ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Μάρτη 1995
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ
Περιφρονητική και προκλητική η στάση του υπουργείου Υγείας
  • Ανακοίνωση μετά τη συνάντηση που είχε το προεδρείο της ΕΙΝΑΠ με τον υπουργό Δ. Κρεμαστινό
  • Αν το υπουργείο διαθέτει συγκεκριμένα επιστημονικά στοιχεία για τους βηματοδότες οφείλει να τοποθετηθεί και όχι να αντιμετωπίζει το πρόβλημα με "παρορμητικές κραυγές", πλήττοντας έτσι όχι μόνο τους γιατρούς, αλλά και τη δημόσια υγεία

Προκλητικά απορριπτική υπήρξε η στάση του υπουργού Υγείας - Πρόνοιας, στην τελευταία συνάντησή του με το προεδρείο της ΕΙΝΑΠ, σε ό,τι αφορά την επίλυση των άμεσων οικονομικών αιτημάτων των νοσοκομειακών γιατρών.

Αυτό τονίζει σε χτεσινή ανακοίνωσή της η ΕΙΝΑΠ, που θεωρεί ότι η στάση αυτή περιφρόνησης και πρόκλησης προς τους νοσοκομειακούς γιατρούς και τις διεκδικήσεις τους, δε διευκολύνει ούτε τον προσεχή διάλογο για το υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο, ούτε μπορεί να γίνει πλέον αποδεκτή από τους νοσοκομειακούς γιατρούς. "Ακόμα και το ζήτημα της άμεσης καταβολής του ευτελούς ύψους επιδομάτων, που όλοι ανεξαιρέτως οι εργαζόμενοι του δημοσίου τομέα πήραν (περιλαμβανομένων των πανεπιστημιακών γιατρών και των γιατρών του ΙΚΑ) παραπέμφθηκε στις "καλένδες" του υπό διαμόρφωση νομοσχεδίου για την υγεία!", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η ΕΙΝΑΠ θεωρεί, επίσης, εξαιρετικά σοβαρό το ενδεχόμενο αλλαγής του νομικού καθεστώτος λειτουργίας των δημοσίων νοσοκομείων, το οποίο αφέθηκε "ανοιχτό" από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας και καλεί τους νοσοκομειακούς γιατρούς σε αγωνιστική ετοιμότητα. Σημειώνει ότι σύντομα θα ανακοινωθεί πρόγραμμα συνελεύσεων των Νοσοκομείων του Λεκανοπεδίου, για να προετοιμαστεί απεργιακή κινητοποίηση μεγάλης διάρκειας των νοσοκομειακών γιατρών, σύμφωνα και με τις αποφάσεις της τελευταίας Γενικής Συνέλευσης της ΕΙΝΑΠ.

Για τους βηματοδότες

Τεράστιο ηθικό και ιατρικο - δεοντολογικό πρόβλημα, επισημαίνει η ΕΙΝΑΠ, δημιουργούν οι τελευταίες δηλώσεις του υφυπουργού Υγείας, Ν. Φαρμάκη,στη Βουλή για άσκοπες καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις στο 30% των καρδιοπαθών στη χώρα μας. "Χιλιάδες ασθενείς - αναφέρει στην ανακοίνωση - που έχουν χειρουργηθεί, όσοι περιμένουν να χειρουργηθούν στο προσεχές διάστημα, το συγγενικό και οικογενειακό περιβάλλον μερικών χιλιάδων συνανθρώπων μας, βιώνουν με ανησυχία, αγωνία και δικαιολογημένη αγανάκτηση αυτή την κατάσταση".

Τέτοιου τύπου "καταγγελίες" που δημιουργούν μείζονα προβλήματα δημόσιας υγείας - συνεχίζει η ΕΙΝΑΠ - δεν μπορούν παρά να είναι αποτελέσματα στοιχειοθετημένης και τεκμηριωμένης επιστημονικής μελέτης και έρευνας και όχι "παρορμητικού τύπου κραυγές". Η ΕΙΝΑΠ, καλεί την ηγεσία του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας αν διαθέτει "συγκεκριμένα και επιστημονικά στοιχεία" για κάποιες τέτοιες περιπτώσεις άσκοπων χειρουργικών επεμβάσεων, να απευθυνθεί άμεσα στους επιστημονικούς και συνδικαλιστικούς ιατρικούς φορείς και στη Δικαιοσύνη. "Σε μια τέτοιου τύπου διαδικασία - προσθέτει - είμαστε διατεθειμένοι να συμμετέχουμε, όπως και όλοι οι άλλοι ιατρικοί φορείς, ώστε επιτέλους να αποκαλυφθούν οι "ένοχοι" αν υπάρχουν, να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στην ιατρική λειτουργία, αλλά και η αξιοπιστία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Σε διαφορετική περίπτωση, ο εκχυδαϊσμός των οξύτατων προβλημάτων του υγειονομικού μας συστήματος σε ευτελείς ιστορίες "αστυνομικής πλοκής", κυκλωμάτων και συμφερόντων που δεν κατονομάζονται, δεν μπορεί παρά να αποτελεί προκάλυμμα για την έλλειψη πραγματικής πολιτικής υγείας και της διαχειριστικής ανικανότητας των αρμόδιων φορέων".

Η ΕΙΝΑΠ τονίζει, τέλος, ότι μετά τις δηλώσεις του υφυπουργού, αν δε δοθούν άμεσα "στοιχεία και εξηγήσεις" δεν πλήττεται μόνο η αξιοπιστία του Ιατρικού Σώματος, αλλά κυρίως η δημόσια υγεία, η εμπιστοσύνη των πολιτών στις υγειονομικές υπηρεσίες, η ίδια η ιατρική λειτουργία.

Ο ΙΣΑ

Σε χτεσινή ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας τονίζει ότι "καταγγελίες τέτοιου είδους δυναμιτίζουν την ελληνική ιατρική και ευλόγως αφήνουν να πλανώνται παρόμοια ερωτήματα και για τους υπόλοιπους τομείς της ιατρικής δραστηριότητας". Ο ΙΣΑ ζητά να εντοπιστούν και να απομακρυνθούν αυτοί οι επίορκοι γιατροί ή αν διαπιστωθεί ότι οι καταγγελίες αυτές είναι ανυπόστατες να στιγματιστούν οι "κατ' επάγγελμα συκοφάντες" του Ιατρικού Σώματος.

Με αναφορά μελών της διοίκησης του ΙΣΑ, που κατατίθεται σήμερα στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθήνας, ζητείται η άμεση διερεύνηση του θέματος. Ο ΙΣΑ θα συνεδριάσει ξανά την ερχόμενη Τετάρτη, για το ίδιο θέμα, με την εξέταση γιατρών που έχουν σχέση με την καρδιοχειρουργική και την τοποθέτηση βηματοδοτών.

  • Ανακοίνωση για το θέμα έστειλε χτες και η ΝΔ η οποία ζητά από τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας Δ. Κρεμαστινό να καλέσει τον υφυπουργό Ν. Φαρμάκη να καταθέσει στοιχεία "ή άλλως να τον απομακρύνει από το υπουργείο".
Καταγγελίες καρδιοπαθών και γιατρών

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Καρδιοπαθών, Δ. Σουσούνης,δήλωσε χτες ότι πρόκειται να παραδώσει στον Εισαγγελέα φάκελο με καταγγελίες από τις οποίες προκύπτει συνεργασία τουριστικών γραφείων με γιατρούς που στέλνουν ασθενείς στο εξωτερικό. Η καταγγελία αυτή ενισχύεται και από τη δήλωση του διευθυντή της Καρδιολογικής Κλινικής του Ιπποκράτειου, Εμ. Χλαπουτάκη,ότι έχει υποπέσει στην αντίληψή του προσπάθεια τουριστικών γραφείων να πλησιάσουν γιατρούς.

Ουσιαστική παρέμβαση του ΚΚΕ για την υγεία

Τις θέσεις του ΚΚΕ παρουσίασε χτες ο Σπ. Στριφτάρης σε εκδήλωση της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας

Ως θετική και ουσιαστική παρέμβαση στη συζήτηση για την υγεία χαρακτηρίστηκε απ' τους παριστάμενους εκπροσώπους των μαζικών φορέων η πρωτοβουλία του ΚΚΕ για τη δημοσιοποίηση των βασικών του προτάσεων "για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα και του κοινωνικού ρόλου του τομέα υγείας ως προϋπόθεση για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του".

Μια άλλη ενδιαφέρουσα πλευρά ήταν η πλήρης ή επί μέρους συμφωνία με τη βασική πρόταση του ΚΚΕ ότι ο δημόσιος τομέας αποτελεί τη βάση για τις υπηρεσίες υγείας στη χώρα μας.

Τις θέσεις παρουσίασε ο Σπ. Στριφτάρης,μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, σε εκδήλωση που οργάνωσε χτες το βράδυ η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του Κόμματος στο ξενοδοχείο "Τιτάνια". Παραβρέθηκαν ο Ορ. Κολοζώφ,μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, ο Χρ. Γιαννάκης,πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας, η Χρ. Παπανικολάου,πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, οι Κ. Χριστόπουλος και Δ. Αγκαβανάκης,μέλη της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, ο Ν. Γαβράς,γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, ο Χρ. Λαζαρίδης,νομαρχιακός σύμβουλος με τη Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία στην Αθήνα, οι Γ. Μιχαλάκος και Γ. Παπαδήμας εκ μέρους των συνταξιούχων του ΤΣΑ, ο Γ. Χονδρόπουλος εκ μέρους των συνταξιούχων του ΤΕΒΕ, εκπρόσωποι νοσοκομειακών σωματείων και φοιτητών της Ιατρικής.

Ανοίγοντας την εκδήλωση ο Γ. Νάνος,μέλος του Γραφείου της Αχτίδας Υγείας, υπογράμμισε ότι η οργάνωση και το είδος των υπηρεσιών υγείας σε μια χώρα αποτελούν τον καθρέφτη της κοινωνίας.

Ανθρωπιστικός προσανατολισμός

Το υγειονομικό - ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας, που πάντοτε διακρινόταν για τη λειψή αποτελεσματικότητα και λειτουργία του, σήμερα έχει φτάσει σ' επικίνδυνο οριακό σημείο τόνισε ο Σπ. Στριφτάρης.

Αντίθετα, υπογράμμισε, έχουμε μια εκρηκτική ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα που συνεχώς διογκώνεται. Αυτή η εικόνα δεν είναι παρά το αποτέλεσμα των συντηρητικών πολιτικών των κυβερνήσεων που ασφαλώς επηρεάζει και τον τομέα της υγείας. H διακυβέρνηση της χώρας από τη ΝΔ επιτάχυνε παραπέρα τις εξελίξεις. Την ίδια αντίληψη και πρακτική ακολουθεί και η πολιτική του ΠΑΣΟΚ, παρά τις "αλλαγές" που έκανε στο νόμο της ΝΔ (2071/92) για την "αποκατάσταση" του ΕΣΥ. Η πολιτική και πρακτική του ΠΑΣΟΚ φάνηκε όμως πολύ καθαρά όταν έδωσε στη δημοσιότητα το, κατ' όνομα, πλαίσιο αρχών για σύγκλιση. Στηρίζεται αποκλειστικά στην έκθεση - πόρισμα των ξένων και Ελλήνων εμπειρογνωμόνων. Πρόκειται για μια έκθεση που εκφράζει με τον πιο ωμό τρόπο τις κατευθύνσεις της Λευκής Βίβλου στο χώρο της υγείας και ασφάλισης υγείας. Στα πλαίσια της πολιτικής της αγοράς προτείνεται τα νοσοκομεία να λειτουργούν σαν επιχειρήσεις με ιδιωτικο - οικονομικά κριτήρια ως ΑΕ ή ΝΠΙΔ.

Οι θέσεις του ΚΚΕ, τόνισε ο Σπ. Στριφτάρης, καθορίζονται όχι μόνο από τον ανθρωπιστικό προσανατολισμό της φιλοσοφίας μας, αλλά και από τη βαθιά συνείδηση ότι η υγεία του λαού είναι ζήτημα στρατηγικής σημασίας για την ανάπτυξη της χώρας. Οι επενδύσεις στον τομέα της υγείας δεν πρέπει να μετρούνται μόνο σαν οικονομικό μέγεθος αλλά σαν μακροπρόθεσμες παραγωγικές επενδύσεις που συντελούν στη διατήρηση της υγείας του ατόμου. Για το ΚΚΕ η υγεία του λαού, αυτή καθεαυτή, αποτελεί κοινωνικό αγαθό και η προστασία της ανήκει στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Στην εποχή μας οι νέες κοινωνικές ανάγκες προβάλλονται με τόση εκρηκτικότητα και πολυπλοκότητα, ώστε ακόμη και καπιταλιστικές χώρες εκφράζουν την ανάγκη κάλυψης των υγειονομικών τους αναγκών με περισσότερη κρατική παρέμβαση.

Ο Σπ. Στριφτάρης ζήτησε την αύξηση των κρατικών δαπανών για την υγεία μέσω του προϋπολογισμού και κάλεσε τους εργαζόμενους να αποκρούσουν τα κυβερνητικά μέτρα που φαλκιδεύουν το δημόσιο χαρακτήρα της υγείας και ασφάλισης.

Αναγκαία παρέμβαση

Ως ουσιαστική παρέμβαση στη συζήτηση για την υγεία χαρακτήρισαν την πρωτοβουλία όσοι πήραν το λόγο.

Ο Κ. Χριστόπουλος αφού εξέφρασε την πλήρη συμφωνία ότι η υγεία δεν είναι εμπορεύσιμο αγαθό υπογράμμισε ότι τόσο η υγεία όσο και η πρόνοια και η κοινωνική ασφάλιση πρέπει να έχουν δημόσιο χαρακτήρα και να αντιμετωπιστούν συνολικά. Επίσης πρόσθεσε ότι η ΑΔΕΔΥ θα δώσει στο ΚΚΕ τις παρατηρήσεις της για τις προτάσεις του.

Την αναγκαιότητα μιας τέτοια πρωτοβουλίας υπογράμμισε η Χρ. Παπανικολάου. Το συνδικαλιστικό κίνημα, τόνισε, των νοσοκομειακών γιατρών με όλες του τις αδυναμίες αισθάνθηκε αρκετά μόνο του τον τελευταίο καιρό για να υπερασπίσει το δημόσιο σύστημα υγείας. Τάχτηκε υπέρ του πραγματικού εκσυγχρονισμού του συστήματος υγείας και τόνισε ότι την κρίση τη δημιούργησαν οι πολιτικές των κυβερνήσεων της τελευταίας δεκαετίας.

Χωρίς καμιά αμφιβολία, τόνισε ο Χρ. Γιαννάκης, η βάση του υγειονομικού συστήματος δεν μπορεί να είναι άλλη εκτός απ' το δημόσιο τομέα. Δυστυχώς όμως, πρόσθεσε, ο δημόσιος τομέας υπήρξε το αντικείμενο συνεχούς εξαπατήσεως όλων των κυβερνήσεων που πέρασαν μέχρι τώρα. Η επισήμανση αυτή του Χρ. Γιαννάκη είχε την έννοια ότι και αυτό το ισχνό ποσό που διατίθεται για το δημόσιο τομέα ποτέ δε φτάνει στην κατανάλωση.

Ο Χρ. Γιαννάκης πρότεινε στο ΚΚΕ να επεξεργαστεί πιο συγκεκριμένα τις θέσεις του για τον ιδιωτικό τομέα - όχι αυτόν των διαγνωστικών κέντρων, όπως είπε - αλλά τον τομέα εκείνον που δουλεύεται απ' τους ιδιώτες γιατρούς και να δούμε πώς θα μπορεί να διασυνδεθεί με το δημόσιο τομέα.

Σύγχρονος και δημοκρατικός δημόσιος τομέας

Οι άμεσες προτάσεις του ΚΚΕ

Εφτά άξονες περιλαμβάνει η πρόταση του ΚΚΕ για ένα αποτελεσματικό δημόσιο υγειονομικό σύστημα.

Εθνικός σχεδιασμός: Για να μπει τέρμα στην άναρχη και πολλές φορές αλληλοαναιρούμενη εξέλιξη του υγειονομικού συστήματος, είναι ανάγκη να υπάρξει ένας εθνικός σχεδιασμός, μια πολιτική υγείας, η οποία να στηρίζεται στις προτάσεις της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) "Υγεία για όλους". Στο σχεδιασμό για την ανάπτυξη του υγειονομικού συστήματος και τη διαμόρφωση πολιτικής υγείας είναι απαραίτητη η συμμετοχή των μαζικών, των κοινωνικών, των επιστημονικών φορέων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέσω των δύο βαθμών. Ενίσχυση και αναβάθμιση του δημόσιου τομέα υγείας: Σήμερα, και με δεδομένη την οικονομική και πολιτική κρίση, προβάλλει η ανάγκη για ουσιαστικές αλλαγές στο υγειονομικό σύστημα της χώρας, για ένα άλλο σύστημα υγείας.

Οι αλλαγές αυτές πρέπει να σχεδιάζονται και να στηρίζονται από το Δημόσιο Τομέα Υγείας. Το ΚΚΕ υποστηρίζει ένα διαφορετικό, σύγχρονο, δημοκρατικό και αποτελεσματικό δημόσιο τομέα που θα αποτελεί ένα εντελώς διαφορετικό μοντέλο απ' το σημερινό που είναι αντιλαϊκό, γραφειοκρατικό και αντιδημοκρατικό.

Ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας: Το ΚΚΕ θεωρεί καθοριστικό στοιχείο τον προσανατολισμό του υγειονομικού συστήματος πρώτα απ' όλα στην κάλυψη των αναγκών της πρωτοβάθμιας φροντίδας και πρόληψης.

Προτείνει την άμεση ενίσχυση και βελτίωση της λειτουργίας των περιφερειακών Κέντρων Υγείας (ΚΥ), την κάλυψη των αναγκών σε προσωπικό, εξοπλισμό και προγράμματα, των υπηρεσιών του ΙΚΑ καθώς και τη γενναία επιχορήγηση για την αναβάθμιση των νοσοκομείων του Ιδρύματος.

Αναβάθμιση των νοσοκομείων: Δεν μπορεί να υπάρχει ουσιαστική αναβάθμιση της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας περίθαλψης χωρίς τον εθνικό σχεδιασμό.

Την προκλητικά άνιση κατανομή των νοσοκομειακών κλινών, την ανυπαρξία της πρωτοβάθμιας φροντίδας, επιβαρύνουν η ανοργανωσιά και οι ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή, δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στα μεγάλα νοσοκομεία αλλά και δυσκολίες στην περίθαλψη.

Οι άμεσες προτάσεις του ΚΚΕ είναι: Ενίσχυση των τοπικών, των περιφερειακών και των πανεπιστημιακών νοσοκομείων. Να ιδρυθούν, όπου χρειάζονται, νέα νοσοκομεία και να λειτουργήσει, επιτέλους, το νοσοκομείο του Θριάσιου. Τα νοσοκομεία πρέπει να επιχορηγηθούν επαρκώς ώστε οι προϋπολογισμοί τους να στοχεύουν στην παραπέρα ανάπτυξη. Να καλυφθούν τα ελλείμματά τους με έκτακτη επιχορήγηση καθώς και οι κενές οργανικές θέσεις.Ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας: Η λειτουργία της ιδιωτικής πρωτοβουλίας πρέπει να εντάσσεται σ' ένα κοινωνικό πλαίσιο και να υποκύπτει στον εθνικό σχεδιασμό. Πρέπει να αποκλεισθεί κάθε συμμετοχή της στην εκπαίδευση και σε λειτουργίες εθνικής σημασίας.

Σε καμιά περίπτωση να μην παρέχονται στις μεγάλες ιδιωτικές μονάδες ειδικά οικονομικά κίνητρα και διευκολύνσεις. Η κάθε επιστημονική δραστηριότητα στον ιδιωτικό τομέα πρέπει να διέπεται από προδιαγραφές ισοδύναμες του δημοσίου.

Διαφορετικά πρέπει να αντιμετωπιστεί η ιδιωτική άσκηση της ιατρικής, η οποία μέχρι ένα βαθμό είναι χρήσιμη, ιδιαίτερα σε συνθήκες ανύπαρκτης πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Φάρμακο: Το ΚΚΕ πιστεύει ότι το κράτος είναι υποχρεωμένο να εξασφαλίζει την ευρύτερη δυνατή χορήγηση φτηνών και ποιοτικά ελεγμένων φαρμάκων μέσω των ασφαλιστικών Ταμείων. Ο ΕΟΦ πρέπει να είναι το κυρίαρχο όργανο σ' όλο το φάσμα της παραγωγής, διακίνησης και κατανάλωσης. Τα ασφαλιστικά ταμεία πρέπει να χορηγούν τα φάρμακα με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια και χωρίς περιοριστικές "λίστες".

Ασφάλιση υγείας: Το ΚΚΕ υποστηρίζει τη δημόσια, ισότιμη στις παροχές και ενιαία ασφάλιση υγείας. Η ασφαλιστική κάλυψη πρέπει να είναι ευθύνη και υποχρέωση του κράτους. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με τη μερική ή ολική ιδιωτική ασφάλιση.

Είναι ανάγκη να παρθούν άμεσα μέτρα για την ενίσχυση των ασφαλιστικών Ταμείων και ιδιαίτερα του ΙΚΑ και να αντιμετωπιστούν τα ελλείμματα και τα προβλήματά τους, με μόνιμη επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και την άμεση απόδοση των οφειλομένων.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΙΚΑ ΠΑΤΡΑΣ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Μέγαρο Μαξίμου

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Μέγαρο Μαξίμου έκαναν χτες το πρωί οι συνταξιούχοι ΙΚΑ Πάτρας, με αίτημα να τους δοθεί το βοήθημα των 120.000 δραχμών που δόθηκε στους συνταξιούχους των σεισμόπληκτων περιοχών Ηλείας και Μεσσηνίας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνταξιουχικού σωματείου Κων. Βασιλείου,ύστερα από τον καταστροφικό σεισμό στις 14.7.93 η Πάτρα έχει κριθεί σεισμόπληκτη περιοχή με 1.980 κατεδαφιστέα κτίρια. Στην Πάτρα το βοήθημα αυτό το πήραν - με απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Φ. Ιωαννίδης - οι συνταξιούχοι της ΔΕΗ, των Τραπεζών, οι εργαζόμενοι στο ΙΚΑ, τον ΟΑΕΔ, και μόνο για τους συνταξιούχους του ΙΚΑ δεν έχει ακόμη εγκριθεί η καταβολή του.

Αντιπροσωπεία των συνταξιούχων συναντήθηκε με τον υφυπουργό Τύπου Τ. Χυτήρη.Την ίδια ώρα οι συγκεντρωμένοι διαδήλωναν "ΟΧΙ άλλη αδικία". Η απάντηση του Τ. Χυτήρη - όπως μας τη μετέφερε αργότερα ο πρόεδρος του σωματείου - ήταν ότι οι συνταξιούχοι της Πάτρας έχουν δίκιο, ότι αδικούνται και ότι "κακώς δεν είπε ο υφυπουργός Φ. Ιωαννίδης να δοθεί το βοήθημα". Τους υποσχέθηκε να ενημερώσει τον πρωθυπουργό και να μεσολαβήσει ώστε να τους δοθεί.

Βέβαια, οι συνταξιούχοι ΙΚΑ της Πάτρας αντιμετωπίζουν κι αυτοί τα γνωστά σοβαρά προβλήματα με την πολιτική αυστηρής λιτότητας που εφαρμόζεται από τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις. Δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να αγωνίζονται, αφού, όπως μας δήλωσε ο Κων. Βασιλείου, "τα 120 χιλιάρικα είναι μικροπρόβλημα για μας. Αλλα είναι τα βασικά μας προβλήματα".

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Διαμαρτυρία νεφροπαθών

Τρίωρη αποχή από τα μηχανήματα αιμοκάθαρσης, με κίνδυνο τη ζωή τους, πραγματοποίησαν χτες οι νεφροπαθείς της Θεσσαλονίκης, διαμαρτυρόμενοι για τις σοβαρές ελλείψεις που υπάρχουν σε νοσηλευτικό προσωπικό στις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού των Νοσοκομείων της πόλης.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι στο ΑΧΕΠΑ και το Ιπποκράτειο αντιστοιχεί μία νοσηλεύτρια σε δέκα αιμοκαθαριζόμενους, ενώ θα έπρεπε να υπάρχει ένας νοσηλευτής υπεύθυνος, το πολύ, για τρεις νεφροπαθείς την ώρα της αιμοκάθαρσης. Αθλια είναι και η κατάσταση στους θαλάμους, όπου οι αιμοκαθαριζόμενοι συνωστίζονται.

Οι νεφροπαθείς, με τη χτεσινή τους κινητοποίηση, διεκδικούν την πρόσληψη νοσηλευτικού προσωπικού, την επάνδρωση των Μονάδων με σύγχρονα μηχανήματα και με ειδικευμένους γιατρούς.

Χωρίς βελτίωση των εργαζομένων δεν υπάρχει αναβάθμιση

Το ΚΚΕ πιστεύει ότι ουσιαστικός και αναπόσπαστος παράγοντας αναβάθμισης του υγειονομικού συστήματος είναι η βελτίωση της θέσης των εργαζομένων στο χώρο της υγείας από άποψη επιστημονική, επαγγελματική, συνθηκών δουλιάς και αμοιβής. Προτείνει την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων, καθώς και την αύξηση του νοσηλευτικού προσωπικού με μια σειρά μέτρων, που θα εξασφαλίζουν την παραμονή, την εκπαίδευση, τη συνεχή τροφοδότηση με υψηλής στάθμης υγειονομικό προσωπικό. Ζητά την άμεση κάλυψη των κενών θέσεων των γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία και τον προγραμματισμό του ιατρικού δυναμικού. Να θεσπιστούν αξιοκρατικά κριτήρια για τις προσλήψεις και την εξέλιξη των γιατρών του ΙΚΑ.

Το ΚΚΕ είναι αντίθετο με την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων των νοσοκομειακών γιατρών. Επιμένει στο θεσμό πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης ως μοναδική εργασιακή σχέση. "Πρέπει, υπογράμμισε ο Σπ. Στριφτάρης, να γίνει συνείδηση σ' όλους τους γιατρούς ότι η βελτίωση της οικονομικής τους κατάστασης θα κατακτηθεί με τους αγώνες και τις διεκδικήσεις. Η βελτίωση των οικονομικών τους με άλλους τρόπους μπορεί να ωφελήσει μια μικρή μειοψηφία, αλλά για τους πολλούς θα μείνει αυταπάτη".

Το ΚΚΕ θεωρεί ότι οι εργαζόμενοι υγειονομικοί οφείλουν να σηκώνουν ένα μέτωπο καταγγελίας και αντίστασης στα νοσηρά φαινόμενα συναλλαγής, αδιαφορίας και εκμετάλλευσης και να επιβάλουν ένα πνεύμα εξυγίανσης και κοινωνικής αλληλεγγύης.

Ο Σπ. Στριφτάρης στο βήμα. Στο μέσο ο Γ. Νάκος και δεξιά ο Γ. Ζιάγκος, υπεύθυνος του τμήματος Υγείας της ΚΕ του ΚΚΕ

Γεμάτη ήταν η αίθουσα χτες στο "Τιτάνια"



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ