ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Μάρτη 1995
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
"Νέκρωσε" και η Β. Ελλάδα

Μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις των τελευταίων χρόνων πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Κλειστά τα καταστήματα σε Μακεδονία και Θράκη. Γενική κινητοποίηση στη Νάουσα

Νέκρωσε χτες όλη η Βόρεια Ελλάδα από την κινητοποίηση των ΕΒΕ. Ολα τα καταστήματα παρέμειναν κλειστά ενώ στις μεγάλες πόλεις πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας.

Στη Θεσσαλονίκη από τα μικρομάγαζα στις γειτονιές μέχρι και τα εμπορικά στο κέντρο της πόλης, τα ρολά ήταν κατεβασμένα. Μόνο τα μεγάλα πολυκαταστήματα άνοιξαν και ελάχιστοι "αμετανόητοι" οι οποίοι όμως δεν κέρδισαν τίποτα καθώς όλοι οι δρόμοι ήταν άδειοι και το καταναλωτικό κοινό ανύπαρκτο.

Η συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε μέσα και έξω, λόγω του όγκου της συμμετοχής, στις 10.30 στον κινηματογράφο ΡΙΟ, ήταν από τις μεγαλύτερες των τελευταίων χρόνων. Ο κεντρικός ομιλητής, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Χρήστος Φωλιάς,αναφέρθηκε εκτενώς στο δράμα που ζουν χιλιάδες μικρομεσαίοι καθημερινά, λόγω της κρίσης της αγοράς και στο τελειωτικό χτύπημα που δίνεται στους ΕΒΕ από το φορολογικό καθώς και στην πολιτική της κυβέρνησης που ευνοεί τις πολυεθνικές. Χαιρετισμούς απηύθυναν οΓιάννης Τζένας,αντιπρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου, ο Μιχάλης Τζιάλλος,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων, ο Θ. Νικολαφιδης,πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου και ο Αριστείδης Λοζρικίδης,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών.

Ενταση δημιουργήθηκε όταν το λόγο προσπάθησαν να πάρουν οι εκπρόσωποι των κομμάτων. Από το ΠΑΣΟΚ αν και κλήθηκε, δεν τόλμησε να εμφανισθεί κανείς. Ο βουλευτής της ΝΔ Π. Ψωμιάδης κάτω από τις έντονες διαμαρτυρίες προσπάθησε να κερδίσει τις εντυπώσεις λέγοντας ότι είναι και ο ίδιος έμπορος, αλλά δεν τα κατάφερε. Ανάλογα αντιμετωπίστηκαν και οι εκπρόσωποι της Πολιτικής Ανοιξης και του "ΣΥΝ". Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Κατσαρός,ανατρέποντας το κλίμα, τόνισε ότι την καταδίκη των ΕΒΕ πρέπει να την εισπράξουν αυτοί που μέχρι τώρα ευθύνονται άμεσα για την κατάντια της οικονομίας και όχι όσοι συμπαραστέκονται αμέριστα στα προβλήματα του λαού. "Εμείς, το ΚΚΕ, είμασταν και θα είμαστε στο πλευρό σας και θα επιμένουμε να στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των ΕΒΕ. Να μην περάσει η ισοπέδωση στις ευθύνες, όπως ισοπεδώνει σήμερα η κυβέρνηση τους επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους".

Μετά τις ομιλίες, οι πάνω από τους 2.500 συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν πορεία προς το ΥΜΑΘ όπου επιδόθηκε ψήφισμα στον υπουργό. Οπως τόνισαν τα μέλη της ΣΕΑ μετά τη συνάντηση, θα υπάρξει συνέχεια των κινητοποιήσεων αν η κυβέρνηση δεν πάρει πίσω τα εξοντωτικά κριτήρια φορολόγησης. "Ολοι οι έμποροι έχουμε κλείσει, τόνισε ο βιοτέχνης Αθαν. Δημητρίου,δε θα αφήσουμε να μας διαλύσουν οι πολυεθνικές". "Το ίδιο και τα συνεργεία, επισήμανε ο Λάζαρος Κοεμπλόπουλος.Ολα τα μαγαζιά του κλάδου επισκευών έχουν κλείσει, δε θα κάνουμε πίσω".

Στους υπόλοιπους νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης, η εικόνα ήταν η ίδια. Εκτός από την Αλεξανδρούπολη όπου θα γίνει κινητοποίηση τις επόμενες μέρες, για τα ιδιαίτερα προβλήματα του Εβρου,σε όλους τους νομούς τα καταστήματα παρέμειναν κλειστά. Συγκεντρώσεις και πορείες έγιναν στιςΣέρρες,στην Εδεσσα,στην Κοζάνη,στην Πτολεμαφιδα,στη Βέροια,στην Κατερίνη,στην Κομοτηνή,τα Γιαννιτσά και τη Νάουσα.Ειδικά στη Νάουσα, η κινητοποίηση δεν περιορίστηκε στο χώρο των ΕΒΕ αλλά ήταν πάνδημη. Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στις 6 μ.μ. στην κεντρική πλατεία με τη συμμετοχή όλων των παραγωγικών τάξεων. Τα καταστήματα έκλεισαν ενώ οι εργαζόμενοι με απόφαση του Εργατικού Κέντρου έκαναν στάση εργασίας από τις 10 π.μ. έως τις 2 μ.μ. Επίσης οι μαθητές γυμνασίων - λυκείων απείχαν από τα μαθήματά τους τις τρεις τελευταίες ώρες και συμμετείχαν στη συγκέντρωση.

Τα αιτήματα της πανναουσαϊκής κινητοποίησης, είναι η ένταξη της περιοχής στις φθίνουσες βιομηχανικά περιοχές, να ανοίξουν τα κλειστά εργοστάσια, να εφαρμοστεί ο νόμος 1892/90 για την τέταρτη βάρδια, να εφαρμοστεί ο νόμος για τις υπερωρίες και να ληφθούν μέτρα για την ανεργία και την κατάρτιση των εργαζομένων. Επίσης να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, να κατασκευαστούν άμεσα εργατικές κατοικίες, να στηριχθούν η αγροτική οικονομία και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ανυποχώρητοι στο δρόμο του αγώνα οι ΕΒΕ της Αθήνας

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η χτεσινή κινητοποίηση στην πρωτεύουσα. Πάνω από πέντε χιλιάδες επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι συγκεντρώθηκαν χτες, διεκδικώντας την ίδια τους την επιβίωση

... Κυριακάτικη εικόνα παρουσίαζαν τα καταστήματα της πρωτεύουσας χτες, από την πιο μικρή συνοικία μέχρι το κέντρο της Αθήνας, στην οδό Ερμού, στη Μητροπόλεως, στην Ομόνοια και το Μοναστηράκι. Σε "πρώτο πλάνο" στις βιτρίνες και τις πόρτες των καταστημάτων "φιγουράριζαν" χτες οι αφίσες με τα αιτήματα του αγώνα των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων, οι οποίοι έβαλαν προειδοποιητικά λουκέτο στις επιχειρήσεις τους. Λουκέτο ενάντια στην πολιτική λιτότητας, ενάντια στις πολιτικές αφανισμού τους. Εχασαν τον τζίρο της χτεσινής μέρας, για να μην τον χάσουν μαζί με τους κόπους μιας ζωής, για πάντα. Με το σύνθημα αυτό κατέβηκαν ενωμένοι στη μαζική συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας, αποφασισμένοι να μην υποχωρήσουν, μέχρι ο αγώνας τους να ανατρέψει αυτές τις πολιτικές. Πολιτικές, που το μόνο που εξασφαλίζουν με βεβαιότητα είναι ο αφανισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αφού αυτό επιτάσσουν τα διευθυντήρια του μεγάλου κεφαλαίου, η Συνθήκη του Μάαστριχτ, αξιώσεις που εφαρμόζει πιστά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως βέβαια τις εφάρμοζε και η προηγούμενη της ΝΔ.

Με τη συγκέντρωσή τους - στην οποία συμμετείχαν πάνω από πέντε χιλιάδες - οι επαγγελματίες βιοτέχνες και έμποροι έστειλαν σαφές μήνυμα αποφασιστικότητας στην κυβέρνηση και στους παρατρεχάμενούς της ότι "δε θα αφήσουν την Ελλάδα να γίνει ένα απέραντο νεκροταφείο μικρομεσαίων επιχειρήσεων" και ότι "η ασυδοσία των φορομπηχτών και των πολυεθνικών δε θα περάσει". Αυτό τόνισε και στην ομιλία του ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ) και της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Κορφιάτης,ο οποίος για άλλη μια φορά υπογράμμισε - για να "φτάσει" καλά στους "βαρήκοους" της κυβέρνησης - ότι "οι ΕΒΕ δε ζητούν να μην πληρώνουν φόρους, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, επιχειρώντας να συκοφαντήσει τον αγώνα τους, αλλά για να πληρώνουν δίκαιους φόρους και όχι επιπλέον φόρους, για να καλύπτουν τις τρύπες που δημιουργούν οι κάθε είδους φοροαπαλλαγές των μεγαλοεφοπλιστών και βιομηχάνων". Ο ίδιος επισήμανε: "Μπροστά στο σκληρό ανταγωνισμό, τη διεθνοποίηση, την απειλή των πολυεθνικών, μπροστά στις νέες τεχνολογίες και τις ανάγκες ανάπτυξης της χώρας, δεν μπορεί να προχωρήσουμε με αναχρονιστικές πολιτικές, όπως οι σημερινές, ούτε να αρκούμαστε σε αποσπασματικές λύσεις, ημίμετρα και ψευτοβελτιώσεις που σκοπεύουν να κάμψουν το φρόνημά μας. Προτάσσουμε την πάλη, κατά των "αντικειμενικών κριτηρίων" και των πολυεθνικών πολυκαταστημάτων, αλλά τίποτε δεν αφήνουμε έξω από τον αγώνα μας. Τα "αντικειμενικά κριτήρια" ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Προηγήθηκαν πέντε χρόνια συνεχών οικονομικών και θεσμικών ανατροπών σε βάρος μας. Αγωνιζόμαστε για τη συνολική αλλαγή της πολιτικής που ασκείται για τις ΜΜΕ. Εδώ που έφτασαν τα πράγματα, όλα τα επιμέρους αιτήματα είναι ένα πακέτο μιας συνολικής εθνικής πολιτικής για τις ΜΜΕ, πάνω σε ένα σχέδιο προγραμματισμένης ανάπτυξής τους με οριζόντιες και κλαδικές πολιτικές".

Ο Δ. Κορφιάτης κάλεσε τους εργαζόμενους στο τραπέζι ενός κοινού διαλόγου για να παλέψουν μαζί ενάντια στην πολιτική μονόπλευρης λιτότητας που τους πλήττει το ίδιο ανελέητα και απηύθυνε χαιρετισμό στους αγρότες, που επίσης κινητοποιούνται. "Στο τραπέζι του διαλόγου και το δικό τους δίκιο έχει θέση", τόνισε ο Δ. Κορφιάτης.Ακόμη έστειλε μήνυμα σ' εκείνους που νομίζουν ότι χτες οι ΕΒΕ τελείωσαν τον αγώνα τους, λέγοντας: "Ο αγώνας μας θα είναι σκληρός και μακροχρόνιος. Οσοι νομίζουν ότι στις 29 Μάρτη τελειώνουμε, θα βγουν οικτρά γελασμένοι.Εμείς τώρα μόλις αρχίζουμε. Για μας δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής στο καθεστώς του σιωπηλού σφαγιασμού μας". Κάλεσε την κυβέρνηση, την ύστατη στιγμή, να καταργήσει τα "αντικειμενικά κριτήρια" και να ξεκινήσει ουσιαστικό διάλογο για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, για τη συμβολή κάθε τάξης στη φορολογία, για το σύνολο της παραοικονομίας και της πραγματικής φοροδιαφυγής, για την αποκατάσταση ενός θεσμικού πλαισίου υγιούς λειτουργίας των ΜΜΕ, για κατάργηση των φοροαπαλλαγών, εκτός από αυτές που έχουν κοινωνικό περιεχόμενο, για το είδος των αναπτυξιακών κινήτρων και το ποιοι ωφελούνται από αυτά. Εάν, ωστόσο, η κυβέρνηση συνεχίζει να κωφεύει, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, "το επόμενο ραντεβού με την ιστορία θα το κάνουμε χωρίς αυτή. Ενωμένοι, δυνατοί και ανυποχώρητοι".

Στις 2 Απρίλη θα συνέλθει η πανελλαδική ΣΕΑ διευρυμένη, για να καθορίσει την παραπέρα αγωνιστική πορεία των ΕΒΕ."Συνεχίζουμε ενωμένοι, πορευόμαστε ασυμβίβαστοι το δρόμο του αγώνα για την επιβίωση των ΕΒΕ", κατέληξε. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν από το ΚΚΕ οι βουλευτές Δ. Κωστόπουλος,Στρ. Κόρακας και Ορ. Κολοζώφ,ο οποίος και απηύθυνε χαιρετισμό, καθώς και ο Σπ. Χαλβατζής από το ΠΓ, ο Χρ. Κορτζίδης από την ΚΕ του Κόμματος και ο Λ. Αυδής δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων. Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Γ. Μαυρίκος,γγ της ΓΣΕΕ από την ΕΣΑΚ. Επίσης, χαιρέτισαν εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών και Επιμελητηρίων.

Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε μαζική και δυναμική πορεία στο υπουργείο Οικονομικών, με κυρίαρχο σύνθημα "Οχι άλλα βάρη στις πλάτες των ΕΒΕ", προκειμένου να καταθέσει η ΣΕΑ το ψήφισμα της συγκέντρωσης που εγκρίθηκε ομόφωνα. Ομως ο υπουργός Οικονομικών Α. Παπαδόπουλος απουσίαζε, καθώς... "την ώρα εκείνη έδινε διάλεξη στους φοιτητές της ΑΣΟΕΕ" περί... "φορολογικής δικαιοσύνης"! Ετσι, η ΣΕΑ κατέθεσε το ψήφισμα της συγκέντρωσης στη Βουλή. Οι ΕΒΕ, έχοντας βρει για άλλη μια φορά κλειστή την πόρτα του υπουργείου Οικονομικών, δήλωσαν ομόφωνα ότι θα συνεχίσουν ανυποχώρητοι τον αγώνα τους.

Λουκέτο και στον Πειραιά

Με κατεβασμένα ρολά στο 98% των καταστημάτων "ξύπνησε" χτες το πρωί και ο Πειραιάς. Μαζική η συμμετοχή των εμπόρων, βιοτεχνών και επαγγελματιών της πόλης στην πανελλαδική απεργία. Το πρωί πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κοραή και στη συνέχεια πορεία μέχρι τη Νομαρχία Πειραιά αλλά και το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας όπου αντιπροσωπεία τουςσυναντήθηκε εκεί με τον υπουργό Γ. Κατσιφάρα και του επέδοσε το ψήφισμα της συγκέντρωσης.

Στο ψήφισμα, καλούν την κυβέρνηση "σε άμεσο και ειλικρινή διάλογο από μηδενική βάση και εφ' όλης της ύλης" και επισημαίνουν: "Αγωνιζόμαστε για την διατήρηση του κοινωνικού μας ιστού και γι' αυτό απαιτούμε τη συμπαράσταση της πολιτείας μέσω της διαμόρφωσης συγκεκριμένου νομοθετικού πλαισίου" που θα αντιμετωπίζει, μεταξύ άλλων, τα ζητήματα της επαγγελματικής στέγης, των υπερκαταστημάτων, του φορολογικού συστήματος, των εκπτώσεων και του παραεμπορίου καθώς και των χρηματοδοτήσεων".

Οι ΕΒΕ του Πειραιά απαιτούν πραγματική προστασία της επαγγελματικής στέγης από τις εξώσεις, για την οποία έχουν προτείνει ήδη συγκεκριμένες λύσεις. Ζητούν "να σταματήσει η αλόγιστη και άναρχη επέκταση των υπερκαταστημάτων που θα οδηγήσει τελικά σε ανεξέλεγκτη αύξηση των τιμών,ενώ θα πληγεί άμεσα και καταλυτικά η ελληνική βιομηχανία και βιοτεχνία λόγω και της εξάρτησης των επιχειρήσεων αυτών από αλλοδαπές βιομηχανίες". Οι ΕΒΕ, αφού υπογραμμίζουν ότι η εγκατάσταση ενός υπερκαταστήματος κλείνει 300 μικρομεσαίες παραγωγικές ή εμπορικές επιχειρήσεις,προβλέπουν διόγκωση εξαιτίας αυτής της κατάστασης του προβλήματος της ανεργίας. Ζητούν ακόμη, μεταξύ άλλων, την κατάργηση του "αντικειμενικού" συστήματος φορολόγησης, ρύθμιση του θεσμού των εκπτώσεων και προσφορών και χρηματοδότηση των μικρών και μεσαίων βιοτεχνικών και εμπορικών επιχειρήσεων με επιτόκια, που θα βοηθήσουν τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξή τους. Προειδοποιούν τέλος, ότι αν δεν εισακουστούν από την κυβέρνηση, "θα είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε με νέες μορφές τον αγώνα μας".

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Τώρα αρχίζει ο αγώνας

Πανελλαδικό κλείσιμο των καταστημάτων χτες σ' ολόκληρη τη χώρα. Σαφέστατο το μήνυμα εκατοντάδων χιλιάδων επαγγελματοβιοτεχνών

"Αυτή η αντιλαϊκή πολιτική αφανισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα ανατραπεί". Αυτό το σαφέστατο μήνυμα έστειλαν χτες οι επαγγελματοβιοτέχνες και οι έμποροι όλης της χώρας στα "βαρήκοα ώτα" της κυβέρνησης, που έχει αναλάβει ρόλο εφαρμοστή των επιταγών του μεγάλου κεφαλαίου, σε βάρος των ντόπιων ΜΜΕ και της εθνικής οικονομίας. Ετσι, οι μικρομεσαίοι έμποροι και επαγγελματοβιοτέχνες έβαλαν προειδοποιητικά λουκέτο στις επιχειρήσεις τους απ' άκρη σ' άκρη σε όλη την Ελλάδα, αποφασισμένοι να μην υποχωρήσουν, εάν η κυβέρνηση: Πρώτο, δεν αποσύρει άμεσα τα ισοπεδωτικά "αντικειμενικά κριτήρια" που έβαλαν την τελευταία σταγόνα στο ποτήρι της αγανάκτησής τους, και, δεύτερο, εάν δεν ξεκινήσει άμεσα ουσιαστικό διάλογο, βάζοντας στο "τραπέζι" τα πραγματικά προβλήματα των ΕΒΕ, που είναι προβλήματα ολόκληρης της εθνικής οικονομίας.

Συγκλονιστική ήταν πράγματι η συμμετοχή σε όλη τη χώρα. Η συμμετοχή έφτασε στις περισσότερες περιοχές το 100%, ενώ σε πολλές πόλεις κυριολεκτικά δεν μπορούσε κανείς να πιει ούτε ένα καφέ ή ν' αγοράσει τσιγάρα, καθώς κλειστά παρέμειναν ακόμα και τα περίπτερα και τα καφενεία.Οι ΕΒΕ διαδήλωσαν την αμετάκλητη απόφασή τους να μη γίνουν θύματα στο βωμό του κέρδους του μεγάλου κεφαλαίου, ντόπιου και ξένου, κουβαλώντας στις πλάτες τους τα βάρη που υφίσταται η ελληνική οικονομία από τη φορολογική ασυλία, που τους παρέχει κανονικά και με το νόμο η κυβέρνηση και ξεπουλώντας τους κόπους μιας ζωής "χάριν" της εξάπλωσης και ενίσχυσης των μονοπωλίων. Από την άλλη ζητάνε να υπάρξει ένα αναπτυξιακό θεσμικό πλαίσιο για τις ΜΜΕ, πράγμα το οποίο θα είναι πράγματι προς όφελος της εθνικής οικονομίας. Να περιοριστεί η ασυδοσία των πολυεθνικών, με τρόπο που να προστατεύει τις ΜΜΕ και τους Ελληνες καταναλωτές.

Τα μηνύματα απ' όλη τη χώρα είναι αγωνιστικά.Οι ΕΒΕ είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρις ότου δικαιωθούν τα αιτήματά τους και η κυβέρνηση δείξει ότι έχει τα "κότσια" να ξεκινήσει διάλογο επί της ουσίας, βάζοντας στο τραπέζι όλα τα εισοδήματα και τις φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν κανονικά και με το νόμο εφοπλιστές και μεγαλοβιομήχανοι στο όνομα των "αναπτυξιακών κινήτρων", για μια ανάπτυξη που ποτέ δεν είδε ο τόπος από αυτούς.

Την ερχόμενη Κυριακή 2 Απρίλη η πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) - ΜΜΕ θα συνεδριάσει για να καθορίσει τη μορφή των παραπέρα κινητοποιήσεων ανάλογα και με τη στάση της κυβέρνησης. Το μήνυμα, για όσους ελπίζουν ότι ο αγώνας τους τελείωσε χτες, είναι σαφές: οι ΕΒΕ τώρα ξεκινούν.

Φαρμακοποιοί και γιατροί ετοιμάζονται...

Την αμέριστη συμπαράστασή τους στο δίκαιο αγώνα των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων δήλωσαν χτες οι φαρμακοποιοί του Πειραιά. Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου, μετά τους ΕΒΕ και οι φαρμακοποιοί προετοιμάζονται να συντονίσουν τις ενέργειές τους για να καταγγείλουν και αυτοί με τη σειρά τους την αντικοινωνική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά το φάρμακο.

Επίσης, και οι γιατροί ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις, όπως προκύπτει από ψήφισμα του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας, με το οποίο δηλώνει τη συμπαράστασή του στους αγώνες των ΕΒΕ και των αγροτών για δίκαιη και σωστή φορολόγηση. Στο ίδιο δηλώνεται η απόφαση των γιατρών της Αθήνας να δώσουν σύντομα τη δική τους απάντηση.

Η εικόνα στην πρωτεύουσα

Νεκρή πόλη ήταν η Αθήνα και οι συνοικίες χτες, αλλά και όλες οι περιοχές της Αττικής, καθώς η απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα για πανελλαδικό 24ωρο κλείσιμο των καταστημάτων και βιοτεχνιών σημείωσε απόλυτη επιτυχία. Χαρακτηριστικά είναι τα ποσοστά που έδωσε η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) για μια σειρά από συνοικίες της Αθήνας. Σύμφωνα με αυτά, το κλείσιμο των καταστημάτων έφτασε το 100% στις περιοχές Πατησίων, Αχαρνών, Βύρωνα, Ν. Ερυθραίας, Δάφνης, Ν. Κόσμου, Ν. Σμύρνης, Ν. Λιοσίων, Νίκαιας, Αγ. Βαρβάρας, Αιγάλεω, Καλλιθέας, Σουρμένων, Ελληνικού, Ν. Ιωνίας, Βριλησσίων, Γαλατσίου, Λαμπρινής, Ηλιούπολης, Μοσχάτου, Καματερού, Μπραχαμίου και στην οδό Σοφοκλέους στο κέντρο της Αθήνας. Αλλά και άλλες περιοχές της Αττικής είχαν συμμετοχή 100%, όπως στον Ωρωπό, τους Αγίους Αποστόλους, το Μαρκόπουλο και την ευρύτερη περιοχή, στα Μεσόγεια, στο Λαύριο, στη Ραφήνα κ. α.

Επίσης, δυναμική συμμετοχή είχαν και οι περιοχές της Ν. Φιλαδέλφειας και Ν. Χαλκηδόνας (98%), Συγγρού (97%), Αγ. Μελετίου (95%).

Το ψήφισμα της συγκέντρωσης

"Το μαχαίρι έφτασε στο κόκαλο", τονίζεται στο ψήφισμα που εγκρίθηκε στη συγκέντρωση των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων της Αθήνας. Οι ΕΒΕ καλούν σε διάλογο τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν από κοινού και υπεύθυνα την κυβερνητική πολιτική. Ενώ, δηλώνουν αποφασισμένοι να παλέψουν ενωμένοι και ανυποχώρητοι για:

  • την αλλαγή των πολιτικών που ασκούνται σε βάρος των ΜΜΕ,
  • την υπεράσπιση του δικαιώματος ύπαρξής τους,
  • την περιφρούρηση της εθνικής οικονομίας από τις πολυεθνικές,
  • τη συνέχιση του αγώνα τους με κάθε νόμιμο μέσο και μορφή μέχρι την τελική δικαίωση των αιτημάτων τους.

Οι επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι, καταγράφουν, ζητούν:

  • την ανατροπή του αντιαναπτυξιακού θεσμικού πλαισίου δράσης των ΜΜΕ και την εφαρμογή εθνικού σχεδίου προγραμματισμένης ανάπτυξης για την έξοδο από την κρίση,
  • την άμεση κατάργηση των "αντικειμενικών κριτηρίων" και του 35%,
  • διάλογο από μηδενική βάση για το σύνολο της φορολογικής πολιτικής και θεσμοθέτηση πραγματικά δίκαιου φορολογικού συστήματος,
  • τον υπολογισμό της φοροδοτικής ικανότητας κάθε τάξης και στρώματος με βάση την πραγματική συμμετοχή στο ΑΕΠ και το εθνικό εισόδημα,
  • τον εντοπισμό του συνόλου της παραοικονομίας, της φοροδιαφυγής και των μεγάλων εισοδημάτων που διαφεύγουν,
  • την κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών του μεγάλου κεφαλαίου και τη χωρίς παρεκκλίσεις εφαρμογή ίσης φορολογικής μεταχείρισης των φορολογουμένων,
  • τον περιορισμό της ασύδοτης εγκατάστασης και δράσης των πολυεθνικών.

Συγκέντρωση των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων έξω από το υπουργείο Οικονομικών

Πορεία των ΕΒΕ στο κέντρο της Αθήνας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ