ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Μάρτη 1995
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Αγώνας και αιτήματα ζωής για τους αγρότες

Συναντήσεις με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και τους αρμόδιους της κυβέρνησης, αποφασίστηκε χτες να ζητήσουν οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής

Αργά χτες το απόγευμα συνεδρίασε στη Λάρισα η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των αγροτών και αποφάσισε να ζητήσει να συναντηθεί σήμερα στην Αθήνα με τον υπουργό Γεωργίας (η συνάντηση γίνεται στις 10 π.μ.) και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.Στις συναντήσεις θα ζητήσει από την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα να σταθούν με αίσθημα ευθύνης απέναντι στον δίκαιο αγώνα των αγροτών και να δοθούν λύσεις στα οξυμένα προβλήματά τους.

Με ανακοίνωσή της η Επιτροπή χαιρετίζει τους χιλιάδες αγρότες που παίρνουν μαζικά και δυναμικά μέρος στις κινητοποιήσεις και στους τέσσερις νομούς και τους καλεί να παραμείνουν στις επάλξεις μέχρι τη δικαίωση του αγώνα. Ταυτόχρονα καλεί όλα τα άλλα κοινωνικά στρώματα να συμπαρασταθούν στον αγώνα των αγροτών που είναι κοινός και αφορά στη διάσωση της παραγωγικής βάσης της χώρας μας και στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του λαού μας.

Συγκεκριμένα στο ψήφισμα - ντοκουμέντο με τα αιτήματα των αγροτών που κατέληξε ομόφωνα η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα τονίζεται:

Ο ξεσηκωμός των αγροτών της Θεσσαλίας και των υπόλοιπων αγροτικών περιοχών της χώρας, δείχνει την οξύτητα των προβλημάτων που έφεραν σε αδιέξοδο χιλιάδες αγρότες, σαν αποτέλεσμα της αντιαγροτικής πολιτικής των κυβερνήσεων και της ΕΕ. Ο αγροτικός πληθυσμός μαζί και οι κτηνοτρόφοι οδηγούνται στην απόγνωση με την πολιτική συρρίκνωσης, υποβάθμισης και καταστροφής όλων των μεσογειακών προϊόντων που παράγει η χώρα μας όπως και των κτηνοτροφικών. Η νέα ΚΑΠ, η συμφωνία της ΓΚΑΤΤ και οι πρόσφατες προτάσεις της Κομισιόν που μέχρι στιγμής υιοθετούνται πιστά από τις ελληνικές κυβερνήσεις, θα σημάνουν το τέλος της αγροτικής μας οικονομίας. Στα πλαίσια αυτής της λογικής έρχεται σαν ενισχυτικό μέτρο των αντιαγροτικών επιδιώξεων των Βρυξελλών, ο φορομπηχτικός νόμος φορολόγησης των αγροτών και κτηνοτρόφων με τα δήθεν αντικειμενικά κριτήρια.

Μπροστά σ' αυτήν την κατάσταση αφανισμού της αγροτιάς της χώρας μας, όλοι οι αγρότες παλεύουν ενωμένοι για την ανατροπή αυτών των σχεδίων. Ξέρουμε ότι αυτός ο αγώνας δημιουργεί ορισμένα προβλήματα. Ομως δε γίνεται αλλιώς. Το μαχαίρι έφτασε στο κόκαλο για τους αγρότες και την αγροτική οικονομία. Ζητάμε:

  • Να μην εφαρμοστούν οι καταστροφικές προτάσεις της Κομισιόν για το βαμβάκι, τα οπωρολαχανικά, τα αμπελο - οινικά, τον καπνό, την κτηνοτροφία και συνολικά για τα προϊόντα που παράγει η χώρα μας.
  • Να απαιτήσει η κυβέρνηση ασκώντας το δικαίωμα του βέτο, εξαίρεση της ελληνικής αγροτικής οικονομίας από τις δεσμεύσεις και συμφωνίες των ΚΑΠ - ΓΚΑΤΤ.
  • Να ασκηθεί για ένα μεταβατικό στάδιο εθνική αγροτική πολιτική με σχέδιο και προσανατολισμό την ανάπτυξη, έτσι ώστε να μπορεί να ανταγωνιστεί ισότιμα τις άλλες ισχυρές αγροτικές οικονομίες των χωρών μελών της ΕΕ.
  • Να εφαρμοστεί άμεσα από την κυβέρνηση μια πολιτική συμπίεσης του μεγάλου κόστους παραγωγής για τα αγροτικά προϊόντα. Στη βάση αυτή, άμεσα ή έμμεσα η κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει ή να μειώσει την κρατική φορολογία και το ΦΠΑ στα μέσα εφόδια - καύσιμα που χρησιμοποιούν οι αγρότες για την καλλιέργεια των χωραφιών τους. Δημιουργία των απαιτουμένων έργων υποδομής και άμεση υλοποίηση του έργου της εκτροπής του Αχελώου.
  • Αμεση και ολοκληρωτική αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών από τις πλημμύρες του Οκτώβρη του 1994.
  • Αμεση ενίσχυση των καπνοπαραγωγών από εθνικούς πόρους για την κάλυψη του χαμένου εισοδήματός τους.
  • Μέτρα ενίσχυσης της κτηνοτροφίας και δασμών στα εισαγόμενα κτηνοτροφικά προϊόντα με αυστηρό έλεγχο της ποιότητάς τους.
  • Να εφαρμοστεί για φέτος ο προηγούμενος φορολογικός νόμος και να εξεταστεί με τη συμμετοχή και των αγροτών, νέος φορολογικός νόμος όπου ο καθένας θα πληρώνει σύμφωνα με αυτά που παράγει και εισπράττει και όχι αυτά που θα του ορίζει το υπουργείο.
Οι υπονομευτές πήραν την απάντηση

Στο κενό έπεσε η προσπάθεια της ΝΕ Λάρισας του ΠΑΣΟΚ να υπονομεύσει τον ενωτικό αγώνα των αγροτών του νομού.

Την περασμένη Παρασκευή το βράδυ - ακριβώς στο "παρά πέντε" της μεγάλης πανθεσσαλικής κινητοποίησης - η ΝΕ του κυβερνώντος κόμματος έβγαλε ανακοίνωση, με την οποία καλούσε τους αγρότες (προφανώς απευθυνόταν στους οπαδούς του ΠΑΣΟΚ... ) να μην πάρουν μέρος στον αγώνα, επειδή - όπως ισχυρίστηκε - ο νέος φορολογικός νόμος δεν τους θίγει και η κυβέρνηση θα δώσει λύσεις σε άλλα προβλήματα!

Την απάντηση την πήρε από τους αγρότες - και τους οπαδούς του ΠΑΣΟΚ - που πήραν δυναμικά και μαζικά μέρος στη χτεσινή κινητοποίηση, διαφυλάσσοντας τον ενωτικό της χαρακτήρα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Θεσσαλίας Γ. Μουτσόπουλος,ο οποίος μάλιστα προχώρησε ακόμα παραπέρα: Χαρακτήρισε - ξεδιάντροπα - την ενωτική κινητοποίηση των αγροτών της περιοχής σαν "ποδοσφαιρικού τύπου" εκδήλωση!

Προφανώς ο κ. Γενικός θα θεωρεί τους αγρότες, που αγωνίζονται για να προστατέψουν την ελληνική αγροτική παραγωγή και το εισόδημά τους, "χούλιγκανς"!

Δε σέβεται τίποτα ο κυβερνητικός υπηρέτης στη Θεσσαλία, που παίζει το ρόλο του κομματάρχη. Ούτε καν ότι βρίσκεται σε μια περιοχή απ' όπου, πριν 85 χρόνια, ξεκίνησε η επανάσταση των κολίγων...

Παναγροτικό αύριο και στην Αιτωλοακαρνανία

Κλείνει και η Δυτική Ελλάδα από αύριο, καθώς "στο χορό" των αγροτικών συλλαλητηρίων, που πραγματοποιούνται πανελλαδικά, μπαίνουν και οι αγρότες του Ν. Αιτωλοακαρνανίας. Την απόφαση για το νομαρχιακό συλλαλητήριο πήραν από κοινού η ΟΑΣ Αιτωλοακαρνανίας και η Ενωση Αγρινίου - Βόνιτσας - Αιτωλικού, για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην κοροϊδία με τα καπνά και γενικότερα στην καταστροφική Ευρωπαϊκή πολιτική που εφαρμόζουν, πειθήνια, οι εκάστοτε κυβερνήσεις.

Η κινητοποίηση, που ακολουθεί εκείνη του Φεβρουαρίου κατά την οποία οι αγρότες του νομού κράτησαν κλειστό το νομό παραμένοντας επί τέσσερες μέρες στους δρόμους, αναμένεται να δημιουργήσει μεγάλα συγκοινωνιακά προβλήματα, καθώς προγραμματίζεται να κλείσει η γέφυρα του Εύηνου. Θα γίνουν προσυγκεντρώσεις σε: Ξηρόμερο (θέση Σαμάρι), Αγιο Δημήτριο Αγρινίου, Συκιά Μακρύνειας και Κεφαλόβρυσο Αιτωλικού, απ' όπου πρόκειται να κατευθυνθούν για το κλείσιμο της γέφυρας στον Εύηνο.

Στις 22 - 23 Μάρτη οι έμποροι - ΕΒΕ θα κλείσουν τα καταστήματά τους με αίτημα τη μη εφαρμογή των "αντικειμενικών κριτηρίων" στη φορολόγησή τους, την κατάργηση του συντελεστή 35% κλπ. Θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο σινεμά Ανεσις.

  • Πανηλειακή συγκέντρωση διαμαρτυρίας αγροτών και κτηνοτρόφων γίνεται και στον Πύργο Ηλείας την Πέμπτη 23 Μάρτη

Στην Καλαμπάκα

Στη Λάρισα (Γέφυρα Τρικάλων)

Στα Τέμπη

Στη Φαρκαδόνα

Στο Βελεστίνο

Κλειστή και η Εθνική Θεσσαλονίκης - Καβάλας

Κλειστή από τις 11 π.μ. μέχρι αργά το βράδυ παρέμεινε χτες η Εθνική οδός Θεσσαλονίκης - Καβάλας στο 43ο χιλιόμετρο στο ύψος της κοινότητας Στίβος, από εκατοντάδες καπνοπαραγωγούς του Λαγκαδά, του Ζαγκλιβερίου και της Β. Χαλκιδικής που διαμαρτύρονται για την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης. Από νωρίς το πρωί εκατοντάδες παραγωγοί είχαν συγκεντρωθεί στην κοινότητα Στίβος μετά από κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ) και αφού προηγουμένως έγινε σύσκεψη με τη συμμετοχή παραγωγών και εκπροσώπων από τους αγροτικούς συλλόγους. Στη σύσκεψη όλοι οι παραγωγοί συμφώνησαν για τον αποκλεισμό της Εθνικής οδού και να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. "Συγκεντρωθήκαμε εδώ με 130 τρακτέρ και αρκετά αγροτικά αυτοκίνητα, τόνισε ο Σ. Γραβέλος. Θα συνεχίσουμε τον αποκλεισμό του δρόμου, συσπειρωμένοι γύρω από τις ΣΕΑ και μέχρι να δώσουν απάντηση στα αιτήματά μας".

Στη συγκέντρωση των αγροτών παραβρέθηκε και κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευτή Θεσσαλονίκης Γ. Κατσαρό,ο οποίος εξέφρασε τη συμπαράσταση του Κόμματος στον αγώνα των καπνοπαραγωγών. "Αυτή είναι μόνο η αρχή, είπε στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΕΑΣ Αρναίας Κ. Χαϊδευτός. Καταγγέλλω την απουσία της ΠΑΣΕΓΕΣ και της ΓΕΣΑΣΕ και πιστεύω ότι οι αγρότες μόνο μέσα από τους δυναμικούς τους αγώνες θα δικαιωθούν".

Μεγάλο συλλαλητήριο στην Κέρκυρα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το παγκερκυραϊκό αγροτικό συλλαλητήριο χτες. Συμμετείχαν πάνω από 1.000 αγρότες και αγρότισσες που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Σαρόκου απ' όλες τις περιοχές του νησιού με πρόσκληση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Κέρκυρας.

Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωκράτης Παπαδάτος που κατάγγειλε την καταστροφική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κοινότητας που εφαρμόζουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις στη χώρα μας και έχουν φέρει σε αδιέξοδο τους αγρότες. Επίσης, ο πρόεδρος της ΟΑΣ Κέρκυρας κατάγγειλε την πολιτική της κυβέρνησης που αφήνει ασύδοτους τους εμποροβιομήχανους να πουλάνε όσο θέλουν τα γεωργικά εφόδια, ενώ στα ύψη έχουν φθάσει και οι τιμές των λιπασμάτων και των ζωοτροφών που απελευθερώθηκε η αγορά τους από την κυβέρνηση της ΝΔ. Τελειώνοντας κάλεσε την κυβέρνηση να αναλογιστεί τις ευθύνες της και να πάρει μέτρα προστασίας του ελαιόλαδου διασφαλίζοντας το εισόδημα των Κερκυραίων αγροτών.

Στη συγκέντρωση διαβάστηκαν ψηφίσματα συμπαράστασης από δεκάδες μαζικούς φορείς του νησιού, από τους δήμους και πολλές κοινότητες. Στο τέλος ακολούθησε μαχητική πορεία στη Νομαρχία όπου και αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων επέδωσε το ψήφισμα στον εκλεγμένο Νομάρχη και στην Περιφερειακή Διευθύντρια. Ο πρόεδρος της ΟΑΣΚ βγαίνοντας, κατάγγειλε στους συγκεντρωμένους την "κατάληψη" της Νομαρχίας από τις αστυνομικές δυνάμεις που είχαν κατακλύσει το κτίριο μέσα και γύρω. Τέλος, κάλεσε τους αγρότες να είναι σε ετοιμότητα για νέους αγώνες.

Η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ με σχετική ανακοίνωσή της χαιρέτισε το παγκερκυραϊκό συλλαλητήριο των αγροτών δηλώνοντας πως στηρίζει τα δίκαια αιτήματά τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ