- Προκλητικά απορριπτική υπήρξε η στάση του υπουργού Υγείας - Πρόνοιας, στην τελευταία συνάντησή του με το προεδρείο της ΕΙΝΑΠ, σε ό,τι αφορά την επίλυση των άμεσων οικονομικών αιτημάτων των... - 1995-03-02 00:00:00.0"/> - Προκλητικά απορριπτική υπήρξε η στάση του υπουργού Υγείας - Πρόνοιας, στην τελευταία συνάντησή του με το προεδρείο της ΕΙΝΑΠ, σε ό,τι αφορά την επίλυση των άμεσων οικονομικών αιτημάτων των... - 1995-03-02 00:00:00.0" /> Περιφρονητική και προκλητική η στάση του υπουργείου Υγείας | ΡΕΠΟΡΤΑΖ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ
Περιφρονητική και προκλητική η στάση του υπουργείου Υγείας
  • Ανακοίνωση μετά τη συνάντηση που είχε το προεδρείο της ΕΙΝΑΠ με τον υπουργό Δ. Κρεμαστινό
  • Αν το υπουργείο διαθέτει συγκεκριμένα επιστημονικά στοιχεία για τους βηματοδότες οφείλει να τοποθετηθεί και όχι να αντιμετωπίζει το πρόβλημα με "παρορμητικές κραυγές", πλήττοντας έτσι όχι μόνο τους γιατρούς, αλλά και τη δημόσια υγεία

Προκλητικά απορριπτική υπήρξε η στάση του υπουργού Υγείας - Πρόνοιας, στην τελευταία συνάντησή του με το προεδρείο της ΕΙΝΑΠ, σε ό,τι αφορά την επίλυση των άμεσων οικονομικών αιτημάτων των νοσοκομειακών γιατρών.

Αυτό τονίζει σε χτεσινή ανακοίνωσή της η ΕΙΝΑΠ, που θεωρεί ότι η στάση αυτή περιφρόνησης και πρόκλησης προς τους νοσοκομειακούς γιατρούς και τις διεκδικήσεις τους, δε διευκολύνει ούτε τον προσεχή διάλογο για το υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο, ούτε μπορεί να γίνει πλέον αποδεκτή από τους νοσοκομειακούς γιατρούς. "Ακόμα και το ζήτημα της άμεσης καταβολής του ευτελούς ύψους επιδομάτων, που όλοι ανεξαιρέτως οι εργαζόμενοι του δημοσίου τομέα πήραν (περιλαμβανομένων των πανεπιστημιακών γιατρών και των γιατρών του ΙΚΑ) παραπέμφθηκε στις "καλένδες" του υπό διαμόρφωση νομοσχεδίου για την υγεία!", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η ΕΙΝΑΠ θεωρεί, επίσης, εξαιρετικά σοβαρό το ενδεχόμενο αλλαγής του νομικού καθεστώτος λειτουργίας των δημοσίων νοσοκομείων, το οποίο αφέθηκε "ανοιχτό" από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας και καλεί τους νοσοκομειακούς γιατρούς σε αγωνιστική ετοιμότητα. Σημειώνει ότι σύντομα θα ανακοινωθεί πρόγραμμα συνελεύσεων των Νοσοκομείων του Λεκανοπεδίου, για να προετοιμαστεί απεργιακή κινητοποίηση μεγάλης διάρκειας των νοσοκομειακών γιατρών, σύμφωνα και με τις αποφάσεις της τελευταίας Γενικής Συνέλευσης της ΕΙΝΑΠ.

Για τους βηματοδότες

Τεράστιο ηθικό και ιατρικο - δεοντολογικό πρόβλημα, επισημαίνει η ΕΙΝΑΠ, δημιουργούν οι τελευταίες δηλώσεις του υφυπουργού Υγείας, Ν. Φαρμάκη,στη Βουλή για άσκοπες καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις στο 30% των καρδιοπαθών στη χώρα μας. "Χιλιάδες ασθενείς - αναφέρει στην ανακοίνωση - που έχουν χειρουργηθεί, όσοι περιμένουν να χειρουργηθούν στο προσεχές διάστημα, το συγγενικό και οικογενειακό περιβάλλον μερικών χιλιάδων συνανθρώπων μας, βιώνουν με ανησυχία, αγωνία και δικαιολογημένη αγανάκτηση αυτή την κατάσταση".

Τέτοιου τύπου "καταγγελίες" που δημιουργούν μείζονα προβλήματα δημόσιας υγείας - συνεχίζει η ΕΙΝΑΠ - δεν μπορούν παρά να είναι αποτελέσματα στοιχειοθετημένης και τεκμηριωμένης επιστημονικής μελέτης και έρευνας και όχι "παρορμητικού τύπου κραυγές". Η ΕΙΝΑΠ, καλεί την ηγεσία του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας αν διαθέτει "συγκεκριμένα και επιστημονικά στοιχεία" για κάποιες τέτοιες περιπτώσεις άσκοπων χειρουργικών επεμβάσεων, να απευθυνθεί άμεσα στους επιστημονικούς και συνδικαλιστικούς ιατρικούς φορείς και στη Δικαιοσύνη. "Σε μια τέτοιου τύπου διαδικασία - προσθέτει - είμαστε διατεθειμένοι να συμμετέχουμε, όπως και όλοι οι άλλοι ιατρικοί φορείς, ώστε επιτέλους να αποκαλυφθούν οι "ένοχοι" αν υπάρχουν, να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στην ιατρική λειτουργία, αλλά και η αξιοπιστία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Σε διαφορετική περίπτωση, ο εκχυδαϊσμός των οξύτατων προβλημάτων του υγειονομικού μας συστήματος σε ευτελείς ιστορίες "αστυνομικής πλοκής", κυκλωμάτων και συμφερόντων που δεν κατονομάζονται, δεν μπορεί παρά να αποτελεί προκάλυμμα για την έλλειψη πραγματικής πολιτικής υγείας και της διαχειριστικής ανικανότητας των αρμόδιων φορέων".

Η ΕΙΝΑΠ τονίζει, τέλος, ότι μετά τις δηλώσεις του υφυπουργού, αν δε δοθούν άμεσα "στοιχεία και εξηγήσεις" δεν πλήττεται μόνο η αξιοπιστία του Ιατρικού Σώματος, αλλά κυρίως η δημόσια υγεία, η εμπιστοσύνη των πολιτών στις υγειονομικές υπηρεσίες, η ίδια η ιατρική λειτουργία.

Ο ΙΣΑ

Σε χτεσινή ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας τονίζει ότι "καταγγελίες τέτοιου είδους δυναμιτίζουν την ελληνική ιατρική και ευλόγως αφήνουν να πλανώνται παρόμοια ερωτήματα και για τους υπόλοιπους τομείς της ιατρικής δραστηριότητας". Ο ΙΣΑ ζητά να εντοπιστούν και να απομακρυνθούν αυτοί οι επίορκοι γιατροί ή αν διαπιστωθεί ότι οι καταγγελίες αυτές είναι ανυπόστατες να στιγματιστούν οι "κατ' επάγγελμα συκοφάντες" του Ιατρικού Σώματος.

Με αναφορά μελών της διοίκησης του ΙΣΑ, που κατατίθεται σήμερα στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθήνας, ζητείται η άμεση διερεύνηση του θέματος. Ο ΙΣΑ θα συνεδριάσει ξανά την ερχόμενη Τετάρτη, για το ίδιο θέμα, με την εξέταση γιατρών που έχουν σχέση με την καρδιοχειρουργική και την τοποθέτηση βηματοδοτών.

  • Ανακοίνωση για το θέμα έστειλε χτες και η ΝΔ η οποία ζητά από τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας Δ. Κρεμαστινό να καλέσει τον υφυπουργό Ν. Φαρμάκη να καταθέσει στοιχεία "ή άλλως να τον απομακρύνει από το υπουργείο".
Καταγγελίες καρδιοπαθών και γιατρών

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Καρδιοπαθών, Δ. Σουσούνης,δήλωσε χτες ότι πρόκειται να παραδώσει στον Εισαγγελέα φάκελο με καταγγελίες από τις οποίες προκύπτει συνεργασία τουριστικών γραφείων με γιατρούς που στέλνουν ασθενείς στο εξωτερικό. Η καταγγελία αυτή ενισχύεται και από τη δήλωση του διευθυντή της Καρδιολογικής Κλινικής του Ιπποκράτειου, Εμ. Χλαπουτάκη,ότι έχει υποπέσει στην αντίληψή του προσπάθεια τουριστικών γραφείων να πλησιάσουν γιατρούς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χιονοστιβάδα αντιδράσεων κατά του αντι-ΕΣΥ νομοσχεδίου (2001-01-21 00:00:00.0)
Από την πλευρά του αρρώστου (1999-03-21 00:00:00.0)
Σήμερα η πανιατρική κινητοποίηση (1998-11-13 00:00:00.0)
Σήμερα οι στάσεις εργασίας στα νοσοκομεία (1998-11-12 00:00:00.0)
Ανεβασμένη συμμετοχή στην απεργία της ΕΙΝΑΠ (1997-07-04 00:00:00.0)
Αντίθετοι με την κυβερνητική πολιτική υγείας (1997-06-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ