ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Αυγούστου 1997
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ο λόγος τώρα στους εκπαιδευτικούς

Η πλειοψηφία του ΔΣ της ΟΛΜΕ αποφάσισε να εισηγηθεί στις Γενικές Συνελεύσεις των τοπικών ΕΛΜΕ 24ωρη απεργία την ερχόμενη Τρίτη και συλλαλητήριο στις 4 Σεπτέμβρη. Συγκεκριμένο πρόγραμμα με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων πρότεινε η ΔΕΕ

Την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας και συλλαλητήριο στις 4 Σεπτέμβρη, καθώς και την επίσπευση των Γενικών Συνελεύσεων της Οργανωτικής Ι, εισηγείται το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΜΕ στις Γενικές Συνελεύσεις των τοπικών ΕΛΜΕ, που θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Τρίτη, πρόταση όμως που "δεν απαντάει σήμερα στην ανάγκη δράσης ενάντια στο νομοσχέδιο και δεν περιέχει το στοιχείο της κλιμάκωσης", όπως σχολιάζει ο εκπρόσωπος της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας Εκπαιδευτικών" στο ΔΣ της ΟΛΜΕ.

Κατά τη χτεσινή συνεδρίαση η ΠΑΣΚ ούτε λίγο ούτε πολύ χαρακτήρισε "φιλολαϊκό" το νομοσχέδιο, η ΔΑΚΕ,δέσμια και των θέσεων της ΝΔ, το αντιμετωπίζει με τη λογική των επιμέρους βελτιώσεων και της μη σύγκρουσης. Η "Συνεργασία" (ΣΥΝ) κινείται στη λογική της σύνθεσης, αφήνοντας στο απυρόβλητο τους πραγματικούς εμπνευστές και τους στόχους των μέτρων (άλλωστε ο πολιτικός φορέας της υπερακοντίζει στο θέμα της επετηρίδας και της αξιολόγησης), γι' αυτό και οι προτάσεις τους είναι αντίστοιχες με την πολιτική και ιδεολογική αποτίμηση του χαρακτήρα των μέτρων.

Η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών" (ΔΕΕ) πρότεινε 24ωρη απεργία στις 4 Σεπτέμβρη με συλλαλητήρια, 24ωρη στις 12 του μηνός (ήταν ανοιχτή και απεργία από 11/9), αφού στις 11/9 θα είχε προηγηθεί και ενημέρωση των μαθητών για να συμμετέχουν στα συλλαλητήρια στις 12/9. Επίσης, πρότεινε Γενικές Συνελεύσεις στις 16, 17 και 18 Σεπτέμβρη και Ολομέλεια των Προέδρων στις 20/9. Αφού απορρίφτηκε η πρόταση της ΔΕΕ (ψηφίστηκε μόνο από τις "Παρεμβάσεις"), μετά η ΔΕΕ, κάνοντας προσπάθεια να υπάρχει πρόταση με κλιμάκωση στον κλάδο, ψήφισε 24ωρη στις 4/9, με τη δέσμευση όμως να γίνει η Ολομέλεια των Προέδρων το αργότερο στις 20/9. Ομως ούτε αυτή η πρόταση συγκέντρωσε την πλειοψηφία (υπέρ 4).

Σε ό,τι αφορά τις άλλες δυνάμεις: Η ΠΑΣΚ πρότεινε μόνο την πραγματοποίηση συλλαλητηρίου στις 4 Σεπτέμβρη, η ΔΑΚΕ 3ωρη στάση και συλλαλητήρια στις 4/9 και ΓΣ στις αρχές Οκτώβρη, αποκλείοντας όμως παραπέρα σύγκρουση και η "Συνεργασία" 24ωρη απεργία στις 4/9 με συλλαλητήρια και ΓΣ το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη.

Μετά από την τελευταία πρόταση της ΔΕΕ, η ΔΑΚΕ αποδέχτηκε την 24ωρη στις 4/9, χωρίς όμως να περιέχει το στοιχείο της συνέχειας και της σύγκρουσης. Ετσι, με 6 ψήφους υπέρ ("Συνεργασία", ΔΑΚΕ - Παρεμβάσεις) εγκρίθηκε η "συνθετική" πρόταση της "Συνεργασίας" για 24ωρη στις 4/9 με συλλαλητήριο και επίσπευση των ΓΣ.

Η ΔΕΕ δεν ψήφισε αυτή την πρόταση, γιατί, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος της ΔΕΕ και οργανωτικός γραμματέας της ΟΛΜΕ Σάββας Σάββας, "δεν είναι πρόταση που απαντάει σήμερα στην ανάγκη δράσης ενάντια στο νομοσχέδιο και δεν περιέχει το στοιχείο της κλιμάκωσης. Προτάσεις που δεν απελευθερώνουν τη δυναμική και δε συνδέουν τους αγώνες του σήμερα με το αύριο, απογοητεύουν και φθείρουν τις διαδικασίες του συνδικαλιστικού κινήματος. Η ΔΕΕ θα στηρίξει στις ΓΣ των ΕΛΜΕ στις 2/9 την αρχική της πρόταση, καθώς και την ανάγκη δημιουργίας ευρύτερου μετώπου για τη λύση των μεγάλων προβλημάτων στον χώρο της εκπαίδευσης", τόνισε.

Οσον αφορά τη στάση των άλλων παρατάξεων για τα νέα μέτρα ο Σ. Σάββας τόνισε: "Τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα που νομοθετεί η κυβέρνηση πρέπει να αποσυρθούν και το νομοσχέδιο να μην ψηφιστεί. Διάλογος, με βάση αυτά τα μέτρα δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει γιατί αποπροσανατολίζει τους εκπαιδευτικούς, τον ελληνικό λαό και συγκαλύπτει τον αντιδραστικό χαρακτήρα των μέτρων. Οι εμπνευστές αυτών των αντιεκπαιδευτικών μέτρων που υλοποιεί η κυβέρνηση είναι η "Λευκή Βίβλος", οι εκθέσεις του ΟΟΣΑ και οι εντολές της ΕΕ. Αλλη μια φορά η ΝΔ και ο ΣΥΝ, δηλαδή το μααστριχτικό μπλοκ, στηρίζουν τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα της κυβέρνησης (στο θέμα της επετηρίδας είναι βασιλικότεροι του βασιλέως). Απαιτείται το συνδικαλιστικό κίνημα και το ΔΣ της ΟΛΜΕ να χαράξει σαφή διαχωριστική γραμμή απέναντι στη φιλοσοφία των μέτρων, να αναδείξει τον ταξικό χαρακτήρα τους και όχι με α - πολίτικες λογικές να επικεντρώνονται στο επιμέρους και όχι στο σύνολο".

Παγκρήτιο συλλαλητήριο στο Ηράκλειο

Με τη γροθιά υψωμένη ενάντια στο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο, που προωθεί η κυβέρνηση, αγωνίζονται την περίοδο αυτή και οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί της Κρήτης, που κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους από την ερχόμενη βδομάδα.

Ηδη, στο Ρέθυμνο και τα Χανιά ξεκίνησαν καταλήψεις, ενώ οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί του Ηρακλείου θα πραγματοποιήσουν τη Δευτέρα συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και ενδέχεται να προχωρήσουν και σε κατάληψη του κτιρίου. Οπως ανακοινώθηκε χτες από τη Συντονιστική Επιτροπή (ΣΕ) του Συλλόγου τους, έχει παρθεί απόφαση και για την πραγματοποίηση παγκρήτιου πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου στο Ηράκλειο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη στις 6 το απόγευμα, που θα ξεκινήσει με συγκέντρωση έξω από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου και θα ακολουθήσει πορεία διαμαρτυρίας.

Η ΣΕ των αδιόριστων εκπαιδευτικών του Ηρακλείου, κατήγγειλε χτες και τους τοπικούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Δ. Σαρρή, Γ. Κουράκη και Μ. Στρατήκη, διότι, όπως τονίστηκε σε πρόσφατη συνάντηση τους, είπαν ότι θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο για την παιδεία. "Αν το κάνουν αυτό, να ξέρουν ότι θα γίνουν εχθροί των αδιόριστων εκπαιδευτικών της χώρας, εχθροί της ίδιας της δημόσιας δωρεάν παιδείας", δήλωσαν οι εκπρόσωποι των συλλόγων και κάλεσαν όλους τους φορείς του Ηρακλείου, γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικούς και όποιον θίγεται από την προσπάθεια διάλυσης της δημόσιας παιδείας να στηρίξουν τον αγώνα τους. Κατέληξαν δε, λέγοντας ότι η κατάργηση της επετηρίδας είναι απλά "η κορφή του παγόβουνου".

ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΟ ΤΕΕ
"Λευκό" ψηφίζει η "Πανεπιστημονική"

Λευκό θα ψηφίσει η "Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Μηχανικών" στην επαναληπτική ψηφοφορία, για την ανάδειξη νέου προέδρου του "Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος" (ΤΕΕ), αποδοκιμάζοντας μ' αυτό τον τρόπο το παρασκηνιακό "όργιο", που ξεκίνησε πριν από δύο μήνες και θα συνεχιστεί και στη σημερινή συνεδρίαση. Σε περίπτωση, πάντως, που δεν υπάρξουν εκ των προτέρων οι... απαιτούμενες συμφωνίες αναμένεται εκ νέου αναβολή.

Οι μεθοδεύσεις και τα παζάρια, που είχαν ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό της "Πανεπιστημονικής" από τη Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ, παρότι οι μηχανικοί την ανέδειξαν σε τέταρτη δύναμη, αναμένεται να ολοκληρωθούν σήμερα με τη συνεδρίαση της αντιπροσωπείας για την εκλογή προέδρου, μεταξύ των υποψηφίων Κ. Λιάσκα και Γ. Παπαβασιλείου.

Η "Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Μηχανικών" ενόψει της συνεδρίασης εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει:

"Πέντε ολόκληροι μήνες έχουν περάσει αλλά στο ΤΕΕ δεν έχουν συγκροτηθεί ακόμη τα όργανα! Τι κι αν ψήφισαν οι χιλιάδες μηχανικοί και εξέφρασαν τις επιλογές τους; Το μεγάλο φαγοπότι, τα διαπλεκόμενα συμφέροντα, αλλά και οι προσωπικές επιδιώξεις, χρειάζονται "λεπτές ισορροπίες" και συμφωνίες κάτω από το τραπέζι που όμως δεν τους βγαίνουν. ΠΑΣΚ, ΔΚΜ, "Ενότητα μηχανικών" που έχουν το πάνω χέρι, αλλά και οι "μωρές παρθένες" που τους ακολουθούν, για το μόνο που ενδιαφέρονται είναι πώς θα μοιράσουν τις καρέκλες, έτσι ώστε το ΤΕΕ να εξακολουθεί να είναι υποχείριο των εκάστοτε κυβερνήσεων και των αντιλαϊκών πολιτικών τους, αλλά και να γίνονται οι "χοντρές" δουλιές. Το παρασκήνιο και οι συναλλαγές έχουν αντικαταστήσει πλήρως τις ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες. Αλλωστε, γι' αυτό έκαναν τα πάντα για να αποκλείσουν την "Πανεπιστημονική" από τη Διοικούσα Επιτροπή και το προεδρείο της Αντιπροσωπείας - παρ' όλο που οι μηχανικοί την ανέδειξαν σε 4η δύναμη - έτσι ώστε να συνεχίσουν ανενόχλητοι να κάνουν τις δουλιές τους.

Σ' όλες αυτές τις παρακμιακές καταστάσεις, που έχουν καταδικάσει το ΤΕΕ σε ανυποληψία, η "Πανεπιστημονική" θα εξακολουθήσει να παραμένει αμέτοχη και γι' αυτό στην επαναληπτική διαδικασία εκλογής προέδρου θα ψηφίσει "λευκό". Θα εξακολουθήσει να αγωνίζεται, να είναι μπροστά με όλες της τις δυνάμεις για να αλλάξει άρδην η θλιβερή κατάσταση που επικρατεί στο ΤΕΕ. Είμαστε σίγουροι ότι δεν είναι μακριά η ώρα που οι χιλιάδες μηχανικοί θα πάρουν την υπόθεση της δημοκρατικής λειτουργίας και του σωστού προσανατολισμού του ΤΕΕ στα χέρια τους. Για ένα ΤΕΕ στην υπηρεσία των μηχανικών, αλλά και των πραγματικών αλλαγών του λαού και του τόπου".

Η συνεδρίαση που θα ξεκινήσει στις 10.00 το πρωί, θα γίνει στην αίθουσα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας.

23Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - "ΟΔΗΓΗΤΗ"
Εκδηλώσεις για τη νεολαία της μειονότητας στη Θράκη

Σήμερα στον Κένταυρο Ξάνθης και αύριο στην Κομοτηνή με ομιλητή τον Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκο Σοφιανό

Πρόσωπο με πρόσωπο με τη νεολαία της μειονότητας της Θράκης και τα ιδιαίτερα προβλήματα, που αντιμετωπίζει, βρίσκεται σήμερα και αύριο η ΚΝΕ με δύο μεγάλες εκδηλώσεις που γίνονται στον Κένταυρο Ξάνθης και την Κομοτηνή αντίστοιχα, στο πλαίσιο του 23ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ και στις οποίες ομιλητής θα είναι ο Γραμματέας του ΚΣ της Οργάνωσης, Νίκος Σοφιανός.

Οι δύο αυτές προφεστιβαλικές εκδηλώσεις είναι αφιερωμένες στα ειδικά προβλήματα της νεολαίας της μειονότητας και ιδιαίτερα σε αυτά που αφορούν το σύνολο της νεολαίας του τόπου που είναι η εκπαίδευση και τα ναρκωτικά. Σε αυτά τα δύο ζητήματα, αλλά και στα ειδικότερα της μειονότητας θα αναφερθεί ο Γραμματέας της ΚΝΕ, καταθέτοντας τις θέσεις και τις προτάσεις της Οργάνωσης.

Τα μέλη των τοπικών Οργανώσεων της ΚΝΕ με ένα ευρύ πρόγραμμα εξορμήσεων, άκουσαν και συζήτησαν με τους νέους και τις νέες τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Το πρόβλημα της μόρφωσης, της ανεργίας, της άθλησης και της ψυχαγωγίας είναι τα κύρια ζητήματα που απασχολούν τη νεολαία της μειονότητας, είναι αυτά που αναδείχτηκαν μέσα από συζητήσεις. Η κατάσταση στη μειονοτική εκπαίδευση εξακολουθεί να βρίσκεται σε τέλμα, ενώ η πολύ κακή κτιριακή υποδομή, τα μεγάλα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό, κυρίως στα ορεινά, η κατά 100% απουσία μειονοτικών δασκάλων αποφοίτων Ανώτατης Ακαδημίας, σε συνδυασμό με τα καινούρια νομοθετήματα που προωθεί η κυβέρνηση, αποδεικνύουν πως δε θέλει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της μειονοτικής εκπαίδευσης.

Συνεχίζονται οι προφεστιβαλικές

Στο μεταξύ, οι Οργανώσεις της Αθήνας της ΚΝΕ, εντείνουν τους ρυθμούς τους για τις προετοιμασίες για το κεντρικό τετραήμερο του 23ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή", που θα πραγματοποιηθεί στις 18 - 21 Σεπτέμβρη, στην Πανεπιστημιούπολη στα Ιλίσια και με κεντρικό σύνθημα "Εχουμε τα ίδια όνειρα, έχουμε τον ίδιο εχθρό - μαζί στην αντεπίθεση". Παράλληλα, συνεχίζονται με μεγάλη επιτυχία οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις σε κάθε γωνιά της χώρας.

Οι εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί γι' αυτή τη βδομάδα είναι οι εξής:

  • Σήμερα:

- Στο Ροδοτόπι Ιωαννίνων,με θέμα τα ναρκωτικά.

- Στη Σπάρτη.

- Στους Γόνους Λάρισας.

- Στην παραλία Κορίνθου στη θέση Καλάμια,με θέμα την παιδεία και τα μέτρα Αρσένη. Θα μιλήσει η Ελένη Κατροδαύλη,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Στον παραλιακό χώρο της Ηγουμενίτσας,με θέμα την παιδεία και ομιλητές τον Χρήστο Τσιαντή,μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και τον Γεράσιμο Αραβανή,μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Στην Καλαμπάκα Τρικάλων,με θέμα τα ναρκωτικά.

  • Αύριο Κυριακή:

- Στα Ασπρα Σπίτια Βοιωτίας,με θέμα την ανεργία.

- Στη Βέροια.

- Στο Αίγιο,στο Αθλητικό Γυμνάσιο, τέρμα Μητροπόλεως. Θα μιλήσει ο Ν. Καραθανασόπουλος,γραμματέας της ΝΕ Αχαϊας του ΚΚΕ.

- Στην Τσαριτσάνη Λάρισας,με θέμα τη συνθήκη Σένγκεν.

- Στις Καρουσάδες Κέρκυρας,με θέμα την παιδεία.

  • Σήμερα και αύριο Κυριακή:

- Στον Αγ. Νικόλαο Κρήτης.

- Στην Καλαμάτα,με ομιλητή τον Δ. Παπαδημητρίου,μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

  • Επίσης, αύριο Κυριακή θα ολοκληρωθεί στην Τούμπα Θεσσαλονίκης το τουρνουά μπάσκετ που είναι αφιερωμένο στον αγώνα κατά των ναρκωτικών.
  • Τη Δευτέρα:

- Στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης,με θέμα: "Ειρήνη: Νεανική αντεπίθεση στον ιμπεριαλισμό".

Πυρκαγιά απείλησε χτες την Πάρνηθα

Κινδύνευσε να καεί χτες η Πάρνηθα, όταν στις 3.35 το απόγευμα ξέσπασε φωτιά από άγνωστη αιτία στο Κάστρο της Φυλής. Λόγω του αέρα, οι φλόγες φούντωσαν. Για την κατάσβεση της φωτιάς, κινητοποιήθηκαν εφτά πυροσβεστικά αεροπλάνα, τα πληρώματα 14 οχημάτων της Δασικής Υπηρεσίας και οχτώ του Πυροσβεστικού Σώματος, ένα ελικόπτερο "Σινούκ", 22 δασοκομάντος και πέντε υδροφόρες δήμων. Μέχρι το βράδυ, συνεχίζονταν οι προσπάθειες πυρόσβεσης. Η πυρκαγιά κατέστρεψε 500 στρέμματα πευκοδάσους.

Οπως κατήγγειλε ο δασάρχης Πάρνηθας, το τελευταίο δεκαήμερο έγιναν εφτά απόπειρες εμπρησμού. Η χτεσινή φωτιά ξεκίνησε από χαράδρα. Η τελευταία προτιμάται από τους εμπρηστές, γιατί εμποδίζει τις δυνάμεις πυρόσβεσης να ενεργήσουν λόγω του δύσβατου εδάφους.

Ο δήμαρχος της Φυλής Ν. Λιάκος υποστήριξε σε δηλώσεις του ότι τα αυτοκίνητα της Δασικής είναι επανδρωμένα από άτομα που δεν ξέρουν την περιοχή. "Πρέπει να τηρηθεί η εντοπιότητα", δήλωσε. "Δε γίνεται σωστή επιλογή προσωπικού. Στα πληρώματα των οχημάτων δεν υπάρχει κανείς από την περιοχή μας".

Τη θέλησή τους να συνεχίσουν δυναμικά τον αγώνα διαδήλωσαν προχτές

Τη θέλησή τους να συνεχίσουν δυναμικά τον αγώνα διαδήλωσαν προχτές χιλιάδες εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι

Σε μια 24ωρη απεργία θέλει να περιοριστεί ο αγώνας για να αποσυρθεί το νομοσχέδιο, η πλειοψηφία της ΟΛΜΕ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ