Πέμπτη 2 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΙΟ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΟΙ ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ

Οι αγώνες των καπνοπαραγωγών παίρνουν το τελευταίο διάστημα νέα διάσταση και δυναμική με το συντονισμό τους σε πανελλαδικό επίπεδο. Οι πολλές χιλιάδες καπνοπαραγωγών που πήραν μέρος στα συλλαλητήρια διαμαρτυρίας τη Δευτέρα, μέρα της πανελλαδικής κινητοποίησης που οργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των καπνοπαραγωγών, προαναγγέλλουν, ουσιαστικά, νέες πιο δυναμικές και πιο συντονισμένες κινητοποιήσεις. Το βεβαιώνουν ακόμα οι χιλιάδες καπνοπαραγωγοί της Αιτωλοακαρνανίας και της Ελασσόνας που, για τρίτη μέρα χτες, παρέμειναν στους δρόμους, κρατώντας αποκλεισμένες ολόκληρες περιοχές με τα αγροτικά τους μηχανήματα.

Κι αυτά προκειμένου να πείσουν την κυβέρνηση πως, επιτέλους, οφείλει να πάρει μέτρα άμεσα, για να πουλήσουν την περσινή παραγωγή καπνού - που μένει απούλητη ακόμα, στο σύνολό της - με τιμές αυξημένες κατά 30% τουλάχιστον για να καλύψουν ένα μέρος από τις μεγάλη "χασούρα" των τελευταίων χρόνων, αλλά και να πληρωθούν άμεσα το κοινοτικό πριμ, με βάση την ποσότητα του δεματοποιημένου καπνού, ανεξάρτητα πότε θα πουλήσουν τον καπνό. Επίσης, για την παραπέρα στήριξη του εισοδήματος των καπνοπαραγωγών με την επαναφορά του θεσμού και της τιμής παρέμβασης και των εξαγωγικών επιδοτήσεων που καταργήθηκαν από το Διευθυντήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τη νέα ΚΑΠ - που ψήφισε η ΝΔ στα 1992 και υλοποιεί κατά γράμμα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Και, τέλος, να αυξηθεί η καλλιέργεια του συναλλαγματοφόρου αυτού προϊόντος που μειώθηκε δραματικά στους 126.700 τόνους καπνού, αντί των 180.000 τόνων περίπου, που είχε φθάσει η παραγωγή στα 1991.

***

Η εφαρμογή αυτών των καταστροφικών μέτρων που συμφώνησαν τα κόμματα του Μάαστριχτ - ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, Πολιτική Ανοιξη και "ΣΥΝ" με τη νέα ΚΑΠ και τη Συμφωνία της ΓΚΑΤΤ - και εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προκαλούν οικονομικό αδιέξοδο και εξαθλίωση τους καπνοπαραγωγούς αφού: Πρώτον δεν μπορούν να καλλιεργήσουν σε επαρκή έκταση καπνό, ώστε να ζήσουν αξιοπρεπώς. Είναι χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις που - και - πολυμελείς οικογένειες καπνοπαραγωγών υποχρεώθηκαν να περιορίσουν την παραγωγή τους μόνον στα 400 - 500 κιλά καπνό το χρόνο για να ζήσουν μόνο μ' αυτά! Δεύτερον αδυνατούν να πουλήσουν έγκαιρα κι αυτή τη μειωμένη παραγωγή τους μένοντας, φυσικά, χωρίς εισόδημα. Τρίτον και όταν πουλήσουν, μετά πολλούς μήνες, οι τιμές που πληρώνουν οι καπνέμποροι - που από την τσέπη τους πληρώνουν μερικές δραχμές... μέχρι ελάχιστες εκατοντάδες δραχμές - είναι δραματικά μειωμένες σε σχέση με το κόστος και τις πραγματικές ανάγκες. Πολύ περισσότερο που και το πριμ - που αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματος - δίνεται με μεγάλη καθυστέρηση.

Αυτά τα καταστροφικά μέτρα που, εκτός των άλλων, καθιστούν τους καπνεμπόρους και τις πολυεθνικές καπνού κυρίαρχους του παιχνιδιού, όπως έδειξε η εμπειρία, δεν αφήνουν καμιά προοπτική για την καλλιέργεια και πρέπει να ανατραπούν. Τα κόμματα του Μαάστριχτ - ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, Πολιτική Ανοιξη και "ΣΥΝ" - που συμφώνησαν και υποτάσσονται στην καταστροφική πολιτική και τις επιλογές του Διευθυντηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν τεράστιες ευθύνες. Αποτελεί, έτσι, το χειρότερο εμπαιγμό και επικίνδυνο αποπροσανατολισμό η τακτική της κυβέρνησης και των στελεχών του ΠΑΣΟΚ που, παριστάνοντας τον "ανήξερο", παραπέμπουν στη νέα ΚΑΠ - που ωστόσο εφαρμόζουν πιστά... - για να αποσείσουν τις ευθύνες τους. Ομοίως και η τακτική της ΝΔ που, επίσης, μεταθέτει τις ευθύνες, αποκλειστικά, στο ΠΑΣΟΚ μιλώντας για κακούς χειρισμούς, ενώ αποσιωπά τον καταστροφικό ρόλο της ΕΕ και τη συμφωνία της ΝΔ, όπως γίνεται και με τα άλλα κόμματα, Πολιτική Ανοιξη και "ΣΥΝ", που συμφωνούν.

***

Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση και το υποκριτικό ενδιαφέρον των κομμάτων του Μάαστριχτ - ενώ μόνον το ΚΚΕ συμπαραστέκεται έμπρακτα στηρίζοντας τους αγώνες των καπνοπαραγωγών - μόνη ελπίδα για την επιβίωση των ίδιων των αγροτών και τη στήριξη της παραγωγής τους αποτελούν οι δυναμικές - ενωτικές κινητοποιήσεις των καπνοπαραγωγών. Κινητοποιήσεις που, όπως δείχνει και η τελευταία πανελλαδική δυναμική κινητοποίηση, μπορούν και πρέπει να συσπειρώσουν, όχι μόνον όλους τους καπνοπαραγωγούς από Θράκη, Μακεδονία, Ηπειρο, Στερεά και Θεσσαλία, αλλά και τους άλλους αγρότες και κτηνοτρόφους που τους περιμένει η ίδια τύχη αν δεν κινητοποιηθούν, τώρα, πριν προχωρήσει η αντιδραστική αναθεώρηση για βαμβάκι, οπωροκηπευτικά, αμπελουργικά κλπ. Κι ακόμα πιο πέρα, κάνοντας μέτωπο συμπαράστασης και αλληλεγγύης με όλους γενικά τους εργαζόμενους και τους επαγγελματοβιοτέχνες, που έχουν κάθε συμφέρον για την προστασία της αγροτικής παραγωγής και των αγροτικών εισοδημάτων. Γιατί όχι μόνον πλήττονται και τα ίδια αυτά κοινωνικά στρώματα από τη μείωση των αγροτικών εισοδημάτων, αλλά γεύονται την ίδια αντιδραστική πολιτική της ΕΕ.

Γιάννης ΖΑΓΓΑΝΑΣ

Αποτελεί, έτσι, το χειρότερο εμπαιγμό και επικίνδυνο αποπροσανατολισμό η τακτική της κυβέρνησης και των στελεχών του ΠΑΣΟΚ που, παριστάνοντας τον "ανήξερο", παραπέμπουν στη νέα ΚΑΠ - που ωστόσο εφαρμόζουν πιστά... - για να αποσείσουν τις ευθύνες τους


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ