Πέμπτη 2 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΘΗΝΑΣ - ΠΕΙΡΑΙΑ
Νομιμοποίησαν την υποταγή

Οι κυβερνητικοί σύμβουλοι έδοσαν την έτσι κι αλλιώς διακοσμητική ψήφο τους υπέρ των επιλογών της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Δημοκρατικό άλλοθι στην κυβέρνηση και τα αφεντικά της στις Βρυξέλλες, για ένα σχεδιασμό δημοσίων έργων βαθιά αντιλαϊκό και αντικοινωνικό, παρείχε προχτές το βράδυ η κυβερνητική πλειοψηφία του διευρυμένου αιρετού Νομαρχιακού Συμβουλίου Αθήνας - Πειραιά στην παρθενική του συνεδρίαση. Αν και για το αντικείμενο της συζήτησης (νομαρχιακό πρόγραμμα επενδύσεων για το 1995) δεν υπήρχε λόγος για έκδοση απόφασης (το πρόγραμμα έχει εγκριθεί ήδη από το προηγούμενο διορισμένο ΝΣ και βρίσκεται στη φάση της υλοποίησής του) οι κυβερνητικοί νομαρχιακοί σύμβουλοι εμφανίστηκαν με προ-απόφαση να παίξουν και πρακτικά το ρόλο της "γλάστρας" - ο νόμος για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση μόνο τέτοιο ρόλο προβλέπει - προκειμένου να μπορεί η κυβέρνηση να επικαλείται αυτήν την απόφαση για να καλύψει τη δική της απόλυτη υποταγή στο σχεδιασμό των Βρυξελλών.

Ο, ουσιαστικά, προεδρεύων της συζήτησης (τυπικά προήδρευε η νομαρχιακή σύμβουλος Ι. Ζερβάκη)περιφερειάρχης Ν. Μιχαλόπουλος, ήταν εξαιρετικά ωμός στην εισήγησή του προς το Νομαρχιακό Συμβούλιο και αποκαλυπτικότατος για τις διαδικασίες μέσα από τις οποίες οι υπάλληλοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης αφού πρώτα αποφασίσουν, στη συνέχεια αξιώνουν και τη δημοκρατική νομιμοποίησή τους. "Το πρόγραμμα, είπε, είναι τμήμα του Περιφερειακού Προγράμματος (ΠΕΠ) Αττικής που ψηφίστηκε πέρσι το Μάρτη. Επομένως είναι εγκεκριμένο"! Με αυτό ως δεδομένο τόσο ο ίδιος όσο και ο πρόεδρος της διευρυμένης νομαρχίας Ε. Κουλουμπής ζήτησαν την έγκριση του προγράμματος και από το αιρετό ΝΣ δηλώνοντας κατ' επανάληψη ότι το πρόγραμμα δεν αλλάζει! Η κατηγορηματική αυτή δήλωση, έφερε σε αμηχανία ορισμένους συμβούλους που δεν είχαν φροντίσει έγκαιρα να μυηθούν στις "δημοκρατικές" διαδικασίες που προηγούνται μέχρι το χρήμα να φτάσει στις αρμόζουσες τσέπες. Πάνω στη σύγχυση που επικρατούσε, από τους "γνωρίζοντες" διατυπώθηκε πρόταση για τη διενέργεια σεμιναρίου ώστε να μην υπάρχουν διαμαρτυρίες. "Ανταποκρινόμενος" στο αίτημα, προς το τέλος της συνεδρίασης, ο περιφερειάρχης Ν. Μιχαλόπουλος, εξήγησε ότι "από τη σύνοδο του Εδιμβούργου, το '91, καθορίστηκε το τι θα πάρει η κάθε χώρα. Το συμβόλαιο που υπογράψαμε με την Ευρωπαϊκή Ενωση δεσμεύει τις όποιες ελληνικές κυβερνήσεις αλλάζουν. Δεν αλλάζει. Οπως δεν αλλάζει και το Περιφερειακό Πρόγραμμα Αττικής για τα έξι χρόνια που καλύπτει. Δεν μπορούν να ανατραπούν με τροποποιήσεις ούτε η δομή ούτε η λογική του ΠΕΠ. Κατανοητό ότι αυτό δεν αρέσει, αλλά είναι έτσι"!

Ενταση δημιουργήθηκε για δύο σημεία του προγράμματος: Πρώτον, όταν από την ανάγνωση του προγράμματος αποκαλύφθηκε ότι ανάμεσα στα κονδύλια υπάρχουν και 3 δισ. επιδότηση για το γκαράζ του Μεγάρου Μουσικής τα οποία αιτιολογήθηκαν ως τουριστική επιδότηση! Και δεύτερον όταν από τις εξηγήσεις του περιφερειάρχη προέκυψε ότι τα αναγραφόμενα κονδύλια για τον πολιτισμό είναι εικονικά και δεν έχουν εγκριθεί από την ΕΕ γιατί "τα θεωρεί μη μετρήσιμα στην ανάπτυξη"!

Καταψήφισε η ΝΑΣ

Παρά τις διαμαρτυρίες, όμως, οι κυβερνητικοί σύμβουλοι ψήφισαν τελικά συντεταγμένα υπέρ του προγράμματος, ενώ οι σύμβουλοι του ψηφοδελτίου Κατριβάνου και του "ΣΥΝ" ψήφισαν λευκό, αφού ξεκαθάρισαν όμως ότι η διαφωνία τους βρίσκεται στη διαδικασία και όχι στη φιλοσοφία του προγράμματος. Κάποιες δηλώσεις που έγιναν για "διεκδικήσεις" δε βρήκαν θέση στην τελική απόφαση.

Κατά ψήφισαν οι σύμβουλοι της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας (ΝΑΣ). Εκτός των πολιτικών ενστάσεων, ο επικεφαλής του συνδυασμού Σπ. Χαλβατζής κατάγγειλε ότι όπως προκύπτει από τα στοιχεία, το Νομαρχιακό Συμβούλιο καλέστηκε να εγκρίνει και τη μείωση κονδυλίων του ήδη εγκεκριμένου ΠΕΠ. Σχολιάζοντας την ουσία του προγράμματος, επέστησε την προσοχή των συμβούλων στο γεγονός ότι η ΕΕ δεσμεύει τη χώρα μας για το ποια έργα μπορούν να χρηματοδοτηθούν και ποια όχι, μέσα από τα περίφημα κριτήρια επιλεξιμότητας. Ζήτησε από το συμβούλιο να πάρει θέση σ' αυτό το κρίσιμο ζήτημα σημειώνοντας ότι δεν είναι δυνατόν με βάση την "επιλεξιμότητα" να απαγορεύονται ουσιαστικά έργα που αφορούν ευρύτερα την κοινωνία (σχολεία, αθλητισμός) και την ίδια στιγμή να επιδοτούνται γήπεδα γκολφ σε καζίνα τύπου "Φλοίσβου". Κατήγγειλε τις φωτογραφικές διατάξεις υπέρ του συγκροτήματος Λαμπράκη που υπάρχουν σε εγκύκλιο του περιφερειάρχη και χαρακτήρισε εγκληματική ενέργεια την επιδότηση του Μεγάρου με άλλα 3 δισ. "Δεν αποδεχόμαστε, κατέληξε, τη λογική της συρρίκνωσης των έργων που είναι αποτέλεσμα της συναίνεσης στη σύγκλιση".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ