ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Μάρτη 1995
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πατριωτική απάντηση

"Γιατί να μη διαμαρτύρονται οι βιομήχανοι και οι μεγαλοϊδιοκτήτες των ΜΜΕ, που οι αγρότες απέκλεισαν τους εθνικούς δρόμους, διεκδικώντας λύσεις στα προβλήματά τους; Αφού αυτοί δε χρειάζεται να βγουν στους δρόμους για να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Εχουν με το μέρος τους τις κυβερνήσεις και τους πολιτικούς τους και ό,τι θέλουν το παίρνουν αμέσως". Μ' αυτά τα λίγα λόγια, ένας από τους εξεγερμένους αγρότες του θεσσαλικού κάμπου, απάντησε στις συκοφαντικές επιθέσεις που δέχεται το αγροτικό κίνημα από την κυβέρνηση, τον ΣΕΒ και τα ΜΜΕ, για τις μορφές πάλης που, εκ των πραγμάτων, αναγκάζεται να επιλέξει. Πράγματι, οι αγρότες δεν είχαν άλλη επιλογή - από το να βγουν με τα τρακτέρ στους δρόμους - για να αναδείξουν τα προβλήματά τους, να απαιτήσουν από την κυβέρνηση να τους ακούσει και να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους. Η πίεση που ασκείται - με τη συνέχιση των κινητοποιήσεων - προς την κυβέρνηση, αλλά και προς τα πολιτικά κόμματα, να σκύψουν, επιτέλους, στα προβλήματα των αγροτών και να δοθούν λύσεις, έφερε τα πρώτα αποτελέσματα. Το αγροτικό πρόβλημα της χώρας - απόρροια της πολιτικής που εκπέμπεται από την ΕΕ και η οποία εφαρμόζεται δουλικά από τις ελληνικές κυβερνήσεις - ήρθε στο προσκήνιο, έγινε "πρώτο θέμα" στα ΜΜΕ (έστω και με διαστρεβλωτικό τρόπο) κι όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου τέθηκαν προ των ευθυνών τους.

Ακόμη και οι αόριστες δεσμεύσεις της κυβέρνησης για ικανοποίηση κάποιων από τα αιτήματα είναι αποτέλεσμα του ανυποχώρητου ενωτικού αγώνα των αγροτών. Βεβαίως, αυτός ο αγώνας δε στοχεύει, απλώς, στη λύση κάποιων άμεσων προβλημάτων. Είναι αγώνας για τη σωτηρία της αγροτικής παραγωγής στη χώρα μας, γι' αυτό και θα είναι μακροχρόνιος κι όχι απλώς "μια τουφεκιά στον αέρα", όπως λογάριαζε η κυβέρνηση και ελπίζει η ΝΔ και ουσιαστικά θα στρέφεται εναντίον της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Για να έχει, όμως, μακροπρόθεσμα θετικά αποτελέσματα ο αγώνας των αγροτών, πρέπει να συντονιστεί με την πάλη των άλλων κοινωνικών τάξεων και στρωμάτων, που πλήττονται το ίδιο, από την ίδια πολιτική, η οποία εκπέμπεται από ίδιο "κέντρο" και εφαρμόζεται από τις εναλλασσόμενες ελληνικές κυβερνήσεις. Κι από αυτή την άποψη, είναι πολύ σημαντικό, ότι ταυτόχρονα με τους αγρότες, στο ίδιο "χαράκωμα της μάχης" βρίσκονται και οι επαγγελματοβιοτέχνες, παλεύοντας όχι απλώς για το "φορολογικό", αλλά για τη σωτηρία της μικρής επιχείρησης στην Ελλάδα, που απειλείται άμεσα με εξαφάνιση μπροστά στη ληστρική επιδρομή των πολυεθνικών. Ετσι εξηγείται και το γεγονός ότι οι κινητοποιήσεις έχουν εξαπλωθεί απ' άκρου σ' άκρον της χώρας και συμμετέχει το 100% των επαγγελματοβιοτεχνών. Δεν απομένει, παρά να μπουν ενωτικά, δυναμικά και οργανωμένα σ' αυτόν τον αγώνα και οι εργάτες και να παλέψουν, όχι μόνο για τη λύση μεμονωμένων προβλημάτων τους, αλλά για τη σωτηρία της βιομηχανικής βάσης, η οποία έχει συρρικνωθεί επικίνδυνα, με την αποβιομηχάνιση και τις ιδιωτικοποιήσεις, που άρχισαν εδώ και χρόνια και βρίσκονται σε εξέλιξη.

Εμπόδιο στην ανάπτυξη της πάλης των εργαζομένων προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί η πολιτική που ακολουθεί η ηγεσία του συνδικαλιστικού τους κινήματος. Μια πολιτική που καλλιεργεί την αυταπάτη ότι προβλήματα όπως αυτό της συρρίκνωσης της παραγωγικής βάσης στη χώρα μας - που σχεδιάστηκε από τις πολυεθνικές και την ΕΕ - μπορούν να λυθούν με τη "συναίνεση" και τον "κοινωνικό διάλογο". Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, υποταγμένη σ' αυτή τη λογική όχι μόνο δε συντονίζει την πάλη των εργαζομένων, αλλά στέκεται στο "αντίπαλο στρατόπεδο" - μαζί με την κυβέρνηση και τον ΣΕΒ - κι αντί να εκδηλώσει τουλάχιστον τη συμπαράστασή της στον αγώνα των αγροτών και των ΕΒΕ συμμετέχει, με πρόσχημα το "φορολογικό", στην κατασυκοφάντηση και υπονόμευσή του. Οι εργαζόμενοι πρέπει να παραμερίσουν τα "μπλόκα" που στήνει μπροστά τους η ΓΣΕΕ, ν' αναπτύξουν κύμα αλληλεγγύης και να συμπαραταχτούν στον κοινό αγώνα, με τα άλλα κοινωνικά στρώματα.

Στην ενιαία, σκληρή και αδυσώπητη επίθεση της ΕΕ και των πολυεθνικών κατά της παραγωγικής βάσης της Ελλάδας, είναι αναγκαίο να υπάρξει μια ενιαία, αγωνιστική απάντηση της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Απαιτείται, δηλαδή, η δημιουργία ενός κοινού λαϊκού μετώπου αντίστασης και πάλης. Η ανάπτυξη αυτού του μετώπου θα είναι σε θέση να επιβάλλει αλλαγές στους συσχετισμούς δύναμης, σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο και να θέσει τις βάσεις για την εφαρμογή μιας ριζικά διαφορετικής πολιτικής προς όφελος του λαού και υπέρ της εθνικής ανεξαρτησίας της Ελλάδας.

|Π9Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

Περιμένουν την ώρα της νίκης

Πρωτοφανής αγωνιστική έξαρση των αγροτών. Πληθαίνουν τα συλλαλητήρια, οι συγκεντρώσεις και τα μπλόκα στους δρόμους. Κλειστή από χτες το απόγευμα και στο Σχηματάρι η Εθνική Αθήνας - Θεσσαλονίκης

Για ένατη συνεχή μέρα χτες οι αγρότες παρέμειναν δίπλα στα τρακτέρ τους συνεχίζοντας τον ηρωικό αγώνα τους που συγκλονίζει ολόκληρη της Ελλάδα. Κλιμακώνοντας μάλιστα την κινητοποίησή τους πυκνώνουν τα "μπλόκα", ενώ οι κάτοικοι σε όλα τα χωριά βρίσκονται "επί ποδός", έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να αποκλείσουν δρόμους.

Στα τέσσερα "μπλόκα" των τρακτέρ που βρίσκονται επί της Εθνικής Οδού -στον Αλμυρό, το Βελεστίνο, στη "Βιοκαρπέτ", στη διασταύρωση με την οδό Λάρισας - Βόλου και στο Συκούριο - οι αγρότες όχι μόνο αντέχουν αλλά δείχνουν ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα να συνεχίσουν την πάλη τους, μέχρι την τελική δικαίωση. Οργισμένοι και "πεισμωμένοι" από την άρνηση του πρωθυπουργού να δεχτεί για διάλογο την Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα και την αδιαλλαξία της κυβέρνησης που δεν ικανοποιεί τα δίκαια αιτήματά τους, συσπειρώνονται γύρω από τις Συντονιστικές Επιτροπές και δεν είναι διατεθειμένοι να το "κουνήσουν ρούπι" από εκεί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν ενημερώνονται από εκπροσώπους της Συντονιστικής Επιτροπής για τις νέες εξελίξεις και τους ζητούν τη γνώμη τους για την πορεία της κινητοποίησης, οι "φρουροί των μπλόκων" απαντούν με τις ίδιες πάντα φράσεις: "Συνεχίζουμε μέχρι να δικαιωθούμε".

Η ίδια αποφασιστικότητα - στηριγμένη στην ενότητα των αγροτών - παρατηρείται και σε όλα τα άλλα μπλόκα που έχουν στηθεί μέσα στους Θεσσαλικούς νομούς.

Δεν πτοούνται οι αγρότες ούτε από τις φήμες ότι θα έρθουν τα ΜΑΤ, οι οποίες συνεχίζονται, ούτε από τις απειλές κυβερνητικών παραγόντων που μιλούν για "αστικές ευθύνες" και βάζουν τον ΟΣΕ και τη "ΔΕΛΤΑ" να ζητούν υπέρογκα ποσά ως αποζημίωση για τα κέρδη που χάνουν λόγω του αποκλεισμού των δρόμων και δεν πέφτουν θύματα του αποπροσανατολισμού που καλλιεργείται από τα ΜΜΕ. Μάλιστα - έχοντας τώρα πείρα - ζητούν να μιλούν εκπρόσωποί τους μόνο στα"ζωντανά" δελτία ειδήσεων των καναλιών, ώστε να μην διαστρεβλώνονται τα λεγόμενά τους.

Ηδη η "καραμέλα" ότι οι αγρότες αντιδρούν για να μην πληρώνουν φόρους δεν "περπατάει" πλέον και τα πραγματικά αιτήματα της αγροτικής εξέγερσης, έχουν έρθει στο προσκήνιο. Επιμένοντας στην ενότητά τους και παραμερίζοντας τις πολιτικές και κομματικές διαφοροποιήσεις τους, οι αγρότες της Θεσσαλίας περιμένουν την ώρα της νίκης.

Στη Φθιώτιδα

Ενισχύεται μέρα με τη μέρα ο αγώνας των αγροτών της Φθιώτιδας, η οποίοι συνεχίζουν να κρατούν δυναμικά τα "μπλόκα" τους. Η Εθνική Οδός Αθηνών - Θεσσαλονίκης παραμένει κλειστή στο ύψος των Λιβανάτων και χτες το εκεί οδόφραγμα δυνάμωσε με την παρουσία και άλλων τρακτέρ, καθώς και στη διασταύρωση της Ανθήλης. Επίσης, κλειστός είναι ο δρόμος από Λαμία προς Δομοκό στο είκοσι δύο και το σαράντα ένα χιλιόμετρο, ενώ στην Τιθορέα είναι κλειστός ο δρόμος και η σιδηροδρομική γραμμή. Χτες, αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα του νομού πραγματοποίησε επιτόπου, στα οδοφράγματα, ενημερωτικές συγκεντρώσεις με τους αγρότες της επαρχίας Δομοκού. Επίσης στην πλατεία της Κοινότητας Μάκρης πραγματοποιήθηκε με επιτυχία συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εκεί αγροτών και στα χωριά της περιοχής του Λιανοκλαδίου επικρατεί έντονη κινητικότητα. Από την πλευρά της, η ΝΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή της στο δίκαιο αγώνα των αγροτών του νομού και κλιμάκιό της πραγματοποίησε χτες περιοδείες στα οδοφράγματα και στα χωριά Ανθήλη και Λιανοκλάδι.

Στη Θήβα

Από άκρου σ' άκρου είναι αποκλεισμένη η Βοιωτία. Χτες αγρότες της περιοχής Οινοφύτων απέκλεισαν την Εθνική Οδό στο ύψος του Σχηματαρίου, ενώ κλειστός παρέμενε για 7η συνεχόμενη μέρα ο σιδηροδρομικός σταθμός της Θήβας. Οι δρόμοι του νομού είναι κλειστοί σε άλλα πέντε σημεία: ΣτηνΑγία Παρασκευή,στη Δαύλεια,τη Χαιρώνεια,τη διασταύρωση Αη - Γιάννη και στο Κάστρο έξω από τον Ορχομενό. Χτες εξάλλου το Νομαρχιακό Συμβούλιο Βοιωτίας εξέφρασε ομόφωνα τη συμπαράστασή του στον αγώνα των αγροτών και χαρακτήρισε τα αιτήματά τους δίκαια.

Στην Εύβοια

Κλειστό συνεχίζουν να κρατούν οι αγρότες της Ιστιαίας τον επαρχιακό δρόμο προς Αιδηψό, ενώ έχουν αποκλείσει και τη γραμμή του πορθμείου στον Αγιόκαμπο. Με αφορμή τις κινητοποιήσεις των αγροτών, που ξεκίνησαν και στην Εύβοια, σε μια στιγμή που κινητοποιούνται και οι επαγγελματοβιοτέχνες του νομού, ο επικεφαλής της ΝΑΣ, νομαρχιακός σύμβουλος Δ. Ραχιώτης, απηύθυνε δημόσια πρόσκληση για συζήτηση των προβλημάτων και την έκφραση αλληλεγγύης, από το Νομαρχιακό Συμβούλιο. Ακόμα, χτες το βράδυ συνεδρίασε το ΔΣ της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Εύβοιας, προκειμένου να λάβει απόφαση για την πραγματοποίησης συλλαλητηρίου στη Χαλκίδα, την Παρασκευή.

Νέα μέτωπα στη Β. Ελλάδα

Με νέα μέτωπα στη Χαλκιδική,την Πιερία,τη Θεσσαλονίκη και την Κοζάνη αναμένεται να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες της Β. Ελλάδας, ενώ συνεχίζονται οι αποκλεισμοί των δρόμων στην Ξάνθη,την Ημαθία και τη Γαλάτιστα Χαλκιδικής και στον κόμβο Μαυροματίου.Επίσης στο Κιλκίς με απόφαση του Αγροτικού Συλλόγου Μεταλλικού και Μεγάλης Βρύσης αποφάσισαν να κλείσουν από σήμερα το πρωί τον κόμβο Μεταλλικού.

Στην Ξάνθη αποκλεισμένη παραμένει η γέφυρα του ποταμού Νέστου και το 8ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Ξάνθης - Σταυρούπολης.Οι αγρότες του νομού πέρα από τα γενικότερα αιτήματα, ζητούν να επιδοτηθούν τα κόμιστρα της διακίνησης των αγροτικών προϊόντων της Θράκης και να υλοποιηθεί το πρόγραμμα άρδευσης από το φράγμα του Νέστου.

Στη Βέροια οι αγρότες και κύρια οι ροδακινοπαραγωγοί, έχουν αποκλείσει την παλιά Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Βέροιας και τον δρόμο Βέροιας - Αλεξάνδρειας.Στη Χαλκιδική κλειστός είναι δρόμος Θεσσαλονίκης - Πολυγύρου,από τους κτηνοτρόφους της Γαλάτιστας και τους αγρότες στο Μαυρομάτι, ενώ την Παρασκευή το πρωί θα πραγματοποιηθεί αγροτικό συλλαλητήριο στον Πολύγυρο.

Μέχρι χτες το απόγευμα η Συντονιστική επιτροπή Αγώνα της Θεσσαλονίκης και Β. Χαλκιδικής είχε έρθει σε επαφή με τους αγρότες των Τρίγλιων,των Επωνύμων και των Βασιλικών εξετάζοντας το ενδεχόμενο του αποκλεισμού των δρόμων στα όρια των παραπάνω κοινοτήτων. Επίσης η Συντονιστική Επιτροπή Θεσσαλονίκης ετοιμάζει νέους αποκλεισμούς στο Στίβο και τη Νυμφόπετρα.Ανάλογη κινητικότητα υπάρχει και στους Νομούς Πιερίας και Κοζάνης, ενώ σε Πτολεμαφιδα, Φλώρινα και Νάουσα, μαζί με τους επαγγελματοβιοτέχνες, στις συγκεντρώσεις θα συμμετέχουν και οι αγρότες με τα τρακτέρ τους. Στην Πιερία πιο συγκεκριμένα, μέσα στις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη των Αγροτικών Συλλόγων ώστε να αποφασιστούν κινητοποιήσεις.

Μην "ακουμπάτε" εκεί...

Νάτος ο "γκαιμπελίσκος". Ο γνωστός ακριβοπληρωμένος προβοκάτορας Κακαουνάκης επιχείρησε να σπιλώσει την τιμή και την υπόληψη του Γ. Παττάκη, εκπροσώπου των εξεγερμένων αγροτών της Θεσσαλίας, επιχειρώντας να τον παρουσιάσει ως φοροφυγά! Αφού δεν κατάφεραν υπουργοί, άλλοι κυβερνητικοί παράγοντες, "δημοσιογραφίσκοι των ματσουκιών" και "μεγαλοδημοσιογράφοι" του"συγκροτήματος Λαμπράκη" να εμφανίσουν τον Γ. Παττάκη σαν "μεγαλοτσιφλικά" και "κομματικό εγκάθετο", έρχεται τώρα ο Κακαουνάκης να τον παρουσιάσει σαν φοροφυγά, επειδή - λέει - δήλωσε μικρό εισόδημα στη φορολογική του δήλωση.(Αλήθεια, γιατί βγαίνει - από τις γνωστές "πηγές" - στη δημοσιότητα η δήλωση ενός αγρότη κι όχι π.χ. του κ. Αλαφούζου, αφεντικού του Κακαουνάκη;).

Τσάμπα ο κόπος, όμως, όλων όσοι ψάχνουν να βρουν κάτι για να υποσκάψουντο κύρος του συνδικαλιστή. Ο Γ. Παττάκης ούτε "μεγαλοκτήμονας" είναι - γι' αυτό και εμφανίζει μικρό αγροτικό εισόδημα στη δήλωση - ούτε ως "κομματικός εγκάθετος" λειτουργεί - γι' αυτό και τυγχάνει της αναγνώρισης και της εκτίμησης των αγροτών - χωρίς ποτέ να κρύψει ότι είναι στέλεχος του ΚΚΕ. Δεν εμφανίστηκε σαν κομήτης στο αγροτικό και γενικότερα στο λαϊκό κίνημα. Είναι, επί πολλά χρόνια, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, υπήρξε μέλος της διοίκησης της ΓΕΣΑΣΕ - φυσικά δε συμμετέχει στη σημερινή νόθα - και είναι μέλος του ΔΣ της ΠΑΣΕΓΕΣ.

Ακόμη, από το 1975 και επί πέντε χρόνια διατέλεσε αντιπρόεδρος και στη συνέχεια μέχρι το 1994, πρόεδρος της κοινότητας Νίκαιας - από κει και το επιπλέον εισόδημα που φαίνεται στη φορολογική δήλωσή του - στα τέσσερα τελευταία χρόνια ήταν μέλος της διοίκησης της ΤΕΑΚ Λάρισας και νομαρχιακός σύμβουλος. Ας το χωνέψουν, λοιπόν, όλοι: Οι αήθεις και συκοφαντικές επιθέσεις εναντίον ενός συνδικαλιστή, που πρόσφερε και προσφέρει στον αγώνα για τη λύση των προβλημάτων της αγροτιάς, ενός υπηρέτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν πιάνουν τόπο. Αλλωστε σε τούτο τον τόπο "και λίγοι είμαστε και καλά γνωριζόμαστε".

Πανελλαδική σύσκεψη σήμερα στη Λάρισα

Τον παλμό της μαχόμενης ελληνικής αγροτιάς, που ξεσηκώθηκε και παλεύει για τα δίκια της, θα μεταφέρουν σήμερα στη Λάρισα, οι εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων και των Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών απ' όλη τη χώρα, που κλήθηκαν να συμμετάσχουν στην πανελλαδική σύσκεψη την οποία διοργανώνει η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των αγροτών. Στη σύσκεψη θα συζητηθούν και θα παρθούν μέτρα για τον καλύτερο συντονισμό της πάλης σε πανελλαδικό επίπεδο. Η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα επιμένει να ζητά συνάντηση με τον πρωθυπουργό για να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα του αγροτικού κόσμου. Θεωρεί ότι οι αόριστες υποσχέσεις των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, δεν ικανοποιούν τους αγρότες, ούτε λύνουν τα προβλήματα και ζητά διευκρινίσεις και συγκεκριμένες δεσμεύσεις της κυβέρνησης για τα αιτήματα που αφορούν στη μείωση της τιμής του πετρελαίου, του ΦΠΑ για την αγορά των γεωργικών μέσων και εφοδίων, να μην εφαρμοστούν οι καταστροφικές προτάσεις της Κομισιόν που θα πλήξουν δυναμικές καλλιέργειες της χώρας μας και για όλα τ' άλλα αιτήματα των αγροτών.

Προκειμένου να γίνουν δεκτές αυτές οι συγκεκριμένες προτάσεις και θέσεις της - που απηχούν και εκφράζουν όλους τους αγρότες της Θεσσαλίας - κλιμακώνει τον αγώνα, καλώντας σε συνολικό αποκλεισμό όλων των επαρχιακών συγκοινωνιακών κόμβων της Θεσσαλίας.

Ταυτόχρονα, κάλεσε τους εργαζόμενους, τους επαγγελματοβιοτέχνες, τους συνταξιούχους, τη νεολαία να εκφράσουν την ενεργή συμπαράσταση κι αλληλεγγύη τους στον αγώνα των αγροτών.

Ανταποκρινόμενοι σ' αυτή την έκκληση χτες επισκέφτηκαν τα "μπλόκα" και εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων, η διοίκηση του Συνδικάτου Οικοδόμων Λάρισας και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των συνταξιουχικών σωματείων Λάρισας. Με δηλώσεις τους εκφράζουν τη συμπαράστασή τους οι Γ. Νταφούλης και Θ. Σερδένης,Νομαρχιακοί Σύμβουλοι Λάρισας, οι οποίοι επισημαίνουν ότι ο Νομάρχης Γ. Φλώρος θα έπρεπε να σταθεί στο πλευρό των αγροτών, να συμβάλει στη λύση των οξυμένων προβλημάτων τους και όχι να συκοφαντεί τον αγώνα τους και τους ίδιους.

Στο μεταξύ σήμερα "νεκρώνουν" και οι πόλεις της Θεσσαλίας, μετά την απόφαση των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων, να κλείσουν όλες τις επιχειρήσεις και τα καταστήματα, συμμετέχοντας στην πανελλαδική κινητοποίηση που διοργανώνει η ΓΣΕΒΕΕ.

Ετσι, ο αγώνας πλέον σ' ολόκληρη τη Θεσσαλία παίρνει παλλαϊκές διαστάσεις. Ενας αγώνας για τη σωτηρία της παραγωγικής βάσης της χώρας μας που κινδυνεύει άμεσα να συρρικνωθεί μέχρι αφανισμού, εξαιτίας της επίθεσης που δέχεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις πολυεθνικές.

Συμπαραστέκονται οι συνταξιούχοι

Τη συμπαράστασή της στο δίκαιο αγώνα των αγροτών δηλώνει με επιστολή της προς τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Λάρισας η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Συνταξιούχων. Οι συνταξιούχοι ζητούν από την κυβέρνηση να κάνει δεκτά τα αιτήματα των αγροτών, να προστατέψει την παραγωγή και το εισόδημά τους. Τονίζουν δε στους αγρότες ότι "μόνο η ενότητα και ο αγώνας θα φέρει αποτελέσματα".

Τεράστιες ζημιές από τον παγετό

Ζημιές, που στις περισσότερες των περιπτώσεων αγγίζουν το 100%, προκάλεσε ο παγετός σε χιλιάδες στρέμματα με δεντροκαλλιέργειες του νομού Λάρισας. Πολλοί παραγωγοί στις περιοχές του Τυρνάβου, του Αμπελώνα, των παρακάρλιων χωριών (Καλαμακίου, Καστρίου, Πλασιάς, Αμυγδαλής), Ελασσόνας, Συκουρίου, Πλατυκάμπου, οι οποίοι είχαν ως μοναδική πηγή εσόδων τη δεντροκαλλιέργεια, θα μείνουν το 1995 χωρίς το παραμικρό εισόδημα.

Η ζημιά ήταν σχεδόν ολοκληρωτική, γιατί η παγωνιά "έπεσε" στο πιο κρίσιμο χρονικά σημείο της παραγωγικής διαδικασίας των δέντρων και η διάρκειά της υπήρξε μεγάλη.

Με υπομνήματά τους προς τη Νομαρχία, κοινοτάρχες και εκπρόσωποι των αγροτικών συλλόγων και συνεταιρισμών των περιοχών που πλήγησαν ζητούν να γίνουν έγκαιρα οι αποτιμήσεις των ζημιών από τα κλιμάκια των γεωπόνων και να δοθούν οι αποζημιώσεις.

Με ερώτησή του στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος ζητάει να επισπευστούν οι διαδικασίες εκτίμησης των ζημιών και αποζημίωσης των παραγωγών.

Τα μπλόκα των ξεσηκωμένων αγροτών των Τρικάλων στη Θεόπετρα και το Ζάρκο επισκέφτηκε χτες και μετέφερε στους αγρότες τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον αγώνα τους, ο Σπύρος Στριφτάρης μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ