Πέμπτη 30 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
"Νέκρωσε" και η Β. Ελλάδα

Μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις των τελευταίων χρόνων πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Κλειστά τα καταστήματα σε Μακεδονία και Θράκη. Γενική κινητοποίηση στη Νάουσα

Νέκρωσε χτες όλη η Βόρεια Ελλάδα από την κινητοποίηση των ΕΒΕ. Ολα τα καταστήματα παρέμειναν κλειστά ενώ στις μεγάλες πόλεις πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας.

Στη Θεσσαλονίκη από τα μικρομάγαζα στις γειτονιές μέχρι και τα εμπορικά στο κέντρο της πόλης, τα ρολά ήταν κατεβασμένα. Μόνο τα μεγάλα πολυκαταστήματα άνοιξαν και ελάχιστοι "αμετανόητοι" οι οποίοι όμως δεν κέρδισαν τίποτα καθώς όλοι οι δρόμοι ήταν άδειοι και το καταναλωτικό κοινό ανύπαρκτο.

Η συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε μέσα και έξω, λόγω του όγκου της συμμετοχής, στις 10.30 στον κινηματογράφο ΡΙΟ, ήταν από τις μεγαλύτερες των τελευταίων χρόνων. Ο κεντρικός ομιλητής, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Χρήστος Φωλιάς,αναφέρθηκε εκτενώς στο δράμα που ζουν χιλιάδες μικρομεσαίοι καθημερινά, λόγω της κρίσης της αγοράς και στο τελειωτικό χτύπημα που δίνεται στους ΕΒΕ από το φορολογικό καθώς και στην πολιτική της κυβέρνησης που ευνοεί τις πολυεθνικές. Χαιρετισμούς απηύθυναν οΓιάννης Τζένας,αντιπρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου, ο Μιχάλης Τζιάλλος,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων, ο Θ. Νικολαφιδης,πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου και ο Αριστείδης Λοζρικίδης,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών.

Ενταση δημιουργήθηκε όταν το λόγο προσπάθησαν να πάρουν οι εκπρόσωποι των κομμάτων. Από το ΠΑΣΟΚ αν και κλήθηκε, δεν τόλμησε να εμφανισθεί κανείς. Ο βουλευτής της ΝΔ Π. Ψωμιάδης κάτω από τις έντονες διαμαρτυρίες προσπάθησε να κερδίσει τις εντυπώσεις λέγοντας ότι είναι και ο ίδιος έμπορος, αλλά δεν τα κατάφερε. Ανάλογα αντιμετωπίστηκαν και οι εκπρόσωποι της Πολιτικής Ανοιξης και του "ΣΥΝ". Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Κατσαρός,ανατρέποντας το κλίμα, τόνισε ότι την καταδίκη των ΕΒΕ πρέπει να την εισπράξουν αυτοί που μέχρι τώρα ευθύνονται άμεσα για την κατάντια της οικονομίας και όχι όσοι συμπαραστέκονται αμέριστα στα προβλήματα του λαού. "Εμείς, το ΚΚΕ, είμασταν και θα είμαστε στο πλευρό σας και θα επιμένουμε να στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των ΕΒΕ. Να μην περάσει η ισοπέδωση στις ευθύνες, όπως ισοπεδώνει σήμερα η κυβέρνηση τους επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους".

Μετά τις ομιλίες, οι πάνω από τους 2.500 συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν πορεία προς το ΥΜΑΘ όπου επιδόθηκε ψήφισμα στον υπουργό. Οπως τόνισαν τα μέλη της ΣΕΑ μετά τη συνάντηση, θα υπάρξει συνέχεια των κινητοποιήσεων αν η κυβέρνηση δεν πάρει πίσω τα εξοντωτικά κριτήρια φορολόγησης. "Ολοι οι έμποροι έχουμε κλείσει, τόνισε ο βιοτέχνης Αθαν. Δημητρίου,δε θα αφήσουμε να μας διαλύσουν οι πολυεθνικές". "Το ίδιο και τα συνεργεία, επισήμανε ο Λάζαρος Κοεμπλόπουλος.Ολα τα μαγαζιά του κλάδου επισκευών έχουν κλείσει, δε θα κάνουμε πίσω".

Στους υπόλοιπους νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης, η εικόνα ήταν η ίδια. Εκτός από την Αλεξανδρούπολη όπου θα γίνει κινητοποίηση τις επόμενες μέρες, για τα ιδιαίτερα προβλήματα του Εβρου,σε όλους τους νομούς τα καταστήματα παρέμειναν κλειστά. Συγκεντρώσεις και πορείες έγιναν στιςΣέρρες,στην Εδεσσα,στην Κοζάνη,στην Πτολεμαφιδα,στη Βέροια,στην Κατερίνη,στην Κομοτηνή,τα Γιαννιτσά και τη Νάουσα.Ειδικά στη Νάουσα, η κινητοποίηση δεν περιορίστηκε στο χώρο των ΕΒΕ αλλά ήταν πάνδημη. Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στις 6 μ.μ. στην κεντρική πλατεία με τη συμμετοχή όλων των παραγωγικών τάξεων. Τα καταστήματα έκλεισαν ενώ οι εργαζόμενοι με απόφαση του Εργατικού Κέντρου έκαναν στάση εργασίας από τις 10 π.μ. έως τις 2 μ.μ. Επίσης οι μαθητές γυμνασίων - λυκείων απείχαν από τα μαθήματά τους τις τρεις τελευταίες ώρες και συμμετείχαν στη συγκέντρωση.

Τα αιτήματα της πανναουσαϊκής κινητοποίησης, είναι η ένταξη της περιοχής στις φθίνουσες βιομηχανικά περιοχές, να ανοίξουν τα κλειστά εργοστάσια, να εφαρμοστεί ο νόμος 1892/90 για την τέταρτη βάρδια, να εφαρμοστεί ο νόμος για τις υπερωρίες και να ληφθούν μέτρα για την ανεργία και την κατάρτιση των εργαζομένων. Επίσης να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, να κατασκευαστούν άμεσα εργατικές κατοικίες, να στηριχθούν η αγροτική οικονομία και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ