Πέμπτη 30 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στην πρώτη γραμμή του αγώνα η Θεσσαλία
  • Μαζική συγκέντρωση στην Πάτρα
  • Κινητοποίηση αγροτών, επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων στα νησιά του Ιονίου
  • Στάση εργασίας και στις τράπεζες στα Χανιά

Μεγάλη συγκέντρωση έγινε και στα Γιάννενα στα γραφεία της Ομοσπονδίας επαγγελματοβιοτεχνών του νομού, ενώ όλα τα μαγαζιά είχαν κατεβάσει τα ρολά. Στη συγκέντρωση μίλησε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Φ. Καλαμπόκης και το ψήφισμα διαβάστηκε από τον γραμματέα Αλ. Σπύρου,ενώ χαρακτηριστικά τονίστηκε η ανάγκη για από κοινού αγώνα με τα υπόλοιπα κοινωνικά στρώματα.Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι έκαναν πορεία προς τη νομαρχία όπου επέδωσαν το ψήφισμά τους. Οπως τονίζουν στο ψήφισμα είναι αποφασισμένοι να δώσουν συνέχεια στον αγώνα για να μην παραδοθεί η εθνική οικονομία σε μια μικρή ομάδα πολυεθνικών και εξαρτημένων από αυτές μεγάλων επιχειρήσεων. Μετά την κινητοποίηση συνήλθε η Συντονιστική Επιτροπή και αποφασίστηκε κλιμάκωση των αγώνων. Να σημειώσουμε ότι το 100% έφτασε η συμμετοχή σε Γρεβενά, Καβάλα, Βέροια, Καστοριά, Δράμα, Κομοτηνή, Σέρρες, Εδεσσα, Κοζάνη, Νάουσα, Ιωάννινα, Χαλκιδική, Γρεβενά, Αρτα, Πρέβεζα.

Θεσσαλία - Στερεά

Καθολική επιτυχία σημείωσαν χτες οι κινητοποιήσεις των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων στους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας. Το ποσοστό συμμετοχής στο κλείσιμο των καταστημάτων έφθασε στη Λάρισα το 100%. Το ίδιο συνέβη και στα Τρίκαλα, όπου έκλεισαν μέχρι και τα περίπτερα, ενώ και στην Καρδίτσα η συμμετοχή προσέγγισε το 100%. Επίσης, στο Βόλο τα καταστήματα έκλεισαν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 95%. Σε όλες τις πρωτεύουσες των νομών της Θεσσαλίας πραγματοποιήθηκαν αντίστοιχα συγκεντρώσεις στα εμποροβιομηχανικά επιμελητήρια, ενώ έγιναν και πορείες διαμαρτυρίας. Στη Λάρισα πάνω από 1.000 επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στην πόλη επιδίδοντας ψηφίσματα στην Περιφέρεια, στη Νομαρχία, και στο Δημαρχείο. Στα Τρίκαλα πολλές εκατοντάδες επαγγελματοβιοτέχνες πραγματοποίησαν πικετοφορία και κατευθύνθηκαν στη Νομαρχία, ενώ πορεία προς τη Νομαρχία έγινε και στην Καρδίτσα. Στη Θήβα εκτός από το κλείσιμο των καταστημάτων οι έμποροι και βιοτέχνες έκαναν συγκέντρωση και προχώρησαν σε κατάληψη της Εφορίας. Το Δημοτικό Συμβούλιο της Θήβας εξέδωσε ψήφισμα συμπαράστασης στα δίκαια αιτήματα των ΕΒΕ, επισημαίνοντας και τα προβλήματα των άλλων κλάδων, όπως αγρότες και εργάτες. Το ποσοστό 100% άγγιξε η συμμετοχή στις παρακάτω πόλεις: Βόλος, Καρδίτσα, Λαμία, Θήβα, Λιβαδιά, Αμφιλοχία, ενώ 97% στο Αγρίνιο.

Πελοπόννησος

Μαζική συγκέντρωση και πορεία των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων έγινε στην Πάτρα, όπου η συμμετοχή στην 24ωρη κινητοποίηση ήταν καθολική. Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία προς το γραφείο του Περιφερειακού Διευθυντή, όπου αντιπροσωπεία επέδωσε το ψήφισμα. Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικράτησε ήταν η διάθεση όσων συμμετείχαν για παραπέρα κλιμάκωση τόσο των απεργιακών κινητοποιήσεων όσο και των μορφών της. Επίσης στον Πύργο και τη Μεγαλόπολη, όπου τα ρολά ήταν κατεβασμένα, πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις των εμπόρων και επαγγελματιών που διαδήλωσαν ενάντια στην κυβερνητική πολιτική αφανισμού των μικρομεσαίων. Με ψήφισμά τους οι ΕΒΕ της Μεγαλόπολης πέρα από το φορολογικό καταγγέλλουν την ασύδοτη και ανεξέλεγκτη επέκταση των πολυκαταστημάτων και το παραεμπόριο. Σε ποσοστό 100% συμμετείχαν στην κινητοποίηση οι ΕΒΕ σε Κόρινθο, Πάτρα, Καλαμάτα, Ερμιόνη, και Τρίπολη.

Νησιά

Καθολική ήταν η συμμετοχή των επαγγελματοβιοτεχνών της Κρήτης στις κινητοποιήσεις που έγιναν χτες και προχθές, ενώ αποφάσισαν να συνεχίσουν τους αγώνες για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Για δεύτερη ημέρα χτες όλα τα καταστήματα στη μεγαλόνησο παρέμειναν κλειστά, ενώ στο Ηράκλειο πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση έξω από το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο της πόλης. Να σημειώσουμε ότι συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποιήθηκαν προχθές στα Χανιά και το Ρέθυμνο.Επίσης στα Χανιά έκλεισαν συμβολικά όλες οι Τράπεζες έως τις 11 π.μ., τοποθετώντας, φρουρές ενώ από τη Δευτέρα φορτωτές και γκρέιτερς παραμένουν έξω από το κτίριο της Νομαρχίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα μέτρα φορολόγησης. Για δεύτερη ημέρα χθες επίσης ήταν κλειστά τα μαγαζιά στη Μυτιλήνη.

Στην Κέρκυρα,στη Ζάκυνθο,στην Κεφαλλονιά και στην Ιθάκη εκτός από το κλείσιμο των καταστημάτων κινητοποιήθηκαν από κοινού οι επαγγελματοβιοτέχνες με τους αγρότες και τους εργαζόμενους. Μάλιστα στο Αργοστόλι οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν ολιγόωρη κατάληψη της Νομαρχίας. Στην Εύβοια εκτός από τη συγκέντρωση των ΕΒΕ στη Χαλκίδα, όπου έγινε και τρίωρη κατάληψη της ΔΟΥ Χαλκίδας, συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις. Παράλληλα αποφασίστηκε να συνεχιστεί ο αγώνας ενάντια στον άδικο φορολογικό νόμο των "αντικειμενικών" κριτηρίων και του 35% του νόμου Μάνου. Στην Ιστιαία σε συγκέντρωση που έγινε στην πλατεία με τη συμμετοχή και των επαγγελματοβιοτεχνών της Αιδηψού χαιρέτισαν οι οικοδόμοι που απεργούν και αγρότες που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις. Εκ μέρους της"Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" χαιρέτισε ο νομαρχιακός σύμβουλος Δ. Ραχιώτης,ενώ τη συμπαράστασή της προς τους επαγγελματοβιοτέχνες και αγρότες εκφράζει με ανακοίνωσή της η ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ. Στην Αίγινα,όπου όλα τα καταστήματα χτες ήταν κλειστά, έγινε ανοιχτή συγκέντρωση και εγκρίθηκε ψήφισμα το οποίο επιδόθηκε στον Εφορο του νησιού. Παράλληλα, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα καλεί τους επαγγελματίες του νησιού την Κυριακή, 2 Απρίλη, ώρα 10 π.μ., στην αίθουσα του Μορφωτικού Συλλόγου να αποφασίσουν από κοινού για την κλιμάκωση του αγώνα.

Να επισημάνουμε ότι 100% επιτυχία σημείωσε η κινητοποίηση των επαγγελματοβιοτεχνών σε Ρόδο, Κεφαλλονιά, Ζάκυνθο και Λευκάδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ