ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Με καταστολή η... ονειρεμένη Αθήνα

Καλύτερη αστυνόμευση και κλείσιμο τη νύχτα του υπόγειου σταθμού της Ομόνοιας ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση, πιστεύοντας ότι έτσι θα την "καθαρίσει" απ' τους απόκληρους

Οι μηχανισμοί του κράτους ανέλαβαν από χτες το "ξεκαθάρισμα" της Ομόνοιας απ' τους απόκληρους που βρίσκουν καταφύγιο στο υπόγειό της. Βέβαια, η κατάσταση που επικρατεί εκεί είναι δραματική, αλλά η κυβέρνηση φαίνεται να χρησιμοποιεί μόνο την καταστολή, για να παραδώσει την Αθήνα ως "ονειρεμένη πόλη" το 2004 για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Προηγήθηκε η έκθεση των εποπτών της Δημόσιας Υγείας, στην οποία περιγράφεται η κατάσταση που είναι γνωστή σε όσους κυκλοφορούν στην Ομόνοια: Απόκληροι κοιμούνται στα πλακάκια, γίνεται χρήση ναρκωτικών και η δυσοσμία είναι ανυπόφορη.

Ετσι η κυβέρνηση ανακοίνωσε χτες τα εξής μέτρα:

  • Ο υπόγειος σταθμός της Ομονοίας θα κλείνει μετά τα μεσάνυχτα με την παύση λειτουργίας του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου, σύμφωνα με κοινή απόφαση του ΕΤΜΟΑ (υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ), του ΗΣΑΠ και της εταιρίας Αττικό Μετρό.
  • Ο χώρος θα αστυνομεύεται καλύτερα, όπως δήλωσε χτες - χωρίς να επεκταθεί - ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γ. Ρωμαίος.

Ετσι, πιστεύουν ορισμένοι ότι το πρόβλημα θα λυθεί, ότι η Αθήνα θα "καθαρίσει" και θα αντιμετωπιστεί το μέγα κοινωνικό πρόβλημα που συνθέτουν οι περιθωριακοί.

Το θέμα της Ομόνοιας τέθηκε χτες και στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας και ο επικεφαλής της Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα Λεων. Αυδής επισήμανε ότι το Ολυμπιακό Μετρό που έχει εργοτάξιο εκεί, έχει υποχρέωση να διατηρεί έναν ευπρεπή χώρο, να τηρεί τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Δεν πρέπει, πρόσθεσε, να φορτωθεί ο δήμος και αυτό το βάρος, δαπανώντας χρήματα, από τη στιγμή που δραστηριοποιείται στο χώρο η εν λόγω εταιρία που έχει και την υποχρέωση διατήρησής του.

Είναι προφανές ότι το κράτος αντιμετωπίζει τους χρήστες και απόρους σαν σκουπίδια. Θέλει να τους πετάξει για να "καθαρίσει" αυτό το χώρο, χωρίς να "βρωμίσει" κάποιον άλλο.

Πέρα απ' το ότι δεν κάνει τίποτε για την εξάλειψη του φαινομένου στο μέλλον, η κυβέρνηση με την πολιτική της φέρνει εμπόδια και στην αντιμετώπιση της τοξικομανίας με την οικονομική αποδυνάμωση των Θεραπευτικών Κοινοτήτων. Ετσι το πρόγραμμα "street work" ("δουλιά στο δρόμο") με το οποίο θα μπορούσε να γίνει προσέλκυση αυτών των νέων εκτελείται με δυσκολίες απ' το ΚΕΘΕΑ.

Η κυβέρνηση διά του υπουργού Υγείας Κ. Γείτονα επανέλαβε και χτες ένα μέρος των εξαγγελιών που είχε κάνει στις 9.4.1997: Οτι δηλαδή εντός του Σεπτεμβρίου θα εγκαινιαστεί η Μονάδα Αμεσης Βοήθειας, που θα έχει την υποστήριξη του ΕΚΑΒ και θα στεγάζεται στο κτίριο του παλιού Σταθμού Πρώτων Βοηθειών στην οδό της Γ Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ Μ. Μαλιώρη η Μονάδα θα είναι πόλος έλξης των χρηστών ναρκωτικών ουσιών. Αφορά εκείνους που κάνουν χρήση σε δημόσιους χώρους και δεν επιθυμούν να τη διακόψουν. Στη Μονάδα θα προσέρχονται είτε οικειοθελώς, είτε μέσω του προγράμματος "street work". Η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ πιστεύει ότι κατ' αυτόν τον τρόπο θα αντιμετωπιστούν προβλήματα δημόσιας υγείας.

Ακόμα, σχέδια επί χάρτου εξακολουθεί να είναι το Δίκτυο ΜονάδωνΑμεσης Κοινωνικής Βοήθειας (ΕΚΑΚΒ). Το πρόγραμμα, όπως ανακοίνωσε στις 27.5.1997 το υπουργείο Υγείας, υπολογίζεται να ολοκληρωθεί το 2000 και θα απευθύνεται σε ανέργους, ανασφάλιστους, παλιννοστούντες, τοξικομανείς, πρόσφυγες, φορείς του ΕΪΤΖ, αποφυλακισμένους, άστεγους, μετανάστες, Τσιγγάνους, στα άτομα με ειδικές ανάγκες χωρίς οικογένεια, στις μονογονεϊκές οικογένειες και τις οικογένειες που περνούν κρίση.

ΗΛΕΙΑ
Νομάρχης - υποστηριχτής της μαστούρας!

Η ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ καταγγέλλει το νομάρχη Ηλείας, για τις δηλώσεις του περί νομιμοποίησης των ναρκωτικών

Την έντονη αντίδραση της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηλείας του ΚΚΕ προκάλεσε η χτεσινή συνέντευξη του νομάρχη Ηλείας, Θανάση Ράλλη, στην "Ελευθεροτυπία", όπου, μεταξύ άλλων, υποστηρίζει τη νομιμοποίηση όλων των ναρκωτικών και παρουσιάζει το χασίς του νομού ως το καλύτερο ποιοτικά χασίς στην Ελλάδα... Η ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ καταγγέλλει τον νομάρχη και τονίζει ότι αποτελεί τον "υπ' αριθμόν ένα επικίνδυνο οραματιστή της γενικής ισόβιας μαστούρας στο νομό", ενώ επισημαίνει ειρωνικά πως στη συγκεκριμένη συνέντευξη παρουσιάστηκε "άριστος διαφημιστής της ηλειακής χασισο-υπερπαραγωγής πρώτης ποιότητας"... Ενδεικτικός ίσως είναι ο τίτλος της συνέντευξης "Το Χασίς της Ηλείας είναι Α - Α"!

"Ο "αντάρτης" του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνει η ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ, αναιδέστατα και προκλητικά προβάλλει την κοινωνία της μαστούρας. Ξεπερνά ακόμη και τις απαράδεκτες απόψεις του πρώην υπουργού Παιδείας και τώρα υφυπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου για ελεύθερη χρήση - καλλιέργεια χασίς, ζητώντας την αποποινικοποίηση όλων των ναρκωτικών.

Δίνει "γην και ύδωρ" στους σκληρούς εκσυγχρονιστές του ΠΑΣΟΚ για μια θέση, μελλοντικά, στον κόσμο της μίζας και της αρπαχτής, που φτιάχνουν, με μια νεολαία αποχαυνωμένη, ακίνδυνη, χαμένη "στους παραδείσους" της μαστούρας, για να μη διεκδικεί το δίκιο της, για να μην τιμωρεί όσους αετονύχηδες τής σκάβουν το λάκκο".

Η Νομαρχιακή επισημαίνει το γεγονός πως ο Θ. Ράλλης είναι "πρώτος πολίτης του νομού, που γνωρίζει "τα πράγματα με τ' όνομά τους"", γι' αυτό δεν είναι δυνατόν, κατά τη συνέντευξή του, "ως Πόντιος Πιλάτος να αποσείει από πάνω του τις ευθύνες και να ρίχνει το κρίμα στο λαιμό της Αστυνομίας, στο έργο της οποίας "τα συμφέροντα (;) παρεμβαίνουν"". Στην ανακοίνωσή της, η ΝΕ Ηλείας του ΚΚΣ τον χαρακτηρίζει, για όλους αυτούς τους λόγους, "εκσυγχρονιστή που διάλεξε τον εύκολο ρόλο του εκ των υστέρων αυστηρού επικριτή"...

Παράλληλα, η ΝΕ καταγγέλλει το νομάρχη, ο οποίος καταλόγισε στην αρχαιότερη ημερήσια εφημερίδα της χώρας, "ΠΑΤΡΙΣ", την ευθύνη για το κακό όνομα της Ηλείας. "Η "ΠΑΤΡΙΣ" πρόβαλε όλα τα κακά της Πελοποννήσου κάτω από τον τίτλο ΠΥΡΓΟΣ ανταπόκριση, γι' αυτό και βγήκε το κακό όνομα στην Ηλεία", είπε στη συνέντευξη ο νομάρχης.

"Η δήλωση αυτή στόχο έχει να βγάλει λάδι τις αντιλαϊκές πολιτικές όλων των κυβερνήσεων, της παλαιοσυντηρητικής Δεξιάς και της νέας εκσυγχρονιστικής- νεοσυντηρητικής Δεξιάς, που γλείφει τώρα. Κι ας ευθύνονται αποκλειστικά για τη διαρκή υποβάθμιση του πλουσιότερου ίσως σε παραγωγικές και αναπτυξιακές δυνατότητες νομού της Ελλάδας", απαντά η ΝΕ.

Η ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ, στη χτεσινή ανακοίνωσή της, καλεί το λαό του νομού και κυρίως τους νέους και τις νέες:

  • Να "δοξάσουν" το νομάρχη για το κατάντημά του.
  • Να απαιτήσουν να παρουσιαστεί στον εισαγγελέα αυτοβούλως και να πει τα πράγματα με το όνομά τους, όπως οφείλει. "Αν αντέχουν τα κότσια του", επισημαίνει η ΝΕ.
  • Να καταδικάσουν τα ιδεολογήματα της μαστούρας. Κανένας να μην μείνει αδιάφορος σ' αυτό το κοινωνικό έγκλημα που συντελείται μπροστά στα μάτια τους.

Και η ανακοίνωση καταλήγει: "Εργάτες, αγρότες, επαγγελματίες, εκπαιδευτικοί, νέοι και νέες - "λίγο τεμπέληδες ανέκαθεν", κατά το νομάρχη, ενωθείτε.

Με μαζική δράση μέσα από τα σωματεία σας, αγωνιστείτε να κόψουμε τις ρίζες της τοξικομανίας, αγωνιστείτε για μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά και όχι για μια κοινωνία με ελεύθερα τα ναρκωτικά. Κανένας συμβιβασμός γι' αυτό το θέμα".

"Εξω απ' την αυλή μας"

Τα κορμιά που σέρνονται στον υπόγειο του σταθμού Ομονοίας αυξάνονται συνεχώς. Ο εθισμός των επιβατών του τρένου και των περαστικών στο θέαμα που "προσφέρουν", το ίδιο. Η αδιαφορία των αρμόδιων αρχών επίσης.

Ολοι "εξυπηρετούνται" από τον υπόγειο. Τα κορμιά των, νέων στην πλειοψηφία τους, ναρκομανών βρίσκουν εκεί την ένεση της "ζωής" και του θανάτου ταυτόχρονα, καθώς και μια στέγη. Οι επιβάτες και επισκέπτες χρησιμοποιούν τον υπόγειο ως μέσο ή πέρασμα για να φτάσουν στον προορισμό τους. Οι εκπρόσωποι των αρμόδιων αρχών πουλούν εκεί τον τσαμπουκά που τους προσφέρει η στολή (αν μιλάμε για τους αστυνομικούς), χωρίς να διστάζουν να "συνεργαστούν" με τα κορμιά. Οι άλλοι, καρεκλάτοι εκπρόσωποι, μελετούν από τα γραφεία τις μεθόδους απ-"εξάρτησης" ή βγάζουν περίτεχνους λόγους περί αποποινικοποίησης και αντιμετώπισης της ναρκοεμπορίας.

Στο μεταξύ τα κορμιά τρυπιούνται στην ψύχρα. "Τι κοιτάτε, ρε παιδιά; Πρέζα είναι"... Τα μάτια μόλις που ανοίγουν. Τα γεμάτα ανοιχτές πληγές πόδια σέρνονται κάτω και πάνω από τον υπόγειο. Τα χείλη μισοανοίγουν για να μιλήσουν, καθώς το χέρι απλώνεται. Ορισμένοι βάζουν το χέρι στην τσέπη και δίνουν κάνα κατοστάρικο. Αλλοι κοιτούν περίεργα ή νιώθουν αηδία. Οι περισσότεροι, όμως, αδιαφορούν. Εχουν χορτάσει την εικόνα. Πλέον δεν προκαλεί εντύπωση. Εκλαμβάνεται ως φυσιολογική, ως κομμάτι αυτής της πόλης, αυτής της ζωής, αυτού του συστήματος. Κι έτσι επιτυγχάνεται η απάθεια, που τόσο βολεύει τους αρμόδιους και τους εμπόρους. Ο εθισμός, το συνηθισμένο της εικόνας, έχει επιφέρει την ασυνείδητη αποδοχή, έχει διώξει την οργή, τη δυσφορία, την αγανάκτηση, τη δράση. Κι όλοι περνούν από τον υπόγειο, χωρίς πραγματικά να βλέπουν τα κορμιά.

Οι Επόπτες Δημόσιας Υγείας στον έλεγχό τους διαπίστωσαν προβλήματα που σχετίζονται με ζητήματα υγιεινής και πρότειναν μετά τα μεσάνυχτα οι είσοδοι και έξοδοι του σταθμού να κλείνουν, οι χώροι του να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται και να υπάρχει αστυνομική φύλαξη. Οι διαπιστώσεις αυτές έχουν μια χρησιμότητα σε ό,τι αφορά τη λειτουργία και χρήση του υπόγειου σταθμού.

Ομως δε λύνουν το πρόβλημα, όταν δε συνοδεύονται από μέτρα προφύλαξης των κορμιών, που όσο εξωθούνται στην κατάσταση αυτή, θα αναζητούν συνεχώς νέο υπόγειο - καταφύγιο. Οι υπόγειοι σταθμοί τύπου Ομόνοιας θα αυξάνονται, όσο η πηγή του κακού - η εκμετάλλευση δηλαδή ανθρώπου από άνθρωπο με στόχο το κέρδος - δε χτυπιέται στη ρίζα της. Και αυτό που διαφαίνεται ως πρόθεση είναι όχι η εξάλειψη, αλλά η μεταφορά τους "έξω από την αυλή μας", δηλαδή το κέντρο της πόλης μας, ώστε να προστατεύσουμε την αισθητική εικόνα... ενόψει και της Ολυμπιάδας.

Χριστίνα ΔΙΑΜΑΝΤΗ

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Να δώσει εξηγήσεις ο νομάρχης Ηλείας

Ομόφωνη απόφαση, μετά από πρόταση της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας"

Την οξύτατη αντίδραση της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" (ΝΑΣ) προκάλεσαν οι δηλώσεις του νομάρχη Ηλείας Θ. Ράλλη υπέρ της χρήσης χασίς και της αποποινικοποίησης της χρήσης όλων των ναρκωτικών. Η άμεση αντίδραση της παράταξης, στη χτεσινή συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αθήνας, είχε αποτέλεσμα να ξεκινήσει διαδικασία για να ζητήσουν οι αιρετοί της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (ΝΑ) εξηγήσεις από το συνάδελφό τους σχετικά με την απαράδεκτη τοποθέτησή του.

Συγκεκριμένα ο Σπ. Χαλβατζής έφερε το θέμα στη συνεδρίαση, σχολιάζοντας τις απαράδεκτες δηλώσεις του νομάρχη Ηλείας.

Από την πλευρά της ΝΑΣ, πάντως, ο Σπ. Χαλβατζής χαρακτήρισε απαράδεκτο να εμφανίζεται νομάρχης που να προπαγανδίζει την ελεύθερη χρήση του χασίς. "Η διαφήμιση της άριστης ποιότητας του χασίς της Ηλείας δεν κάνει τίποτε άλλο από το να προκαλεί το αίσθημα χιλιάδων ανθρώπων που αγωνίζονται κατά της χρήσης κάθε είδους εξαρτησιογόνων ναρκωτικών ουσιών".

Χαρακτήρισε εκφυλιστικά αυτά τα φαινόμενα, σημείωσε ότι η ΝΑ πρέπει να αντιπαλέψει όλη αυτή τη "λογική" και συμπλήρωσε ότι ο εθισμός στην ιδέα της χρήσης ναρκωτικών είναι εξίσου επικίνδυνος με την ίδια τη χρήση.

Η παρέμβαση της ΝΑΣ είχε σαν αποτέλεσμα να αποφασίσει ομόφωνα το νομαρχιακό συμβούλιο, ο νομάρχης Αθήνας Δημήτρης Ευσταθιάδης να επικοινωνήσει σήμερα με τον πρόεδρο της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας Ευάγγελο Κουλουμπή και ο τελευταίος να επικοινωνήσει με τον νομάρχη Ηλείας και να ζητήσει εξηγήσεις εκ μέρους των αιρετών για την τοποθέτησή του.

Ο Ικαρος συνθλίβει τη σύριγγα

Το πρόβλημα των ναρκωτικών κατέχει μια απ' τις πρωταρχικές θέσεις στο στίβο των κοινωνικών προβλημάτων, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Νεολαίας Ικαρίας (ΣΝΙ).

Ο Σύλλογος κυκλοφόρησε μπλουζάκια στα οποία απεικονίζεται ο Ικαρος να καταστρέφει μια σύριγγα. Το μπλουζάκι προσφέρεται στην τιμή των 2.500 δραχμών και ο ΣΝΙ ζητά την ενεργή συμπαράσταση.

Τηλέφωνα επικοινωνίας 3839.831, 3825.869, 7484.196, 2023.707 και στο κινητό 093-263.126

Ανθρώπινα ερείπια στο υπόγειο της Ομόνοιας
Σ. ΚΟΚΚΑΛΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΟΤΕ
Καθυστερούν οι προμήθειες υλικών!

Καθυστερήσεις στην πραγματοποίηση προμηθειών προς τον ΟΤΕ προσάπτει στη διοίκησή του, ο πρόεδρος της ΙΝΤΡΑΚΟΜ, Σωκράτης Κόκκαλης. Σύμφωνα με πληροφορίες στη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ του ΟΤΕ, κοινοποιήθηκε επιστολή του ιδιοκτήτη της ΙΝΤΡΑΚΟΜ, με την οποία ελέγχει τον Οργανισμό για αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην κατακύρωση προμήθειας υλικού πολυπλεξίας, αξίας 7 δισεκατομμυρίων δραχμών. Αναφέρεται, μάλιστα, πως ενώ οι διαδικασίες του διαγωνισμού ξεκίνησαν το 1995, και οι προσφορές έγιναν το 1996, έχουν παρέλθει δώδεκα μήνες, χωρίς να γίνει η αξιολόγηση.

Ο Σ. Κόκκαλης υποστηρίζει ότι αυτή δεν είναι η μοναδική περίπτωση, αλλά ανάλογες και χειρότερες καθυστερήσεις έχουν σημειωθεί και σε άλλες προμήθειες. Επιπλέον ρίχνει ευθύνες στη Διοίκηση του ΟΤΕ γιατί, όπως υποστηρίζει, οι καθυστερήσεις δεν οφείλονται σε αντικειμενικές δυσχέρειες του Οργανισμού. Για να ενισχύσει την άποψή του, φέρνει σαν παράδειγμα, την περίπτωση της COSMOTE, όπου ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε σε 34 ημέρες και η διαδικασία κατακύρωσης έγινε μέσα σε έξι ημέρες.

Από την πλευρά του ΟΤΕ, στελέχη του υποστήριζαν πως δεν υπάρχει σκοπιμότητα, αλλά η συγκεκριμένη προμήθεια του υλικού πολυπλεξίας είχε αντικειμενικές δυσκολίες να αξιολογηθεί και ότι τις επόμενες βδομάδες η διαδικασία θα ολοκληρωθεί.

Πάντως, όπως σχολίαζαν συνδικαλιστές του ΟΤΕ, η επιστολή αυτή πρέπει να ερμηνευτεί στο φόντο της επικείμενης απόφασης του Οργανισμού για την προμήθεια των ψηφιακών παροχών, ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων δραχμών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ