Παρασκευή 3 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΛΑΚΑΣΑ
Υπάρχουν ευθύνες

Επιστημονικοί σύλλογοι επιμερίζουν ευθύνες για την κατολίσθηση στη Μαλακάσα, τόσο στο ΥΠΕΧΩΔΕ, όσο και στους κατασκευαστές

Για την κατολίσθηση που σημειώθηκε στη Μαλακάσα, ευθύνες φέρουν και το ΥΠΕΧΩΔΕ και η κατασκευάστρια εταιρία, επειδή, ούτε ο ένας, ούτε ο άλλος φρόντισαν να γίνουν οι γεωλογικές μελέτες, αν και από το 1962 είναι γνωστή ως γεωλογικά ασταθής η περιοχή.

Αυτό τονίστηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσαν οι εκπρόσωποι του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (Παράρτημα Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας), του Συλλόγου Ελλήνων Γεωλόγων και του Συνδέσμου Γεωλόγων Μελετητών.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ, ανέφεραν συγκεκριμένα, έπρεπε να δώσει εντολή να γίνουν οι σχετικές μελέτες, αλλά και ο κατασκευαστής, αφού το έργο τού είχε ανατεθεί με το σύστημα "μελέτη - κατασκευή", θα έπρεπε ο ίδιος να προνοήσει και να τις κάνει.

Οπως τονίστηκε, παρόμοια φαινόμενα συνέβησαν και στο παρελθόν σε τμήματα των Εθνικών οδών Κορίνθου - Πατρών, Πρέβεζας - Ηγουμενίτσας, στα Τέμπη, στο τμήμα του δρόμου αρχαίας Συκεώνας - Καλαβρύτων, Ρεθύμνης - Αγίας Γαλήνης (περιοχή Σπηλίου), Θεσσαλονίκης - Σερρών, που δείχνουν την αναγκαιότητα εκτέλεσης γεωλογικών μελετών. Ομως αυτές δε γίνονται, επειδή και το υπουργείο θέλει τα έργα να "τρέχουν" και ο κατασκευαστής θέλει να αρχίσει να εισπράττει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και με μικρότερο κόστος, όπως τόνισε ο μελετητής γεωλόγος Π. Μελισάρης.Ο ίδιος κατάγγειλε ότι στο τμήμα Νυμφόπετρα - Ρεντίνα της Εγνατίας, με ευθύνη του ΥΠΕΧΩΔΕ, γίνονται πλημμελείς γεωλογικές μελέτες, αν και η περιοχή είναι σεισμογενής (βρίσκεται δίπλα στο ρήγμα της Βόλβης)!

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γεωλόγων Μελετητών Ξ. Σταυρόπουλος τόνισε ότι πρέπει να γίνει αμέσως νομοθετική ρύθμιση, που θα θεσμοθετεί την αναγκαιότητα εκπόνησης γεωλογικών μελετών σε όλες τις φάσεις των τεχνικών έργων, από τη φάση της αναγνωριστικής μελέτης και της προμελέτης μέχρι τη φάση της κατασκευής.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει επιβεβαιωθεί αν οι εκχερσώσεις της "Ιπποκράτειας Πολιτείας" έπαιξαν κάποιο ρόλο στη συγκεκριμένη κατολίσθηση, αν και όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι των επιστημονικών συλλόγων "κάθε αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος επιφέρει κλονισμούς στο οικοσύστημα". Ομως, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΓΕΩΤΕΕ Κ. Μπέσης, από επιτόπια έρευνα που έκανε, τυχόν περαιτέρω αποψίλωση του δάσους από την "Ιπποκράτεια Πολιτεία" θα δημιουργήσει κατολισθήσεις πριν τη Μαλακάσα."Αυτό - επισήμανε - ας το λάβει υπόψη του το ΥΠΕΧΩΔΕ που πολεοδομεί δασικές εκτάσεις".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ