ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Αυγούστου 1997
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Συλλαλητήριο τη Δευτέρα

Με προκήρυξή της η Συντονιστική των κοινοτήτων του νομού καταγγέλλει τον κυβερνητικό σχεδιασμό και ζητά μέτρα για την πραγματική ανάπτυξη της περιοχής

Σε εγρήγορση και αγωνιστική ετοιμότητα ώστε να αποτρέψουν την κατάργηση των κοινοτήτων, που σχεδιάζει η κυβέρνηση, καλεί κατοίκους και αιρετούς η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα κατά των αναγκαστικών συνενώσεων του Νομού Ιωαννίνων. Στα πλαίσια του ενωτικού, μαζικού και δυναμικού αγώνα, που αποτελεί το μόνο δρόμο ανατροπής των κυβερνητικών σχεδίων, η Επιτροπή Αγώνα διοργανώνει τη Δευτέρα, 1η Σεπτέμβρη, στις 11 το πρωί, στην κεντρική πλατεία της πόλης των Ιωαννίνων, συλλαλητήριο των κατοίκων των χωριών του νομού.Με κεντρικό σύνθημα "Η συμμετοχή όλων είναιαπαραίτητη. Η κατάργηση των κοινοτήτων δε θα περάσει", η Επιτροπή Αγώνα δηλώνει ότι δε θα επιτρέψει την παραπέρα ερήμωση των χωριών.

Ταυτόχρονα, με ανακοίνωσή της, δηλώνει την απόλυτη αντίθεσή της στο σχέδιο αναγκαστικών συνενώσεων "Ι. Καποδίστριας" και καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει κάθε διαδικασία προς την κατεύθυνση εφαρμογής του σχεδίου. "Επί έξι μήνες, η κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας ως εργαλεία τις Διοικούσες Επιτροπές (ΔΕ) των Τοπικών Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) και την Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), τις διορισμένες επιτροπές ΤΕΔΚ και περιφέρειας, αλλά και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, προσπαθεί να πείσει για την επιβολή των αναγκαστικών συνενώσεων", σημειώνει στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα.

Παράλληλα, επισημαίνει πως παρά τις συνεχώς αυξανόμενες αντιδράσεις των κοινοτικών αρχών και των κατοίκων των χωριών, ώστε να μην υλοποιηθεί το σχέδιο "Ι. Καποδίστριας", η κυβέρνηση όχι μόνο παραμένει αδιάλλακτη, αλλά προσπαθεί να μετατρέψει αυτές τις αντιδράσεις σε διαμαρτυρίες τοπικιστικού χαρακτήρα. Πρόκειται, σημειώνει η Επιτροπή Αγώνα, για μια παρελκυστική τακτική παραπληροφόρησης και αποπροσανατολισμού, στα πλαίσια της οποίας ενεργοποίησε το γνωστό μηχανισμό παραγόντων, στελεχών και ελεγχόμενων φορέων, που υποτακτικά, με υποτέλεια και άκριτα, υποστηρίζουν την πολιτική κατάργησης και διάλυσης των χωριών.

Δε θα το επιτρέψουμε

"Στόχος της κυβέρνησης, σημειώνει η Επιτροπή Αγώνα, είναι ο έλεγχος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η επιβολή νέων φόρων και πρόσθετων "ανταποδοτικών τελών" (με το χέρι των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης), καθώς και η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών και λειτουργιών, πράγματα που δεν μπορεί να περάσει μέσα από τη λειτουργία των κοινοτήτων. Επίσης έμμεσα θέλει να μειώσει τον ενεργό αγροτοκτηνοτροφικό πληθυσμό στο 8%, όπως επιβάλλουν οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, χωρίς όμως να προβλέπεται επαγγελματική διέξοδος του πληθυσμού αυτού".

Και η Επιτροπή Αγώνα καταλήγει: "Δεν έχουμε ανάγκη από διοικητικές μεταρρυθμίσεις, που αποτέλεσμα θα έχουν τον ξεριζωμό μας από τα χωριά. Καλούμε την κυβέρνηση να ενισχύσει πραγματικά την ύπαιθρο με επενδύσεις, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, με στήριξη της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής, με αξιοποίηση των ντόπιων πλουτοπαραγωγικών πηγών ανάπτυξης". Τέλος καλεί τη ΔΕ της ΤΕΔΚ να αναθεωρήσει τη στάση της και να συγκαλέσει συνέδριο πριν την κατάθεση στη Βουλή του "Ι. Καποδίστριας" και να πάψει πλέον να λειτουργεί ξεκομμένα και μακριά από τα μέλη της.

Οι ανάγκες της υπαίθρου είναι άλλες

Ανακοίνωση της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας Ιωαννίνων

Να απορρίψουν τις αναγκαστικές συνενώσεις και τους κάθε λογής υποστηρικτές τους, φανερούς ή κρυφούς, καθώς και το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής απέναντι στην ύπαιθρο, καλεί τους δήμους, τις κοινότητες και τους κατοίκους της υπαίθρου, η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία (ΝΑΣ) Ιωαννίνων. Ταυτόχρονα στέλνει μήνυμα συσπείρωσης γύρω από τις αγωνιστικές κινήσεις και μάχης - τώρα και στις νομαρχιακές εκλογές - για μια πολιτική υπέρ των εργαζομένων, των αγροτών, της νεολαίας, των γυναικών, των συνταξιούχων. Για μια Αυτοδιοίκηση διεκδικητική, αγωνιστική και αποτελεσματική υπέρ των συμφερόντων του λαού.

Η προτεινόμενη αναγκαστική μεταρρύθμιση των κοινοτήτων και η διοικητική διαίρεση σε δήμους, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΝΑΣ, όχι μόνο δε θα βοηθήσει την ύπαιθρο, αλλά αντίθετα θα επιφέρει ένα ακόμη δυνατό χτύπημα, που ίσως αποδειχθεί η χαριστική βολή. "Για να ζήσει η ύπαιθρος, συνεχίζει, χρειάζεται μια άλλη αναπτυξιακή πολιτική, άλλη πολιτική απέναντι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Με το νέο σύστημα η κυβέρνηση, υλοποιώντας την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θέλει να επιβάλλει νέους φόρους, ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών και στην ύπαιθρο, ανταποδοτική λειτουργία και πολιτικό έλεγχο, μέσω των νέων δήμων. Ομως οι ανάγκες της υπαίθρου είναι άλλες, όπως η στήριξη της αγροτικής οικονομίας, των συνταξιούχων, της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, της παιδείας, του δασικού και υδάτινου πλούτου. Ακόμη, επαρκής χρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αρμοδιότητες συνοδευόμενες από τους ανάλογους πόρους, αυτοτέλεια και δημοκρατική οργάνωση και λειτουργία".

Η κακή κατάσταση των χωριών και της υπαίθρου, συνεχίζει στην ανακοίνωσή της η ΝΑΣ, οφείλεται κυρίως στην αντιλαϊκή, αντιαγροτική πολιτική που εφάρμοσαν όλες οι μεταπολεμικές κυβερνήσεις. "Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεινοπάθησε στα γρανάζια της κυβερνητικής εξουσίας. Το τελικό χτύπημα ήρθε να δώσει η ένταξή μας στην ΕΟΚ και την ΕΕ με την αντιαγροτική πολιτική, την αποδιοργάνωση και την ερήμωση. Οι κοινότητες με τις λίγες δυνατότητες που είχαν προσπάθησαν να κρατήσουν όσο μπορούσαν τη ζωή στην ύπαιθρο. Δεν εναντιώθηκαν όμως στην κυβερνητική πολιτική με αποτελεσματικό τρόπο. Πολλές φορές συμμάχησαν μ' αυτή την πολιτική, αγνοώντας την τραγωδία που τους περιμένει", σημειώνει.

Δεν περνά η προπαγάνδα της κυβέρνησης

"Οχτώ μήνες τώρα η κυβέρνηση, ο κυβερνητικός γενικός γραμματέας Περιφέρειας και η διορισμένη επιτροπή κάνουν ό,τι μπορούν για να πείσουν τις κοινοτικές αρχές και τους δημότες να αποδεχτούν την αναγκαστική συνένωσή τους". Ομως, όπως τονίζει η ΝΑΣ, παρά την προπαγανδιστική εκστρατεία, στην οποία η κυβέρνηση έχει αξιοποιήσει όλο της το μηχανισμό (κυβερνητικούς παράγοντες, νομάρχη, ΤΕΔΚ, μέσα ενημέρωσης), με αποφάσεις κοινοτικών συμβουλίων και λαϊκές συνελεύσεις, αιρετοί και κάτοικοι, έχουν απορρίψει το σχέδιο "Ι. Καποδίστριας". Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα της αντίστασης στα κυβερνητικά σχέδια, η ΝΑΣ, στην ανακοίνωσή της, φέρνει την περίπτωση της Κοινότητας Αγίας Παρασκευής, που πρόσφατα προέβη σε δυναμικές κινητοποιήσεις. Την ίδια στιγμή, καταγγέλλει η ΝΑΣ, η Διοικούσα Επιτροπή της ΤΕΔΚ Ιωαννίνων αρνείται να συγκαλέσει έκτακτο συνέδριο, ενώ ο νομάρχης αρνείται να συνεδριάσει το Νομαρχιακό Συμβούλιο για το θέμα. "Αρκούνται στον άχαρο ρόλο της υποστήριξης των κυβερνητικών επιδιώξεων, των παραπλανητικών ελιγμών περί της έδρας των δήμων, των πιέσεων ακόμη και των εκβιασμών", καταλήγει η ΝΑΣ.

Ερχονται και οι πληρωμένες διαφημίσεις

Μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να ανακοινωθεί ποια διαφημιστική εταιρία θα υλοποιήσει το πρόγραμμα προπαγάνδισης των αναγκαστικών, δίχως κίνητρα και κριτήρια, συνενώσεων των δήμων και κοινοτήτων, που προωθεί η κυβέρνηση. Ενα διαφημιστικό πρόγραμμα που θα κοστίσει περισσότερα από 380 εκατομμύρια δραχμές!

Ενδιαφέρον να αναλάβουν την υλοποίηση του προγράμματος είχαν εκδηλώσει 13 διαφημιστικές εταιρίες, εκ των οποίων η μία απορρίφθηκε για τυπικούς λόγους. Παράγοντες του υπουργείου Εσωτερικών αναφέρουν πως, σύντομα, υπουργείο και Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, η οποία και προκήρυξε το σχετικό διαγωνισμό, θα ανακοινώσουν ποια από τις 12 εταιρίες θα κληθεί να υλοποιήσει το πρόγραμμα. Η "τυχερή" διαφημιστική εταιρία θα επιλέξει ποια μέσα θα χρησιμοποιηθούν για την προπαγάνδιση (τηλεόραση, συζητήσεις, ραδιόφωνο, φυλλάδια κτλ.) και το περιεχόμενο των προπαγανδιστικών μηνυμάτων.

Αυτό το πρόγραμμα, όπως είχε κάνει σαφές ο υφυπουργός Εσωτερικών Λάμπρος Παπαδήμας τον Ιούνη, απαντώντας σε σχετική Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ στη Βουλή, εξυπηρετεί, κατά την κυβέρνηση, την ενημέρωση και ενεργοποίηση των πολιτών για την εφαρμογή του προγράμματος των αναγκαστικών συνενώσεων,"Ιωάννης Καποδίστριας". Για την εξυπηρέτηση, πάντως, των παραπάνω σκοπών, θα δαπανηθούν, συνολικά, 382 εκατομμύρια δραχμές.

Υπενθυμίζουμε ότι, στην Ερώτησή τους στη Βουλή, οι κομμουνιστές βουλευτέςΑχιλλέας Κανταρτζής και Σταύρος Παναγιώτου,ζητούσαν να ματαιωθεί ο διαγωνισμός του προκήρυξε η ΕΕΤΑΑ "για την υποβολή και υλοποίηση ολοκληρωμένης επικοινωνιακής εκστρατείας του προγράμματος "Ι. Καποδίστριας", που συγχρηματοδοτείται από το Κοινοτικό Πρόγραμμα ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ". Οπως σημείωναν χαρακτηριστικά, "παρ' όλο που το πρόγραμμα αυτό δεν έχει νομοθετηθεί ακόμα και σήμερα αποτελεί μια απλή κυβερνητική εξαγγελία, διατίθεται ένα τεράστιο κονδύλι για την προπαγάνδισή του. Ετσι, στην περίπτωση αυτή τα διαβόητα "λεφτά από την ΕΟΚ" διατίθενται για τη χρηματοδότηση της προπαγάνδισης της κυβερνητικής πολιτικής, η οποία έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων σ' ολόκληρη την Ελλάδα".

Οι αντιδράσεις - συνέχιζαν οι βουλευτές του ΚΚΕ - αφορούν τόσο στη διαδικασία που τους απαγορεύει την έκφραση κάθε αντίθετης άποψης, αφού από τις αναγκαστικές συνενώσεις δεν μπορεί να υπάρχει διέξοδος διαφυγής - όπως αναφέρεται στο πρόγραμμα - αλλά ιδιαίτερα και στην ουσία, αφού επιχειρείται να δημιουργηθεί η συνείδηση ότι για την ερήμωση της υπαίθρου, την ανισόμετρη ανάπτυξη της χώρας ευθύνεται η έλλειψη μεγάλων διοικητικών μηχανισμών, που, σύμφωνα με το Πρόγραμμα, θα επιβληθούν με μέτρα αναγκαστικού χαρακτήρα. Στο σημείο αυτό οι βουλευτές ζητούσαν στην Ερώτησή τους να ενισχυθούν αποφασιστικά: Η παραγωγική ανασυγκρότηση της υπαίθρου για να υπάρξει ισόμετρη ανάπτυξη της χώρας. Και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, για να παίξει τον ουσιαστικό της ρόλο σαν παράγοντας ανάπτυξης.

Κλείνουν και στη Χαλκιδική

Το κλείσιμο των δημοτικών και κοινοτικών καταστημάτων, για αύριο, Τετάρτη, 27 Αυγούστου, αποφάσισε σε εκδήλωση - συγκέντρωση κατά των αναγκαστικών συνενώσεων, η Συντονιστική Επιτροπή του Νομού Χαλκιδικής, δηλώνοντας ταυτόχρονα έτοιμη να συμμετάσχει σε κάθε μορφή αγώνα που θα καθορίσει η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή. Ταυτόχρονα, την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθούν λαϊκές συνελεύσεις σε όλους τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) του νομού, καθώς επίσης δημοτικά και κοινοτικά συμβούλια, για τη λήψη απόφασης καταδίκης του σχεδίου "Ι. Καποδίστριας". Να σημειώσουμε πως σε σύνολο 73 ΟΤΑ στο νομό, οι 63 έχουν ταχθεί δημόσια κατά του εν λόγω σχεδίου.

Κινητοποιήσεις το Σαββατοκύριακο

Στο μεταξύ, την Κυριακή, οι κάτοικοι της Κοινότητας Κριτσάς Λασιθίου κατέλαβαν τον οδικό κόμβο Αγίου Νικολάου - Ιεράπετρας, διαμαρτυρόμενοι για την ένταξη της κοινότητάς τους στο Δήμο Αγίου Νικολάου.

Το απόγευμα του Σαββάτου, οι κάτοικοι των Κοινοτήτων Αρι, Αλώνια, Αμμος και Αριοχώρι απέκλεισαν το δρόμο Καλαμάτας - Τρίπολης, στο ύψος της Κοινότητας Αρίου, με αίτημα να επανασυσταθεί ο Δήμος Αρίου, με πρωτεύουσα το Αρι. Σύμφωνα με το "Ι. Καποδίστριας" ο δήμος αυτός καταργείται.

Τη διαμαρτυρία της για τα σχέδια της κυβέρνησης εκφράζει και η Κοινότητα Ματσουκίου, της περιοχής των Τζουμέρκων. Οι κάτοικοι του χωριού ζητούν να παραμείνουν ως κοινότητα και να μη συνενωθούν με τον νέο Δήμο Γραμάντων.

  • Χτες, οι κάτοικοι του Πλατανιά Χανίων απέκλεισαν για μια ώρα το δρόμο Χανίων - Κισσάμου, αντιδρώντας στη συνένωσή τους με το Δήμο Ατλαντίδος. Με ψήφισμα που παρέδωσαν στη συνέχεια στον νομάρχη Χανίων, ζητούν να παραμείνουν αυτόνομη κοινότητα ή να γίνουν δήμος.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ