Τρίτη 28 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εντάσεις και οικονομικές απειλές

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-

Ενταση αναμένεται να προκληθεί εκ νέου στις ισραηλινο - παλαιστινιακές σχέσεις από την απόφαση των ισραηλινών αρχών ασφαλείας να απελάσουν τον Μοχάμεντ Τζαμίλ Ισάουι, μέλος της παλαιστινιακής αστυνομίας και, μάλιστα, της επίλεκτης στρατιωτικής ομάδας "Δύναμη 17" του Γιάσερ Αραφάτ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Ισάουι, ο οποίος κατηγορείται ότι είχε, κατά το παρελθόν, πάρει μέρος σε επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στόχων, συνελήφθη τον περασμένο μήνα και αφέθηκε, χτες το πρωί, στη γέφυρα Αλενμπι, στα σύνορα του Ισραήλ με την Ιορδανία, χωρίς, όμως, να έχει γίνει γνωστό μέχρι χτες το βράδυ, αν θα του επιτραπεί από την ιορδανική κυβέρνηση να παραμείνει στη χώρα. Ο Ισάουι είχε συλληφθεί σε σημείο μεθοριακού ελέγχου στα σύνορα Γάζας - Ισραήλ.

Παράλληλα με αυτές τις εξελίξεις, έντονα κύλησε η χτεσινή μέρα και όσον αφορά το ισραηλινο - λιβανικό μέτωπο. Λιβανέζοι ψαράδες κατήγγειλαν ότι χτες το πρωί ισραηλινή κανονιοφόρος, που παίρνει μέρος στο ναυτικό αποκλεισμό μιας ζώνης, περίπου 100 χιλιομέτρων, στο Νότιο Λίβανο, έβαλλε εναντίον τους για να τους εμποδίσει να απομακρυνθούν παραπάνω από 1 χιλιόμετρο από την ακτή. Καμία σχετική ανακοίνωση ή σχόλιο δεν έγινε εκ μέρους του ισραηλινού στρατού, όμως ο Λιβανέζος πρωθυπουργός Ραφίκ Αλ Χαρίρι επανέλαβε τη θέση του ότι σκοπός του ισραηλινού αποκλεισμού είναι να αναγκαστεί η Βηρυτός να διακόψει τους δεσμούς της με τη Συρία.

Το Ισραήλ, όμως, φαίνεται ότι έχει σοβαρά προβλήματα και στο εσωτερικό του. Οπως έγινε γνωστό, από χτες το ισραηλινό χρηματιστήριο εισήλθε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη βδομάδα, αφού επίκειται χρηματιστηριακή κατάρρευση λόγω της βύθισης, κυριολεκτικά, των αξιών στο κατώτερο επίπεδο των τελευταίων 7 μηνών. Συγκεκριμένα, ο κύριος δείκτης έπεσε κάτω από τις 150 μονάδες, για πρώτη φορά μετά τον Αύγουστο, κλείνοντας στις 149,9 μονάδες την περασμένη Πέμπτη, με αποτέλεσμα οι συνολικές απώλειες να υπερβούν τα 350.000.000 δολάρια. Ιδιαίτερα μεγάλες ήταν οι ζημιές των ασφαλιστικών ταμείων των εργαζομένων, που έχουν επενδύσει μεγάλα ποσά των κεφαλαίων τους σε αξίες του χρηματιστηρίου. Η κατάσταση αυτή προκάλεσε την επέμβαση του Ισραηλινού υπουργού Οικονομικών Αβραάμ Σόχατ και του διοικητή της Τράπεζας του Ισραήλ Ιακώβ Φρέγκελ, οι οποίοι συνέστησαν ψυχραιμία και τόνισαν ότι, αν χρειαστεί, η ισραηλινή κυβέρνηση και η Τράπεζα του Ισραήλ θα επέμβουν στην αγορά, χωρίς, όμως, να διευκρινιστεί σε τι θα συνίσταται αυτή η επέμβαση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ