ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Μάρτη 1995
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Η "Φατάχ" συνεδριάζει

ΤΥΝΙΔΑ.-

Χτες τα ξημερώματα ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα των εργασιών της συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής της "Φατάχ", της πιο μεγάλης οργάνωσης στα πλαίσια της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας της συνάντησης, η οποία είχε θέμα την άσκηση των διοικητικών καθηκόντων της Παλαιστινιακής Αυτόνομης Αρχής, τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής εξέφρασαν τις εκτιμήσεις τους για το συνολικό πολιτικό απολογισμό της διακυβέρνησης των αυτόνομων παλαιστινιακών εδαφών από την "κυβέρνηση" του Γιάσερ Αραφάτ. Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε μετά το τέλος των εργασιών ο Αμπάς Ζάκι, μέλος της διοικούσας επιτροπής της "Φατάχ", η πλειοψηφία των απόψεων που εκφράστηκαν ήταν εν γένει θετικές, ιδιαίτερα όσον αφορά τους χειρισμούς του Γιάσερ Αραφάτ με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Ουόρεν Κρίστοφερ.

Οπως διευκρινίστηκε από τον Ζάκι, σε αυτήν την πρώτη μέρα της συνόδου δεν υπήρξαν προτάσεις για διακοπή των ειρηνευτικών συνομιλιών με το Ισραήλ, αν και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ακουστούν τέτοιες απόψεις. Η λήψη απόφασης για το μέλλον των διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ και για την άσκηση της διοικητικής διαχείρισης των παλαιστινιακών υποθέσεων από τον Αραφάτ επρόκειτο να συζητηθεί κατά τη διάρκεια της χτεσινής δεύτερης μέρας των εργασιών, η οποία επρόκειτο να αρχίσει χθες νωρίς το απόγευμα. Στη σύνοδο αυτή, παίρνουν μέρος 16 μέλη, από τους οποίους οι 6 είναι εν ενεργεία υπουργοί στην Παλαιστινιακή Αρχή.

Επιπλέον, σήμερα, πρόκειται να συνεδριάσει και η Εκτελεστική Επιτροπή της "Φατάχ", η οποία, στην τελευταία συνεδρίασή της στις 22 Φλεβάρη, είχε αποφύγει να καταλήξει σε συγκεκριμένη απόφαση όσον αφορά τη συνέχιση ή όχι των ειρηνευτικών συνομιλιών με το Ισραήλ.

Ενα φίδι τη στιγμή ακριβώς που βγαίνει από το αυγό του συνέλαβε ένας

Ενα φίδι τη στιγμή ακριβώς που βγαίνει από το αυγό του συνέλαβε έναςφωτογράφος από το Μπρισμπέιν της Αυστραλίας. Ασφαλώς, το πιο ακίνδυνο από όλα τα φίδια που βγαίνουν από το αυγό τους στις μέρες μας

ΡΩΣΙΑ
Βγαίνει το ... "δεκαχίλιαρο"

ΜΟΣΧΑ.-

Το χαρτονόμισμα των 100.000 ρουβλιών θα είναι σύντομα πραγματικότητα. Θα κυκλοφορήσει σε δυο μήνες περίπου και κανείς δε γνωρίζει πόσο σύντομα κι αυτό θα ξεπεραστεί!

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε χτες η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας. Το νόμισμα με τη μεγαλύτερη αγοραστική αξία που κυκλοφορούσε μέχρι σήμερα στη Ρωσία ήταν το χαρτονόμισμα των 50.000 ρουβλιών. Αλλά οι δραματικοί ρυθμοί αύξησης του πληθωρισμού - το δολάριο έχει φτάσει στα 4.767 ρούβλια - επιβάλλουν την κοπή όλο και μεγαλύτερης αξίας νομίσματος.

Η ρωσική κυβέρνηση έδωσε την επίσημη συγκατάθεσή της στο οικονομικό πρόγραμμα που επεξεργάστηκε από κοινού με το ΔΝΤ. Η υιοθέτηση αυτού του προγράμματος αποτελούσε την προϋπόθεση για να χορηγήσει το ΔΝΤ στη Ρωσία το δάνειο ύψους 6.500.000.000 δολαρίων, μετέδωσε το Πρακτορείο ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει "τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού χωρίς αύξηση του πληθωρισμού, σφιχτή δημοσιονομική πολιτική και χαλάρωση των περιορισμών στο εξωτερικό εμπόριο", δήλωσε ο πρωθυπουργός Βίκτορ Τσερνομίρντιν. Επίσης το πρόγραμμα προβλέπει μείωση κατά 50% του δημοσιονομικού ελλείμματος και μείωση του πληθωρισμού σε 1% το μήνα ως το τέλος του χρόνου. "Ολα αυτά θα επιτρέψουν να φτάσουμε μέσα στη χρονιά σ' ένα επίπεδο πραγματικής οικονομικής σταθερότητας", πρόσθεσε ο Ρώσος πρωθυπουργός.

ΤΑΤΖΙΚΙΣΤΑΝ
Δολοφονία κομμουνιστή βουλευτή

ΝΤΟΥΣΑΝΜΠΕ.-

Η δεξιά και η ισλαμική αντιπολίτευση του Τατζικιστάν δεν μπορούν, ακόμα και μετά τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών, να δεχτούν την πραγματικότητα. Ετσι, σύμφωνα με τον ανταποκριτή της "Πράβντα" στο Τατζικιστάν, τέσσερις άγνωστοι κουκουλοφόροι με την απειλή των όπλων απήγαγαν και δολοφόνησαν τη νύχτα στις 14 Μάρτη, στα προάστια της πρωτεύουσας Ντουσανμπέ, τον 45χρονο βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Τατζικιστάν Ζαϊφιτίν Μουχιντίνοφ. Ο Μουχιντίνοφ, που ήταν και πρόεδρος του κολχόζ "Λένινσκι", κατά τη διάρκεια της πρόσφατης εκλογικής εκστρατείας δεχόταν συχνά απειλητικά τηλεφωνήματα που του ζητούσαν να αποσύρει την υποψηφιότητά του.

ΙΡΑΝ
"Παιδαριώδης" ο Κλίντον

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

"Παιδαριώδης" χαρακτηρίστηκε από τον κρατικό ραδιοσταθμό της Τεχεράνης η απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον να απαγορεύσει στις πετρελαϊκές εταιρίες των ΗΠΑ να συνάπτουν εμπορικές συμφωνίες με το Ιράν.

Συνεχίζοντας το σχολιασμό της αμερικανικής απόφασης, ο ιρανικός κρατικός ραδιοσταθμός διευκρίνισε ότι η απόφαση Κλίντον είναι παιδαριώδης, επειδή υπάρχουν, ήδη, αρκετές ευρωπαϊκές εταιρίες οι οποίες ενδιαφέρονται να κάνουν επενδύσεις και να εκμεταλλευτούν τα πετρελαϊκά κοιτάσματα της περιοχής και αυτό καθιστά εντελώς ανίσχυρο τον αμερικανικό αποκλεισμό. Μάλιστα το επίσημο Ισλαμικό Ειδησεογραφικό Πρακτορείο μετέδωσε, χτες, ότι η Εθνική Εταιρία Πετρελαίου του Ιράν υπέγραψε, κιόλας, συμφωνία με μεγάλη γερμανική πετρελαϊκή εταιρία, η οποία θεωρείται θυγατρική εταιρία της αμερικανικής "Κονόκο", της οποίας η συμφωνία με το Ιράν μπλοκαρίστηκε από την απαγόρευση του Κλίντον.

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να προχωρήσουν στην εφαρμογή μιας σειράς επιμέρους εμπορικών κυρώσεων εναντίον του Ιράν.

ΑΖΕΡΜΠΑ+ΔΚΙΤΖΑΝ
Απόπειρα πραξικοπήματος

ΜΠΑΚΟΥ.-

Μάχες έχουν ξεσπάσει στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού. Τα κυβερνητικά στρατεύματα εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον στρατώνων όπου έχουν οχυρωθεί ειδικές δυνάμεις της Αστυνομίας, που, σύμφωνα με τον Αζέρο Πρόεδρο, προετοίμαζαν πραξικόπημα.

Ο Πρόεδρος Γκαϊντάρ Αλίεφ προειδοποίησε ότι η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου και έκανε έκκληση στους στασιαστές των ειδικών δυνάμεων του υπουργείου Εσωτερικών να παραδώσουν τα όπλα. Σε τηλεοπτικό διάγγελμα, ο Αλίεφ κατηγόρησε τον υφυπουργό Εσωτερικών, Ροβσχάν Γιαβάντοφ, διοικητή των ειδικών δυνάμεων (ΟΜΟΝ), ότι προσπαθεί να καταλάβει με πραξικόπημα την εξουσία.

"Αυτός και ο αδερφός του μετέτρεψαν τις ειδικές δυνάμεις του υπουργείου Εσωτερικών σε χωράφι τους", τόνισε ο Αλίεφ και πρόσθεσε ότι αν δεν παραδώσουν τα όπλα "ο πέλεκυς του νόμου θα πέσει αμείλικτα πάνω τους". Ο υπουργός Εσωτερικών Ραμίλ Γιουσούμποφ προχώρησε την περασμένη Δευτέρα στη διάλυση των ΟΜΟΝ, όταν δυνάμεις τους κατέλαβαν κυβερνητικά κτίρια σε δυο πόλεις στο Βόρειο Αζερμπαϊτζάν.

Σημειώνουμε ότι περίπου 700 άνδρες των ειδικών δυνάμεων έχουν οχυρωθεί σε στρατιωτική βάση, 8 χλμ. έξω από την πρωτεύουσα Μπακού. Οι μάχες μεταξύ αυτών και των κυβερνητικών στρατευμάτων συνεχίζονται μέρα και νύχτα. Υπάρχουν πολλοί νεκροί και τραυματίες. Σύμφωνα με τοπικά πρακτορεία ειδήσεων, δεκάδες άτομα σκοτώθηκαν χτες και στο βόρειο Αζερμπαϊτζάν σε συγκρούσεις ανάμεσα στους άνδρες του Γιοβάντοφ και κυβερνητικά στρατεύματα.

  • Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Μπακού άρχισαν συνομιλίες μεταξύ των δυο πλευρών.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ