Πέμπτη 2 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σύγχρονος και δημοκρατικός δημόσιος τομέας

Οι άμεσες προτάσεις του ΚΚΕ

Εφτά άξονες περιλαμβάνει η πρόταση του ΚΚΕ για ένα αποτελεσματικό δημόσιο υγειονομικό σύστημα.

Εθνικός σχεδιασμός: Για να μπει τέρμα στην άναρχη και πολλές φορές αλληλοαναιρούμενη εξέλιξη του υγειονομικού συστήματος, είναι ανάγκη να υπάρξει ένας εθνικός σχεδιασμός, μια πολιτική υγείας, η οποία να στηρίζεται στις προτάσεις της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) "Υγεία για όλους". Στο σχεδιασμό για την ανάπτυξη του υγειονομικού συστήματος και τη διαμόρφωση πολιτικής υγείας είναι απαραίτητη η συμμετοχή των μαζικών, των κοινωνικών, των επιστημονικών φορέων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέσω των δύο βαθμών. Ενίσχυση και αναβάθμιση του δημόσιου τομέα υγείας: Σήμερα, και με δεδομένη την οικονομική και πολιτική κρίση, προβάλλει η ανάγκη για ουσιαστικές αλλαγές στο υγειονομικό σύστημα της χώρας, για ένα άλλο σύστημα υγείας.

Οι αλλαγές αυτές πρέπει να σχεδιάζονται και να στηρίζονται από το Δημόσιο Τομέα Υγείας. Το ΚΚΕ υποστηρίζει ένα διαφορετικό, σύγχρονο, δημοκρατικό και αποτελεσματικό δημόσιο τομέα που θα αποτελεί ένα εντελώς διαφορετικό μοντέλο απ' το σημερινό που είναι αντιλαϊκό, γραφειοκρατικό και αντιδημοκρατικό.

Ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας: Το ΚΚΕ θεωρεί καθοριστικό στοιχείο τον προσανατολισμό του υγειονομικού συστήματος πρώτα απ' όλα στην κάλυψη των αναγκών της πρωτοβάθμιας φροντίδας και πρόληψης.

Προτείνει την άμεση ενίσχυση και βελτίωση της λειτουργίας των περιφερειακών Κέντρων Υγείας (ΚΥ), την κάλυψη των αναγκών σε προσωπικό, εξοπλισμό και προγράμματα, των υπηρεσιών του ΙΚΑ καθώς και τη γενναία επιχορήγηση για την αναβάθμιση των νοσοκομείων του Ιδρύματος.

Αναβάθμιση των νοσοκομείων: Δεν μπορεί να υπάρχει ουσιαστική αναβάθμιση της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας περίθαλψης χωρίς τον εθνικό σχεδιασμό.

Την προκλητικά άνιση κατανομή των νοσοκομειακών κλινών, την ανυπαρξία της πρωτοβάθμιας φροντίδας, επιβαρύνουν η ανοργανωσιά και οι ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή, δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στα μεγάλα νοσοκομεία αλλά και δυσκολίες στην περίθαλψη.

Οι άμεσες προτάσεις του ΚΚΕ είναι: Ενίσχυση των τοπικών, των περιφερειακών και των πανεπιστημιακών νοσοκομείων. Να ιδρυθούν, όπου χρειάζονται, νέα νοσοκομεία και να λειτουργήσει, επιτέλους, το νοσοκομείο του Θριάσιου. Τα νοσοκομεία πρέπει να επιχορηγηθούν επαρκώς ώστε οι προϋπολογισμοί τους να στοχεύουν στην παραπέρα ανάπτυξη. Να καλυφθούν τα ελλείμματά τους με έκτακτη επιχορήγηση καθώς και οι κενές οργανικές θέσεις.Ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας: Η λειτουργία της ιδιωτικής πρωτοβουλίας πρέπει να εντάσσεται σ' ένα κοινωνικό πλαίσιο και να υποκύπτει στον εθνικό σχεδιασμό. Πρέπει να αποκλεισθεί κάθε συμμετοχή της στην εκπαίδευση και σε λειτουργίες εθνικής σημασίας.

Σε καμιά περίπτωση να μην παρέχονται στις μεγάλες ιδιωτικές μονάδες ειδικά οικονομικά κίνητρα και διευκολύνσεις. Η κάθε επιστημονική δραστηριότητα στον ιδιωτικό τομέα πρέπει να διέπεται από προδιαγραφές ισοδύναμες του δημοσίου.

Διαφορετικά πρέπει να αντιμετωπιστεί η ιδιωτική άσκηση της ιατρικής, η οποία μέχρι ένα βαθμό είναι χρήσιμη, ιδιαίτερα σε συνθήκες ανύπαρκτης πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Φάρμακο: Το ΚΚΕ πιστεύει ότι το κράτος είναι υποχρεωμένο να εξασφαλίζει την ευρύτερη δυνατή χορήγηση φτηνών και ποιοτικά ελεγμένων φαρμάκων μέσω των ασφαλιστικών Ταμείων. Ο ΕΟΦ πρέπει να είναι το κυρίαρχο όργανο σ' όλο το φάσμα της παραγωγής, διακίνησης και κατανάλωσης. Τα ασφαλιστικά ταμεία πρέπει να χορηγούν τα φάρμακα με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια και χωρίς περιοριστικές "λίστες".

Ασφάλιση υγείας: Το ΚΚΕ υποστηρίζει τη δημόσια, ισότιμη στις παροχές και ενιαία ασφάλιση υγείας. Η ασφαλιστική κάλυψη πρέπει να είναι ευθύνη και υποχρέωση του κράτους. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με τη μερική ή ολική ιδιωτική ασφάλιση.

Είναι ανάγκη να παρθούν άμεσα μέτρα για την ενίσχυση των ασφαλιστικών Ταμείων και ιδιαίτερα του ΙΚΑ και να αντιμετωπιστούν τα ελλείμματα και τα προβλήματά τους, με μόνιμη επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και την άμεση απόδοση των οφειλομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ