Πέμπτη 2 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ποινική δίωξη κατά Καλυβιανάκη

Ποινική δίωξη για απιστία κατ' εξακολούθηση άσκησε χτες η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας εναντίον του πρώην επιτρόπου της Τράπεζας Κρήτης Κ. Καλυβιανάκη. Η δίωξη βασίζεται σε πόρισμα που συνέταξε για τα οικονομικά της Τράπεζας ο εισαγγελέας Εφετών Αθήνας Ν. Σίγουρας, μετά από σχετική έρευνα. Σύμφωνα με το πόρισμα αυτό, έγιναν υπερβολικές δαπάνες για αμοιβές τρίτων σε διάφορες υπηρεσίες της Τράπεζας Κρήτης στη διάρκεια της επιτροπείας του Κ. Καλυβιανάκη. Συγκεκριμένα, το πρώτο δεκάμηνο του 1994 οι δαπάνες αυτές είχαν αυξηθεί κατά 48,5% έναντι των αντίστοιχων δαπανών του 1993.

Το πόρισμα του εισαγγελέα Εφετών είχε διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών από τις 8 Φλεβάρη, αλλά η ποινική δίωξη κατά του Κ. Καλυβιανάκη ασκήθηκε τρεις μόλις μέρες μετά την αποπομπή του από τη θέση του επιτρόπου.

  • Με καθυστέρηση δυο ημερών η Τράπεζα της Ελλάδος απάντησε στις καταγγελίες του αντικατασταθέντα επιτρόπου της Τράπεζας Κρήτης. Σε σχετική ανακοίνωση, η οποία εκδόθηκε αργά χτες το βράδυ η Τράπεζα της Ελλάδος διαψεύδει τους ισχυρισμούς του Κ. Καλυβιανάκη τόσο ως προς το ύψος των δανείων "σε καθυστέρηση" στην Τράπεζα Κρήτης όσο και ότι σχεδόν το σύνολο των δανείων αυτών αφορά χορηγήσεις που έγιναν κατά την περίοδο 1989 - 1993. Συγκεκριμένα, η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος επισημαίνει ότι η ίδια η έκθεση των ορκωτών ελεγκτών που επικαλείται ο πρώην επίτροπος αναφέρει ότι το μεγαλύτερο τμήμα των καθυστερήσεων αφορά δάνεια που χορηγήθηκαν πριν από το 1989. Οι ίδιοι οι ορκωτοί λογιστές εκτιμούν ότι πάνω από το ήμισυ των χορηγήσεων σε "καθυστέρηση" καλύπτεται με υπάρχουσες εξασφαλίσεις. Σε κάθε περίπτωση - υποστηρίζει με τη σειρά της η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος - τα προβλήματα θα επιλυθούν οριστικά, στα πλαίσια των "δυνατοτήτων" που παρέχει το σχέδιο νόμου.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ