Πέμπτη 30 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κ. Σημίτης: "Αδικες" οι... κινητοποιήσεις

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ΣΕΒ που ισχυρίζεται ότι "επιβάλλεται" η εφαρμογή του φορομπηχτικού νόμου, που βέβαια δε θίγει τους μεγαλοβιομήχανους

Ξεπερνώντας κάθε όριο πρόκλησης απέναντι στον αγώνα επιβίωσης των επαγγελματοβιοτεχνών, ο υπουργός Εμπορίου Κ. Σημίτης χαρακτήρισε τη χτεσινή πανελλαδική κινητοποίηση ως "κινητοποίηση για μια άδικη υπόθεση"! Ο Κ. Σημίτης, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου που οργάνωσε έκτακτα λόγω της κινητοποίησης, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση "δεν πρέπει να υποχωρήσει" από τη... "δίκαιη φορολόγηση όλων των Ελλήνων" όπως χαρακτήρισε τη ληστρική φορολογική πολιτική. Ο ίδιος, επικαλούμενος την ανάγκη καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και περιορισμού της παραοικονομίας, δε δίστασε να αποκαλέσει τα "αντικειμενικά" κριτήρια που θέσπισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ως "επιταγή κοινωνικής δικαιοσύνης"!

Σχετικά με τα άλλα αιτήματα που προβάλλουν οι ΕΒΕ, ο υπουργός Εμπορίου ούτε λίγο ούτε πολύ τα θεώρησε... ήδη λυμένα και ισχυρίστηκε ότι "κανένα από αυτά δε δικαιολογεί κινητοποιήσεις"! Σχετικά με το θέμα των υπερκαταστημάτων, ο υπουργός επανέλαβε ότι βρίσκεται υπό εξέταση, ενώ ισχυριζόμενος ότι από την ισχύουσα κατάσταση ωφελείται ο καταναλωτής, ανακοίνωσε τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας που πραγματοποίησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, σύμφωνα με τα οποία οι τιμές στα υπερκαταστήματα είναι κατά 15% - 25% χαμηλότερες σε σχέση με τις τιμές των μεμονωμένων καταστημάτων. Ο δε υφυπουργός Εμπορίου Μ. Χρυσοχοφιδης,υποστήριξε ότι δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα στην τροφοδοσία της αγοράς.

Από κοντά και ο ΣΕΒ

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι χτεσινές δηλώσεις του προέδρου του ΣΕΒ Ι. Στράτου,για τις κινητοποιήσεις των επαγγελματοβιοτεχνών, εμπόρων και των αγροτών. Σχετικά με τα "αντικειμενικά" κριτήρια, ο πρόεδρος του ΣΕΒ για άλλη μια φορά επανέλαβε τη θέση του ότι στις παρούσες συνθήκες "επιβάλλεται" η εφαρμογή τους, ενώ επιχειρώντας να τηρήσει τα προσχήματα υπογράμμισε ότι δεν αποτελούν έναν καθ'όλα δίκαιο τρόπο αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και διεύρυνσης της φορολογικής βάσης. Ενδεικτική πάντως της υποκριτικής στάσης που δείχνει η ηγεσία των βιομηχάνων στο θέμα αυτό, είναι η απάντηση που έδωσε ο Ι. Στράτος, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει επικείμενη επέκταση του συστήματος "αντικειμενικού" προσδιορισμού του εισοδήματος και στις επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Γ κατηγορίας: "Δε βλέπουμε το λόγο να υπάρξει κάτι τέτοιο, εφόσον τηρούνται βιβλία Γ κατηγορίας". Πάντως ο Ι. Στράτος τάχθηκε υπέρ του διαλόγου κυβέρνησης - ΕΒΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ