ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Μάρτη 1995
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ανάγκη επαγρύπνησης

Ελάχιστη σημασία έχουν οι λόγοι που μπορεί να επικαλεστούν οι δράστες της προχτεσινής τρομοκρατικής επίθεσης κατά του "Μέγκα Τσάνελ", για να δικαιολογήσουν την επιλογή του στόχου και των δολοφονικών μεθόδων τους. Από το παρελθόν επιβεβαιώνεται ότι οι πολυσέλιδες προκηρύξεις και η ακατάσχετη φλυαρία δεν έχουν καμιά σχέση με τους πραγματικούς σκοπούς και στόχους παρόμοιων ενεργειών.

Αποπροσανατολισμός από μεγάλα και καυτά προβλήματα, ένταση του κρατικού αυταρχισμού, προσπάθειες αποθάρρυνσης των λαϊκών κινητοποιήσεων, δικαιολόγηση της μεγαλύτερης και ασύδοτης δραστηριότητας των ξένων μυστικών υπηρεσιών στη χώρα μας, στο όνομα της συνδρομής στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Αυτά είναι, συνήθως, τα επακόλουθα παρόμοιων τρομοκρατικών ενεργειών.

Η επίθεση κατά του "Μέγκα" δίνει, πάντως, ένα νέο στοιχείο για τη δράση των τρομοκρατών. Δείχνει ότι στον κατάλογο των "στόχων" μπήκαν πλέον και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Και, βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το χτύπημα γίνεται σε μια περίοδο υπαρκτής και αυξανόμενης αναξιοπιστίας της πλειοψηφίας των ΜΜΕ. Οχι, ότι οι τρομοκράτες θέλουν να αποκαταστήσουν την αξιοπιστία του Τύπου και της τηλεόρασης, αλλά γιατί πρέπει να τονιστεί ότι επιδιώκουν πάντα να καλύπτουν τις πραγματικές τους επιδιώξεις πίσω από υπαρκτά προβλήματα.

Θα πρέπει όμως να σημειωθεί, με αφορμή τα όσα γράφτηκαν και ειπώθηκαν για την προχθεσινή επίθεση, ότι δεν έλειψαν κατά το παρελθόν απόπειρες να δικαιολογηθούν και κυρίως να αξιοποιηθούν πολιτικά οι δραστηριότητες των τρομοκρατών, δίνοντας έτσι τα αντίστοιχα "άλλοθι". Δεν έλειψαν ακόμα και οι περιπτώσεις όπου οι δραστηριότητες αυτές "χρησιμοποιήθηκαν" με μοναδικό στόχο την αύξηση των κυκλοφοριών και των ακροαματικοτήτων. Οπως επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι η καταγγελία του αποπροσανατολισμού, που επιδιώκουν οι τρομοκράτες, δε γίνεται δυνατή με πηχυαίους τίτλους και τηλεοπτικές υπερβολές.

Ετσι, λοιπόν, θα πρέπει να αποκλειστεί κάθε σκέψη για "αξιοποίηση" του τελευταίου συμβάντος, ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ, για τον "εξαγνισμό" των ΜΜΕ, με το επιχείρημα ότι έχουν γίνει στόχος των τρομοκρατών. Η ανάγκη του αγώνα των εργαζόμενων στα ΜΜΕ, για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας τους, πρέπει να συνεχιστεί και να ενταθεί. Η συζήτηση για το ρόλο των ΜΜΕ δε θα πρέπει να σταματήσει ή να αλλάξει προσανατολισμό. Και βέβαια, ένα είναι σίγουρο, ότι παρόμοιες ενέργειες, σαν αυτή την τρομοκρατική επίθεση κατά του "Μέγκα Τσάνελ" δεν μπορούν και δεν πρέπει να αναχαιτίσουν τη διάθεση των ίδιων των εργαζόμενων, στο να κάνουν το καθήκον τους.

Ισα ίσα, τώρα απαιτείται η ένταση των προσπαθειών, όλων των παραγόντων, τόσο για αποκατάσταση της αξιοπιστίας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης αλλά και η ενίσχυση της δημοκρατίας και της διαφάνειας. Αυτά είναι τα ισχυρότερα όπλα με τα οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί η τρομοκρατία. Ετσι περιορίζεται το έδαφος για παρόμοιες ενέργειες, γίνονται καθαρότεροι οι πραγματικοί στόχοι και επομένως φωτίζονται περισσότερο όσοι τους επιδιώκουν, αν, βεβαίως, υπάρχει η βούληση.

Προωθείται ΝΑΤΟποίηση της Κύπρου

Στα πλαίσια του "ενιαίου αμυντικού δόγματος Ελλάδας - Κύπρου" προωθείται η ένταξη της Κύπρου στα αμερικανονατοϊκά σχέδια και παράλληλα γίνονται προετοιμασίες για την παροχή "διευκολύνσεων" προς τον 6ο Στόλο στο νησί

Μεθοδικά προωθείται από Αθήνα και Λευκωσία η πλήρης ένταξη της Κύπρου στα αμερικανονατοϊκά σχέδια για την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, όπως αυτά εκφράζονται με τη διεύρυνση των ορίων του ΝΑΤΟ προς τη Μέση Ανατολή. Ηδη, σύμφωνα με δημοσιεύματα κυπριακών εφημερίδων, έχει αρχίσει και η δημιουργία της υποδομής για την παροχή "διευκολύνσεων" στον 6ο Στόλο, ενώ τον τελευταίο καιρό έχουν πυκνώσει οι επισκέψεις, σε λιμάνια της ελεύθερης Κύπρου, αμερικανικών πολεμικών πλοίων.

Μάλιστα, σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανού αξιωματικού σε Κύπριους δημοσιογράφους υπάρχει συμφωνία μεταξύ κυπριακής κυβέρνησης και της αμερικανικής δηπλωματικής αποστολής στην Κύπρο για ελλιμενισμό των σκαφών του 6ου Στόλου στο λιμάνι της Λεμεσού. Επίσης γίνεται λόγος και για κατασκευή ειδικών εξεδρών για την εξυπηρέτηση πολεμικών πλοίων.

Στη λογική αυτή εντάσσεται και το "ενιαίο αμυντικό δόγμα Ελλάδας - Κύπρου", που παρά τις διακηρύξεις περί αμυντικής θωράκισης της Κύπρου, στην ουσία έρχεται να εξυπηρετήσει τα αμερικανικά σχέδια στην περιοχή και να εδραιώσει τη διχοτόμηση του νησιού. Η ελληνική κυβέρνηση διεκδικεί ρόλο τοποτηρητή των αμερικανικών συμφερόντων στην Αν. Μεσόγειο. Η κατεύθυνση που έρχεται πέραν του Ατλαντικού είναι: επαφές και κοινές ασκήσεις χωρών του ΝΑΤΟ της περιοχής με άλλες "φιλικές χώρες". Η Ελλάδα ήδη έχει πραγματοποιήσει κοινά γυμνάσια με την Κύπρο και έχουν συμφωνηθεί άλλα με Ισραήλ και Αίγυπτο, όπου αναμένεται να παίξει κάποιο ρόλο και η Κύπρος.

Το "ενιαίο αμυντικό δόγμα" αντικειμενικά εντάσσει την Κύπρο, μέσω Ελλάδας, στον "αμυντικό" σχεδιασμό του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Δεν είναι τυχαία η σιωπηλή αποδοχή που τυγχάνει από τις ΗΠΑ. Από την τουρκική πλευρά, τις τελευταίες μέρες, υπήρξαν δηλώσεις αρμοδίων περί δημιουργίας ελληνικών στρατιωτικών βάσεων στο έδαφος της Κύπρου, πράγμα που χτες διαψεύστηκε από τους εκπροσώπους της ελληνικής και της κυπριακής κυβέρνησης.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΣΜΩΝ
"Αθόρυβα" τα σοβαρά

Η αναθεώρηση του Συντάγματος, το νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, καθώς και το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ αποτέλεσαν τα θέματα που συζήτησε η Επιτροπή Θεσμών στη χτεσινοβραδινή συνεδρίασή της.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Προεδρίας Γ. Ποττάκης,αποφασίστηκε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την αναθεώρηση του Συντάγματος, χωρίς ωστόσο να ανακοινώσει τίποτα συγκεκριμένο.

Οσον αφορά το νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, περιορίστηκε να δηλώσει ότι σε αυτό θα περιληφθούν διατάξεις που αφορούν το "πόθεν έσχες" των βουλευτών.

Το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ είναι νομοτεχνικά έτοιμο, ανακοίνωσε ο υπουργός Τύπου Ε. Βενιζέλος και θα δοθεί στους φορείς για διάλογο, ο οποίος όμως δεν έχει "μεγάλη διάρκεια ζωής", αφού στο τέλος της ερχόμενης βδομάδας θα κατατεθεί στη Βουλή.

Χτες το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Προεδρίας με τη συμμετοχή πέντε υπουργών, προκειμένου να καθοριστεί ο αριθμός των εποχιακών υπαλλήλων κατά υπουργείο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συνολικός αριθμός της "πρώτης δόσης" των εποχιακών υπαλλήλων ανέρχεται στις 25.000 - 30.000. Το υπουργείο Υγείας ζητά το διορισμό 6.000 εποχιακών, το Γεωργίας 14.000, τα ΕΛΤΑ 3.100, ο ΟΤΕ 1.000 κλπ.

Στο Βελιγράδι ο Κ. Παπούλιας

Με τον Σέρβο Πρόεδρο Σ. Μιλόσεβιτς συναντάται σήμερα στο Βελιγράδι ο υπουργός Εξωτερικών Κάρολος Παπούλιας.

Ο Ελληνας υπουργός πρόκειται να ενημερώσει τον Σ. Μιλόσεβιτς για τις επαφές που είχε πρόσφατα στην Αθήνα με το Βόσνιο υπουργό Εξωτερικών. Διπλωματικοί κύκλοι εντάσσουν αυτήν την επίσκεψη στο πλαίσιο των προσπαθειών της ομάδας επαφής για τη διευθέτηση της βοσνιακής κρίσης.

Ημερίδες του ΚΚΕ για τα ΜΜΕ

Στη Βόρεια Ελλάδα με ομιλητή τον Μ. Κοψίδη

Ο Μάκης Κοψίδης,υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, θα μιλήσει για το ρόλο των ΜΜΕ και τις θέσεις του ΚΚΕ γι' αυτό τον τομέα σε ημερίδες που διοργανώνουν Κομματικές Οργανώσεις στη Βόρεια Ελλάδα. Συγκεκριμένα:

  • Στη Θεσσαλονίκησήμερα στις 6 μ.μ. στο ξενοδοχείο "ΗΛΕΚΤΡΑ ΠΑΛΛΑΣ".
  • Στην Κομοτηνήαύριο Σάββατο στις 6 μ.μ. στην αίθουσα της Ομοσπονδίας των Επαγγελματιών - Βιοτεχνών Ροδόπης.
  • Στην Αλεξανδρούπολη την Κυριακή 19-3-95 στις 6 μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης.
Παρατηρήσεις χωρίς ... παρατηρήσεις

Οι προτάσεις, παρατηρήσεις ή ενστάσεις των κομμάτων και των αρμοδίων φορέων για το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ θα είναι, όπως φαίνεται, φωνή βοώντος εν τη ερήμω, για την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό Τύπου Ευάγγελο Βενιζέλο. Σε ερώτηση, αν προτίθεται η κυβέρνηση να συμπεριλάβει παρατηρήσεις που τυχόν γίνουν για το νομοσχέδιο από ορισμένους ενδιαφερόμενους φορείς, είτε από κόμματα είτε από την ΕΣΗΕΑ, ο Ε. Βενιζέλος απάντησε χτες ότι το νομοσχέδιο δεν είναι "συμψηφιστικό, συμπιληματικό". Οι νόμοι του κράτους, ανέφερε, δεν είναι "συμπίλημα παρατηρήσεων των ενδιαφερομένων", αλλά αποτυπώνουν τη "βούληση του νομοθέτη". Συμπλήρωσε ότι δεν έχουν όλοι οι φορείς την ίδια βαρύτητα και πως άλλη βαρύτητα έχει η γνώμη των κομμάτων και άλλη η γνώμη "ενώσεων που εκφράζουν συνδικαλιστικά ή άλλου είδους συμφέροντα".

Το νομοσχέδιο την επόμενη βδομάδα θα δοθεί στις ενδιαφερόμενες ενώσεις και φορείς, οι οποίοι θα λάβουν, όπως είπε ο υπουργός, στα χέρια τους το κείμενο, ενώ θα ολοκληρωθεί και ο διάλογος με τους εκπροσώπους των κομμάτων.

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ
Ηχοι και λόγια της Ελλάδας

Από τη Θράκη στην Κρήτη και από την Κύπρο στον Πόντο. Μια ανθολόγηση των καλύτερων τραγουδιών της ελληνικής δημοτικής παράδοσης θα παρουσιάσει η Γιώτα Βέη στη συναυλία που θα δώσει, με το συγκρότημά της τη Δευτέρα, στην αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ,στον Περισσό. Στην ίδια συναυλία θα πάρει μέρος το χορευτικό συγκρότημα του πολιτιστικού συλλόγου "Τα Σούρμενα" του Δήμου Ελληνικού, καθώς και το κρητικό μουσικό συγκρότημα των Παντελή Δερμιτζάκη (λύρα), Βασίλη Διακομανώλη (κιθάρα), Αντώνη Ζαχαριουδάκη (λαούτο).

Ο σκοπός της συναυλίας διπλός. Να βάλει ένα λιθαράκι στην προσπάθεια διάσωσης του ιστορικού αρχείου του ΚΚΕ,αλλά και να δώσει την ευκαιρία της επαφής με ένα κομμάτι του πλούτου της παραδοσιακής μουσικής, με δημιουργίες αστείρευτης ομορφιάς. Συνοδευόμενη από μια ομάδα άξιων οργανοπαιχτών, όπως οι Μάνος Αχαλινοτόπουλος (κλαρίνο), Λάζαρος Ευθυμίου (βιολί), Κώστας Πίτσος (κιθάρα), Κώστας Παπαπροκοπίου (λαούτο) και Γιώργος Γιεβγελής (κρουστά), θα προσπαθήσει να καλύψει το δημοτικό τραγούδι σε μια διαχρονική πορεία πάνω από 10 αιώνες.

Για την εκδήλωση θα διατεθεί περιορισμένος αριθμός προσκλήσεων. Συνολικά 1.100 προς 1.500 δραχμές η μία.Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει εγκαίρως να τις προμηθευτούν από τα γραφεία της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, τα γραφεία της ΚΟΑ και της ΚΟΠ.

Οι προσκλήσεις για τα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ πωλούνται με ειδική τιμή, 1.000 δραχμές η μία,στα γραφεία της ΚΝΕ, Βερανζέρου και Κοτοπούλη 11 (ΚΟΑ), 2ος όροφος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ