Πέμπτη 2 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Αποκεντρώνουν" και τα σχολεία!

Το αξιώνει η "διεθνοποίηση της αγοράς" δηλώνει ο υπουργός Παιδείας

Μετά τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, η αρμοδιότητα των οποίων μεταβιβάζεται χωρίς την αναγκαία μεταφορά πόρων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η κυβέρνηση, σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδη,επιταχύνει τις διαδικασίες ώστε να απαλλαγεί συνολικά το κράτος και από τη συνταγματική υποχρέωσή του για παροχή δωρεάν, δημόσιας εκπαίδευσης.

Μετά από συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας, Γ. Παπανδρέου,ο υπουργός Εσωτερικών, ανακοίνωσε ότι συμφωνήθηκε η ολική ανάληψη της λειτουργίας, "με την ευρύτερη οικονομική έννοια του όρου", των σχολείων όλων των βαθμίδων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΤΑ), επικουρικά στην αρχή και αναγκαστικά μετά από 2-3 χρόνια.

Θέτοντας το πολιτικό πλαίσιο της οπισθοδρόμησης που θα επιχειρηθεί, ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε στο σχέδιο για ένα εκπαιδευτικό σύστημα με "ευελιξία" και "δυνατότητα να προσαρμόζεται" γιατί αυτό "απαιτούν η διεθνοποίηση της αγοράς και η διαπολιτισμική διάσταση που υπάρχει πια στην Ευρώπη"! "Ξεκινάμε, είπε, από την ευαίσθητη ηλικία των νηπίων"!

"Ο υπουργός, είπε αναφερόμενος στον ομόλογό του ο Κ. Σκανδαλίδης, ζητάει να αποκεντρώσει αν είναι δυνατόν ολόκληρο το εκπαιδευτικό σύστημα". "Καταλήξαμε, συνέχισε, σε ορισμένα θέματα πολύ σημαντικά". Και ανέφερε ότι:Η ΤΑ θα αναλάβει συνολικά τη λειτουργία των σχολείων παίρνοντας πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό με βάση τον υπολογισμό ενός κόστους λειτουργίας ανά μαθητή. Η ΤΑ θα οργανώνει την προσχολική αγωγή με βάση κάποιες προδιαγραφές του υπουργείου Παιδείας. Η ΤΑ θα υπογράφει προγραμματικές συμβάσεις με το υπουργείο Παιδείας για την οργάνωση συγκεκριμένων και ειδικών σχολείων. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση θα αναλάβει να οργανώσει ειδικά γυμνάσια, αθλητικά, μουσικά, ναυτικά.

Για τα παραπάνω ο υπουργός είπε πως με το νομοσχέδιο "σκούπα" που προωθεί στη Βουλή θα ορίζεται χρονικό διάστημα 2-3 χρόνων μετά το οποίο, συνολικά τα σχολεία "θα πάνε αναγκαστικά στην ΤΑ".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ