση της επίσκεψής του στη βοσνιακή πρωτεύουσα, ο Τούρκος πρόεδρος θα μετέβαινε τελικά μόνο στη Ζένιτσα για να επιθεωρήσει το Σώμα των 1.500 Τούρκων κυανοκράνων που βρίσκονται στη Βοσνία.

  • Ρωσία και Νέα Γιουγκοσλαβία κατέληξαν σε συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας. Η συμφωνία υπογράφεται σήμερα από τους υπουργούς Αμυνας των δύο κρατών Πάβελ Γκρατσόφ και Πάβλε Μπουλάτοβιτς. Το περιεχόμενο της συμφωνίας δεν έχει γίνει γνωστό. Πρόκειται για μια ενέργεια απρόβλεπτων συνεπειών, καθώς δεν είναι γνωστές ποιες θα είναι οι αντιδράσεις ενόψει του εμπάργκο που πάντοτε ισχύει στο μεγαλύτερο μέρος του.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ