ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Μάρτη 1995
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΕΦΑΑ ΑΘΗΝΑΣ
Σχέδιο αλλοίωσης της φυσιογνωμίας του

Σοβαρές καταγγελίες του αναπληρωτή καθηγητή του τμήματος Κ. Μπουντόλου

Σχέδιο αλλοίωσης της φυσιογνωμίας της Φυσικής Αγωγής και του Αθλητισμού, με σκοπό και την τελική άλωση του ΤΕΦΑΑ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από μία μικρή ομάδα διδασκόντων και φοιτητών του ιδρύματος.

Τα παραπάνω καταγγέλλει ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Κ. Μπουντόλος,υπογραμμίζοντας ότι στο τμήμα συμβαίνουν πρωτοφανή γεγονότα, όπως το ότι δεν έχουν συγκληθεί τα διοικητικά όργανα του τμήματος (γενική συνέλευση και τομείς) από την 1η Σεπτέμβρη μέχρι σήμερα. Επίσης ο Κ. Μπουντόλος καταγγέλλει ότι αγνοούνται οι αποφάσεις του Συμβουλίου τηςΕπικρατείας σχετικά με την αναστολή των υπουργικών αποφάσεων του πρώην υπουργού Παιδείας Δ. Φατούρου, σύμφωνα με τις οποίες τελείως αναιτιολόγητα και καταχρηστικά απολύθηκαν μέλη ΔΕΠ του τμήματος, ανάμεσά τους και ο Κ. Μπουντόλος.

Ο καθηγητής τονίζει ότι τα παραπάνω έχουν την πλήρη κάλυψη των πρυτανικών αρχών και του υπουργείου Παιδείας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι παρά τις αιτήσεις που έχει κάνει η συντριπτική πλειοψηφία των μελών ΔΕΠ της γενικής συνέλευσης για σύγκληση των οργάνων, οι πρυτανικές αρχές αδρανούν. Αποκορύφωμα όλων των παραπάνω, συνεχίζει η καταγγελία του καθηγητή, είναι η παραπομπή του Γ. Φαράντου,σημερινού προέδρου του τμήματος, από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών να δικαστεί με την κατηγορία της ψευδορκίας μάρτυρα. Σύμφωνα με τις πειθαρχικές διαδικασίες, ο πρόεδρος του τμήματος από τη στιγμή που έγινε η παραπομπή έπρεπε να απέχει των καθηκόντων του, κάτι που δεν κάνει, αφού προφανώς υπάρχει η πολιτική κάλυψή του από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και έχει την ανοχή των πρυτανικών αρχών.

Με βάση τις παραπάνω καταγγελίες, ο Κ. Μπουντόλος ζητάει από όλους τους αρμόδιους να παρέμβουν, προκειμένου να σταματήσουν οι αυθαιρεσίες στο ΤΕΦΑΑ της Αθήνας.

ΠΑΡΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
Η Κοινότητα δε χρηματοδοτεί την καταστροφή...

...επειδή πριν ξεκινήσουν τα έργα του Μεγάρου Μουσικής, δεν είχαν καταρτιστεί περιβαλλοντικές μελέτες, όπως αφήνει σαφώς να εννοηθεί επιστολή της Επιτροπής, που απαντά σε νέα ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδη

Κόλαφο προς το ΥΠΕΧΩΔΕ, τον τέως επίτροπο της χώρας μας στην Κοινότητα και τους υπευθύνους του Μεγάρου Μουσικής αποτελεί η απάντηση της Επιτροπής σε νέα ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδη, σχετικά με τη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση των έργων που καταστρέφουν το Πάρκο Ελευθερίας.

Στην απάντησή της η Επιτροπή επισημαίνει ότι δεν έχει ληφθεί καμιά απόφαση για τη συγχρηματοδότηση των έργων από κοινοτικούς πόρους, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί πως πριν ξεκινήσουν τα έργα, δεν έγιναν οι απαιτούμενες μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Στην ερώτησή του προς την Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τόνιζε ότι "στα πλαίσια του ΠΕΠ Αττικής η Ευρωπαϊκή Ενωση καλείται να χρηματοδοτήσει το 75% έργων που θα γίνουν στο Πάρκο Ελευθερίας των Αθηνών και θα αποδοθούν σε ιδιώτη, με αποκλειστικά δημόσια δαπάνη ύψους 4,5 δισ. δρχ., χωρίς να έχουν κατατεθεί μελέτες, ούτε και να έχουν καθοριστεί "τα κριτήρια και τα κατώφλια" που καθορίζουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, σύμφωνα με τις Κοινοτικές Οδηγίες και παρά τις έντονες λαϊκές αντιδράσεις για την πραγματοποίηση του παράνομου και αντισυνταγματικού αυτού έργου "βοηθητικών χώρων του Μεγάρου Μουσικής", αλλά ουσιαστικά νέων αυτόνομων έργων που θα εντείνουν ακόμα περισσότερο το ήδη βεβαρημένο περιβάλλον στην περιοχή".

Να σημειώσουμε ότι σε απάντησή του ο τέως επίτροπος Γ. Παλαιοκρασσάς... διαπίστωνε ότι "προκύπτει ότι οι ελληνικές αρχές έχουν εφαρμόσει σωστά την οδηγία 337/85/ΕΟΚ και έχουν λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος. Κατά συνέπεια, πρόσθετε, δεν υπάρχει βάσιμος λόγος που να δικαιολογεί τη μη χρηματοδότηση του έργου από την Κοινότητα"!

Στη νέα απάντησή της όμως η Επιτροπή υπογραμμίζει: "Οι ελληνικές αρχές υποχρεούνται να συμφωνήσουν με τα αιτήματα της κοινοτικής νομοθεσίας σχετικά με το περιβάλλον πριν επιτρέψουν την έναρξη του σχεδίου, στο οποίο αναφέρεται το αξιότιμο μέλος" - τα οποία όμως έχουν αρχίσει... Επίσης τονίζεται ότι "η Επιτροπή δεν έχει λάβει καμία απόφαση όσον αφορά τη συγχρηματοδότηση του σχεδίου, στο οποίο αναφέρεται το αξιότιμο μέλος ως δυνάμενο να λάβει ενίσχυση στο πλαίσιο του λειτουργικού προγράμματος για την περιοχή της Αττικής".

  • Στο μεταξύ με μια προκλητική απόφασή του το Δ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, ανατρέποντας ανενδοίαστα όλες τις προηγούμενες δικαστικές κρίσεις, ακόμη και του ίδιου δικαστηρίου (Ε Τμήμα), έδωσε "πράσινο φως" για τη συνέχιση των έργων καταστροφής του Πάρκου Ελευθερίας.

Κάτω από το πρίσμα των εξελίξεων αυτών συνεδρίασε χτες η Συντονιστική Επιτροπή για τη Σωτηρία του Πάρκου και αποφάσισε τη συνέχιση του αγώνα με δικαστικές και άλλες μορφές για τη σωτηρία του μοναδικού αυτού πνεύμονα πρασίνου, που απειλείται περισσότερο από κάθε φορά.

ΚΗΔΕΙΑ

Τον πολυαγαπημένο μας πατέρα, παππού, αδελφό, θείο και φίλο

ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΑΘ. ΠΑΛΑΣΚΑ

ετών 83

κηδεύουμε σήμερα Πέμπτη 2-3-95 και ώρα 2.30 μ.μ. από τον ιερό ναό Αγ. Θεοδώρων του Α Κοιμητηρίου Αθηνών.

Τα παιδιά του: Αλκηστη, Αλίκη και Αχιλλέας.

Τα αδέλφια: Γιάννης και Μαρία Παλάσκα, Θωμάς Παλάσκας, Μαρία Ελ. Παλάσκα, Μπέκη Ευαγ. Παλάσκα, Ρήγας Ποτηρόπουλος.

Τα εγγόνια, τα ανίψια, οι φίλοι, οι λοιποί συγγενείς

Στον εισαγγελέα ο Γιαμάς

Στον εισαγγελέα οδηγήθηκε χτες ο Δ. Γιαμάς, ο οποίος την περασμένη Τρίτη πυροβόλησε και τραυμάτισε δυο αστυνομικούς στο Γκύζη. Εναντίον του ασκήθηκε ποινική δίωξη για απόπειρα ληστείας, απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.

Ποινή 12 ετών στον Μ. Μονσελά

Ποινή κάθειρξης δώδεκα χρόνων και εννέα μηνών επέβαλε χθες το πρωτοβάθμιο Κακουργιοδικείο της Αθήνας στον Ματθαίο Μονσελά,ο οποίος στις 11/1/1994 σκότωσε την 40χρονη οδοντίατρο Γεωργία Βαγενά, ύστερα από προτροπή της ίδιας, γιατί ο σύζυγός της γιατρός Παναγιώτης Κοντέσης διατηρούσε εξωσυζυγικό δεσμό με μια νοσηλεύτρια.

Το δικαστήριο με οριακή πλειοψηφία (τέσσερις ψήφους έναντι τριών) έκρινε τον Μονσελά ένοχο για ανθρωποκτονία από πρόθεση. Του αναγνώρισε, όμως, ομόφωνα το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου. Αυτό είχε προτείνει και η εισαγγελέας της έδρας Ευσταθία Σπυροπούλου.Τα τρία μέλη που μειοψήφησαν (οι ένορκοι) είχαν τη γνώμη ότι ο Μονσελάς έπρεπε να κηρυχτεί ένοχος για ανθρωποκτονία, η οποία τελέστηκε ύστερα από απαίτηση του θύματος και από οίκτο προς αυτό. Να εφαρμοστεί, δηλαδή, στην περίπτωσή του το άρθρο 300 του Ποινικού Κώδικα, που προσδίδει στην ανθρωποκτονία πλημμεληματικό χαρακτήρα και την τιμωρεί με φυλάκιση.

Σχετικά με το ύψος της ποινής, η εισαγγελική πρόταση ήταν 18 χρόνια, ενώ οι ένορκοι θεώρησαν τα 10 αρκετά (πρόκειται για την κατώτερη ποινή που προβλέπει ο νόμος). Μετά την καταδικαστική απόφαση, ο Ματθαίος Μονσελάς είπε μέσω των συνηγόρων του ότι αισθάνεται δικαιωμένος απέναντι στο Θεό και την Γεωργία Βαγενά...

Ανησυχούν οι καθηγητές για την ποινικοποίηση

Την έντονη ανησυχία της για την επιχειρούμενη ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων, που δημιουργεί κλίμα εκφοβισμού και επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργία του σχολείου, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Β ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, τονίζοντας παράλληλα ότι η σχολική κοινότητα μπορεί να λύσει μόνη της, με νηφάλιο τρόπο και διάλογο, τα προβλήματα που παρουσιάζονται.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση ότι "τα προβλήματα της εκπαίδευσης δεν αντιμετωπίζονται με ποινικές διώξεις, δίκες και καταδίκες. Δεν είναι επιτρεπτή καμιά επέμβαση κρατικών οργάνων στον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης. Το σχολείο πρέπει να παραμείνει χώρος παιδαγωγικής αυτονομίας, επικοινωνίας και διαλόγου". Τέλος, η Β ΕΛΜΕ καλεί το υπουργείο Παιδείας να παρέμβει, ώστε να σταματήσει η επιχείρηση ποινικοποίησης των μαθητικών αγώνων και να δημιουργήσει προϋποθέσεις για ουσιαστικό διάλογο, προκειμένου να λυθούν τα κρίσιμα εκπαιδευτικά προβλήματα της χώρας.

ΟΣΕ
Ετοιμη η γραμμή, ζητείται το "πράσινο φως" από ΥΠΕΧΩΔΕ

Ο ΟΣΕ είναι έτοιμος να επαναδρομολογήσει τα τρένα στη γραμμή Αθηνών - Θεσσαλονίκης, αν ανάψουν το "πράσινο φως" οι επιστήμονες του ΥΠΕΧΩΔΕ και του Ινστιτούτου Γεωτεχνικών - Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ).

Οι τεχνικοί του ΟΣΕ αποκατέστησαν τις ζημιές της σιδηροδρομικής γραμμής στην περιοχή της Μαλακάσας και ήδη από το σταθμό της Οινόης πέρασαν δυο άδειες αμαξοστοιχίες "ιντερσίτι", οι οποίες αντικατέστησαν δύο άλλες, που είχαν μηχανικά προβλήματα και οδηγήθηκαν στα μηχανοστάσια του ΟΣΕ σε Αθήνα και Πειραιά. Στο μεταξύ, έχουν αρχίσει οι γεωτρήσεις και οι άλλες έρευνες στην πλαγιά του βουνού, πάνω από τη σιδηροδρομική γραμμή. Από τα συμπεράσματα των ερευνών αυτών, θα εξαρτηθεί η οριστική επίλυση του προβλήματος που θα επιτρέψει και την απρόσκοπτη λειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής του ΟΣΕ.

Επισημαίνεται ότι οι αρμόδιοι του ΟΣΕ "καίγονται" για την άμεση επανακυκλοφορία των τρένων, καθώς, κάθε μέρα που περνάει, επιβαρύνει την ήδη άσχημη οικονομική κατάσταση του Οργανισμού. Σημειώνεται ότι από τις πλημμύρες του περασμένου Οκτώβρη, η οικονομική ζημιά του ΟΣΕ ξεπέρασε τα 2,7 δισ. δραχμές.

Μέτρα για την υγιεινή των κρατουμένων

Βραχυπρόθεσμα μέτρα για τις συνθήκες υγείας των κρατουμένων στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Δικαιοσύνης Αν. Πεπονής,με την παρουσία των υφυπουργών Υγείας Μ. Σκουλάκη και Ν. Φαρμάκη,επιστημόνων και υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Δικαιοσύνης. Η εφαρμογή των μέτρων θα αρχίσει αμέσως και προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε 8 περίπου μήνες, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού.

Τα μέτρα αυτά είναι η ατομική κάρτα υγείας για όλους τους κρατούμενους ή εργαζόμενους και η χωροταξική αναδιάρθρωση των φυλακών, για να επιτευχθεί ο διαχωρισμός των τοξικομανών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ