Πέμπτη 2 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΩΝ (ΚΕΟΣΟΕ)
Εγκαταλείπονται τα αμπέλια!

Την άμεση προοπτική για εγκατάλειψη της αμπελοκαλλιέργειας λόγω της ανεξέλεγκτης εκρίζωσης αμπελιών και του μικρού εισοδήματος των αμπελουργών τόνισαν χτες ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ Χρ. Μάρκου και ο πρόεδρος της Επιτροπής Οίνου της ΚΟΠΑ -ΚΟΖΕΚΑ, των οργανώσεων των αγροτών της ΕΕ

Τον άμεσο κίνδυνο πλήρους εγκατάλειψης της αμπελοκαλλιέργειας στη χώρα μας, επισήμανε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης των Αμπελουργικών Οργανώσεων (ΚΕΟΣΟΕ), Χρ. Μάρκου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που έδωσαν την Τρίτη, από κοινού με τον πρόεδρο της Επιτροπής Κρασιού της ΚΟΠΑ - ΚΟΖΕΚΑ, Καστάνι, για τα προβλήματα του αμπελοοινικού τομέα. Ενώ με την αναμόρφωση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς που προωθείται στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και αν περάσουν οι προτάσεις της Κομισιόν, η καταστροφή επιταχύνεται...

Ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ, υπογράμμισε τη δραματική κατάσταση που, ήδη, έχει δημιουργηθεί από τις ανεξέλεγκτες εκριζώσεις εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων που πριμοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά και με την εγκατάλειψη αμπελιών που παράγουν ποιοτικά κρασιά (πχ Νεμέας). Κι αυτά γιατί με την πολιτική που ακολουθείται, το κόστος έχει γίνει απαγορευτικό για την καλλιέργεια ενώ το εισόδημα των αμπελουργών έχει ελαχιστοποιηθεί καθώς οι τιμές μειώνονται δραστικά τα τελευταία χρόνια και πολλοί παραγωγοί δεν έχουν πάρει ούτε την εξόφληση για την παραγωγή κρασιού του 1993 και υπάρχει καθυστέρηση πληρωμών για τον περσινό χρόνο.

Η περυσινή παραγωγή έφθασε τους 300.000 τόνους και τα αποθέματα προς το τέλος του περασμένου χρόνου τα 120 - 140.000 τόνους. Χαρακτηριστικό είναι ότι παρά τις μεγάλες δυνατότητες της χώρας μας τα κρασιά ανώτερης ποιότητας ήταν μόλις 36.000 τόνοι έναντι 270.000 τόνων κοινού επιτραπέζιου κρασιού... Στο διάστημα 1993 και 1994 συνολικά πήγαν για απόσταξη περισσότεροι από 60.000 τόνοι κρασιού, από τους οποίους ένα μέρος με εξευτελιστική αποζημίωση (υποχρεωτική απόσταξη).

Καλύτερη ποιότητα

Εδώ που φθάσαμε, τόνισε ο πρόεδρος των Αμπελουργών "κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου", απαιτούνται γενναία άμεσα μέτρα και έξω από την πολιτική της ΕΕ, για το σταμάτημα πρώτα πρώτα των εκριζώσεων και την ανανέωση του, έτσι κι αλλιώς, γηρασμένου ελληνικού αμπελώνα. Αμέσως πρέπει να σταματήσουν οι επιδοτήσεις για το ξερίζωμα και να δοθούν για την αναμπέλωση σε ποιοτικό κρασί, απαίτησε κατηγορηματικά από την κυβέρνηση και την ΕΕ.

Οσον αφορά την αναθεώρηση της ΚΟΑ κρασιού, τόσο από τον Χρ. Μάρκου όσο και από τον κ. Καστάνι,σημειώθηκε πως οι απόψεις της Κομισιόν είναι καταστροφικές και η θέση της ΚΟΠΑ - ΚΟΖΕΚΑ είναι ριζικά αντίθετη στον τρόπο αναθεώρησης που προτείνεται. Επιμένουμε, είπε ο Καστάνι, ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για να ανεβάσουμε τη ζήτηση (με την καλύτερη ποιότητα), αντί να μειώνουμε την προσφορά (με μείωση της παραγωγής και των τιμών). Η μείωση της παραγωγής ήταν σημαντική και δεν μπορεί να μη λαμβάνεται υπόψη αυτή η πλευρά, πρόσθεσε και κάλεσε την ΕΕ να προσπαθήσει για μείωση της παραγωγής κρασιών με ζάχαρη (στις βόρειες περιοχές) και να εφαρμόσει την κοινοτική προτίμηση και άλλα μέτρα στήριξης της ποιοτικής παραγωγής κρασιού.

Ειδικότερα για τα ελληνικά κρασιά, τόνισε ότι ο ίδιος θα υποστηρίξει με κάθε τρόπο να σταματήσει το ξερίζωμα των αμπελιών και να στηριχτεί η παραγωγή ποιοτικών κρασιών στη βάση των ιδιαίτερων δυνατοτήτων που υπάρχουν. Επίσης, να εφαρμοστούν περιφερειακά προγράμματα με βάση τις ιδιαιτερότητες των περιοχών για κρασιά Ονομασίας Προέλευσης. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της ΚΟΠΑ - ΚΟΖΕΚΑ αν και δήλωσε πως θα ήθελε η χρηματοδότηση να είναι 100% κοινοτική φάνηκε να αποδέχεται και τη συγχρηματοδότηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ