ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Μάρτη 1995
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΛΑΚΑΣΑ
Υπάρχουν ευθύνες

Επιστημονικοί σύλλογοι επιμερίζουν ευθύνες για την κατολίσθηση στη Μαλακάσα, τόσο στο ΥΠΕΧΩΔΕ, όσο και στους κατασκευαστές

Για την κατολίσθηση που σημειώθηκε στη Μαλακάσα, ευθύνες φέρουν και το ΥΠΕΧΩΔΕ και η κατασκευάστρια εταιρία, επειδή, ούτε ο ένας, ούτε ο άλλος φρόντισαν να γίνουν οι γεωλογικές μελέτες, αν και από το 1962 είναι γνωστή ως γεωλογικά ασταθής η περιοχή.

Αυτό τονίστηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσαν οι εκπρόσωποι του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (Παράρτημα Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας), του Συλλόγου Ελλήνων Γεωλόγων και του Συνδέσμου Γεωλόγων Μελετητών.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ, ανέφεραν συγκεκριμένα, έπρεπε να δώσει εντολή να γίνουν οι σχετικές μελέτες, αλλά και ο κατασκευαστής, αφού το έργο τού είχε ανατεθεί με το σύστημα "μελέτη - κατασκευή", θα έπρεπε ο ίδιος να προνοήσει και να τις κάνει.

Οπως τονίστηκε, παρόμοια φαινόμενα συνέβησαν και στο παρελθόν σε τμήματα των Εθνικών οδών Κορίνθου - Πατρών, Πρέβεζας - Ηγουμενίτσας, στα Τέμπη, στο τμήμα του δρόμου αρχαίας Συκεώνας - Καλαβρύτων, Ρεθύμνης - Αγίας Γαλήνης (περιοχή Σπηλίου), Θεσσαλονίκης - Σερρών, που δείχνουν την αναγκαιότητα εκτέλεσης γεωλογικών μελετών. Ομως αυτές δε γίνονται, επειδή και το υπουργείο θέλει τα έργα να "τρέχουν" και ο κατασκευαστής θέλει να αρχίσει να εισπράττει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και με μικρότερο κόστος, όπως τόνισε ο μελετητής γεωλόγος Π. Μελισάρης.Ο ίδιος κατάγγειλε ότι στο τμήμα Νυμφόπετρα - Ρεντίνα της Εγνατίας, με ευθύνη του ΥΠΕΧΩΔΕ, γίνονται πλημμελείς γεωλογικές μελέτες, αν και η περιοχή είναι σεισμογενής (βρίσκεται δίπλα στο ρήγμα της Βόλβης)!

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γεωλόγων Μελετητών Ξ. Σταυρόπουλος τόνισε ότι πρέπει να γίνει αμέσως νομοθετική ρύθμιση, που θα θεσμοθετεί την αναγκαιότητα εκπόνησης γεωλογικών μελετών σε όλες τις φάσεις των τεχνικών έργων, από τη φάση της αναγνωριστικής μελέτης και της προμελέτης μέχρι τη φάση της κατασκευής.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει επιβεβαιωθεί αν οι εκχερσώσεις της "Ιπποκράτειας Πολιτείας" έπαιξαν κάποιο ρόλο στη συγκεκριμένη κατολίσθηση, αν και όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι των επιστημονικών συλλόγων "κάθε αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος επιφέρει κλονισμούς στο οικοσύστημα". Ομως, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΓΕΩΤΕΕ Κ. Μπέσης, από επιτόπια έρευνα που έκανε, τυχόν περαιτέρω αποψίλωση του δάσους από την "Ιπποκράτεια Πολιτεία" θα δημιουργήσει κατολισθήσεις πριν τη Μαλακάσα."Αυτό - επισήμανε - ας το λάβει υπόψη του το ΥΠΕΧΩΔΕ που πολεοδομεί δασικές εκτάσεις".

Το Σεπτέμβρη τα νεότερα

Με προσωρινές ρυθμίσεις θα αντιμετωπιστούν τα οικονομικά προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς η νομοθέτηση λύσεων παραπέμπεται στο τέλος του χρόνου και θα αφορά την περίοδο μετά το 1996

Στο τέλος του χρόνου θα καταργηθεί, αν καταργηθεί ο δημοτικός φόρος 5% στα καταστήματα, όπως στο τέλος του χρόνου παραπέμπεται η ρύθμιση του συνόλου των οικονομικών προβλημάτων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η μόνη ρύθμιση που ενδέχεται να υπάρξει σύντομα είναι αυτή που αφορά το πρόβλημα με τους υπερχρεωμένους δήμους, οι οποίοι έχουν φτάσει στα πρόθυρα να κατεβάσουν ρολά. Τα παραπάνω προκύπτουν από τις δηλώσεις που έγιναν μετά τη χτεσινή κοινή σύσκεψη των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών με τη συμμετοχή του δημάρχου Αθήνας και του νομάρχη Βοιωτίας.

Οι ανακοινώσεις αποσκοπούσαν περισσότερο σε έναν εντυπωσιασμό, καθώς επιχειρήθηκε να δοθεί στη σύσκεψη ο χαρακτήρας "κοινωνικού διαλόγου" από τον οποίο όμως απουσίαζαν οι θέσεις εκλεγμένων οργάνων της αυτοδιοίκησης. Ο δήμαρχος Αθήνας Δ. Αβραμόπουλος, αν και είναι πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, δεν μπορεί να εκφράζει θέσεις του οργάνου, το οποίο δεν έχει συγκροτηθεί σε Σώμα. Το ίδιο ισχύει και για τον νομάρχη Βοιωτίας Γ. Σταμούλη, ο οποίος έχει χριστεί εκπρόσωπος της Ενωσης των Νομαρχών χωρίς καν να έχουν γίνει εκλογές. Κι έχουν τη σημασία τους αυτές οι επισημάνσεις καθώς στη χτεσινή σύσκεψη συζητήθηκαν εξαιρετικά σοβαρά ζητήματα που απασχολούν την αυτοδιοίκηση όπως:

- Η σύσταση επιτροπής που από την επόμενη βδομάδα θα δουλέψει πάνω στην αντικατάσταση του υπάρχοντος νόμου 1828 που αφορά στα οικονομικά των Οργανισμών ΤΑ.

- Η ρύθμιση των χρεών των Δήμων

- Το εργασιακό καθεστώς του προσωπικού των ΟΤΑ.

- Ο βασικός προϋπολογισμός του '95 για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση, καθώς και για τα Συμβούλια Περιοχής.

Το νομοσχέδιο για τα οικονομικά των ΟΤΑ όπως έχει ήδη προαναγγελθεί θα είναι έτοιμο τον Σεπτέμβρη. Οσον αφορά στους Δήμους που έχουν χρέη πάνω από 100 εκατομμύρια δραχμές υπάρχει πρόταση από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για ρύθμιση, στην οποία οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αντιδρά ο υπουργός Οικονομικών. Εκτός "ρυθμίσεων" μένει το χρέος - κλοπή του ίδιου του κράτους προς την ΤΑ, που από το 1990 μέχρι σήμερα ανέρχεται σε 563 δισεκατομμύρια δραχμές!

ΑΜΜΟΥΔΑΡΑ
Φέρνει λεφτά, δεν έχει δρόμους

ΗΡΑΚΛΕΙΟ (του ανταποκριτή μας Χρ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ).-

"Βροχή" είναι τα παράπονα των κατοίκων και των επιχειρηματιών της Αμμουδάρας Ηρακλείου, μιας περιοχής που έχει εγκαταλειφθεί από τους Δήμους Ηρακλείου και Γαζίου, παρά το συνάλλαγμα που φέρνει κάθε καλοκαίρι στη χώρα μας και στην πόλη ειδικά.

Οι τοπικές αρχές, κυρίως του Γαζίου, ενώ εισπράττουν κάθε χρόνο φόρους δεκάδων εκατομμυρίων από τις επιχειρήσεις της περιοχής δε δείχνουν ενδιαφέρον ούτε για τη βελτίωση των δρόμων. Ο κεντρικός δρόμος της Αμμουδάρας, οδός 3ης Σεπτέμβρη, είναι γεμάτος με λακκούβες και επικίνδυνες στροφές, που είναι απότομες, χωρίς ορατότητα λόγω των καλαμιών και των αυθαίρετων κτισμάτων.

Τη νύχτα, ο δρόμος δε φωτίζεται, με συνέπεια να κινδυνεύουν σοβαρά οι οδηγοί των οχημάτων, αλλά και οι πεζοί που λόγω έλλειψης πεζοδρομίων αναγκάζονται να περπατούν στην άκρη του δρόμου και κυριολεκτικά "στα τυφλά". Το χειμώνα οι δρόμοι μετατρέπονται σε λίμνες, αφού δεν υπάρχουν αποχετευτικοί αγωγοί κι έτσι τα βρόχινα νερά συσσωρεύονται στις λακκούβες. Στις άκρες του κεντρικού δρόμου, όταν βρέξει, "κατεβαίνουν" χώματα και δημιουργείται λάσπη που καλύπτει το δρόμο, έτσι ώστε οι οδηγοί να μην μπορούν να υπολογίσουν σωστά το πλάτος τους.

"Από το 1985, ίσως και πιο παλιά, στο δρόμο αυτό έχουν γίνει πολλά και σοβαρά ατυχήματα ακόμα και θανατηφόρα. Ομως για τις τοπικές αρχές Γαζίου και Ηρακλείου, "πέρα βρέχει" δυστυχώς", τόνισε χτες στο "Ρ" επιχειρηματίας της περιοχής και κατέληξε: "Ο δήμος ξέρει μόνο να εισπράττει. Αλήθεια, όλα αυτά τα εκατομμύρια που δίνουμε πού πάνε;", αναρωτιέται.

Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, και το γεγονός ότι ο κόμβος τον οποίο δημιούργησε στην περιοχή το πολυκατάστημα "Κόντινετ" δίνει λανθασμένες προτεραιότητες. Συγκεκριμένα, ο κόμβος δίνει προτεραιότητα στα αυτοκίνητα που έρχονται από την 3η Σεπτέμβρη κι όχι στα αυτοκίνητα που κατευθύνονται προς την Αμμουδάρα, όπως προβλέπει ο ΚΟΚ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την περασμένη Κυριακή να μπερδευτεί οδηγός ΙΧ επιβατηγού αυτοκινήτου και να κινδυνεύσει σοβαρά η ζωή του, όταν έχασε τος έλεγχο του αυτοκινήτου.

Στην περιοχή της Αμμουδάρας λειτουργούν δέκα μεγάλα ξενοδοχεία και περισσότερες από 100 μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τα έσοδα της περιοχής αυτής, σύμφωνα με εκτιμήσεις των ίδιων των επιχειρήσεων, φτάνουν κάθε καλοκαίρι τα δέκα δισ. δραχμές.

ΚΑΛΛΙΘΕΑ
Κλείνει Παιδικό Κέντρο

Την αναστολή της λειτουργίας ενός Παιδικού Κέντρου, που φιλοξενεί 12 παιδιά, αποφάσισε ο Δήμος Καλλιθέας, με την αιτιολογία ότι δεν μπορεί να γίνει πρόσληψη προσωπικού από το δήμο. Το πρόβλημα προέκυψε όταν μία παιδαγωγός που εργαζόταν σε άλλο παιδικό κέντρο χρειάστηκε να εισαχθεί στο νοσοκομείο, οπότε ο δήμος την αντικατάστηκε με την παιδαγωγό του κέντρου που κλείνει. Οι γονείς είναι αναστατωμένοι μ' αυτή την απόφαση, που τους γνωστοποιήθηκε την περασμένη βδομάδα. "Δεν πρέπει να σταματήσει να λειτουργεί το Κέντρο. Πιστεύω ότι είναι δικαιολογίες όσα λέγονται για την κοπέλα που θα χειρουργηθεί. Εμείς θέλουμε να λειτουργεί κανονικά και θέλουμε να λειτουργεί και τις Τετάρτες που μέχρι τώρα το χρησιμοποιούσαν για να γίνονται πλειστηριασμοί", μας είπε η Κ. Κοροβού,μητέρα, που το παιδί της πηγαίνει στο Κέντρο. "Πού θα πάμε τώρα τα παιδιά μας; Θα μπορούσαν να πάρουν μια κοπέλα από τον παιδικό σταθμό και να λειτουργήσει και το παιδικό κέντρο", τόνισε η Σ. Αλεξάκη.

Ο αντιδήμαρχος Καλλιθέας Π. Γαναλόπουλος, σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του, υποστήριξε ότι η αναστολή της λειτουργίας του κέντρου είναι προσωρινή και συμπλήρωσε πως ο δήμος δεν έχει την αρμοδιότητα να προσλάβει προσωπικό.

Γλέντι χωρίς χρονικό όριο

Χωρίς χρονικό περιορισμό, θα λειτουργήσουν τα νυχτερινά κέντρα το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Τριωδίου. Αυτό προβλέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις, ενώ σιωπηλή παράταση αναμένεται να δοθεί στη λειτουργία των νυχτερινών κέντρων και για σήμερα Παρασκευή. Θέμα ωραρίου είχε θέσει στον υπουργό Δημόσιας Τάξης ο δήμαρχος Πατρών Α. Καράβολας, ενόψει των κορυφαίων εκδηλώσεων του καρναβαλιού. Ο Στ. Παπαθεμελής διαβεβαίωσε το δήμαρχο ότι η πολιτεία θα σεβαστεί το έθιμο των Πατρινών, σε περίπτωση όμως, είπε, που κάποιοι πολίτες υποβάλουν μηνύσεις για διατάραξη κοινής ησυχίας, η Αστυνομία θα αναγκαστεί να παρέμβει. Το χρονικό όριο λειτουργίας των νυχτερινών κέντρων έχει καθοριστεί μέχρι 31 Μάρτη ως εξής: Τις μέρες Κυριακή έως και Πέμπτη μέχρι τις δύο, κάθε Παρασκευή μέχρι τις τρεις και κάθε Σάββατο, καθώς και τις παραμονές των επισήμων αργιών μέχρι τις τρεις και μισή.

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Σωρός τα προβλήματα

Μια ιδιαίτερα ζεστή συζήτηση με τους εργαζόμενους στο Δήμο Περιστερίου είχε χτες το πρωί ο βουλευτής του ΚΚΕ Δήμος Κουμπούρης. Οι εργαζόμενοι παρουσίασαν στον βουλευτή του ΚΚΕ τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, καθώς και την αντίθεσή τους στην κατάργηση της μονιμότητας, στις ρουσφετολογικές προσλήψεις, στον περιορισμό των κοινωνικών δικαιωμάτων, έτσι όπως κωδικοποιούνται από τη "Λευκή Βίβλο", στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών των δήμων και στην εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης.

Η συμμετοχή των εργαζομένων στη συζήτηση ήταν μεγάλη. Οπως είπαν οι ίδιοι, δεν είχε ξαναγίνει ανάλογη συνάντηση με τέτοια επιτυχία και ουσιαστική συζήτηση. Ο παριστάμενος στη συζήτηση δήμαρχος εξέθεσε τα προβλήματα της πόλης στον βουλευτή, σημειώνοντας ότι το Περιστέρι, μια εργατούπολη 300.000 κατοίκων, δεν έχει, ούτε ένα πολιτιστικό κέντρο, ούτε θέατρο, ενώ το ποσοστό ανεργίας είναι πολύ μεγαλύτερο από άλλες πόλεις με εργατικό πληθυσμό. Οπως σημειώθηκε επίσης, σε μια γενικότερη αναφορά στην πόλη, οι επαγγελματοβιοτέχνες της περιοχής έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο με το κλείσιμο των επιχειρήσεών τους. Την ίδια στιγμή, το νοσοκομείο της Δυτικής Αττικής παραμένει γιαπί, το νεκροταφείο έχει κορεστεί και πρέπει να απομακρυνθεί, ενώ υπάρχει και σοβαρό πρόβλημα με τις συγκοινωνίες.

Ο Δ. Κουμπούρης κάλεσε τους εργαζόμενους να αγωνιστούν μέσα από τα συνδικαλιστικά τους όργανα, τονίζοντας πως είναι ο μόνος δρόμος για να εναντιωθούν στην ανεργία, την αποβιομηχάνιση και την επίθεση στο εισόδημά τους, που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ενωση και εφαρμόζει η κυβέρνηση.

ΦΙΞ
Διατηρητέο ... μετά το γκρέμισμα

Κήρυξη που ισοδυναμεί με αποκήρυξη. Μόνο ως τέτοια μπορεί να χαρακτηριστεί η χτεσινή απόφαση του Συμβουλίου Νεοτέρων Μνημείων για το εργοστάσιο ΦΙΞ της λεωφόρου Συγγρού.

Η απόφαση κηρύσσει το κτίριο διατηρητέο αλλά εγκρίνει την κατεδάφιση! Τυπικά, μετά το τέλος των εργασιών της η εταιρία ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ υποχρεούται να ανακατασκευάσει ό,τι γκρεμίστηκε. Ετσι το Συμβούλιο εγκαινίασε μια νέα διεθνώς πρακτική: Διατήρηση μέσω κατεδάφισης!

Για την απόφαση επικαλέστηκαν λόγους "δημοσίου συμφέροντος" αφού σύμφωνα με την εισήγηση, αλλά και τον εκπρόσωπο της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ η διακοπή των εργασιών θα επιβαρύνει το ελληνικό δημόσιο περίπου με 10 δισεκατομμύρια. Η "λύση" που ισοπεδώνει κάθε έννοια διατήρησης συνάντησε, όπως ήταν φυσικό, τις έντονες αντιδράσεις των αρχιτεκτόνων του Πολυτεχνείου, του ΣΑΔΑΣ (Σύλλογος Αρχιτεκτόνων), του ΙΚΟΜΟΣ και των φοιτητών. Ο καθηγητής της Αρχιτεκτονικής, Α. Ρόκας,τόνισε ότι πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα ιστορικά, μεταπολεμικά, βιομηχανικά κτίρια, που στο μέλλον θα αποτελούν την ίδια την παράδοσή μας. Η απόφαση να διατηρηθεί, αλλά ωστόσο να γκρεμιστεί και να ανασκευαστεί αποτελεί μια τραγική αντίφαση που δε δικαιολογείται με καμιά δεοντολογία και ηθική.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ