Πέμπτη 2 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΡΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
Η Κοινότητα δε χρηματοδοτεί την καταστροφή...

...επειδή πριν ξεκινήσουν τα έργα του Μεγάρου Μουσικής, δεν είχαν καταρτιστεί περιβαλλοντικές μελέτες, όπως αφήνει σαφώς να εννοηθεί επιστολή της Επιτροπής, που απαντά σε νέα ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδη

Κόλαφο προς το ΥΠΕΧΩΔΕ, τον τέως επίτροπο της χώρας μας στην Κοινότητα και τους υπευθύνους του Μεγάρου Μουσικής αποτελεί η απάντηση της Επιτροπής σε νέα ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδη, σχετικά με τη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση των έργων που καταστρέφουν το Πάρκο Ελευθερίας.

Στην απάντησή της η Επιτροπή επισημαίνει ότι δεν έχει ληφθεί καμιά απόφαση για τη συγχρηματοδότηση των έργων από κοινοτικούς πόρους, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί πως πριν ξεκινήσουν τα έργα, δεν έγιναν οι απαιτούμενες μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Στην ερώτησή του προς την Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τόνιζε ότι "στα πλαίσια του ΠΕΠ Αττικής η Ευρωπαϊκή Ενωση καλείται να χρηματοδοτήσει το 75% έργων που θα γίνουν στο Πάρκο Ελευθερίας των Αθηνών και θα αποδοθούν σε ιδιώτη, με αποκλειστικά δημόσια δαπάνη ύψους 4,5 δισ. δρχ., χωρίς να έχουν κατατεθεί μελέτες, ούτε και να έχουν καθοριστεί "τα κριτήρια και τα κατώφλια" που καθορίζουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, σύμφωνα με τις Κοινοτικές Οδηγίες και παρά τις έντονες λαϊκές αντιδράσεις για την πραγματοποίηση του παράνομου και αντισυνταγματικού αυτού έργου "βοηθητικών χώρων του Μεγάρου Μουσικής", αλλά ουσιαστικά νέων αυτόνομων έργων που θα εντείνουν ακόμα περισσότερο το ήδη βεβαρημένο περιβάλλον στην περιοχή".

Να σημειώσουμε ότι σε απάντησή του ο τέως επίτροπος Γ. Παλαιοκρασσάς... διαπίστωνε ότι "προκύπτει ότι οι ελληνικές αρχές έχουν εφαρμόσει σωστά την οδηγία 337/85/ΕΟΚ και έχουν λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος. Κατά συνέπεια, πρόσθετε, δεν υπάρχει βάσιμος λόγος που να δικαιολογεί τη μη χρηματοδότηση του έργου από την Κοινότητα"!

Στη νέα απάντησή της όμως η Επιτροπή υπογραμμίζει: "Οι ελληνικές αρχές υποχρεούνται να συμφωνήσουν με τα αιτήματα της κοινοτικής νομοθεσίας σχετικά με το περιβάλλον πριν επιτρέψουν την έναρξη του σχεδίου, στο οποίο αναφέρεται το αξιότιμο μέλος" - τα οποία όμως έχουν αρχίσει... Επίσης τονίζεται ότι "η Επιτροπή δεν έχει λάβει καμία απόφαση όσον αφορά τη συγχρηματοδότηση του σχεδίου, στο οποίο αναφέρεται το αξιότιμο μέλος ως δυνάμενο να λάβει ενίσχυση στο πλαίσιο του λειτουργικού προγράμματος για την περιοχή της Αττικής".

  • Στο μεταξύ με μια προκλητική απόφασή του το Δ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, ανατρέποντας ανενδοίαστα όλες τις προηγούμενες δικαστικές κρίσεις, ακόμη και του ίδιου δικαστηρίου (Ε Τμήμα), έδωσε "πράσινο φως" για τη συνέχιση των έργων καταστροφής του Πάρκου Ελευθερίας.

Κάτω από το πρίσμα των εξελίξεων αυτών συνεδρίασε χτες η Συντονιστική Επιτροπή για τη Σωτηρία του Πάρκου και αποφάσισε τη συνέχιση του αγώνα με δικαστικές και άλλες μορφές για τη σωτηρία του μοναδικού αυτού πνεύμονα πρασίνου, που απειλείται περισσότερο από κάθε φορά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ