Πέμπτη 2 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ουσιαστική παρέμβαση του ΚΚΕ για την υγεία

Τις θέσεις του ΚΚΕ παρουσίασε χτες ο Σπ. Στριφτάρης σε εκδήλωση της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας

Ως θετική και ουσιαστική παρέμβαση στη συζήτηση για την υγεία χαρακτηρίστηκε απ' τους παριστάμενους εκπροσώπους των μαζικών φορέων η πρωτοβουλία του ΚΚΕ για τη δημοσιοποίηση των βασικών του προτάσεων "για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα και του κοινωνικού ρόλου του τομέα υγείας ως προϋπόθεση για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του".

Μια άλλη ενδιαφέρουσα πλευρά ήταν η πλήρης ή επί μέρους συμφωνία με τη βασική πρόταση του ΚΚΕ ότι ο δημόσιος τομέας αποτελεί τη βάση για τις υπηρεσίες υγείας στη χώρα μας.

Τις θέσεις παρουσίασε ο Σπ. Στριφτάρης,μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, σε εκδήλωση που οργάνωσε χτες το βράδυ η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του Κόμματος στο ξενοδοχείο "Τιτάνια". Παραβρέθηκαν ο Ορ. Κολοζώφ,μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, ο Χρ. Γιαννάκης,πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας, η Χρ. Παπανικολάου,πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, οι Κ. Χριστόπουλος και Δ. Αγκαβανάκης,μέλη της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, ο Ν. Γαβράς,γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, ο Χρ. Λαζαρίδης,νομαρχιακός σύμβουλος με τη Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία στην Αθήνα, οι Γ. Μιχαλάκος και Γ. Παπαδήμας εκ μέρους των συνταξιούχων του ΤΣΑ, ο Γ. Χονδρόπουλος εκ μέρους των συνταξιούχων του ΤΕΒΕ, εκπρόσωποι νοσοκομειακών σωματείων και φοιτητών της Ιατρικής.

Ανοίγοντας την εκδήλωση ο Γ. Νάνος,μέλος του Γραφείου της Αχτίδας Υγείας, υπογράμμισε ότι η οργάνωση και το είδος των υπηρεσιών υγείας σε μια χώρα αποτελούν τον καθρέφτη της κοινωνίας.

Ανθρωπιστικός προσανατολισμός

Το υγειονομικό - ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας, που πάντοτε διακρινόταν για τη λειψή αποτελεσματικότητα και λειτουργία του, σήμερα έχει φτάσει σ' επικίνδυνο οριακό σημείο τόνισε ο Σπ. Στριφτάρης.

Αντίθετα, υπογράμμισε, έχουμε μια εκρηκτική ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα που συνεχώς διογκώνεται. Αυτή η εικόνα δεν είναι παρά το αποτέλεσμα των συντηρητικών πολιτικών των κυβερνήσεων που ασφαλώς επηρεάζει και τον τομέα της υγείας. H διακυβέρνηση της χώρας από τη ΝΔ επιτάχυνε παραπέρα τις εξελίξεις. Την ίδια αντίληψη και πρακτική ακολουθεί και η πολιτική του ΠΑΣΟΚ, παρά τις "αλλαγές" που έκανε στο νόμο της ΝΔ (2071/92) για την "αποκατάσταση" του ΕΣΥ. Η πολιτική και πρακτική του ΠΑΣΟΚ φάνηκε όμως πολύ καθαρά όταν έδωσε στη δημοσιότητα το, κατ' όνομα, πλαίσιο αρχών για σύγκλιση. Στηρίζεται αποκλειστικά στην έκθεση - πόρισμα των ξένων και Ελλήνων εμπειρογνωμόνων. Πρόκειται για μια έκθεση που εκφράζει με τον πιο ωμό τρόπο τις κατευθύνσεις της Λευκής Βίβλου στο χώρο της υγείας και ασφάλισης υγείας. Στα πλαίσια της πολιτικής της αγοράς προτείνεται τα νοσοκομεία να λειτουργούν σαν επιχειρήσεις με ιδιωτικο - οικονομικά κριτήρια ως ΑΕ ή ΝΠΙΔ.

Οι θέσεις του ΚΚΕ, τόνισε ο Σπ. Στριφτάρης, καθορίζονται όχι μόνο από τον ανθρωπιστικό προσανατολισμό της φιλοσοφίας μας, αλλά και από τη βαθιά συνείδηση ότι η υγεία του λαού είναι ζήτημα στρατηγικής σημασίας για την ανάπτυξη της χώρας. Οι επενδύσεις στον τομέα της υγείας δεν πρέπει να μετρούνται μόνο σαν οικονομικό μέγεθος αλλά σαν μακροπρόθεσμες παραγωγικές επενδύσεις που συντελούν στη διατήρηση της υγείας του ατόμου. Για το ΚΚΕ η υγεία του λαού, αυτή καθεαυτή, αποτελεί κοινωνικό αγαθό και η προστασία της ανήκει στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Στην εποχή μας οι νέες κοινωνικές ανάγκες προβάλλονται με τόση εκρηκτικότητα και πολυπλοκότητα, ώστε ακόμη και καπιταλιστικές χώρες εκφράζουν την ανάγκη κάλυψης των υγειονομικών τους αναγκών με περισσότερη κρατική παρέμβαση.

Ο Σπ. Στριφτάρης ζήτησε την αύξηση των κρατικών δαπανών για την υγεία μέσω του προϋπολογισμού και κάλεσε τους εργαζόμενους να αποκρούσουν τα κυβερνητικά μέτρα που φαλκιδεύουν το δημόσιο χαρακτήρα της υγείας και ασφάλισης.

Αναγκαία παρέμβαση

Ως ουσιαστική παρέμβαση στη συζήτηση για την υγεία χαρακτήρισαν την πρωτοβουλία όσοι πήραν το λόγο.

Ο Κ. Χριστόπουλος αφού εξέφρασε την πλήρη συμφωνία ότι η υγεία δεν είναι εμπορεύσιμο αγαθό υπογράμμισε ότι τόσο η υγεία όσο και η πρόνοια και η κοινωνική ασφάλιση πρέπει να έχουν δημόσιο χαρακτήρα και να αντιμετωπιστούν συνολικά. Επίσης πρόσθεσε ότι η ΑΔΕΔΥ θα δώσει στο ΚΚΕ τις παρατηρήσεις της για τις προτάσεις του.

Την αναγκαιότητα μιας τέτοια πρωτοβουλίας υπογράμμισε η Χρ. Παπανικολάου. Το συνδικαλιστικό κίνημα, τόνισε, των νοσοκομειακών γιατρών με όλες του τις αδυναμίες αισθάνθηκε αρκετά μόνο του τον τελευταίο καιρό για να υπερασπίσει το δημόσιο σύστημα υγείας. Τάχτηκε υπέρ του πραγματικού εκσυγχρονισμού του συστήματος υγείας και τόνισε ότι την κρίση τη δημιούργησαν οι πολιτικές των κυβερνήσεων της τελευταίας δεκαετίας.

Χωρίς καμιά αμφιβολία, τόνισε ο Χρ. Γιαννάκης, η βάση του υγειονομικού συστήματος δεν μπορεί να είναι άλλη εκτός απ' το δημόσιο τομέα. Δυστυχώς όμως, πρόσθεσε, ο δημόσιος τομέας υπήρξε το αντικείμενο συνεχούς εξαπατήσεως όλων των κυβερνήσεων που πέρασαν μέχρι τώρα. Η επισήμανση αυτή του Χρ. Γιαννάκη είχε την έννοια ότι και αυτό το ισχνό ποσό που διατίθεται για το δημόσιο τομέα ποτέ δε φτάνει στην κατανάλωση.

Ο Χρ. Γιαννάκης πρότεινε στο ΚΚΕ να επεξεργαστεί πιο συγκεκριμένα τις θέσεις του για τον ιδιωτικό τομέα - όχι αυτόν των διαγνωστικών κέντρων, όπως είπε - αλλά τον τομέα εκείνον που δουλεύεται απ' τους ιδιώτες γιατρούς και να δούμε πώς θα μπορεί να διασυνδεθεί με το δημόσιο τομέα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ