Παρασκευή 3 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΙΞ
Διατηρητέο ... μετά το γκρέμισμα

Κήρυξη που ισοδυναμεί με αποκήρυξη. Μόνο ως τέτοια μπορεί να χαρακτηριστεί η χτεσινή απόφαση του Συμβουλίου Νεοτέρων Μνημείων για το εργοστάσιο ΦΙΞ της λεωφόρου Συγγρού.

Η απόφαση κηρύσσει το κτίριο διατηρητέο αλλά εγκρίνει την κατεδάφιση! Τυπικά, μετά το τέλος των εργασιών της η εταιρία ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ υποχρεούται να ανακατασκευάσει ό,τι γκρεμίστηκε. Ετσι το Συμβούλιο εγκαινίασε μια νέα διεθνώς πρακτική: Διατήρηση μέσω κατεδάφισης!

Για την απόφαση επικαλέστηκαν λόγους "δημοσίου συμφέροντος" αφού σύμφωνα με την εισήγηση, αλλά και τον εκπρόσωπο της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ η διακοπή των εργασιών θα επιβαρύνει το ελληνικό δημόσιο περίπου με 10 δισεκατομμύρια. Η "λύση" που ισοπεδώνει κάθε έννοια διατήρησης συνάντησε, όπως ήταν φυσικό, τις έντονες αντιδράσεις των αρχιτεκτόνων του Πολυτεχνείου, του ΣΑΔΑΣ (Σύλλογος Αρχιτεκτόνων), του ΙΚΟΜΟΣ και των φοιτητών. Ο καθηγητής της Αρχιτεκτονικής, Α. Ρόκας,τόνισε ότι πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα ιστορικά, μεταπολεμικά, βιομηχανικά κτίρια, που στο μέλλον θα αποτελούν την ίδια την παράδοσή μας. Η απόφαση να διατηρηθεί, αλλά ωστόσο να γκρεμιστεί και να ανασκευαστεί αποτελεί μια τραγική αντίφαση που δε δικαιολογείται με καμιά δεοντολογία και ηθική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ