Τρίτη 28 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Συμφωνία για τα πνευματικά δικαιώματα

ΠΕΚΙΝΟ.-

Συμφωνία για την προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας υπέγραψαν ΗΠΑ και Κίνα. Ο "εμπορικός πόλεμος" ανάμεσα στις δύο χώρες αποτράπηκε, αλλά τα πολιτιστικά προϊόντα των Αμερικανών θα κατακλύζουν πλέον ευκολότερα την Κίνα.

Η συμφωνία υπογράφηκε την Κυριακή στο Πεκίνο και ήταν το προϊόν 20 περίπου μηνών πολύ σκληρών διαπραγματεύσεων. Ο τελευταίος γύρος των διαπραγματεύσεων είχε αρχίσει από τις 15 του Φλεβάρη και συνεχιζόταν χωρίς καμία διακοπή.

Με βάση τη συμφωνία, οι κινεζικές αρχές θα θεσπίσουν αυστηρότατη νομοθεσία κατά της "πειρατείας", ιδρύοντας, μεταξύ άλλων, και μια ειδική δύναμη, που θα πραγματοποιεί επιδρομές σε επιχειρήσεις, οι οποίες θα κατηγορούνται ότι διαπράττουν πειρατεία, θα κατάσχουν τα αγαθά και τον εξοπλισμό τους, θα τις κλείνουν και θα προσάγουν σε δίκη τους υπευθύνους. Με την ίδια συμφωνία, αίρονται, εξάλλου, οι περιορισμοί και οι ποσοστώσεις στις εισαγωγές "πνευματικών προϊόντων" των ΗΠΑ στην Κίνα, για παράδειγμα, ταινιών, προγραμμάτων υπολογιστών ή δίσκων.

Οι ΗΠΑ υποστήριζαν ότι οι αμερικανικές εταιρίες έχαναν 1 δισ. δολάρια κάθε χρόνο, εξ αιτίας των παραβιάσεων των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας από κινεζικές επιχειρήσεις στους τομείς της παραγωγής δίσκων "κόμπακτ", βιντεοκασετών και προγραμμάτων για ηλεκτρονικούς υπολογιστές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ