Παρασκευή 17 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ανάγκη επαγρύπνησης

Ελάχιστη σημασία έχουν οι λόγοι που μπορεί να επικαλεστούν οι δράστες της προχτεσινής τρομοκρατικής επίθεσης κατά του "Μέγκα Τσάνελ", για να δικαιολογήσουν την επιλογή του στόχου και των δολοφονικών μεθόδων τους. Από το παρελθόν επιβεβαιώνεται ότι οι πολυσέλιδες προκηρύξεις και η ακατάσχετη φλυαρία δεν έχουν καμιά σχέση με τους πραγματικούς σκοπούς και στόχους παρόμοιων ενεργειών.

Αποπροσανατολισμός από μεγάλα και καυτά προβλήματα, ένταση του κρατικού αυταρχισμού, προσπάθειες αποθάρρυνσης των λαϊκών κινητοποιήσεων, δικαιολόγηση της μεγαλύτερης και ασύδοτης δραστηριότητας των ξένων μυστικών υπηρεσιών στη χώρα μας, στο όνομα της συνδρομής στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Αυτά είναι, συνήθως, τα επακόλουθα παρόμοιων τρομοκρατικών ενεργειών.

Η επίθεση κατά του "Μέγκα" δίνει, πάντως, ένα νέο στοιχείο για τη δράση των τρομοκρατών. Δείχνει ότι στον κατάλογο των "στόχων" μπήκαν πλέον και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Και, βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το χτύπημα γίνεται σε μια περίοδο υπαρκτής και αυξανόμενης αναξιοπιστίας της πλειοψηφίας των ΜΜΕ. Οχι, ότι οι τρομοκράτες θέλουν να αποκαταστήσουν την αξιοπιστία του Τύπου και της τηλεόρασης, αλλά γιατί πρέπει να τονιστεί ότι επιδιώκουν πάντα να καλύπτουν τις πραγματικές τους επιδιώξεις πίσω από υπαρκτά προβλήματα.

Θα πρέπει όμως να σημειωθεί, με αφορμή τα όσα γράφτηκαν και ειπώθηκαν για την προχθεσινή επίθεση, ότι δεν έλειψαν κατά το παρελθόν απόπειρες να δικαιολογηθούν και κυρίως να αξιοποιηθούν πολιτικά οι δραστηριότητες των τρομοκρατών, δίνοντας έτσι τα αντίστοιχα "άλλοθι". Δεν έλειψαν ακόμα και οι περιπτώσεις όπου οι δραστηριότητες αυτές "χρησιμοποιήθηκαν" με μοναδικό στόχο την αύξηση των κυκλοφοριών και των ακροαματικοτήτων. Οπως επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι η καταγγελία του αποπροσανατολισμού, που επιδιώκουν οι τρομοκράτες, δε γίνεται δυνατή με πηχυαίους τίτλους και τηλεοπτικές υπερβολές.

Ετσι, λοιπόν, θα πρέπει να αποκλειστεί κάθε σκέψη για "αξιοποίηση" του τελευταίου συμβάντος, ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ, για τον "εξαγνισμό" των ΜΜΕ, με το επιχείρημα ότι έχουν γίνει στόχος των τρομοκρατών. Η ανάγκη του αγώνα των εργαζόμενων στα ΜΜΕ, για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας τους, πρέπει να συνεχιστεί και να ενταθεί. Η συζήτηση για το ρόλο των ΜΜΕ δε θα πρέπει να σταματήσει ή να αλλάξει προσανατολισμό. Και βέβαια, ένα είναι σίγουρο, ότι παρόμοιες ενέργειες, σαν αυτή την τρομοκρατική επίθεση κατά του "Μέγκα Τσάνελ" δεν μπορούν και δεν πρέπει να αναχαιτίσουν τη διάθεση των ίδιων των εργαζόμενων, στο να κάνουν το καθήκον τους.

Ισα ίσα, τώρα απαιτείται η ένταση των προσπαθειών, όλων των παραγόντων, τόσο για αποκατάσταση της αξιοπιστίας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης αλλά και η ενίσχυση της δημοκρατίας και της διαφάνειας. Αυτά είναι τα ισχυρότερα όπλα με τα οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί η τρομοκρατία. Ετσι περιορίζεται το έδαφος για παρόμοιες ενέργειες, γίνονται καθαρότεροι οι πραγματικοί στόχοι και επομένως φωτίζονται περισσότερο όσοι τους επιδιώκουν, αν, βεβαίως, υπάρχει η βούληση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ