ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Μάρτη 1995
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΑΥΑΓΙΟ ΠΕΛΧΑΝΤΕΡ
"Κουκουλώνουν" το έγκλημα!

Κατσιφάρας και Σαρλής φυγάδευσαν τους διασωθέντες από το αεροδρόμιο του Ελληνικού. Η θάλασσα, που συνεχίζει να ξεβράζει πτώματα, μόνος αδιάψευστος μάρτυρας του εγκλήματος

Επιχείρηση συγκάλυψης των εγκληματικών ευθυνών τους για την εν ψυχρώ "εκτέλεση" 12 ναυτικών, που χάθηκαν στο ναυάγιο του πλοίου ΠΕΛΧΑΝΤΕΡ, έστησαν χτες από κοινού ο εφοπλιστής Σαρλής και ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Κατσιφάρας. Οι δύο μοναδικοί Ελληνες επιζώντες του ναυαγίου, ο πλοίαρχος Παναγιώτης Ιγνάτης και ο δεύτερος μηχανικός Δημήτρης Πλάκας,μεταφέρθηκαν χτες εν κρυπτώ από την Ιταλία στην Ελλάδα και από το αεροδρόμιο του Ελληνικού, όπου έφτασαν στις 1.30 το μεσημέρι, φυγαδεύτηκαν με αυτοκίνητο του εφοπλιστή, με πρώτο προορισμό το γραφείο του υπουργού Ναυτιλίας. Την ίδια ώρα επίσημα το υπουργείο ανακοίνωνε στους δημοσιογράφους ότι αγνοεί το πότε θα έρθουν στην Ελλάδα οι επιζώντες ναυαγοί. Με δεδομένες τις αποκαλύψεις που έχουν ήδη γίνει για το ρήγμα στην πλώρη του πλοίου και την άδεια που έδωσε το ΥΕΝ να ταξιδεύει το πλοίο χωρίς ασυρματιστή, οι λόγοι για τους οποίους ΥΕΝ και εφοπλιστής θέλησαν να κρατήσουν μακριά από δημοσιογράφους και συνδικαλιστές τους επιζώντες είναι προφανείς...

Παρά την προσπάθεια όμως της εφοπλιστικής εταιρίας και του υπουργού των "Εφοπλιστών" να κοπάσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα ο θόρυβος γύρω από το προδιαγεγραμμένο ναυάγιο, η θάλασσα θα συνεχίσει και τις επόμενες μέρες να ξεβράζει πτώματα ανοιχτά της Σικελίας. Χτες ανακοινώθηκε η αναγνώριση του πτώματος και του ναυκλήρου του πλοίου Γιώργου Σουκαλά.Για έναν ακόμη αλλοδαπό ναυτικό που το πτώμα του περισυνελέγη, το ΥΕΝ κατά τη συνήθη ρατσιστική αντίληψή του δεν ανακοίνωσε στοιχεία ταυτότητας.

"Κατηγορώ" από την ΠΕΡΡΑΕΝ!

"Οχυρωμένο το ΥΕΝ στη λογική της άκρατης εξυπηρέτησης των συμφερόντων του εφοπλισμού, δε δίστασε να παρανομήσει, εκδίδοντας "απαλλαγή" για το πλοίο, εκθέτοντας έτσι συνειδητά σε κίνδυνο την ασφάλειά του και των επιβαινόντων με τα γνωστά ολέθρια αποτελέσματα",επισημαίνει με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ενωση Ραδιοτηλεγραφητών Ραδιοηλεκτρονικών Αξιωματικών Εμπορικού Ναυτικού.Αναφερόμενη στη δήλωση του πρώην ασυρματιστή και σήμερα ανθρώπου του Γ. Κατσιφάρα Αντώνη Τζανιδάκη,που προκλητικά δήλωσε ότι ο ασυρματιστής στο πλοίο είναι άχρηστος (!), η Ενωση τονίζει ότι η δήλωση αυτή αποτελεί το "απώτερο σημείο ΘΡΑΣΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΑΙΔΕΙΑΣ".Επίσης "για να σταματήσει ο φαύλος κύκλος παρανομιών του ΥΕΝ", που τελικό αποδέκτη έχουν την ανθρώπινη ασφάλεια, η Ενωση καλεί το υπουργείο σε δημόσιο διάλογο, όπου ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του. "Η Ενωσή μας - συνεχίζει - δεν εύχεται να δικαιωθεί ξανά πάνω από τα φέρετρα συναδέλφων και επιβατών".

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Δυναμικό "όχι" στις αναγκαστικές συνενώσεις

Κλειστοί θα είναι σήμερα από το πρωί οι δρόμοι Ηρακλείου - Καστελίου και Ηρακλείου - Βιάνου, καθώς οι κάτοικοι των κοινοτήτων Αγ. Παρασκίων, Αστριτσίου και Αγ. Σύλλα εντείνουν με αυτόν τον τρόπο τις κινητοποιήσεις τους, διαμαρτυρόμενοι για την αυθαίρετη απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τις κοινότητές τους και να τους εντάξει σε δήμους - "φαντάσματα".

Με επιστολή της προς τους αρμόδιους κρατικούς παράγοντες, η Συντονιστική Επιτροπή των Κοινοτήτων Αγ. Παρασκίων και Αστριτσίου καταγγέλλει ότι η αναγκαστική συνένωση των δύο κοινοτήτων σε ένα δήμο έγινε "χωρίς υποδομή, χωρίς προδιαγραφές και προοπτικές ανάπτυξης". Υπενθυμίζουν ότι το Προεδρικό Διάταγμα, με το οποίο η κυβέρνηση επέβαλε αυτήν τη συνένωση, έχει κηρυχτεί ήδη από το ΣΤ Τμήμα του ΣτΕ ως αντισυνταγματικό και ζητούν την επίσπευση των διαδικασιών για τη συζήτηση του θέματος και στην Ολομέλεια του ΣτΕ.

Στη σημερινή κινητοποίηση θα συμμετέχουν και οι κάτοικοι του Αγ. Σύλλα, οι οποίοι επίσης εξαναγκάστηκαν σε συνένωση με το Δήμο Τεμένους.

Με ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Ηρακλείου του ΚΚΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση για προχειρότητα και τονίζει ότι η υποχρεωτική συνένωση των κοινοτήτων σε δήμους έγινε "χωρίς την απαιτούμενη λαϊκή συναίνεση", στα πλαίσια μιας "φορομπηχτικής πολιτικής". Η ΝΕ υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση δημιουργεί δήμους "με ζηλευτή προχειρότητα" και προσθέτει ότι "ο νέος αυτός θεσμός δε θα περπατήσει χωρίς τη λαϊκή στήριξη".

Το πρόβλημα έφεραν επίσης στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας και Δ. Κουμπούρης, οι οποίοι, αφού περιγράφουν την κατάσταση, ρωτούν τον υπουργό Εσωτερικών "πώς σκέπτεται να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο σοβαρό ζήτημα, που έχει προκαλέσει μεγάλη κοινωνική αναστάτωση στην περιοχή και την έντονη αντίδραση των κατοίκων".

ΚΗΔΕΙΕΣ

Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, παππού και αδελφό

ΦΩΤΙΟ ΘΑΝΟΠΟΥΛΟ

κηδεύουμε αύριο Σάββατο 18-3-95 και ώρα 11.00 π.μ. από τον ιερό ναό του Νεκροταφείου Καλλιθέας.

Η σύζυγος: Σταθούλα.

Τα παιδιά: Διονύσιος και Κλέαρχος, Ηλέκτρα και Γιάννης, Ελενα.

Τα εγγόνια. Τα αδέλφια. Οι λοιποί συγγενείς.

|λ6

Την πολυαγαπημένη μας σύζυγο, μητέρα και γιαγιά

ΓΑΡΥΦΑΛΛΙΑ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΗ

ετών 74

αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης, σύζυγος του Χρόνη Παπακωνσταντή, μέλος του ΚΚΕ, κηδεύουμε σήμερα Παρασκευή 17-3-95 και ώρα 1.00 μ.μ. από τον Ιερό Ναό Αγίου Χριστοφόρου Πικερμίου Αττικής.

Ο σύζυγος: Χρόνης

Τα τέκνα: Μάρω και Παναγιώτης Καλαποθαράκος, Χαρούλα και Κοσμάς Γιαννέφ

Τα εγγόνια, οι λοιποί συγγενείς

Εκτροχιάστηκε τρένο στα Μέγαρα

Τρένο που εκτελούσε το δρομολόγιο Καλαμάτα - Αθήνα εκτροχιάστηκε χτες, ευτυχώς χωρίς να υπάρξουν θύματα ή τραυματίες. Το ατύχημα συνέβη στις 6.10 το βράδυ την ώρα που η 303 επιβατική αμαξοστοιχία έμπαινε στον σταθμό του ΟΣΕ στα Μέγαρα. Εκείνη τη στιγμή οι δυο μηχανές βγήκαν από τις γραμμές, επειδή οι τελευταίες άνοιξαν.

Ληστεία στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Με το άνετο ύφος και την πολυτελέστατη "Μερσεντές" τρεις ληστές ξεγέλασαν χτες τους φύλακες των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, πέρασαν την πύλη και έφτασαν μέχρι το λογιστήριο της επιχείρησης, απ' όπου άρπαξαν 12 εκατ. δρχ. Αν δε γινόταν προχτές η καταβολή των μισθών, οι ληστές θα έβρισκαν στα ταμεία τουλάχιστον 360. εκατ. δρχ.

Στις 8.30 χτες το πρωί, τρία άτομα που επέβαιναν σε "Μερσεντές", με ξένες πινακίδες κυκλοφορίας, εισήλθαν στο χώρο των ναυπηγείων. Οι φύλακες δεν τους σταμάτησαν για έλεγχο, γιατί τους πέρασαν για αξιωματικούς του Ναυτικού, μιας και στο παρμπρίζ υπήρχε "κάρτα εισόδου" και στο πίσω μέρος των καθισμάτων σε εμφανές σημείο υπήρχαν ναυτικά καπέλα.

Στη συνέχεια μπήκαν στα γραφεία της διοίκησης και κατευθύνθηκαν στο λογιστήριο. Εκεί με την απειλή πιστολιού ακινητοποίησαν τον ταμία και τον βοηθό του και αφού τους έδεσαν με χειροπέδες πήραν περίπου δώδεκα εκατομμύρια δραχμές.

Κατά τη διαφυγή τους οι φύλακες της εισόδου, προσπάθησαν να τους σταματήσουν κατεβάζοντας την μπάρα, αλλά οι ληστές την παραβίασαν. Το αυτοκίνητο βρέθηκε μετά από μια ώρα εγκαταλειμμένο στην οδό Μάρκου Μπότσαρη στον Κορυδαλλό. Προανάκριση διενεργεί το Λιμενικό Σώμα.

Διαδήλωση Κούρδων

Με το σύνθημα "Λευτεριά στο Κουρδιστάν" να ακούγεται σαν αντίλαλος των βουνών του ελεύθερου Κουρδιστάν, εκατοντάδες Κούρδοι πρόσφυγες στη χώρα μας πραγματοποίησαν χτες πορεία διαμαρτυρίας στην ιρακινή πρεσβεία στο Παλιό Ψυχικό.

Η πορεία, που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την όγδοη επέτειο από το βάρβαρο και ανελέητο βομβαρδισμό με χημικές βόμβες της κουρδικής πόλης Χαλαμπτζέ από τον ιρακινή πολεμική αεροπορία, ξεκίνησε από το Πάρκο Ελευθερίας και διέσχισε τις οδούς Β. Σοφίας και Κηφισίας, πριν καταλήξει στην καλά φρουρούμενη από αστυνομικές δυνάμεις πρεσβεία του Ιράκ στο Ψυχικό, όπου και θυροκολλήθηκε ψήφισμα διαμαρτυρίας.

Μπροστά στο κτίριο της ιρακινής πρεσβείας τραγούδησαν έναν ύμνο - θρήνο για το χαμό 7.000 και τον τραυματισμό 10.000 κατοίκων της μαρτυρικής πόλης και κράτησαν ενός λεπτού σιγή. Μετά την απότιση φόρου τιμής, φώναξαν συνθήματα ενάντια στην τετραπλή κατοχή της αγωνιζόμενης πατρίδας τους.

Η πορεία πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο που στον ιρανοκρατούμενο Νότιο Κουρδιστάν η κυβέρνηση της Βαγδάτης προσπαθεί να εκμηδενίσει τα λιγοστά επιτεύγματα, που με θυσίες και αγώνες κατέκτησε εκεί ο κουρδικός λαός.

Συγκεντρώσεις σε Χαϊδάρι και Βόλο

Συγκέντρωση και συζήτηση με θέμα: "Η πορεία της δουλιάς μας στο Δήμο Βόλου, τα μεγάλα θεσμικά, οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα του λαού και της πόλης μας και τα έργα υποδομής", διοργανώνει η "Δημοτική Κίνηση Βόλου" τη Δευτέρα 20 Μάρτη στις 6 το απόγευμα.

  • Συνέλευση πραγματοποιεί τη Δευτέρα 20 Μάρτη η "Δημοτική Ενωτική Κίνηση Χαϊδαρίου",στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα του συλλόγου γυναικών (Ανθέων 18). Θέματα της συνέλευσης είναι ο απολογισμός, το πρόγραμμα δράσης και η εκλογή νέας γραμματείας της Κίνησης.
"ΓΚΡΙΝΠΙΣ"
Αφανίζονται τα δελφίνια

Με αφανισμό κινδυνεύουν χιλιάδες δελφίνια της Μεσογείου, από την απόρριψη τοξικών ουσιών στη θάλασσα, από την ανεξέλεγκτη και καταστροφική αλιεία και τη χρήση καταστροφικών αλιευτικών εργαλείων.Η θέσπιση νομοθεσίας για την προστασία των δελφινιών είναι απαραίτητη. Αυτό επισημαίνει η "Γκρινπίς",στην έκδοση βιβλίου της με θέμα: "Δελφίνια σε κίνδυνο", που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, σε εκδήλωση με αφορμή τα εγκαίνια του νέου κτιρίου της οργάνωσης, στην οδό Ζωοδόχου Πηγής.

Ενδεικτικό του προβλήματος είναι ότι 13.000 δελφίνια και άλλα κητώδη βρέθηκαν νεκρά στη Μεσόγειο από τα παρασυρόμενα αφρόδιχτα του ιταλικού αλιευτικού στόλου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της οργάνωσης, ένας ακόμα σημαντικός λόγος για τον αφανισμό χιλιάδων δελφινιών είναι και η επιδημία που έπληξε τα δελφίνια της Μεσογείου, εξαιτίας της θαλάσσιας ρύπανσης από τοξικές ουσίες. Αυτή είναι και η αιτία για το θάνατο 324 κητωδών που βρέθηκαν νεκρά στις ελληνικές παραλίες στο διάστημα από τον Ιούλη του 91 έως τον Ιούνη του 93.

"Η προστασία των δελφινιών της Μεσογείου θα είναι ανώφελη αν δε ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία του οικοσυστήματος. Είναι αναγκαία η θέσπιση νομοθεσίας σε όλες τις Μεσογειακές χώρες, καθώς και η τήρηση της ευρωπαϊκής οδηγίας για τους οικότοπους. Αυτή είναι η μόνη εγγύηση για την προστασία της θαλάσσιας ζωής", τονίζει στο βιβλίο η "Γκρινπίς".

Ανάπλαση της Πειραιώς επί ... χάρτου

Νέες εξαγγελίες του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ

Αλλη μια εξαγγελία έκανε χτες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης. Αυτή τη φορά σειρά είχε η ανάπλαση και ανάδειξη της ταυτότητας της οδού Πειραιώς, μέσω ενός Προεδρικού Διατάγματος, που θα οριοθετεί τις χρήσεις στην περιοχή και τη χορήγηση 10 δισ. δρχ., που θα διατεθούν για έργα και παρεμβάσεις την περίοδο 1995 - 2000. Προς το παρόν, όμως, τα σχέδια αυτά είναι μόνο επί... χάρτου!

Είναι, ωστόσο, χαρακτηριστικό ότι ενώ από τους σχεδιασμούς του ΥΠΕΧΩΔΕ απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά στο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αντίθετα ο υπουργός θεώρησε σίγουρο ότι το πρόγραμμά του "θα λειτουργήσει καταλυτικά για την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων, που θα προωθήσουν επενδύσεις για επιχειρηματικές δραστηριότητες συμβατές με τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα θέτει το νέο ΠΔ"!

Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκε και η Ειρήνη Παπά, η οποία, όπως ειπώθηκε, είναι η βασική εμπνεύστρια της αναβάθμισης.

Προφυλακίστηκε ο Παναγιωτόπουλος

Στη φυλακή οδηγήθηκε χτες, μετά την απολογία του στον 26ο τακτικό ανακριτή, ο Ελευθ. Παναγιωτόπουλος, που κατηγορείται για "κατοχή όπλων και εκρηκτικών, με σκοπό να τα προμηθεύσει σε παράνομη τρομοκρατική ομάδα για τη διάπραξη κακουργημάτων και πλημμελημάτων". Η πρώτη κατηγορία σχετίζεται με τη γιάφκα του ακροδεξιού Ν. Παναγόπουλου στο Κουκάκι, όπου είχαν βρεθεί αποτυπώματά του. Η δεύτερη κατηγορία αφορά τα όπλα και τα άλλα ευρήματα, που υπήρχαν στο σπίτι του στη Ν. Σμύρνη, τρία πιστόλια, μια κομμένη καραμπίνα, τρεις χειροβομβίδες, τέσσερις ασύρματοι, σφαίρες, διαρρηκτικά εργαλεία, γάντια, περούκες, σκούφοι κλπ.

"Ευχαριστώ το Θεό, που είμαι ακόμα ζωντανός", είπε ο Ελευθ. Παναγιωτόπουλος πριν μπει στο ανακριτικό γραφείο. Αργότερα "υποσχέθηκε" να τα πει "όλα στο δικαστήριο". Ο συνήγορός του Ν. Μαυρομμάτης δήλωσε πως η σύλληψη του πελάτη του "ήταν ουσιαστικά απόπειρα δολοφονίας εναντίον του, μια στημένη υπόθεση από τους άνδρες της Ασφάλειας για να του κλείσουν το στόμα".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ