ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Αυγούστου 1997
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Εναυσμα νέων αγροτικών κινητοποιήσεων

Προειδοποιητικό συλλαλητήριο πραγματοποιούν οι αγρότες της Καρδίτσας στις 10 του Σεπτέμβρη, μετά από απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα του νομού

Στους δρόμους του αγώνα ξαναβγαίνουν οι αγρότες της Καρδίτσας, ξεκινώντας με προειδοποιητικό συλλαλητήριο στις 10 Σεπτέμβρη στην Καρδίτσα. Η απόφαση για την έναρξη νέων αγωνιστικών κινητοποιήσεων πάρθηκε χτες σε συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των αγροτών του νομού, που έγινε στα γραφεία της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Καρδίτσας. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν Αγροτικοί Σύλλογοι και φορείς της περιοχής και η απόφαση για το συλλαλητήριο, που θα γίνει στην Καρδίτσα στην πλατεία Δικαστηρίων, ήταν ομόφωνη.

Τα προβλήματα της αγροτιάς που αναδείχτηκαν στα προηγούμενα μεγαλειώδη συλλαλητήρια τα οποία πραγματοποίησαν οι αγρότες τα δύο τελευταία χρόνια, όχι μόνο δε λύθηκαν, αλλά αντίθετα οξύνονται με δραματικούς ρυθμούς. Οπως τόνισε χτες σε δήλωσή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Βαγγέλης Μπούτας,"η τιμή που εξαγγέλθηκε από τον Οργανισμό Βάμβακος για το βαμβάκι προαναγγέλλει μια χειρότερη χρονιά για την αγροτιά". Και συνέχισε: "Στο παλαιό χρέος των βαμβακοπαραγωγών έρχεται να προστεθεί και το νέο, με καταστροφικές συνέπειες για τους αγρότες. Οι βαμβακοπαραγωγοί, όμως, δεν πρόκειται να καθίσουν με σταυρωμένα χέρια. Είναι αναγκασμένοι να προχωρήσουν σε νέους αγώνες, γιατί πρέπει να επιβιώσουν".

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη χτεσινή σύσκεψη η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών του Νομού Καρδίτσας, τονίζεται:

Σοβαρά προβλήματα και αδιέξοδα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σήμερα οι αγρότες της χώρας μας και συγκεκριμένα οι βαμβακοπαραγωγοί, οι καπνοπαραγωγοί, οι τευτλοπαραγωγοί, οι ντοματοπαραγωγοί και οι κτηνοτρόφοι. Προβλήματα που έχουν σχέση με τις τιμές των προϊόντων, τα χρέη στην ΑΤΕ, τις αδικίες που έγιναν με την ενίσχυση των βαμβακοπαραγωγών, εξαιτίας των αποκλεισμών των μικροεπαγγελματιών, των εργατοαγροτών κλπ. Ακόμα με τη μείωση των επιδοτήσεων στα αιγοπρόβατα, την αλλαγή του τρόπου πληρωμής των τευτλοπαραγωγών, τους εκβιασμούς των παραγωγών βιομηχανικής τομάτας.

"Ιδιαίτερο πρόβλημα όμως δημιουργεί - συνεχίζει η ανακοίνωση - και η συνεχής άρνηση της κυβέρνησης να επιστρέψει το ΦΠΑ από το 1990 και τη διαφορά τιμής από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά στους βαμβακοπαραγωγούς. Επίσης αίτημά μας είναι η μη εφαρμογή του νόμου για τον ΟΓΑ, που έχει εισπρακτικό χαρακτήρα, και η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ για πλήρη κάλυψη των ζημιών στο 100% και για αρδευτικά έργα του Σμόκοβου από το Καππαδοκικό μέχρι το Ασημοχώρι. Ακόμα, ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για τις νέες τιμές του βαμβακιού που καθορίστηκαν σε 212,9 δρχ. το κιλό στην πρώτη ποιότητα ως προκαταβολή και αν η παραγωγή στο τέλος της περιόδου αγγίξει τα 300 κιλά το στρέμμα σε πανελλαδικό επίπεδο η τιμή θα είναι κάτω από 210 δρχ. το κιλό. Τέλος καταδικάζουμε - καταλήγει η ανακοίνωση - την ποινικοποίηση των αγώνων της αγροτιάς με τα συνεχιζόμενα δικαστήρια".

Η Συντονιστική Επιτροπή του Νομού Καρδίτσας, στη σύσκεψη που έγινε χτες, εκτός από το συλλαλητήριο στις 10 Σεπτέμβρη αποφάσισε ακόμα: Να προχωρήσει σε επισκέψεις και περιοδείες στα χωριά για να ενημερώσει τους αγρότες του νομού. Να γίνουν περιφερειακές συσκέψεις σε Παλαμά, Σοφάδες, Προάστιο, Καλλίθυρο, Μητρόπολη και Ματαράγκα. Ακόμα αποφασίστηκε να συμμετάσχουν οι αγρότες της Καρδίτσας στο συλλαλητήριο που προγραμματίζεται να γίνει στη Λάρισα στις 16 του Σεπτέμβρη, τη μέρα που οδηγείται στα δικαστήρια της Λάρισας η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα.

"Μαύρα" μαντάτα

Στις 212,6 δραχμές το κιλό ορίστηκε η προκαταβολή για το βαμβάκι, ενώ και φέτος οι βαμβακοπαραγωγοί θα υποστούν δραστική μείωση στο εισόδημά τους

Στη μέγκενη του καταστροφικού καθεστώτος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το βαμβάκι συνθλίβονται και φέτος οι βαμβακοπαραγωγοί, που βλέπουν χρόνο με το χρόνο το εισόδημά τους να συμπιέζεται προς τα κάτω και να εξωθούνται σε εγκατάλειψη της βαμβακοκαλλιέργειας.

Η ελάχιστη τιμή της προκαταβολής που θα εισπράξουν οι βαμβακοπαραγωγοί για τη φετινή παραγωγή ορίστηκε στις 212,6 δραχμές το κιλό. Η τιμή αυτή προέκυψε, αφού το υπουργείο Γεωργίας έδωσε εκτίμηση παραγωγής 1.100.000 τόνους στη Διαχειριστική Επιτροπή Βάμβακος της ΕΕ και η οποία με την προσαύξηση του 15% για τον υπολογισμό του προστίμου συνυπευθυνότητας γίνεται 1.265.000 τόνοι. Με βάση τους 1.265.000 τόνους ορίστηκε προσωρινή συνυπευθυνότητα για την Ελλάδα 32,8 ECU/100 κιλά, που μεταφράζεται σε 102 δραχμές το κιλό. Οσον αφορά την Ισπανία η εκτίμηση της παραγωγής που δηλώθηκε για φέτος είναι 374.811 τόνοι και με την προσαύξηση γίνονται 431.033 τόνοι.

Το γεγονός ότι φέτος οι βαμβακοπαραγωγοί θα εισπράξουν λίγο μεγαλύτερη προκαταβολή από πέρσι δε σημαίνει ότι η τελική τιμή του βαμβακιού θα είναι μεγαλύτερη από την περσινή. Αυτό που δείχνουν τα πράγματα, είναι ότι η τελική τιμή στο βαμβάκι για τη φετινή παραγωγή θα διαμορφωθεί σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από την τιμή που πήραν οι βαμβακοπαραγωγοί για την περσινή παραγωγή βαμβακιού (284 δραχμές το κιλό μέση τιμή) με μειωμένη - λόγω των θεομηνιών - παραγωγή 962.000 τόνους. Πράγμα βέβαια που σημαίνει ότι η εξόφληση που θα πάρουν του χρόνου το καλοκαίρι οι βαμβακοπαραγωγοί θα είναι πολύ μικρότερη από αυτή που πήραν φέτος.

Πιο συγκεκριμένα: Με βάση την εκτίμηση παραγωγής τους 1.100.000 τόνους, η ελάχιστη εγγυημένη τιμή στο βαμβάκι αναμένεται να διαμορφωθεί γύρω στις 247 δραχμές το κιλό και η εξόφληση των παραγωγών στην περίπτωση αυτή θα είναι 25 δραχμές περίπου το κιλό. Επίσης, στην περίπτωση που η μέση σταθμική διεθνής τιμή στο βαμβάκι υπερβεί τα 30,2 ECU/100 κιλά και υπάρχει υπόλοιπο από το δημοσιονομικό κόστος των 770 MECU και χρησιμοποιηθεί το μεγάλο πλαφόν του 1.120.000 τόνων, τότε με παραγωγή 1.100.000 τόνους η ελάχιστη εγγυημένη τιμή θα φτάσει τις 266 δραχμές το κιλό. Ομως το δεύτερο ενδεχόμενο φαίνεται σχεδόν αδύνατο να ισχύσει, αφού και φέτος η Κομισιόν, παρά το γεγονός ότι η μέση σταθμική διεθνής τιμής υπερβαίνει τα 30,2 ECU/ 100 κιλά, χρησιμοποίησε το μικρό κοινοτικό πλαφόν του 1.031.000 τόνων.

Με βάση τα δεδομένα όμως που υπάρχουν μέχρι τώρα για τη φετινή παραγωγή, όλα δείχνουν, αν δεν υπάρξουν κι άλλες ζημιές λόγω καιρικών συνθηκών, ότι θα κυμανθεί στους 1.200.000 τόνους. Αυτό συνεπάγεται ότι η τελική τιμή στο βαμβάκι με το πλαφόν του 1.031.000 τόνων θα διαμορφωθεί στις 226 δραχμές το κιλό, δηλαδή η εξόφληση θα είναι γύρω στις 14 δραχμές το κιλό. Στην απίθανη περίπτωση που χρησιμοποιηθεί το κοινοτικό πλαφόν των 1.120.000 τόνων, η τελική τιμή θα φτάσει τις 246 δραχμές το κιλό. Και βέβαια αν η παραγωγή βγει μεγαλύτερη και από τους 1.200.000 τόνους, τότε η τελική τιμή στο βαμβάκι θα είναι ακόμα πιο μικρή και η εξόφληση μηδαμινή.

Πάντως όπως δείχνουν τα πράγματα σε κάθε περίπτωση, δηλαδή είτε μικρή είτε μεγάλη είναι η παραγωγή βαμβακιού, ο εξοντωνικός κανονισμός της ΕΕ, σημαίνει δραστική μείωση του εισοδήματος των βαμβακοπαραγωγών. Επίσης ο καταστροφικός κανονισμός της ΕΕ που η κυβέρνηση ψήφισε στις Βρυξέλλες, οδηγεί στο ξεκλήρισμα τους μικρομεσαίους βαμβακοπαραγωγούς. Ηδη τα πρώτα σημάδια εγκατάλειψης της βαμβακοκαλλιέργειας είναι ορατά, αφού φέτος σπάρθηκαν 3.961.000 στρέμματα με βαμβάκι, ενώ πέρσι είχαν σπαρθεί 4.270.000 στρέμματα και πρόπερσι 4.300.000 στρέμματα.

ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
"Δε θα μας πάρουν το ψωμί απ' το στόμα"

Αγρότες της Θεσσαλίας μιλούν στο "Ρ" και καταγγέλλουν το "χαράτσι" που επιβάλλει η κυβέρνηση για τη σύνταξη

Το ετήσιο χαράτσι θα έχουν να αντιμετωπίσουν από την επόμενη χρονιά οι αγρότες, καθώς είναι υποχρεωμένοι να ενταχθούν στο νέο Κλάδο Κύριας Ασφάλισης Αγροτών - το νέο ΟΓΑ. Κάθε ζευγάρι αγροτών θα είναι υποχρεωμένο να πληρώνει τουλάχιστον 195.840 δραχμές το χρόνο, αν επιλέξει το χαμηλότερο κλιμάκιο σύνταξης, ποσό που είναι δυσβάστακτο για το φτωχό βαλάντιο της πλειοψηφίας των μικρομεσαίων αγροτών. Αν ληφθεί υπόψη ότι ο μέσος κλήρος στη χώρα μας είναι 40 στρέμματα και ότι το 74% των αγροτών κατέχουν κάτω από 50 στρέμματα, τότε είναι φανερό ότι θα είναι υποχρεωμένοι να δίνουν για σύνταξη ένα σημαντικό ποσοστό του εισοδήματός τους και αυτοί που θα πληγούν ιδιαίτερα είναι οι μικροί και φτωχοί αγρότες. Και όλα αυτά, για να εισπράξουν κάποτε μια σύνταξη πείνας, καθώς ένας αγρότης, που είναι σήμερα 40 χρονών και πληρώνει για την 1η κατηγορία, θα πάρει το έτος 2022 σύνταξη 48.000 δραχμές με σημερινές τιμές!

Για τα πρόσθετα, δυσβάστακτα προβλήματα που δημιουργεί στον αγροτικό κόσμο, η απόφαση της κυβέρνησης για υποχρεωτική ασφάλιση στο Ταμείο Κύριας Ασφάλισης, μιλούν στο "Ρ", αγρότες από τη Θεσσαλία, που βρίσκονται στην κρίσιμη ηλικία των 40 ετών και καλούνται να πληρώσουν, επί χρόνια, το "χαράτσι".

"Ουκ αν λάβοις..."

Ο Κώστας Δοξαριώτης,από τον Κυπάρισσο, επισημαίνει: "Καλούμαστε, μέχρι τις 31 Αυγούστου, να εγγραφούμε σ' έναν ασφαλιστικό φορέα, παρά το γεγονός ότι δε γνωρίζουμε με ακρίβεια ούτε τις προϋποθέσεις, ούτε τις υποχρεώσεις και προπάντων τα δικαιώματά μας στο νέο σύστημα. Είναι δε χαρακτηριστικό, για την προχειρότητα του υπουργείου Γεωργίας, ότι ούτε οι ανταποκριτές του ΟΓΑ - που είναι επιβαρυμένοι να μας εγγράψουν - δε γνωρίζουν τι ακριβώς προβλέπει ο νόμος, όπως φαίνεται και από την ανακοίνωση - υπόμνημά τους προς το υπουργείο, με την οποία ζητούν να λυθούν πολλές απορίες τους. Το μόνο που γνωρίζουμε είναι πως πρέπει υποχρεωτικά να πληρώσουμε, για να ενταχθούμε σε μια από τις 7 ασφαλιστικές κατηγορίες.

Κι ενώ ο αγρότης δεν έχει σταθερό εισόδημα - όπως οι άλλοι εργαζόμενοι, όταν, φυσικά έχουν δουλιά - καλείται να πληρώνει σταθερά κι αναγκαστικά τις δυσβάστακτες εισφορές, το "χαράτσι" που επιβάλλει η κυβέρνηση. Φαίνεται ότι ο "εκσυγχρονισμός" αρέσκεται να κυβερνά με το "αποφασίζομε και διατάσσομε"! Πώς να πληρώσει τις μεγάλες αυτές εισφορές ένας παραγωγός, όταν - όπως φέτος π.χ. - το χαλάζι καταστρέψει παντελώς τη σοδειά του και μένει χωρίς εισόδημα; Κι αν δεν πληρώσει τι θα γίνει; Θα του κοπεί η σύνταξη και θα χάσει και όσα πλήρωσε μέχρι τότε; Θα τιμωρηθεί με βαριά πρόστιμα; Θα πάει φυλακή; Κι εν πάση περιπτώσει πώς θα σταθεί ένα ασφαλιστικό σύστημα χωρίς να έχει κατοχυρώσει σίγουρες εισφορές, πολύ περισσότερο όταν κανείς δεν εγγυάται ότι το κράτος θα καταβάλει όσα εκείνο υποχρεούται στο Ταμείο; Θα "φαλιρίσει" κι αυτό - όπως και πολλά άλλα ταμεία- και τη "λέζα" θα την πληρώσει ο φορολογούμενος λαός;"

"Τα παίρνουν όλα από τους φτωχούς"

Ο Νίκος Ζαμπούκας,απ' τη Χαρά, τονίζει: "Ο νόμος αυτός, εκτός από "φορομπηχτικός", είναι και εξόφθαλμα άδικος, διότι επιβάλλει "κεφαλικό φόρο", αφού οι εισφορές καταβάλλονται, ανεξάρτητα από το μέγεθος του αγροτικού εισοδήματος. Ας πάρουμε ένα παράδειγμα: Ενα ζευγάρι αγροτών που καλλιεργεί 40 στρέμματα με στάρι θα έχει συνολικό, ακαθάριστο εισόδημα 1.500.000 το πολύ. Αν αφαιρεθούν τα έξοδα, μένει 1.000.000 δραχμές καθαρό ετήσιο, εισόδημα, περίπου. Αν το ζευγάρι αυτό διαλέξει την 7η κατηγορία ασφάλισης, τότε θα πρέπει να πληρώσει το χρόνο 570.000 χιλιάδες δραχμές, περίπου. Αυτό σημαίνει ότι θα πληρώσει το 57% του συνολικού καθαρού εισοδήματός του, για να πάρει σύνταξη. Αλλά και την πρώτη κατηγορία ασφάλισης να διαλέξει, πρέπει να πληρώσει 200.000 δραχμές για την ασφάλιση και θα περάσει όλο το χρόνο με τις υπόλοιπες 800.000 δραχμές. Ιδιαίτερα επιβαρύνονται οι αγρότες των ορεινών περιοχών, πολλοί απ' τους οποίους καλλιεργούν από 5 μέχρι 15 στρέμματα με ξηρικές καλλιέργειες ή έχουν 50 μέχρι 100 γιδοπρόβατα. Αυτοί δε χωράνε σε καμιά ασφαλιστική κατηγορία, αφού το εισόδημά τους είναι μικρότερο και από την κατώτερη εισφορά. Βεβαίως, για τους μεγαλοαγρότες δεν υπάρχει πρόβλημα, διότι το εισόδημά τους τους επιτρέπει να πληρώνουν τόσες και μεγαλύτερες εισφορές.

Χωρίς να ισχυριζόμαστε ότι οι άλλοι εργαζόμενοι δεν πληρώνουν πολλά στα ταμεία τους για την ασφάλιση, πρέπει να επισημάνουμε ότι ο αγρότης εισπράττει μια φορά το χρόνο κι αντιμετωπίζει και πολλούς αστάθμητους παράγοντες, που μπορούν να τον αφήσουν χωρίς εισόδημα, μ' αποτέλεσμα να δυσκολευτεί πάρα πολύ ν' ανταποκριθεί στις εισφορές.

Κι ας αφήσουν κατά μέρος τους ισχυρισμούς, που καλλιεργούν κάποιοι "επιτήδειοι", ότι ο αγρότης δεν πληρώνει τίποτα στο κράτος κι όλο ζητάει απ' αυτό. Πώς δεν πληρώνουμε; Δεν πληρώνουμε 18% ΦΠΑ για την αγορά μηχανημάτων, 18% ή 8% για την προμήθεια λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων κι άλλων γεωργικών εφοδίων; Δεν πληρώνουμε φόρο για την πώληση των προϊόντων στις λαϊκές αγορές; Δεν πληρώνουμε 2% εισφορά στον ΕΛΓΑ για την κάλυψη ζημιών στην παραγωγή από θεομηνίες - που δεν τις καλύπτει στο σύνολό τους, μάλιστα- και άλλο 2% για τις Ομάδες Παραγωγών; Δε μας ανάγκασε πρόπερσι η κυβέρνηση να κάνουμε όλοι φορολογικές δηλώσεις και μάλιστα υπολογίζοντας το εισόδημά μας στα "κουτουρού", χωρίς να παίρνει υπόψη της τις ιδιαιτερότητες του επαγγέλματος; Μήπως δεν πληρώνουμε κι εμείς - όπως και οι άλλοι καταναλωτές - τους έμμεσους φόρους; Μόνο που οι αγρότες εισπράττουμε μια φορά το χρόνο και πληρώνουμε καθημερινά".

"Θ' αντισταθούμε"

Ο Γιώργος Σακοράφας,απ' τον Αμπελώνα, υπογραμμίζει: "Είναι φανερό ότι πάρα πολλοί αγρότες δε θα μπορέσουν - ακόμα και να το ήθελαν - να ενταχθούν στο νέο ασφαλιστικό σύστημα, όπως, άλλωστε έγινε και με την πρόσθετη ασφάλιση. Η το πολύ - πολύ θ' αναγκαστεί ν' ασφαλιστεί ο ένας από το ζευγάρι, μ' αποτέλεσμα ο άλλος - κι αυτή θα είναι η γυναίκα - να μείνει ανασφάλιστος και να μη δικαιούται ούτε την προνοιακή σύνταξη των 29.000 δραχμών.

Φυσικά όλα αυτά γίνονται στα πλαίσια της γενικότερης αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Μια πολιτική που επιχειρεί να μειώσει τον αγροτικό πληθυσμό της χώρας από το 21% στο 7%. Και όσοι δε θα ενταχθούν στο νέο ασφαλιστικό σύστημα θ' αναγκαστούν να φύγουν από το επάγγελμα. Αλλά δε μας λένε πού θα πάνε; Θα στοιβαχτούν στις ουρές ανέργων των μεγάλων πόλεων και θα ξενιτευτούν; Είναι η ίδια πολιτική της ΕΕ, που επιβάλλει περιορισμούς στις καλλιέργειες, πρόστιμα συνυπευθυνότητας, μείωση των τιμών των προϊόντων. Είναι η πολιτική της κυβέρνησης που καταχρέωσε τους αγρότες στην ΑΤΕ και ήδη άρχισαν να έρχονται χαρτιά για κατασχέσεις.

Αυτή την πολιτική αντιμάχεται ο αγροτικός κόσμος της χώρας μας, όπως φάνηκε στις πρόσφατες μεγαλειώδεις αγροτικές κινητοποιήσεις που συγκλόνισαν ολόκληρη την Ελλάδα και έστειλαν βροντερό μήνυμα αντίστασης στις Βρυξέλλες.Οι αγρότες θα συνεχίσουν αποφασιστικά, οργανωμένα κι ενωμένα την πάλη τους για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Μαζί με όλους τους άλλους εργαζόμενους, σ' ένα κοινό μέτωπο πάλης. Και δε θα υποχωρήσουν ούτε μπροστά στην τρομοκρατία των ΜΑΤ και των δικαστηρίων. Διότι ο αγώνας για την επιβίωση, δε σταματάει παρά μόνο με τη δικαίωσή του".

ΙΣΤΙΑΙΑ
Σε απόγνωση οι ντοματοπαραγωγοί

ΧΑΛΚΙΔΑ (Του ανταποκριτή μας).-

Σοβαρά προβλήματα επιβίωσης αντιμετωπίζουν 500 οικογένειες μικροκαλλιεργητών ντοματοπαραγωγών (επιτραπέζιας ντομάτας) στη Βόρεια Εύβοια (ευρύτερη περιοχή Ιστιαίας), μετά την πρωτοφανή ολοκληρωτική σχεδόν καταστροφή που έπαθε η φετινή παραγωγή ντομάτας, μετά τον καύσωνα 4 - 6 Ιούλη. Η καταστροφή που επήλθε και στα 5.000 στρέμματα καλλιεργημένων εκτάσεων "χτύπησε" πάνω από το 80% της παραγωγής, πράγμα που έχουν διαπιστώσει και οι εκτιμητές - γεωπόνοι του ΕΛΓΑ.

Η καταστροφή, επισημαίνεται σε υπόμνημα, προς τα αρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες, των αγροτικών φορέων της Ιστιαίας, Αγροτικού Συλλόγου και Συνεταιρισμού, άρχισε πριν τη συγκομιδή, σε μια φάση της παραγωγής που είχαν καταβληθεί όλες οι χρηματικές δαπάνες της καλλιέργειας (ενοίκιο χωραφιού, σπόροι, λιπάσματα, φάρμακα) και είχε εκτελεστεί το 70% των εργασιών. Ετσι οι παραγωγοί φέτος θα μείνουν χωρίς εισόδημα, ενώ είναι δύσκολο να συνεχίσουν τη γεωργική δραστηριότητα. Σημειωτέον δε, ότι με την καλλιέργεια της τομάτας απασχολούνται μικροί γεωργοί, χωρίς ιδιόκτητα κτήματα, με πενιχρά μέσα καλλιέργειας και η ντοματοπαραγωγή αποτελεί το μόνο εισόδημά τους.

Οι αγροτικοί φορείς της Ιστιαίας ζητάνε την παρέμβαση του κράτους και των αρμόδιων φορέων, ως μοναδική οδό ανακούφισής τους.

Εξευτελιστικές τιμές για τη Σουλτανίνα

ΗΡΑΚΛΕΙΟ (του ανταποκριτή μας).-

Σε εξευτελιστικά επίπεδα σκοπεύει και φέτος η διοίκηση της Κεντρικής Κλαδικής Συνεταιριστικής Ενωσης Σουλτανίνας (ΚΣΟΣ) να πληρώνει τους σταφιδοπαραγωγούς στην αρχή της εξαγωγικής περιόδου σταφίδας.

Προκαλώντας την αντίδραση των εκπροσώπων της Ενωσης Ηρακλείου ο πρόεδρος της ΚΣΟΣ, Γιάννης Πιτσιδιανός, ανακοίνωσε χτες στη διάρκεια ευρείας σύσκεψης, τιμές παραγωγού από 170 έως 210 δραχμές το κιλό, υποστηρίζοντας ότι η οργάνωσή του δεν μπορεί να δώσει μεγαλύτερες τιμές!

Πιο συγκεκριμένα η ΚΣΟΣ ζητά από τις Ενώσεις της Κρήτης κοινή συγκέντρωση σταφίδας με τιμές 170 δραχμές το Νο 4, 185 δραχμές το Νο 2 και 210 δραχμές για έναν καινούριο τύπο "σταφίδας έξτρα ποιότητας". Οριστικές απαντήσεις στην εισήγηση αυτή, θα δοθούν από τις Ενώσεις την ερχόμενη Δευτέρα, αφού συνεδριάσουν πρώτα τα διοικητικά τους συμβούλια. Πάντως γίνεται αντιληπτό, ότι οι αγροτοσυνεταιριστές του ΠΑΣΟΚ, ανοίγουν για άλλη μια χρονιά το δρόμο στους ιδιώτες εξαγωγείς και αφήνουν τους σταφιδοπαραγωγούς ξεκρέμαστους, στο έλεος της αγοράς.

Καταστροφές από χαλάζι στη Ραψάνη

Μεγάλες καταστροφές προκάλεσε έντονη χαλαζόπτωση που "χτύπησε" προχτές την περιοχή της Ραψάνης στη Λάρισα. Το χαλάζι προκάλεσε ζημιές σε 1.000 στρέμματα περίπου, με αμπέλια, καθώς και άλλες καλλιέργειες. Οι αγρότες της περιοχής που έχουν ως βασική πηγή εισοδήματος την αμπελοκαλλιέργεια, εκφράζουν την απόγνωσή τους, καθώς πλέον αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα επιβίωσης. Μπρος στην κατάσταση αυτή, ζητάνε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΛΓΑ να σπεύσουν να εκτιμήσουν τις ζημιές αντικειμενικά και να δοθούν σύντομα οι αποζημιώσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ