ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Μάρτη 1995
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗΣ
Τίποτα καινούριο για τις γυναίκες

"Τι πράγματι προσθέτει η Διάσκεψη της Κοπεγχάγης για την ουσιαστική βελτίωση της θέσης της γυναίκας; Κατ' εμέ μόνο την ενίσχυση της ευαισθητοποίησης των μαζών, κι αυτό διά μέσου των μη κυβερνητικών οργανώσεων που πήραν μέρος στη διάσκεψη και των ΜΜΕ, αλλά και πίεση προς τις κυβερνήσεις με στοιχεία σοβαρά και προτεινόμενα μέτρα. Τα τελευταία, κατά τη γνώμη μου, δεν είναι ούτε πιο αποτελεσματικά, ούτε νέα, σε σχέση με τα προταθέντα από προηγούμενα διεθνή κείμενα".

Αυτό επισήμανε χθες η Αλίκη Γιωτοπούλου - Μαραγκοπούλου, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε το Ιδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, με θέμα τα αποτελέσματα της Διάσκεψης της Κοπεγχάγης για την κοινωνικά ανάπτυξη. Η Α. Μαραγκοπούλου ανέπτυξε μια από τις 10 πολιτικές "δεσμεύσεις" της Διάσκεψης, που αφορά την ανάγκη σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της ισότητας των δύο φύλων. "Στο θέμα της ισότητας των δύο φύλων και της προστασίας των δικαιωμάτων των γυναικών, η Διάσκεψη δεν πρόσθεσε τίποτα καινούριο, μάλλον επιδείνωσε κάποια πράγματα σε σχέση με τις προηγούμενες διασκέψεις κορυφής", είπε χαρακτηριστικά. Τεκμηριώνοντας την παραπάνω άποψη, τόνισε ότι στα κείμενα της διάσκεψης υπάρχει η σύσταση για ενθάρρυνση των γυναικών στην εκτέλεση μη αμειβόμενης εργασίας, δεν υπάρχει πουθενά απαγόρευση, ούτε καταδίκη της βίας κατά των γυναικών, ενώ η παράγραφος που αναφέρεται στην οικογένεια και στη συντροφικότητα, με βάση την ισότητα, είναι ανεπαρκής και δεν καθιερώνει την υποχρέωση συνένωσης των οικογενειών των νομίμων μεταναστών. "Πώς θα κατανικηθεί η παγκόσμια φτώχεια, αν δεν κατανικηθεί η φτώχεια της γυναίκας; Αν δεν αντιμετωπιστεί η ανεργία των γυναικών, που ουσιαστικά αποτελεί την πιο περιθωριοποιημένη κοινωνική κατηγορία;", διερωτήθηκε η Α. Μαραγκοπούλου.

Στη χθεσινή συνέντευξη, μίλησαν επίσης ο Ι. Φαρσεδάκης, καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, για τα δικαιώματα του ανθρώπου και ο καθηγητής Λ. Σισιλιάνος για τη σημασία της διάσκεψης.

Ποινική δίωξη κατά του Νικόδημου

Δύσκολες μέρες έρχονται για τον έκπτωτο μητροπολίτη Αττικής Νικόδημο, ο οποίος εκτός του ότι έχει χάσει τη μητροπολιτική του έδρα, τώρα καλείται και στα δικαστήρια για να δώσει απαντήσεις για μια σειρά αδικήματα που του προσάπτουν.

Συγκεκριμένα, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Η. Σπυρόπουλος, παρήγγειλε να δοθεί εντολή στον εισαγγελέα Πρωτοδικών για να ασκήσει ποινική δίωξη στο μητροπολίτη Νικόδημο για τις εξής αξιόποινες πράξεις: Αυθαίρετη χρησιμοποίηση μητροπολιτικών κτημάτων, υπεξαγωγή εγγράφων, αντιποίηση άσκησης υπηρεσιών λειτουργού της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και αντιποίηση τίτλου λειτουργού της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ημερίδα του ΕΜΠ για συγκοινωνιακό και τραμ

"Το συγκοινωνιακό σύστημα της Αθήνας σε μια περιβαλλοντική προοπτική", είναι το θέμα της ημερίδας που διοργανώνουν τα Τμήματα Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής - Πολεοδομίας και Χωροταξίας του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου την Τρίτη 4 Απρίλη. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί από τις 6 μ.μ. μέχρι τις 9.30 μ.μ. στην Αίθουσα Τελετών του ΕΜΠ, κτίρια "Αβέρωφ", Πατησίων 42.

Οπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, το ΕΜΠ θεωρεί ότι το συγκοινωνιακό, αποτελεί ένα από τα βασικότερα κλειδιά στην επίλυση των μεγαλυτέρων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Αθήνα, όπως του νέφους και της ποιότητας ζωής γενικότερα.

Από την άλλη πλευρά, σήμερα το θέμα αυτό για την Αθήνα όχι μόνο είναι σε επικίνδυνα οριακή κατάσταση, αλλά ευρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, δεδομένου ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα αποφάσεις σε συγκεκριμένες πτυχές του, όπως η κατασκευή του Τραμ της Αθήνας. Το αν τελικά θα αποφασίσει η πολιτική ηγεσία την κατασκευή αυτού του έργου, αλλά και με ποια χάραξη, με ποια προοπτική και με ποια τεχνικά χαρακτηριστικά, καθώς και με ποιο ρόλο στο όλο συγκοινωνιακό σύστημα της πρωτεύουσας, είναι θέμα που συζητείται πλατιά τον τελευταίο καιρό.

Απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα φιλοδοξούν να δώσουν οι επιστήμονες του ΕΜΠ, ενώ στο τέλος της ημερίδας θα πραγματοποιηθεί στρογγυλό τραπέζι, στο οποίο θα συμμετέχουν ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης, ο δήμαρχος Αθηναίων Δ. Αβραμόπουλος, ο πρόεδρος του Οργανισμού Αθήνας Κ. Ντηνιακός, ο πρόεδρος του ΟΑΣΑ Σ. Αυγερινός, ο πρόεδρος της "Αττικό Μετρό" Λ. Κίκηρας, οι καθηγητές Ι. Φρατζεσκάκης και Γ. Σαρηγιάννης κ.ά.

Προσφυγές στο ΣτΕ για τη ζεύξη Ρίου - Αντίρριου

Πρόκειται να εκδικαστούν στις 6 Απρίλη

Δυο προσφυγές κατά του έργου της ζεύξης Ρίου - Αντίρριου πρόκειται να εκδικαστούν στις 6 Απρίλη στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η μια προσφυγή έχει γίνει από τους κατοίκους του Ρίου Αχαφιας και αφορά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την κατασκευή του έργου της ζεύξης. Μεταξύ άλλων, οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι το έργο θα διχοτομήσει την πόλη τους, δημιουργώντας τους πρόβλημα διαμονής.

Η άλλη προσφυγή έχει γίνει από τον όμιλο "Κοινοπραξία Ρίο - Αντίρριο", η οποία, όπως είναι γνωστό, είχε αποκλειστεί από την τελική φάση του διαγωνισμού για την κατασκευή του έργου, επειδή πρότεινε υποθαλάσσια ζεύξη. Στην προσφυγή της η κοινοπραξία επισημαίνει ότι για την ανάθεση του έργου δεν εξετάστηκαν όλες οι λύσεις για τη ζεύξη, κάτι που θα έπρεπε να είχε κάνει το ΥΠΕΧΩΔΕ. Να υπενθυμίσουμε ότι οι εκπρόσωποι της κοινοπραξίας αυτής σε συνέντευξη Τύπου που είχαν δώσει παλιότερα είχαν υποστηρίξει ότι η λύση που πρότειναν θα στοίχιζε τα μισά λεφτά (60 δισ. δρχ.) από τη λύση της εναέριας ζεύξης που τελικά προκρίθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Πάντως, ανεξάρτητα από την οποιαδήποτε απόφαση πάρει το ΣτΕ, η προώθηση του έργου έχει μπλοκαριστεί μετά από παρέμβαση της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία ζητά την ακύρωση των διαδικασιών ανάθεσης που ακολουθήθηκαν μέχρι τώρα.

  • Εξάλλου, όπως έγραφε το περασμένο Σάββατο ο "Ρ", παρέμβαση για ακύρωση των διαδικασιών ανάθεσης έχει γίνει από τους ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και για το έργο της κατασκευής του βιολογικού καθαρισμού Θεσσαλονίκης.
2.500 άνεργοι γεωπόνοι!

Πάνω από 2.500 γεωπόνοι στη χώρα μας είναι άνεργοι, ενώ υπάρχουν 1.700 οργανικές θέσεις κενές στο υπουργείο Γεωργίας, στην ΑΤΕ, στη Δημόσια Εκπαίδευση, σε διάφορους Οργανισμούς και Συνεταιρισμούς.

Τα παραπάνω καταγγέλλει η Επιτροπή Ανέργων Γεωπόνων Μακεδονίας - Θράκης η οποία τονίζει ότι κάθε χρόνο περίπου 200 γεωπόνοι αποφοιτούν από τα ελληνικά πανεπιστήμια χωρίς ελπίδες να βρουν απασχόληση. Το πρόβλημα αναμένεται να οξυνθεί, επισημαίνουν οι άνεργοι γεωπόνοι, λόγω της Συνθήκης της ΓΚΑΤΤ και της νέας ΚΑΠ που επιβάλλουν τη συρρίκνωση των αγροτικών καλλιεργειών και την ερήμωση της υπαίθρου. Ζητούν να ληφθούν άμεσα μέτρα που θα επεκτείνουν την απασχόληση όπως η εφαρμογή των υπαρχόντων οργανογραμμάτων στο δημόσιο τομέα, η στήριξη των συνεταιρισμών και η κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων, ενώ καλούν όλους τους φορείς, συλλόγους και τις κλαδικές οργανώσεις γεωπόνων, σε διοργάνωση κινητοποιήσεων για την παραπέρα δημοσιοποίηση του προβλήματος και την άσκηση πίεσης για να επιλυθούν τα προβλήματα του κλάδου.

"Απαλλάσσουν" οι μάρτυρες τον Μιχ. Νηστικάκη

Σε μάρτυρες υπεράσπισης του πρώην υπαρχηγού της ΕΛΑΣ Μιχ. Νηστικάκη, ο οποίος δικάζεται μαζί με άλλα οχτώ άτομα για τη μεγάλη υπόθεση αρχαιοκαπηλίας στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, μετατράπηκαν χτες βασικοί μάρτυρες του κατηγορητηρίου. Ειδικότερα, ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης Ν. Γκελεστάθης κατέθεσε στο δικαστήριο ότι ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος "είναι ξένος με την εκδικαζόμενη υπόθεση" και ότι το υπουργείο του και ο ίδιος ήταν ενήμεροι για το ταξίδι του Νηστικάκη στη Γερμανία. "Αυτό είχε γίνει - πρόσθεσε ο μάρτυρας - για λόγους εθνικής ασφαλείας. Από εκεί έφερε σημαντικότατα στοιχεία της "Στάζι" για την τρομοκρατία, πράγμα που κακώς η Δικαιοσύνη παρασιωπά μέχρι σήμερα". Σημειώνεται πως, σύμφωνα με το βούλευμα που παρέπεμψε σε δίκη τον πρώην υπαρχηγό της ΕΛΑΣ, στη διάρκεια του ταξιδιού του στη Γερμανία είχε επαφές με τον επίσης κατηγορούμενο Στέφ. Ζησόπουλο, ο οποίος θα παραλάμβανε τα αρχαία.

Ο πρώην αρχηγός της ΕΛΑΣ, Αντ. Λαμπαδιάρης και ο πρώην διοικητής της Ασφάλειας Αττικής, Δημ. Αποστολόπουλος, είπαν, επίσης, στο δικαστήριο πως ο Μιχ. Νηστικάκης "στο πλαίσιο των καθηκόντων του για την πάταξη της αρχαιοκαπηλίας επιδείκνυε υπερβάλλοντα ζήλο για την ανεύρεση των αρχαίων και πήγαινε με το υπηρεσιακό του αυτοκίνητο στις συναντήσεις του με τους αρχαιοκάπηλους. Ηταν δε στην κρίση του πότε θα ενημέρωνε την υπηρεσία. Τις κινήσεις του - κατέληξαν - γνώριζαν τόσο ο Κ. Μητσοτάκης όσο και η Ντόρα Μπακογιάννη".

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Συμπαράσταση στους 29 δικηγόρους

Τη συμπαράσταση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) έχουν οι 29 δικηγόροι, οι οποίοι δεν προσήλθαν στα εκλογικά τμήματα, στα οποία είχαν διοριστεί δικαστικοί αντιπρόσωποι στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές στις 16 Οκτώβρη 1994.

Εναντίον των 29 δικηγόρων ασκήθηκε δίωξη από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών Γ. Γεράκη για παράβαση του άρθρου 109 της εκλογικής νομοθεσίας και ειδικότερα για απείθεια στην εκπλήρωση των καθηκόντων τους ως δικαστικοί αντιπρόσωποι.

Με χτεσινή ανακοίνωσή του ο ΔΣΑ ουσιαστικά επιρρίπτει τις ευθύνες για τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στις προηγούμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας. Συγκεκριμένα ο ΔΣΑ αναφέρει ότι "θα μεριμνήσει ώστε οι δικηγόροι να μην αποτελέσουν τα εξιλαστήρια θύματα καθυστερήσεων και χρονοτριβών, οργανωμένων η μη, που προέκυψαν κυρίως από την Εισαγγελία Πρωτοδικών".

Στην ίδια ανακοίνωση ο ΔΣΑ επισημαίνει ότι σε πολλές περιπτώσεις οι κοινοποιήσεις για διορισμό των δικηγόρων έγιναν εκπρόθεσμα ή στηρίχτηκαν σε υποθετική άρνηση εκείνων των δικηγόρων που δε βρέθηκαν στον τόπο επίδοσης.

Διαμαρτυρία φυλακισμένων στην Κω

Στάση για πέντε περίπου ώρες και αποχή από το μεσημεριανό φαγητό πραγματοποίησαν χτες οι κρατούμενοι στις φυλακές της Κω. Οι 47 κρατούμενοι ανέβηκαν χτες το πρωί στην ταράτσα των φυλακών με κύριο αίτημα την "υπό όρους απόλυσή τους". Τελικά, λίγο μετά το μεσημέρι και αφού εκπρόσωποι των κρατουμένων επικοινώνησαν με το γενικό γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης, Α. Τσουδερό, οι κρατούμενοι μπήκαν και πάλι στα κελιά τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ