Πέμπτη 30 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανυποχώρητοι στο δρόμο του αγώνα οι ΕΒΕ της Αθήνας

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η χτεσινή κινητοποίηση στην πρωτεύουσα. Πάνω από πέντε χιλιάδες επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι συγκεντρώθηκαν χτες, διεκδικώντας την ίδια τους την επιβίωση

... Κυριακάτικη εικόνα παρουσίαζαν τα καταστήματα της πρωτεύουσας χτες, από την πιο μικρή συνοικία μέχρι το κέντρο της Αθήνας, στην οδό Ερμού, στη Μητροπόλεως, στην Ομόνοια και το Μοναστηράκι. Σε "πρώτο πλάνο" στις βιτρίνες και τις πόρτες των καταστημάτων "φιγουράριζαν" χτες οι αφίσες με τα αιτήματα του αγώνα των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων, οι οποίοι έβαλαν προειδοποιητικά λουκέτο στις επιχειρήσεις τους. Λουκέτο ενάντια στην πολιτική λιτότητας, ενάντια στις πολιτικές αφανισμού τους. Εχασαν τον τζίρο της χτεσινής μέρας, για να μην τον χάσουν μαζί με τους κόπους μιας ζωής, για πάντα. Με το σύνθημα αυτό κατέβηκαν ενωμένοι στη μαζική συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας, αποφασισμένοι να μην υποχωρήσουν, μέχρι ο αγώνας τους να ανατρέψει αυτές τις πολιτικές. Πολιτικές, που το μόνο που εξασφαλίζουν με βεβαιότητα είναι ο αφανισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αφού αυτό επιτάσσουν τα διευθυντήρια του μεγάλου κεφαλαίου, η Συνθήκη του Μάαστριχτ, αξιώσεις που εφαρμόζει πιστά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως βέβαια τις εφάρμοζε και η προηγούμενη της ΝΔ.

Με τη συγκέντρωσή τους - στην οποία συμμετείχαν πάνω από πέντε χιλιάδες - οι επαγγελματίες βιοτέχνες και έμποροι έστειλαν σαφές μήνυμα αποφασιστικότητας στην κυβέρνηση και στους παρατρεχάμενούς της ότι "δε θα αφήσουν την Ελλάδα να γίνει ένα απέραντο νεκροταφείο μικρομεσαίων επιχειρήσεων" και ότι "η ασυδοσία των φορομπηχτών και των πολυεθνικών δε θα περάσει". Αυτό τόνισε και στην ομιλία του ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ) και της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Κορφιάτης,ο οποίος για άλλη μια φορά υπογράμμισε - για να "φτάσει" καλά στους "βαρήκοους" της κυβέρνησης - ότι "οι ΕΒΕ δε ζητούν να μην πληρώνουν φόρους, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, επιχειρώντας να συκοφαντήσει τον αγώνα τους, αλλά για να πληρώνουν δίκαιους φόρους και όχι επιπλέον φόρους, για να καλύπτουν τις τρύπες που δημιουργούν οι κάθε είδους φοροαπαλλαγές των μεγαλοεφοπλιστών και βιομηχάνων". Ο ίδιος επισήμανε: "Μπροστά στο σκληρό ανταγωνισμό, τη διεθνοποίηση, την απειλή των πολυεθνικών, μπροστά στις νέες τεχνολογίες και τις ανάγκες ανάπτυξης της χώρας, δεν μπορεί να προχωρήσουμε με αναχρονιστικές πολιτικές, όπως οι σημερινές, ούτε να αρκούμαστε σε αποσπασματικές λύσεις, ημίμετρα και ψευτοβελτιώσεις που σκοπεύουν να κάμψουν το φρόνημά μας. Προτάσσουμε την πάλη, κατά των "αντικειμενικών κριτηρίων" και των πολυεθνικών πολυκαταστημάτων, αλλά τίποτε δεν αφήνουμε έξω από τον αγώνα μας. Τα "αντικειμενικά κριτήρια" ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Προηγήθηκαν πέντε χρόνια συνεχών οικονομικών και θεσμικών ανατροπών σε βάρος μας. Αγωνιζόμαστε για τη συνολική αλλαγή της πολιτικής που ασκείται για τις ΜΜΕ. Εδώ που έφτασαν τα πράγματα, όλα τα επιμέρους αιτήματα είναι ένα πακέτο μιας συνολικής εθνικής πολιτικής για τις ΜΜΕ, πάνω σε ένα σχέδιο προγραμματισμένης ανάπτυξής τους με οριζόντιες και κλαδικές πολιτικές".

Ο Δ. Κορφιάτης κάλεσε τους εργαζόμενους στο τραπέζι ενός κοινού διαλόγου για να παλέψουν μαζί ενάντια στην πολιτική μονόπλευρης λιτότητας που τους πλήττει το ίδιο ανελέητα και απηύθυνε χαιρετισμό στους αγρότες, που επίσης κινητοποιούνται. "Στο τραπέζι του διαλόγου και το δικό τους δίκιο έχει θέση", τόνισε ο Δ. Κορφιάτης.Ακόμη έστειλε μήνυμα σ' εκείνους που νομίζουν ότι χτες οι ΕΒΕ τελείωσαν τον αγώνα τους, λέγοντας: "Ο αγώνας μας θα είναι σκληρός και μακροχρόνιος. Οσοι νομίζουν ότι στις 29 Μάρτη τελειώνουμε, θα βγουν οικτρά γελασμένοι.Εμείς τώρα μόλις αρχίζουμε. Για μας δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής στο καθεστώς του σιωπηλού σφαγιασμού μας". Κάλεσε την κυβέρνηση, την ύστατη στιγμή, να καταργήσει τα "αντικειμενικά κριτήρια" και να ξεκινήσει ουσιαστικό διάλογο για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, για τη συμβολή κάθε τάξης στη φορολογία, για το σύνολο της παραοικονομίας και της πραγματικής φοροδιαφυγής, για την αποκατάσταση ενός θεσμικού πλαισίου υγιούς λειτουργίας των ΜΜΕ, για κατάργηση των φοροαπαλλαγών, εκτός από αυτές που έχουν κοινωνικό περιεχόμενο, για το είδος των αναπτυξιακών κινήτρων και το ποιοι ωφελούνται από αυτά. Εάν, ωστόσο, η κυβέρνηση συνεχίζει να κωφεύει, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, "το επόμενο ραντεβού με την ιστορία θα το κάνουμε χωρίς αυτή. Ενωμένοι, δυνατοί και ανυποχώρητοι".

Στις 2 Απρίλη θα συνέλθει η πανελλαδική ΣΕΑ διευρυμένη, για να καθορίσει την παραπέρα αγωνιστική πορεία των ΕΒΕ."Συνεχίζουμε ενωμένοι, πορευόμαστε ασυμβίβαστοι το δρόμο του αγώνα για την επιβίωση των ΕΒΕ", κατέληξε. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν από το ΚΚΕ οι βουλευτές Δ. Κωστόπουλος,Στρ. Κόρακας και Ορ. Κολοζώφ,ο οποίος και απηύθυνε χαιρετισμό, καθώς και ο Σπ. Χαλβατζής από το ΠΓ, ο Χρ. Κορτζίδης από την ΚΕ του Κόμματος και ο Λ. Αυδής δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων. Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Γ. Μαυρίκος,γγ της ΓΣΕΕ από την ΕΣΑΚ. Επίσης, χαιρέτισαν εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών και Επιμελητηρίων.

Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε μαζική και δυναμική πορεία στο υπουργείο Οικονομικών, με κυρίαρχο σύνθημα "Οχι άλλα βάρη στις πλάτες των ΕΒΕ", προκειμένου να καταθέσει η ΣΕΑ το ψήφισμα της συγκέντρωσης που εγκρίθηκε ομόφωνα. Ομως ο υπουργός Οικονομικών Α. Παπαδόπουλος απουσίαζε, καθώς... "την ώρα εκείνη έδινε διάλεξη στους φοιτητές της ΑΣΟΕΕ" περί... "φορολογικής δικαιοσύνης"! Ετσι, η ΣΕΑ κατέθεσε το ψήφισμα της συγκέντρωσης στη Βουλή. Οι ΕΒΕ, έχοντας βρει για άλλη μια φορά κλειστή την πόρτα του υπουργείου Οικονομικών, δήλωσαν ομόφωνα ότι θα συνεχίσουν ανυποχώρητοι τον αγώνα τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ