Παρασκευή 17 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ινστιτούτο προστασίας της Αρχιτεκτονικής

Η δημοσιοποίηση του περιεχομένου της Αρχιτεκτονικής και η ανάπτυξη της αρχιτεκτονικής παιδείας,είναι οι κυριότεροι στόχοι του νεοϊδρυμένου, μη κερδοσκοπικού, αυτοδιοικούμενου Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής.Οι πόροι του θα προέρχονται από συνδρομές μελών, κρατική επιχορήγηση, (ήδη το ΥΠΠΟ χρηματοδότησε την προσπάθεια με 10 εκατομμύρια), ενώ θα επιδιωχθεί ενίσχυση και από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, αναπτύχθηκε προβληματισμός για τον τρόπο που η πολιτεία αντιμετωπίζει τα αρχιτεκτονικά έργα, ως πολιτισμικά στοιχεία, αφού σπάνια προκαλούν την προγραμματισμένη και μακρόπνοη επέμβασή της.

Οπως, ανέφερε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, Σ. Κονταράτος,το Ινστιτούτο θα επιδιώξει την πραγματοποίηση εκθέσεων (θεματικών, ιστορικών, μονογραφικών) και νέων εκδόσεων και δημοσιεύσεων, θέσπιση βραβείων, προκήρυξη διαγωνισμών, οργάνωση σεμιναρίων. Θα αναλάβει πρωτοβουλίες για βελτίωση του θεσμικού πλαισίου παραγωγής, προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, τη σχέση του με τις νέες κατασκευές και τη διάσωση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, που αν και συμβάλλει στη διαμόρφωση της συνολικής εικόνας του πολιτισμού μας, αντιμετωπίζεται συχνά με βαρβαρότητα.

Ηδη, η γενική συνέλευση του Ινστιτούτου, με ψήφισμά της, δήλωσε την αντίθεσή της στην κατεδάφιση του εργοστασίου του ΦΙΞ, "που αποτελεί σπουδαίο τοπόσημο του αστικού περιβάλλοντος της Αθήνας".

Ο Π. Τουρνικιώτης,μέλος του ΔΣ ανέφερε τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις της περιόδου 1995 - '96: Εκθέσεις έργων νέων Ελλήνων αρχιτεκτόνων,του αρχείου του αρχιτέκτονα Λύσανδρου Καυταντζόγλου (που φυλάσσεται στο Μουσείο Μπενάκη) και σύγχρονης βιομηχανικής αρχιτεκτονικής.Συζητήσεις με θέματα: "Νέοι Ελληνες Αρχιτέκτονες", "Πορείες και α-πορ(ε)ίες στη σύγχρονη αρχιτεκτονική", "Κλασική - Νεοκλασική - Σύγχρονη Αρχιτεκτονική" και "Βιομηχανική Αρχιτεκτονική".Επισκέψεις σε αξιόλογα αρχιτεκτονικά έργα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ