Παρασκευή 17 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Προωθείται ΝΑΤΟποίηση της Κύπρου

Στα πλαίσια του "ενιαίου αμυντικού δόγματος Ελλάδας - Κύπρου" προωθείται η ένταξη της Κύπρου στα αμερικανονατοϊκά σχέδια και παράλληλα γίνονται προετοιμασίες για την παροχή "διευκολύνσεων" προς τον 6ο Στόλο στο νησί

Μεθοδικά προωθείται από Αθήνα και Λευκωσία η πλήρης ένταξη της Κύπρου στα αμερικανονατοϊκά σχέδια για την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, όπως αυτά εκφράζονται με τη διεύρυνση των ορίων του ΝΑΤΟ προς τη Μέση Ανατολή. Ηδη, σύμφωνα με δημοσιεύματα κυπριακών εφημερίδων, έχει αρχίσει και η δημιουργία της υποδομής για την παροχή "διευκολύνσεων" στον 6ο Στόλο, ενώ τον τελευταίο καιρό έχουν πυκνώσει οι επισκέψεις, σε λιμάνια της ελεύθερης Κύπρου, αμερικανικών πολεμικών πλοίων.

Μάλιστα, σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανού αξιωματικού σε Κύπριους δημοσιογράφους υπάρχει συμφωνία μεταξύ κυπριακής κυβέρνησης και της αμερικανικής δηπλωματικής αποστολής στην Κύπρο για ελλιμενισμό των σκαφών του 6ου Στόλου στο λιμάνι της Λεμεσού. Επίσης γίνεται λόγος και για κατασκευή ειδικών εξεδρών για την εξυπηρέτηση πολεμικών πλοίων.

Στη λογική αυτή εντάσσεται και το "ενιαίο αμυντικό δόγμα Ελλάδας - Κύπρου", που παρά τις διακηρύξεις περί αμυντικής θωράκισης της Κύπρου, στην ουσία έρχεται να εξυπηρετήσει τα αμερικανικά σχέδια στην περιοχή και να εδραιώσει τη διχοτόμηση του νησιού. Η ελληνική κυβέρνηση διεκδικεί ρόλο τοποτηρητή των αμερικανικών συμφερόντων στην Αν. Μεσόγειο. Η κατεύθυνση που έρχεται πέραν του Ατλαντικού είναι: επαφές και κοινές ασκήσεις χωρών του ΝΑΤΟ της περιοχής με άλλες "φιλικές χώρες". Η Ελλάδα ήδη έχει πραγματοποιήσει κοινά γυμνάσια με την Κύπρο και έχουν συμφωνηθεί άλλα με Ισραήλ και Αίγυπτο, όπου αναμένεται να παίξει κάποιο ρόλο και η Κύπρος.

Το "ενιαίο αμυντικό δόγμα" αντικειμενικά εντάσσει την Κύπρο, μέσω Ελλάδας, στον "αμυντικό" σχεδιασμό του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Δεν είναι τυχαία η σιωπηλή αποδοχή που τυγχάνει από τις ΗΠΑ. Από την τουρκική πλευρά, τις τελευταίες μέρες, υπήρξαν δηλώσεις αρμοδίων περί δημιουργίας ελληνικών στρατιωτικών βάσεων στο έδαφος της Κύπρου, πράγμα που χτες διαψεύστηκε από τους εκπροσώπους της ελληνικής και της κυπριακής κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ