ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Μάρτη 1995
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Φαινόμενα σήψης καταγγέλλει η ΤΕ της ΕΣΑΚ

Καλούνται οι εργαζόμενοι να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της ανασύνταξης ενός ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος

Φαινόμενα αποσύνθεσης του συνδικαλιστικού κινήματος, αδράνειας και διάλυσης σωματείων, αλλά και συνειδητές προσπάθειες στελεχών του ΠΑΣΟΚ για αποπροσανατολισμό του κινήματος και ευθυγράμμισή του με τις κυβερνητικές επιλογές,διαπιστώνει σε ανακοίνωσή της, η Τοπική Επιτροπή της ΕΣΑΚ Ηρακλείου Κρήτης,που συνεδρίασε για να εξετάσει την κατάσταση στο Εργατικό Κέντρο και την πορεία του κινήματος στο νομό.

Η ΕΣΑΚ καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση του ταξικού αγώνα στα χέρια τους, ενάντια στις επιλογές των Βρυξελλών και απευθυνόμενη στην πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚ, ρωτά ποιος ευθύνεται για τις ατασθαλίες στο Συνδικάτο Οικοδόμων και το Σωματείο Λιμενεργατών και γιατί απέφυγε - η πλειοψηφία - να υπερασπιστεί τους 4 λιμενεργάτες, που άδικα τους επιβλήθηκε εξάμηνη στέρηση της εργασίας τους.

Εκφράζει, επίσης, την ανησυχία της και σημειώνει ότι τα στελέχη της κυβερνητικής παράταξης προχωρούν σε "ανώδυνες και επιδερμικές φραστικές αντιπαραθέσεις", χωρίς να έρχονται σε ουσιαστική ρήξη με την πολιτική της κυβέρνησης, προκειμένου να ρίξουν "στάχτη στα μάτια" των εργαζομένων. Σημειώνει ακόμα πως η επιλογή του ΠΑΣΟΚ για την Προεδρία της Δημοκρατίας φανερώνει και τυπικά τη δεξιά πολιτική του, πως η κυβέρνηση δείχνει ανίκανη να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα της χώρας και προχωρά στην εφαρμογή όλο και πιο αντιλαϊκών - αντιαναπτυξιακών μέτρων, προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου.

Τονίζει, επίσης, ότι το Εργατικό Κέντρο μετατρέπεται σε πεδίο κυβερνητικού συνδικαλισμού και μηχανισμό εξυπηρέτησης προσωπικών και κομματικών συμφερόντων, με ευθύνη των δυνάμεων της πλειοψηφίας.

"Την παράταξη της ΕΣΑΚ - συνεχίζει η ανακοίνωση - λίγο την ενδιαφέρουν οι ενδοπαραταξιακές αντιθέσεις της ΠΑΣΚΕ, η παραίτηση του αντιπροέδρου της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου και οι όποιες τριβές μπορούν να επικρατήσουν στο χώρο αυτό, προκειμένου ο καθένας για δικούς του λόγους να επωφεληθεί της κατάστασης" και καταλήγει ότι θα μείνει πιστή στις αρχές της ταξικής πάλης.

ΡΥΜΟΥΛΚΑ
Επικίνδυνη η μείωση του προσωπικού!

Σφοδρή καταγγελία στον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, που στέλνει στον "Καιάδα" της ανεργίας 400 εργαζόμενους, εξυπηρετώντας αποκλειστικά τα συμφέροντα των πλοιοκτητών

Με αυταρχικό τρόπο και με μοναδικό σκοπό να προσφέρει τις υπηρεσίες του στους πλοιοκτήτες, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Γιώργος Κατσιφάρας, συνέταξε Προεδρικό Διάταγμα και κατέθεσε προς επικύρωση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με το οποίο μειώνει κατά 35% τα μέλη των πληρωμάτων που υπηρετούν στα ρυμουλκά και ναυαγοσωστικά ρυμουλκά της χώρας, καταδικάζοντας400 ναυτεργάτες στην ανεργία.

Το γεγονός αυτό επισημαίνει με υπόμνημά της προς τα κόμματα και τους βουλευτές όλων των κομμάτων της περιφέρειας Πειραιά η Πανελλήνια Ενωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών και τους ζητά να παρέμβουν ώστε να αποσυρθεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα. "Η αποσιώπηση του προβλήματος - τονίζει - και η υλοποίηση της απαράδεκτης απόφασης θα έχει συνέπειες για όλα τα λιμάνια της χώρας".

Η Ενωση επισημαίνει ότι κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον Γ. Κατσιφάρα, ο ίδιος ομολόγησε μπροστά σε 12μελή αντιπροσωπεία ότι δεν έχει βασιστεί σε καμία μελέτη για τη σύνταξη του Προεδρικού Διατάγματος, παρά μόνο σε αίτημα των πλοιοκτητών, οι οποίοι του ζήτησαν να μειώσει τις συνθέσεις στα ρυμουλκά για να προχωρήσουν αυτοί... μελλοντικά στον εκσυγχρονισμό του στόλου τους! Είναι χαρακτηριστικό ότι στα στοιχεία που κατέθεσε η Ενωση προς τον υπουργό, για να αποδείξει ότι δεν πρέπει να μειωθεί η σύνθεση των πληρωμάτων αναφέρεται ειδικά για την κατάσταση που επικρατεί στα μηχανοστάσια των σκαφών ότι "οι ηλεκτρογεννήτριες των μηχανοστασίων είναι τόσο παλιάς τεχνολογίας, που οι κινήσεις τους γίνονται με μανιβέλα και φιτίλια αναφλέξεως! Η περίπτωση "μπλακ άουτ", που γίνεται συχνά λόγω παλαιότητας, πώς θα αντιμετωπιστεί με ένα ή δύο άτομα που θα απομείνουν σύμφωνα με το ΠΔ;".

Αν σήμερα αυτά τα ρυμουλκά βρίσκονται σε κίνηση, σύμφωνα με την Ενωση, οφείλεται μόνο στην υπεράνθρωπη προσπάθεια που καταβάλλουν τα πληρώματα. "Αν γίνει η παραμικρή μείωση - συνεχίζει - τότε όχι μόνο θα καταστεί αδύνατη η κίνησή τους, αλλά και άκρως επικίνδυνη για τη σωματική ακεραιότητα και την ίδια τη ζωή των εργαζομένων".

Αναφερόμενη στις μεθόδους του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας η Ενωση, σημειώνει ότι βασίζονται στη λογική του "αποφασίζω" και μάλιστα για ένα θέμα που στέλνει στον "Καιάδα" της ανεργίας 400 ανθρώπους.

ΕΚ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Να ενισχυθούν τα σωματεία

Την απαράδεκτη απόφαση της Εργατικής Εστίας, για τη μη χρηματοδότηση των πρωτοβάθμιων σωματείων, καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου και εκφράζει την έκπληξή του για τη σύμφωνη γνώμη δύο, εκ των τριών, εκπροσώπων της ΓΣΕΕ στο ΔΣ του Οργανισμού με αυτή την απόφαση.

Την ίδια στιγμή, τονίζεται στην ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου, η ΓΣΣΕ, το Ινστιτούτο Εργασίας επιδοτούνται απλόχερα, ενώ δίνεται και το εξωφρενικό ποσό των 2,2 δισ. δραχμών στο Ταμείο Εργατοπατέρων και - ενόψει του Συνεδρίου της ΓΣΕΕ - σε ομοσπονδίες - "φαντάσματα".

"Είναι φανερές οι επιδιώξεις - συνεχίζει η ανακοίνωση - κυβέρνησης και πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ. Θέλουν να εξαφανίσουν τα ζωντανά κύτταρα του συνδικαλιστικού κινήματος και να το μετατρέψουν σε μια γραφειοκρατική ελίτ".

Το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου σημειώνει ότι τα χρήματα της Εργατικής Εστίας δεν είναι της κυβέρνησης, αλλά των εργαζομένων και τους καλεί να απαιτήσουν την ενίσχυση των σωματείων τους από αυτά.

Εξώδικη προειδοποίηση

Να σταματήσει την καταστρατήγηση του ωραρίου εργασίας των οδηγών λεωφορείων - που εγκυμονεί κινδύνους για εργαζόμενους και επιβάτες - καλείται ο πρόεδρος της ΕΘΕΛ ΑΕ με εξώδικο που του απέστειλαν στελέχη της ΔΑΣ-ΟΑΣΑ

Προειδοποίηση, προς τον πρόεδρο της ΕΘΕΛ ΑΕ, Ι. Τσούφτη,να σταματήσει την καταστρατήγηση του ωραρίου εργασίας των οδηγών λεωφορείων, απευθύνουν μεεξώδικό τους τέσσερα στελέχη της ΔΑΣ, οι Χρ. Σταμούλος,Γ. Μαστραγγελής,Ναπ. Κωστής και Α. Βλασσίδης.Διαφορετικά - τονίζουν -θα προβούν σε κάθε νόμιμο μέσο "στα πλαίσια του γενικότερου συνδικαλιστικού αγώνα των εργαζομένων".

Οι συνδικαλιστές καταγγέλλουν ότι το ωράριο καταστρατηγείται σε μόνιμη βάση και οι οδηγοί αναγκάζονται να δουλεύουν από 8 μέχρι και 9 - 10 ώρες καθημερινά, κατά παράβαση της σύμβασης εργασίας, η οποία προβλέπει ωράριο μικρότερο των 8 ωρών και 30λεπτο διάλειμμα.

Σημειώνουν, επίσης, ότι στόχος της καταστρατήγησης είναι η κατάργηση, στην πράξη, του πενθήμερου,ενώ ταυτόχρονα σπαταλούνται δεκάδες εκατομμύρια δραχμές σε υπερωρίες αντί να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις. Η προσπάθεια της ΕΘΕΛ να διεκπεραιώσει το σύνολο των δρομολογίων με 3.000 περίπου οδηγούς χαρακτηρίζεται στο εξώδικο και αδύνατη, αλλά και επικίνδυνη για την ασφάλεια των οδηγών και του επιβατικού κοινού.

Οι εκπρόσωποι της ΔΑΣ επισημαίνουν ακόμα ότι λείπουν οι μελέτες για τη συγκοινωνία και οι εργαζόμενοι αναρωτιούνται, γιατί δεν αναπτύσσονται αξονικά τα δρομολόγια της ΕΘΕΛ,ενώ λείπει η προετοιμασία της Επιχείρησης για τη νέα διάταξή της στο συγκοινωνιακό σχεδιασμό, με δεδομένη την κατασκευή των έργων του ΜΕΤΡΟ.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η διοίκηση της ΕΘΕΛ έχει επιβάλλει διοικητικές κυρώσεις και χρηματικά πρόστιμα σε οδηγούς που αρνήθηκαν την καταστρατήγηση του ωραρίου τους!

ΟΧΙ στη συρρίκνωση...

Την επίθεση σε κατακτήσεις των εργαζομένων, στην Τράπεζα της Ελλάδος, καταγγέλλουν οι παρατάξεις ΠΑΣ - ΕΣΑΚ

Τις επιθέσεις - έξω από κάθε ηθική και δεοντολογία - που δέχονται από τις υπόλοιπες παρατάξεις, στη διοίκηση του Συλλόγου Υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδος,καταγγέλλουν με κοινή ανακοίνωσή τους οι ΠΑΣ - ΕΣΑΚ, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να καμφθούν τη στιγμή που, η διοίκηση της τράπεζας, υπονομεύει τις κατακτήσεις των εργαζομένων χωρίς να συναντά την αντίσταση της πλειοψηφίας της διοίκησης του Συλλόγου Υπαλλήλων.

Οι ΠΑΣ - ΕΣΑΚ αναφέρονται ειδικότερα στο πρόγραμμα "εθελούσιας" εξόδου 650 υπαλλήλων, που η τράπεζα προωθεί, χωρίς να πληρώσει τις ασφαλιστικές εισφορές στα Ταμεία. Επίσης, στην αποδοχή της κατάργησης της αυτονομίας του μετοχικού και του ταμείου αυτασφάλειας, στις εξελίξεις στο Μηχανογραφικό Κέντρο και τον κίνδυνο να ιδιωτικοποιηθούν λειτουργίες του, στη μείωση της εργοδοτικής εισφοράς για το εφάπαξ και στη μη καταβολή προκαταβολής, όπως ορίζει ομόφωνη απόφαση του Ταμείου από το 1992.

Οι δυο παρατάξεις αναφέρονται και στην ανάγκη επέκτασης της εξειδικευμένης επιδοματικής πολιτικής σε όλες τις Διευθύνσεις και τα υποκαταστήματα της Τράπεζας, ενάντια στις επιδιώξεις της διοίκησης της τράπεζας για κατάργηση και συγχώνευση επιδομάτων, επιδιώξεις που τις αποδέχονται και οι εκπρόσωποι του συλλόγου στη σχετική επιτροπή.

Προσθέτουν ακόμα ότι ενόψει των αρχαιρεσιών στο σύλλογο όλα τα θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους "έχουν μπει στο εκλογικό μαγειρείο" και κάποιοι θα ζητήσουν την ψήφο τους, τη σιωπή τους και τη συναίνεσή τους στη συρρίκνωση της τράπεζας.

ΑΓΡΙΝΙΟ
Ανεργοι οι καπνεργάτες

Εχει παγώσει η επεξεργασία καπνού στα εργοστάσια της περιοχής

Εποχιακά εργάζονται οι 250 περίπου, από τους 1.200 καπνεργάτες του Αγρινίου, ενώ την ίδια ώρα στις αποθήκες των εργοστασίων παραμένουν ανεπεξέργαστα πάνω από 48 εκατομμύρια κιλά καπνού!Αυτό καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Καπνεργατών Αγρινίου επισημαίνοντας παράλληλα την οικονομική εξαθλίωση στην οποία έχουν περιέλθει οι καπνεργάτες της περιοχής, γιατί εκτός από την ανεργία έχουν να αντιμετωπίσουν τις άθλιες συνθήκες εργασίας, αλλά και τη "μαύρη εργασία" καθώς ορισμένοι καπνέμποροι απασχολούν εργαζόμενους χαμηλόμισθους και ανασφάλιστους!

"Καταγγέλλουμε αυτή την πολιτική - συνεχίζει η ανακοίνωση - που εφαρμόζει άκριτα ό,τι πουν οι βιομήχανοι και οι μεγαλέμποροι και απαιτούμε να παρθούν μια σειρά μέτρα για την ανακούφιση των καπνεργατών της περιοχής και τη συνέχιση της επεξεργασίας των καπνών στο Αγρίνιο".

Να σημειώσουμε ότι η βασική αιτία της κατάστασης αυτής, πέρα από τη φθίνουσα πορεία που ακολουθούν τα τελευταία χρόνια οι επιχειρήσεις καπνού, είναι και το ότι ποσότητες του προϊόντος μεταφέρονται στο εξωτερικό προκειμένου να επεξεργαστούν με μικρότερο κόστος.

Περίπου 400 ναυτεργάτες καταδικάζονται στην ανεργία με απόφαση Γ. Κατσιφάρα



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ