Παρασκευή 3 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Το Σεπτέμβρη τα νεότερα

Με προσωρινές ρυθμίσεις θα αντιμετωπιστούν τα οικονομικά προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς η νομοθέτηση λύσεων παραπέμπεται στο τέλος του χρόνου και θα αφορά την περίοδο μετά το 1996

Στο τέλος του χρόνου θα καταργηθεί, αν καταργηθεί ο δημοτικός φόρος 5% στα καταστήματα, όπως στο τέλος του χρόνου παραπέμπεται η ρύθμιση του συνόλου των οικονομικών προβλημάτων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η μόνη ρύθμιση που ενδέχεται να υπάρξει σύντομα είναι αυτή που αφορά το πρόβλημα με τους υπερχρεωμένους δήμους, οι οποίοι έχουν φτάσει στα πρόθυρα να κατεβάσουν ρολά. Τα παραπάνω προκύπτουν από τις δηλώσεις που έγιναν μετά τη χτεσινή κοινή σύσκεψη των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών με τη συμμετοχή του δημάρχου Αθήνας και του νομάρχη Βοιωτίας.

Οι ανακοινώσεις αποσκοπούσαν περισσότερο σε έναν εντυπωσιασμό, καθώς επιχειρήθηκε να δοθεί στη σύσκεψη ο χαρακτήρας "κοινωνικού διαλόγου" από τον οποίο όμως απουσίαζαν οι θέσεις εκλεγμένων οργάνων της αυτοδιοίκησης. Ο δήμαρχος Αθήνας Δ. Αβραμόπουλος, αν και είναι πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, δεν μπορεί να εκφράζει θέσεις του οργάνου, το οποίο δεν έχει συγκροτηθεί σε Σώμα. Το ίδιο ισχύει και για τον νομάρχη Βοιωτίας Γ. Σταμούλη, ο οποίος έχει χριστεί εκπρόσωπος της Ενωσης των Νομαρχών χωρίς καν να έχουν γίνει εκλογές. Κι έχουν τη σημασία τους αυτές οι επισημάνσεις καθώς στη χτεσινή σύσκεψη συζητήθηκαν εξαιρετικά σοβαρά ζητήματα που απασχολούν την αυτοδιοίκηση όπως:

- Η σύσταση επιτροπής που από την επόμενη βδομάδα θα δουλέψει πάνω στην αντικατάσταση του υπάρχοντος νόμου 1828 που αφορά στα οικονομικά των Οργανισμών ΤΑ.

- Η ρύθμιση των χρεών των Δήμων

- Το εργασιακό καθεστώς του προσωπικού των ΟΤΑ.

- Ο βασικός προϋπολογισμός του '95 για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση, καθώς και για τα Συμβούλια Περιοχής.

Το νομοσχέδιο για τα οικονομικά των ΟΤΑ όπως έχει ήδη προαναγγελθεί θα είναι έτοιμο τον Σεπτέμβρη. Οσον αφορά στους Δήμους που έχουν χρέη πάνω από 100 εκατομμύρια δραχμές υπάρχει πρόταση από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για ρύθμιση, στην οποία οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αντιδρά ο υπουργός Οικονομικών. Εκτός "ρυθμίσεων" μένει το χρέος - κλοπή του ίδιου του κράτους προς την ΤΑ, που από το 1990 μέχρι σήμερα ανέρχεται σε 563 δισεκατομμύρια δραχμές!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ